Zdravlje i wellness

28 neverovatnih prednosti Whole Wheat (Gehu Ka Aata) za kožu, kosu i zdravlje

28 neverovatnih prednosti Whole Wheat (Gehu Ka Aata) za kožu, kosu i zdravlje

Koristi od cijele pšenice su poznata godinama. Ali, njegove zdravstvene prednosti ovise o obliku u kojem ste ga konzumiraju. Prerađene pšenice ne sadrži najbolje dijelove zrna. Tokom obrade zrna, 40% svog originalnog sadržaja uklonjena, što je manje hranjiv.

100% cijeli pšenice hrana sadrži pšenične klice i mekinje. Dakle, kada jedete cijeli pšenice hrane, stičete mnoge divne zdravstvene prednosti koje dolaze sa zrna. Cijeli pšenice u izvornom obliku je jedan od najbogatijih izvora dijetalnih vlakana, mangana i magnezijuma.

Neke od mnogih prednosti cijele pšenice ovdje spomenuo:

Koža Prednosti Whole Wheat

Whole Foods žitarica, uključujući i pšenica, su poznati po mnogim neverovatno koristi koje oni pružaju na kožu. Zrna su nerafinirani i sadrže sve esencijalne hranjive tvari koje doprinose lijepe i zdrave kože. Uzmimo pogled na neke od načina na koji integralno brašno koristi vašu kožu:

load...

1. Pruža Ishrana

Selena prisutan u integralnim žitaricama, uključujući i pšenica, radi neverovatne stvari za vašu kožu. Jedan od kože koristi vas dobitak kada jedete cijeli pšenice hrani kožu koja je omogućila je antioksidativna svojstva selena.

2. Štiti od oštećenja od sunca

Antioksidativna svojstva cijele pšenice štite kožu od štetnih efekata sunca. Takođe, štiti kožu od drugih ekološke štete.

3. Pruža lepu kožu

Koji ne želi prekrasan, blistav kožu? Pa, uz cijeli pšenice hranu, možete dobiti upravo to! Vitamin E i cink prisutni u cjelini pšenice će vam dati lijep, zdrav i užaren kože.

load...

4. Potiče elastičnost kože

Selen je mineral koji se pruža predivan efekte na kožu. Djeluje kao prirodni anti-aging agent, selen vam nudi blistavu kožu. Takođe, zadržava elastičnost vaše kože.

5. Borba Acne

Cijeli pšenice ima bogat sadržaj vlakana, što pomaže očistiti vaše tijelo uklanjanjem štetnih toksina. Kada se uklanjaju tih toksina, vaša koža postaje manje sklone aknama breakouts.

6. Sprečava rak kože

Selena naći u cjelini pšenice i drugih žitarica se vjeruje da vas zaštiti od određenih vrsta raka kože.

Kosa Prednosti Whole Wheat

Kao što su koža, kosa isto treba namirnice koje su zdrave i nutrijentima bogate biti jak i bez problema. Uz minerala i vitamina prisutan u cijelosti pšenice, kosu previše mogu dobiti beneficije.

7. Čini kosu Lustrous

Cijeli pšenice ima sadržaj cinka. Jedan od mnogih ovlasti ovog minerala je mogućnost da vam zdrave i sjajne kose.

8. Štiti kosu od oštećenja

Cink pomaže u hrani kosu, držeći je siguran od štete nastale od strane okoline i drugih faktora u vezi sa zdravljem.

Zdravstvene prednosti Whole Wheat

Dodavanje cijeli pšenice vašoj ishrani može biti jedan od najboljih odluka koje se za svoje zdravlje. Ona ima nagradu esencijalnih hranjivih tvari koje mogu poboljšati vaše sveukupno zdravlje. To također može spriječiti i izliječiti mnoge bolesti i bolesti.

Hajde da kratak pogled na cijeli pšenice zdravstvene prednosti:

9. Daje Energy

Vitamin B prisutan u cijelosti pšenice daje vaše tijelo energijom potrebno je ispravno. To znači da se tjelesne funkcije efikasnije, ai ti!

10. Promovira Pravilna nužde

Pšenica je bogat izvor dijetalnih vlakana. Kada vaše tijelo dobije pravu količinu vlakana, to utječe na vaše stolice. Mekinje u cijelosti pšenice promovira bolje stolice, čime se sprečava i pružanje reljef iz sindrom iritabilnog kolona (IBS).

11. Smanjuje rizik od bolesti srca

Making cijeli pšenice i drugih žitarica, deo vaše svakodnevne ishrane Poznato je da se drži dalje koronarne bolesti srca u uvali. Stručnjaci preporučuju 6 ​​unci celog zrna dnevno za žene, dok muškarci treba da troše oko 8 unci svaki dan.

12. Poboljšava zdravlje očiju

Vitamin E, niacin i cinka u cjelini pšenice smanjuje rizik od makularne i katarakte degeneracije. Oni također pomažu u usporavanju progresije gubitka vida. Ovo je sjajna dobrobit cijele pšenice.

13. Pomaže Dijabetičari

Visokog sadržaja vlakana cijele pšenice čini ga idealnim žitarica za one koji pate od dijabetesa. Ona pomaže u održavanju nivoa glukoze u krvi u tijelu dijabetičar a.

14. Čisti vašeg sustava

Povećanje potrošnje cijele pšenice namirnica pomaže u liječenju opstipacije. Vlakana u zrnu detoksikaciju sistem i pomaže u održavanju vašeg debelog crijeva i crijeva zdrava.

15. Sprečava raka dojke

Prema istraživanju, žene koje jedu ishrana bogata vlaknima može zadržati raka dojke daleko. Hrana koja se proizvode od integralnih žitarica, kao što su žitne pahuljice, štite žene ušle u menopauzu od ove vrste raka. To je svakako dobar razlog da se prebacite na žitne pahuljice, ako to već niste učinili.

16. Smanjuje Weight Gain

Pšenica je popularan izbor zrna među težina čuvari jer pomaže u sprečavanju debljanja. Potrošnja cijele pšenice prehrambenih proizvoda pomaže u poboljšanju metabolizma, što ga čini lakše da se oslobodi tih neželjenih kilograma viška. Oni također drže vam potpunu duže od drugih vrsta hrane jer imaju više sadržaja vlakana.

17. Poboljšava mentalno zdravlje

Prema istraživanjima istraživači na Univerzitetu Maryland Medical Center, vitamin E i B vitamina prisutan u cjelini pšenice može vam pomoći u prevenciji bolesti koje uzrokuju mentalni pad, kao što je Alzheimerova bolest.

18. Regulira simptoma PMS

B vitamini u cijelosti pšenice i drugih žitarica su poznati za ublažavanje simptoma PMS. Magnezija, koji se nalazi u integralnim žitaricama, poznat je i da je koristan za simptome PMS-u vezi.

19. Prevent Stroke

Ako je vaše šanse za moždani udar su visoke, treba da izaberete žitne pahuljice u odnosu na ostale žitarice. Kada se odlučite za bogate vlaknima pahuljica za doručak, ti ​​bi se smanjio rizik od moždanog udara, kao i kardiovaskularnih bolesti. Da biste spriječili ove hroničnih stanja, jesti žitne pahuljice s jogurtom ili nemasno mlijeko i dodajte komad voća kao dobro.

20. Aid Probava

Mekinje pšenice mekinja sadrži antibakterijska svojstva, koja pomažu u smanjenju štetnih efekata u vašem probavnog trakta koju uzrokuje bakterija. Vaše zdravlje trakta i poboljšava kada redovno jesti žitne pahuljice. Sve ovo doprinosi vašu ukupnu dobrobit.

21. Donja hronična upala

Je betaina nalazi u pšenici pomaže u minimiziranju hronične upale. Dakle, jesti žitne pahuljice može pomoći u prevenciji ovog problema, a pomaže u snižavanju rizika od drugih uslova kao što su kognitivno propadanje, osteoporoze, Alzheimerove bolesti, itd

22. Prevent Colon Cancer

Većina žitne pahuljice koristi imaju veze sa njihovim visokim sadržajem vlakana, koji promovira redovnu i pravilnu eliminaciju otpada iz organizma. To je razlog što je utvrđeno da je važno u prevenciji raka debelog crijeva. Stručnjaci preporučuju 20 do 25 grama vlakana svaki dan za muškarce i žene.

23. Puna hranljivih sastojaka

Žitne pahuljice su pun vitamina i minerala. Oni sadrže vitamine A, B1, B2, B3, B6, D i E, kao i minerala, uključujući željezo, kalcij, fosfor, cink, bakar, mangan i magnezij. To znači da dodavanjem žitne pahuljice u svakodnevnoj ishrani, vaše tijelo dobiva sve esencijalne hranjive tvari da funkcionira kako treba i ostati zdravi.

24. Redistribuciju Fat

Iako jesti integralne žitarice ne mora da znači da ćete izgubiti na težini, studije ipak ukazuju da to pomaže da se smanji količina masnog tkiva i dovodi do zdravije masnoće distribucije. Jesti cijeli kruh žitarica smanjuje rizik od dobijanja stomaku ili centralne gojaznosti, stanje koje povećava rizik od različitih zdravstvenih nevolja uključujući i dijabetes.

25. Lowers Kolesterol

Integralne žitarice spriječiti organizam od upijajući lošeg holesterola i smanjiti trigliceride, koji bi inače rezultirati bolesti srca. Umjesto toga, hrana pripremljena od integralnih žitarica je poznato da se smanji rizik od srčanih bolesti. Prema istraživanju, žene koje su jele tri porcije Whole Foods žitarica kao što su pšenica hleb je 30% manje u riziku od srčanih bolesti ili umiru od srčanog udara u odnosu na one koji su jeli manje cijeli pšenice proizvode tjedno.

26. Snižava krvni pritisak

Cijeli pšenice kruh je također poznato da snizi krvni pritisak, stanje koje je jedan od glavnih uzroka bolesti srca. Studija je otkrila da su muškarci koji su jeli više porcija od cijele pšenice doručak suočavaju 19% manji rizik od hipertenzije. Još jedna studija sprovedena na ženama kaže da jede cijeli pšenice kruh i druge cijelog zrna prehrambenih proizvoda znatno smanjuje nivo holesterola u krvi, nivo insulina, i krvni pritisak, čime se minimizira rizik od srčanih bolesti.

27. Osećaj sitosti

Cijeli pšenice kruh može kontrolirati debljanje držeći osjećaš punu duže vremena u odnosu na bijeli kruh ili kolačiće napravljene od rafiniranih brašna. Od integralne žitarice potrebno više vremena da se svari, njihova satiating efekti traju duže. Prema Gans, autor The Small Change Diet, cijeli pšenice kruh pomaže da se zadrži dijelove pod kontrolom. Za maksimalnu punoću i ekstra proteina, možete dodati sjemenke sezama prilikom pripreme kruha.

28. Bogat izvor vitamina B

Integralne žitarice su učitani sa svim vrstama vitamina B, uključujući tiamin, niacin i riboflavin, koji su od velike pomoći u jačanju metabolizma. Druga vrsta vitamina B poznat kao folna kiselina ili folata Poznato je da pomogne u obliku tijela crvenih krvnih zrnaca koja su ključna za sprečavanje neke uobičajene urođenih mana kod beba.

Zaista nema kraja prednosti koje dobijete kada povećati unos cijele pšenice na dnevnoj bazi. Postoji mnogo prehrambenih proizvoda koji su napravljeni od cijele pšenice za izabrati iz. To čini lako za vas da ga dodate vašoj ishrani. Razne vrste cijeli pšenice kruh, tjestenina, žitarice, itd su na raspolaganju ako želite da troše više cijeli pšenice hrane. Možete čak napraviti svoj omiljeni deserti i slatke poslastice sa integralnim brašnom pružiti bolje zdravlje na celu porodicu!

Savjeti o Kuhanje / korištenje

Pitate se kako Pep svoj obroka s cijelim pšenice? Evo nekih ideja za recept da ti pomogne!

1. Yummy hleb sa slika, orah, i datum

Ono što zvuči bolje nego kruh koji ima dobrotu cijele pšenice, smokve, orasi i datumi? Ovo je jednostavan recept koji nije teško napraviti. Dakle, probaj!

Sastojci
 • 3 - 4 šolje integralnog pšeničnog brašna
 • 3 - 4 šolje sve namjene brašno
 • Januar 1-2 žličice sode bikarbone
 • 1-8 kašičica soli
 • Kuhanje sprej
 • 1 - 3 cup sjeckani orasi
 • 3 - 4 šolje nemasnog mlaćenica
 • 1-2 kašičica sitno ribani limun korica
 • 1 - 4 kašičica zemlju muškatni oraščić
 • 1-8 kašičica zemlju češnjaka
 • Od 2 - 3 cup sjeckani suhe smokve
 • 1 - 3 cup sjeckani koštice termin
 • 1-2 šolje smeđeg šećera
 • 2 kašike ulje repice
 • 2 velika jaja
Priprema
 1. Zagrejte rernu na 350 stepeni.
 1. Zagrijte nemasni mlaćenica, limun koricu, muškatni oraščić i karanfilić u šerpi preko srednje jakoj vatri. Pobrinite se da ne dozvoli da provri. Dodajte smokve i datumi kao što izvadite posudu iz topline i ostavite ga da stoji dok ne postanu mekane.
 1. Uzmite posudu i stapaju ulje, šećer i jaja sa umutiti dok smjesa dobro uklopljena. Uzmite ohladi mlaćenice preparata i dodajte je u posudu.
 1. Sada uzeti brašna i soli i prašak za pecivo te ih miješati u veliku posudu. Dodaj u mlaćenice mix i mešati dok se ne dobije vlažna. Zatim uzmite tijesto i žlica ga na 8 × 4 kuhanje sprej obložene hljeb pan i posuti sjeckani oraha.
 1. Peći na 350 stupnjeva oko 40 minuta.
 1. Nakon što se peče, neka pan hladnom i izvadite kruh. Cool kruh ponovo na policu i poslužiti kada želite!

2. Glorious doručak Muffins

Ne postoji ništa slično počevši dan s zdrav doručak poslastica, a ovi muffini su upravo to!

Sastojci
 • Kuhanje sprej
 • 1 šolja integralnog pšeničnog brašna
 • 1-2 kup sve namjene brašno
 • 1 cup običan zob
 • 3 - 4 šolje smeđeg šećera
 • 1 žlica pšeničnih mekinja
 • 2 žličice sode bikarbone
 • 1 - 4 kašičica soli
 • 1 cup jogurt bez masnoća
 • 1 cup pire zrelih banana
 • 1 cup sjeckani koštice termin
 • 3 - 4 cup sjeckani orasi
 • 1-2 kup sjeckani sušeni ananas
 • 3 kašike tla laneno sjeme
 • 1 veliki jaje
Priprema
 1. Zagrejte rernu na 350 stepeni.
 1. Uzmite 18 muffin brodova i muffin šolje i prskati ih sa kuhanje sprej.
 1. Pomešajte brašno zajedno i dodajte zob, šećer, mekinje, soda i soli u veliku posudu i umutiti.
 1. Mix jaje, banana, i jogurt i dodati ga u brašno miks i mešati dok se malo navlaženom.
 1. Sada, umiješajte ananasa, orasi i datumi u mješavinu.
 1. Dalje, žličica testo u vaš muffin čaše i pospite laneno sjeme.
 1. Pecite na 350 stupnjeva oko 20 minuta.
 1. Kada je pečena, izvadite pogačice iz tepsiju i ohladiti ih na policu.
 1. Nakon što su ohladi, možete ih poslužiti i uživati ​​u dobrotu onih izvrsnih, srdačna pogačice!

3. Sinful Čokolada Biscotti

Uživajte u grešno ukusna tamna čokolada poslastica koja je ispunjena zdrave dobrotu integralno brašno!

Sastojci
 • 9.5 grama integralnog brašna
 • 2 žlice lanenog
 • 1-2 kašičica sode bikarbone
 • 1 - 4 kašičica soli
 • 1 - 3 cup granulirani šećer
 • 1 - 3 šolje tamno smeđeg šećera
 • 2 velike bjelanjaka
 • 1 veliki jaje
 • Januar 1-2 žličice ekstrakta vanilije
 • Od 2 - 3 šolje tamna čokolada čips
 • 3 - 4 šolje neslan badema
Priprema
 1. Zagrejte rernu na 350 stepeni.
 1. Miješati i umutiti brašno, sodu bikarbonu, laneno sjeme, i soli.
 1. Pomešajte jaja, belanca i šećera u zdjelu i umutiti za dvije minute pri velikoj brzini u blenderu.
 1. Sada dodajte brašno i mješavine jaje zajedno i umiješajte čokoladu i bademe.
 1. Podijeliti tijesto u tri porcije jednako i spremno svakog dijela napraviti 6-inčni roll.
 1. Uzmite kiflice i stavite ih tri centimetara na pergamentu papira i potapše ih da ih debljine oko jedan centimetar.
 1. Pecite na 350 stupnjeva za 28 minuta igre.
 1. Kada su čvrste, izvadite ih i pustite ih da se ohlade na policu.
 1. Jednom cool, izrezati ih dijagonalno u ½ inča komada.
 1. Postavite ih na papir za pečenje i smanjite vatru pećnici na 325 stupnjeva.
 1. Neka ih ispeći na obje strane za svaki 7 minuta.
 1. Sada ih ukloniti iz pećnice i pustite ih da se ohlade na policu.
 1. Jednom kada su spremni, možete grickati na kolačiće bilo koje vrijeme želite i neka dobrotu cijele pšenice ispuniti svoje telo!

Postoji mnogo divan delicija koje možete pripremiti sa integralnim brašnom. Oni su lako napraviti, i možete biti sigurni da su svi u tvojoj porodici će ih voljeti. Dodajte je u svakodnevnoj ishrani i uživajte u mnoge prednosti integralno brašno da ostanu zdravi i jaki za mnogo godina!

Da li vaše svakodnevne ishrane uključiti cijeli pšenice? Da li imate neke zanimljive recepte? Podijeliti s nama u komentarima ispod teksta.

load...