Zdravlje i wellness

9 neverovatnih prednosti Epazote Herb za kožu, kosu i zdravlje

9 neverovatnih prednosti Epazote Herb za kožu, kosu i zdravlje

Postrojenje Epazote su koristili drevni civilizacije Maja i Asteka za lečenje mnoštvo tjelesnih bolesti. Nalazi se u Meksiku, Južnoj Americi i Centralnoj Americi i raste uglavnom u tropskim i sub tropske zone. Biljke epazote je također poznat kao pelinovo sjeme, štir, meksički Tea, ili Jezuita čaj. Naučno ime za ovu biljku je Dysphania Ambrosioides. Ranije je nazvan Chenopodium Ambrosioides.

Ova biljka raste do visine od 3,9 m ili 1,2 mts. Ima lišće pravokutnog oblika, koji su dugi 12 cm i asimetričnog oblika. Cvjetovi ove biljke rastu u klastere i da su zelene boje. Stabljike i lišća epazote sadrže ljekovita svojstva. Listovi imaju jak ukus i da su jestive. Ova biljka može da se koristi za kulinarske, ljekovito i poljoprivredne potrebe.

U epazote ima tipičan ukus, što je gotovo sinonim za meksičku kuhinju jer se koristi za okus širok spektar jela, od juhe i salate na enchiladas i quesadillas. Listovi koji su zreliji će imati jači okus i treba ga koristiti u moderiranje. Mladi listovi imaju manje oštar miris i imaju tendenciju da imaju bogatiji miris.

load...

Epazote je dostupna u većini Latinske tržišta i Hispanjolci trgovinama. Postoje čak i neke online trgovinama koje zaliha na sušene Epazote lišćem. Ovo je korisna opcija za one koji žive u području gdje je svježe lišće nisu lako dostupni.

Prednosti Epazote Herb:

U Epazote biljka ima benzin kao miris i oštar okus. Meksička kuhinja je koristio ovu biljku za neko vrijeme sada. Asteci su to koriste stoljećima, pogotovo za liječenje poremećaja u ishrani i drugih bolesti. Ali ove biljke može biti otrovan ako se uzima u velikim količinama.

1. Ublažava distenzija abdomena:

Kada se konzumira u umerenim količinama, iako, ova biljka može pružiti niz pogodnosti. To pomaže da se ublaži abdominalne nelagode, abdominalni nadimanje, bol, nadutost i grčeve. Takođe, poboljšava probavni procesi organizma.

load...

2. Pomaže u sprečavanju respiratornih oboljenja: 

Je Epazote biljka se koristi za liječenje raznih poremećaja. To pomaže u sprečavanju respiratornih poremećaja kao što su bronhitis, astma, katar, itd

3. Ublažava Chest zagušenja:

Ona pomaže u čišćenju grudi i poboljšava disanje. To oslobađa zagušenja grudi i dobiva osloboditi od sluzi iz grudi.

4. Smanjiti Menstrualni neugodnosti:

Za menstrualnih grčeva, ove biljke pomaže osloboditi krvnih ugrušaka i osigurati normalan protok periodu.

5. Biljni lijek za malariju:

Ova egzotična biljka također pomaže da se izliječiti malarije i podržava osobe da se oporavi brže. To je također lijek za drhtanje.

6. Gastrointestinalni poremećaji Relief:

Ulje izvedeni iz biljaka je poznat kao Chenopodium. Ovo ulje je naširoko koristi za liječenje želuca problema i druge abdominalne nelagode.

7. Pomoći u borbi protiv osteoporoze:

Ova biljka također pomaže u borbi protiv osteoporoze i anemije.

8. Podržava Zdrava Nerve Funkcija:

Krila epazote sadrži vitamin B9, koji pomaže sa zdravim nervne funkcije, smanjuje nesanicu, pomaže lijek gingivitis, poboljšava pamćenje, sprječava Alzheimerove bolesti, smanjuje urođenih mana i pomaže lijek depresija.

9. Normalizuje šećer u krvi Nivoi:

Sadržaj mangana ove biljke pomaže u regulaciji razine šećera u krvi, pomaže u ublažavanju mučnine, vrtoglavice, gubitak sluha, i osip na koži. Ona promovira jake i zdrave kosti, i zdrave hormonalne cirkulaciju.

[Read: Prednosti Solomon pečat kože]

Ostali Prednosti Epazote:

Biljka je također poznat kao pelinovo sjeme. To je zato što sprečava rast crva u životinja te se stoga staviti u hrani za životinje.

Epazote: Nutritivni vrijednost:

Izvor: usda nacionalna baza podataka hranljivih materija
Princip Vrednost hranjivih sastojaka Procenat rda
Energija 32 kcal 1.5%
Ugljeni hidrati 7,44 g 6%
Protein 0,33 g <1%
Ukupna mast 0,52 g 2%
Holesterol 0 mg 0%
Dijametralno vlakno 3,8 g 10%
Vitamini
Folati 215 μg 54%
Niacin 0.639 mg 4%
Pantotenska kiselina 0.179 mg 3.5%
Piridoksin 0,152 mg 12%
Riboflavin 0,348 mg 27%
Tiamin 0,028 mg 2%
Vitamin a 57 iu 2%
Vitamin c 3,6 mg 6%
Elektroliti
80 mg 5%
Kalijum 470 mg 10%
Minerali
Kalcijum 275 mg 27.5%
Bakar 0.190 mg 21%
Gvožđe 1,88 mg 24.5%
Magnezijum 121 mg 30%
Mangan 3.098 mg 135%
Fosfor 86 mg 12%
Selen 0,9 μg 1%
Cink 1,10 mg 10%
Phytonutrients
Karotin-ß 38 μg

Jedna unca epazote, ili 28 grama epazote sadrži vitamin A, vitamin B1, tiamin, vitamin B2, riboflavin, vitamin B3, niacin, vitamin B5, pantotenska kiselina, vitamin B6, piridoksin, vitamin B9, Folna kiselina, folna kiselina, vitamin C , Proteini, kalcij, željezo, magnezijum, fosfor, kalij, natrij, cink, bakar, mangan (dobru količinu), selen, prirodnih masnoća, ugljikohidrata, kalorija i Dijetalna vlakna.

Nadam se da vam se sviđa naš post na raznim prednostima prednosti Epazote biljke. Molimo vas da podijelite svoje mišljenje u komentarima ispod.

load...