Zdravlje i wellness

31 neverovatne prednosti Ashwagandhe za kožu, kosu i zdravlje

31 neverovatne prednosti Ashwagandhe za kožu, kosu i zdravlje

Ashwagandha, čiji naučni termin je Withania somnifera je najvitalniji biljka u Ayurveda, je priroda dar čovječanstvu. Čuli smo svoje čudesne moći. Bilo je izuzetno popularan u antičkim vremenima po svojim blagotvornim svojstvima. Sada, ona je postala najnovija moda u gradu.

Pogledajmo da li je siguran ashwagandha? i kako možemo koristiti ashwagandha u naše svakodnevne rutine požnjeti maksimalne zdravstvene prednosti.

Šta je Ashwagandha?

 • Ashwagandha je kratak, drveni grm pripada porodici Solanaceae.
 • To je porijeklom iz indijskog potkontinenta, ali se takođe nalazi na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi.
 • Ashwagandha biljka nosi mali cvijeće i jagodičastog voća. Cvijeće imaju centralnu žute sekciju i svjetlo zelene latice koje izgledaju kao mini lišća. Seme su male veličine, imaju jagodičastog izgled i manje od 1 cm u promjeru. Korijena imaju dugu i guste strukture, slično obliku mrkve.
 • Ashwagandha je centralna komponenta u Ayurvedi. To se koristi za više od 3.000 godina u Ayurveda, najstariji medicinski praksa u svijetu.
 • Ime "Ashwagandha" dolazi iz sanskrita jezik. To je kombinacija riječi "Ashva 'to znači konj i' Gandha 'to znači miris. Smatra se da Ashwagandha daje snagu i vitalnost konja. Ona je opisana kao "indijski ginseng" u Unani i ajurvedske medicine. Također se koristi u afričkim medicini za razne bolesti.

Sada ćemo razgovarati o tome šta je ashwagandha dobro i kako ga koristi vaše sveukupno zdravlje.

load...

Ashwagandha Prednosti za zdravlje:

Postoji nekoliko zdravstvenih koristi od ashwagandha.

1. Imunitet sistem:

Dok je ovaj kratak i debeo biljka ima mnoštvo prednosti, najprepoznatljivijih korist ashwagandha je njegova sposobnost da poveća imuni sistem. Nekoliko studija je pokazala da povećava proizvodnju bijelih krvnih stanica u tijelu. Dakle, to pomaže obranu od bolesti i bolesti. To je najbolji biljni lijek za obnovu sistema interne nakon bolesti.

2. Ashwagandha Prednosti For Men:

Ajurvedski praktičari propisati Ashwagandha za liječenje zabrinutosti vezanih za seksualnost i neplodnosti. Obnavlja muški libido, leči impotenciju, i povećava broj spermatozoida kod muškaraca. To je naširoko koristi u južnoj Aziji, kao seksualnost jačanje tonik. Takođe poboljšava sveukupno zdravlje i izdržljivost, što dovodi do bolje seksualne performanse. Osim toga, ashwagandha biljka smiruje um da uzdigne raspoloženje osobe, čime se povećava seksualnu želju i performansi.

load...

3. Adaptogen:

Ashwagandha se koristi kao adaptogen pomoći tijelu u borbi sa stresom i mijenja situacija. Ovaj netoksični biljka radi na nespecifični osnovu za normalizaciju psihološke funkcije, radi na neuroendokrini sistema i HPA osi.

4. Treats Insomnia:

Ashwagandha je vrlo efikasna u liječenju nesanice. To je pomlađivanje i utiče na živce svojstva proizvoditi energiju koja pomaže tijelu da dobije zvuk sna. To podmlađuje nervni sistem, ublažava stres, i briše nesanice.

5. Zdravlje srca:

Ashwagandha jača srčani zdravlje i smanjuje rizik od neispravnog srca uzrokovane nekoliko faktora. To poboljšava cirkulaciju krvi u srce, na taj način, sprečava zgrušavanje krvi. To stabilizira šećer u krvi i kontroliše holesterol. Ona također pomaže u održavanju razine krvnog pritiska u tijelu.

6. Za oslobađanje od stresa:

Ashwagandha ima izuzetna svojstva stresa rasterećenje. Preranog starenja povezani sa hroničnim nervozan tenzije mogu dovesti do povećane proizvodnje oksidativnog stresa. Ovaj oksidativnog stresa je uspješno ukinuta od strane moćni antioksidansi prisutni u ashwagandha. Svojstva stresa oslobađa od ashwagandha se mogu porediti sa lekovi koji se koriste za liječenje depresije i anksioznosti. Također se koristi u smirenje i antidepresivi.

7. Nervnog sistema:

Ashwagandha štiti moždane ćelije od štetnih efekata životne sredine. To je obećavajući alternativni tretman za razne mentalne degenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti i Parkinsonove bolesti. Ashwagandha podržava značajan regeneraciju aksona i dendrita nervnih ćelija. Ashwagandha ekstrakt korijena podržati rekonstrukciju sinapse gdje nervne ćelije komuniciraju s drugim ćelijama. To čini ashwagandha potencijal iscjelitelj za nervni degenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti. To također promovira rast i normalan i oštećenih nervnih ćelija.

8. Ashwagandha Za Anksioznost:

Studija je zaključila da ashwagandha može uspješno smanjiti simptome anksioznosti i neuroza kod pacijenata. Ona se ponaša kao GABA (gama amino-Buterna kiselina) kako bi se smanjila anksioznost i napade panike.

9. Antioksidansi:

Ashwagandha sadrži tvari koje imaju jaka antioksidativna svojstva. To uništava slobodne radikale u tijelu koji izazivaju nekoliko bolesti. To pomaže spriječiti rast tumora i drugih iscrpljujuće bolesti u organizmu.

10. Anti-upalno djelovanje:

Ashwagandha posjeduje značajan anti-upalni svojstva. To ga čini vrlo korisno za liječenje osteoporoze. To olakšava bol i invalidnost povezane sa reumatoidnim artritisom. Ashwagandha ulje, kada se primjenjuje na područjima pogođenim reumatskim upale, može pružiti brzo olakšanje.

11. Rak:

Nedavni dokazi ukazuju na to da ashwagandha ima potencijal da inhibiraju ćelije raka. Ekstrakt ashwagandha remeti sposobnost ćelije raka 'za reprodukciju - ključni korak u rak borbi. Takođe posjeduje antigeni nekretnine koje sprečavaju rak od formiranja novih krvnih sudova da podrži svoje neobuzdane rast. Takođe, normalizuje imuno suzbijanju efekte hemoterapije.

12. Infekcije:

Korijeni ashwagandha ima antibakterijska i antifungalna svojstva koja su korisna za warding off infekcije. Ekstrakta ashwagandha može olakšati bol i sekreciju kod žena izazvanih zbog vaginalnih infekcija. Ona također pomaže u lečenju uterusa infekcija i upala.

13. Šećera u krvi Nivoi:

Ashwagandha pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi, što pomaže u suzbijanju želju za šećerom. To ga čini vrlo korisno u liječenju dijabetesa tipa 2.

14. Trovanja hranom:

Antimikrobna i antibakterijska svojstva ashwagandha zaštititi od potencijalno opasnih bakterija zove salmonele, organizmi povezani s trovanje hranom.

15. Snaga i snage:

Ashwagandha vraća snagu i snage u tim nedostaje dinamičnost i energije. Stimuliše imuni sistem i promovira zdravo funkcionisanje organizma. To je izuzetno koristan za pacijente koji pate od reumatske groznice ili tuberkuloze.

Prednosti Ashwagandha kože:

16. Bori se protiv znakova starenja:

Ashwagandha sadrži visok nivo antioksidansa koji pretvarala slobodne radikale da se bori protiv znakova starenja kao što su bore, tamne mrlje, fine linije i mrlje. Takođe, štiti od raka kože.

17. Zarastanje rana:

To je vrlo korisno za liječenje i zarastanje rana. Je ashwagandha ostavlja pružaju ozdravljenja oblogom, koji je ubrzo leci rane. Samljeti ashwagandha korijenje i napraviti glatku masu sa vodom. Nanesite ovu pastu tematski na rane za olakšanje.

18. Tretira gruba i suha koža:

Ashwagandha je koristan za tretiranje keratoze, stanje koje dovodi do grubu i suhu kožu. Troše tri grama ashwagandha vodom dva puta dnevno da riješi ovo stanje kože.

19. Smanjuje kortizola:

Visok nivo kortizola hormona u tijelu može izazvati pustoš na koži. On inhibira proizvodnju strukturnih proteina potrebnih za zdravu kožu. Ashwagandha je dokazano da se smanji kortizola i povećanje DHEA, hormona preteča estrogena i testosterona.

20. Stimulira proizvodnju kolagena:

Ashwagandha sadrži steroidni spojevi koji mogu povećati nivo estrogena u organizmu. DHEA i estrogena pomoć u održavanju kože mladalački koje stimuliše proizvodnju kolagena i povećanje prirodna ulja kože.

21. Koristi se kao tonik kože:

Možete pripremiti ashwagandha tonera kože kako bi koži zdrav.

 • Uzmite 1 kašičica sušenog đumbira, 2 kašičice sušenog ashwagandha korijena u prahu i 1 kašičica sušenog limunove kore.
 • Kuhati sve ove sastojke u 200ml vode i koristite ovu infuziju kao toner dobiti gipko i užaren kože.

22. Bori se protiv upala kože:

Ayurvedska iscelitelji odavno savjetovao korištenje ashwagandha za upalnih kožnih bolesti, uključujući i akne. Sadrži jedinjenja poznata kao withanolides čiji ekstrakti inhibira S. Aureus bakterija, jedan od glavnih uzroka upala kože.

Prednosti Ashwagandha za kosu:

23. Kontrole Hair Fall:

Stres je jedan od glavnih uzroka pada kose kod muškaraca i kod žena. Ashwagandha kontrolira pada kosa smanjenjem razine kortizola u tijelu.

24. Promovira dlake zdravlje:

Ashwagandha poboljšava probavu i ispira toksina iz organizma, čime se, promovišući zdravlje kose.

25. Sprečava prevremeno prosede:

Ashwagandha inhibira gubitak melanina u kosi za sprečavanje preranog prosjed. Sadrži tirozin, amino kiselina koja stimulira proizvodnju melanina u organizmu. Antioksidansi u ashwagandha efikasno sprečavaju koroziju tkiva i smanjiti mogućnost preranog prosjed.

26. Potiče folikule:

Ashwagandha se koristi u biljnoj šampona i uređaja za stimulaciju folikula i održavanje zdravlja kose.

27. Sprečava infekcije:

Redovni unos ashwagandha jača imunitet i pomaže tijelu u oslobađanje od infekcija i bolesti. Ovo promovira sveukupno zdravlje organizma, uključujući i zdravlje kose.

28. Aktivira folikule:

Ashwagandha poboljšava cirkulaciju krvi u vlasište i aktivira folikula, ubrzava rast kose.

29. Borba Gubitak kose:

Ashwagandha je korisno i za borbu protiv androgene alopecije, poznatiji kao proćelav. Ona pomaže u ublažavanje metaboličkog sindroma, zdravstveno stanje koje uzrokuje preuranjeno proćelav.

30. Sprečava Šteta:

Ashwagandha sadrži velike količine antioksidansa koji štite naš organizam od oštećenja stanica slobodnim radikalima. Dakle, redovna konzumacija ashwagandha jača kosu, što ga čini jačim i manje skloni lom.

31. Tretira perut i drugih kožnih uvjeti:

Anti-upalni svojstva ashwagandha su korisni za tretiranje stanja vlasišta poput peruti, vlasišta psorijaze i ekcema.

Ashwagandha nutritivne vrednosti:

Ashwagandha je bogata gvožđem, antioksidansima, tanina, kalij, nitrat, masnih kiselina i glukoze. Također sadrži steroidne alkaloide - sominine, somniferine, withanolides i anferine. To je bogat izvor flavonoida, acil steryl glikozidi i laktona.

Ashwagandha Koristi:

Dakle, kako se koristi ashwagandha u prahu? Ashwagandha se koristi kao moćan adaptogen u terapijske svrhe u Ayurvedi. Smatra se da je snažan "medhya Rasayana 'biljka. To podrazumijeva da se podmlađuje aspekte Ayurveda uma - memorija, sjećanje i razumijevanja. Proverite upotreba ashwagandha prahu ovdje:

 • Korijen i bobice ashwagandha se koristi za pripremu tonika i kapsule.
 • A tinktura na bazi vode od ashwagandha se koristi kao lijek.
 • Aktivni sastojci u ashwagandha imaju tendenciju da se degradira u potencije kada se koristi u tinktura obliku. Stoga, ashwagandha prah je više preferira u tinktura.
 • Pored svoje medicinsku upotrebu, također možete pripremiti ashwagandha čaj. Sušeni ashwagandha root se kuvana sa čajem za 15 minuta za osvježavajuće piće.
 • Ashwagandha, u obliku kapsula i likvidan, sada je postao široko rasprostranjena. To je dostupan u biljnoj zdravstvene usluge i kroz holistički izvora napajanja u cijelom svijetu.

Ashwagandha nuspojave:

Nema takvih iscrpljuju nuspojave ashwagandha, ali može dovesti do nekih zdravstvenih problema ako se konzumira u visokim količinama.

Moguće je da nakon tjedan dana potrošnje, možda ćete osjetiti nagli porast temperature tijela. To može uzrokovati pad temperature, što dovodi do hladnoće, bol u grudima, i curenje iz nosa. Nuspojave potrošnje preuzimanja ashwagandha navedene su u nastavku:

1. Ashwagandha posjeduje diuretik svojstva koja mogu izazvati oštećenja bubrega u nekim slučajevima. To može izazvati dijareju ako se uzima u velikim količinama. Jake bolove u trbuhu se može javiti u slučaju visokih doza.

2. Ashwagandha posjeduje imunološki stimulans svojstva, čineći ga nesposobnim za osobe koje pate od autoimunih bolesti poput HIV-a i AIDS-a.

3. Ashwagandha ne treba konzumirati pacijenata koji su podvrgnuti transplantaciji organa jer to može produžiti vrijeme oporavka.

4. Ashwagandha nikada nije propisana za trudnice i dojilje, jer može ometati ishranu da je beba prima. To može dovesti do crijevnih problema u trudnica.

5. Ashwagandha, ako se koristi s drugim sedativima i umirujuće lijekovi mogu biti vrlo štetni za tijelo. U ekstremnim slučajevima, ashwagandha može dovesti do anafilaksije život.

6. Drugi mogući nuspojava ashwagandha je iznenadno povećanje težine.

7. Koristeći ashwagandha sama po sebi se ne preporučuje. Pije se u kombinaciji s drugim biljem u borbi protiv svoje jake pomlađivanje svojstva.

8. Pacijenti koji boluju od lupusa i multiple skleroze treba izbjegavati konzumiranje ashwagandha jer to može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

9. Drugi mogući neželjeni efekti ashwagandha uključuju respiratornih problema, smanjenje krvnog pritiska i nepravilnog srčanog ritma.

Stoga, preporučljivo je da se uvijek konsultuje sa zdravstvenim radnikom prije konzumiranja ashwagandha.

Ashwagandha u kombinaciji sa drugim Biljke:

Razmišljajući o tome kako da se ashwagandha? Pa, ashwagandha može se kombinirati s nekoliko drugih biljaka zbog svojih brojnih prednosti. Radi izuzetno dobro s goji bobica, Rhodiola. Ginseng, babin, ginko biloba, timijan, eukaliptus, kanabis, kurkuma, sladića i nekoliko drugih.

Ashwagandha Doziranje:

 • Opšte doza ove biljke je oko 4 - 5 grama dnevno.
 • Ashwagandha se često prodaju u obliku kapsula.
 • Uzmite 1-2 dvije kapsule svaki dan u večernjim satima.
 • Za pripremu infuzije i Ukuvano, uzeti 2 grama sušenih korijena za jednu infuziju. Kuhati postrojenja za 15 minuta i ostavite da se uliti 10 minuta. Ne konzumiraju više od 2 šolje Ukuvano dnevno. Ashwagandha je balzamovanje svojstva i prirodne sile da zaraste duha i tijela.

Sada, znamo šta su najbolji ashwagandha prednosti i zašto ashwagandha je mnogo više od onoga što se reklamira da bude. Konzumirati ashwagandha nakon konsultacija sa lekarom i vidjet ćete promjene u nevolje. Ashwagandha je zaista čudo biljka. Ostati u formi, ostati zdrav!

load...