Zdravlje i wellness

9 jednostavnih dijetnih savjeta za održavanje visokog krvnog pritiska u kontroli

9 jednostavnih dijetnih savjeta za održavanje visokog krvnog pritiska u kontroli

Da li pate od visokog krvnog pritiska? Da li želite da se smanjili rizici vezani za ove bolesti? Onda osim dobiti medicinsku pomoć, definitivno morate slijediti dijetu značilo za pacijente koji pate od visokog krvnog pritiska. Kao što je navedeno od strane American Heart Association, oko 72 miliona ljudi starijih od 20 pate od ove bolesti. Ako je vaš cilj je da se koristi za kontrolu dijeta za visok krvni pritisak, a zatim slijedite ove jednostavne korake da ostvarite svoj cilj.

Dijeta Za upravljanje visok krvni pritisak

1. Jedite voće i povrće:

Morate uključiti puno voća i povrća u svakodnevnoj ishrani. Početi jesti 2-2 ½ šolje voća i povrća svaki dan. Uključuje lisnato zeleno povrće, brokula, borovnice itd u vašoj ishrani. Kalij pomaže u održavanju krvnog pritiska u ljudskom tijelu, tako da morate konzumirati kalij hrane bogate svakodnevno kao lubenica, naranče, banane i krompir.

load...

2. Odlučiti za niske masnoće Dairy Predmeti:

Visok krvni pritisak ne znači da morate odustati na svoje omiljene mliječne stvari, ali morate odmah prebacite mliječne proizvode bez masti ili malo masti. Mlijeko, jogurt, sir i druge nemasnog sira moraju biti uključeni u svakodnevnoj ishrani.

3. Jedite hrane bogate proteinima:

Morate konzumirati hranu bogatu proteinima. Morate konzumirati oko 6 ili manje grama proteina svaki dan. Možete se odlučiti za piletinu umjesto crvenog mesa. Jesti jaja, ili ribe, svakodnevno, jer su najbolji izvor zdravih proteina.

4. Jedite integralne žitarice:

Da bi vaš krvni pritisak pod kontrolom, jedna stvar koju morate odreći se prerađene hrane. Umjesto toga, morate uvijek konzumiraju integralne žitarice. Zob, žitarice, cijeli kruh žitarica, tjestenine su dobar izbor. Troše oko 8 unci ovih dnevno. Ali prije nego što kupite bilo koji proizvod morate uvijek provjerite nutritivne oznaka za sadržaj natrija u hrani.

load...

5. Nuts, sjemena i grah su dobri za zdravlje:

Grah, cannellini grah, orasi, prirodni maslac od kikirikija i ostale sjemenke su neke zdrave ishrane izbore koji pomažu da vaše srce zdravim i pomažu u snižavanju krvnog pritiska. Morate jesti orasi, sjemenke i mahunarke barem 4 do 6 puta tjedno.

6. Prebaciti na Zdrava ulja:

Morate konzumirati 2 do 3 žličice zdravih ulja kao što su maslinovo ulje svaki dan. Također se možete konzumirati nemasnog margarina svakodnevno jer su bogate omega-3 masnim kiselinama koje su dobre za srce. Ove margarin namazi će pomoći u snižavanju krvnog pritiska.

7. Limit alkohol i šećer u Diet:

Morate ograničiti šećera i konzumiranje alkohola, ako želite zadržati visok krvni pritisak na odstojanju. To je zato što šećer i alkohol imaju tendenciju da se poveća nivo krvnog pritiska. Takođe morate eliminisati gazirana pića, hranu koja sadrži zasićene masti i trans-masti. Ovi prehrambeni proizvodi će zakomplicirati bolest i oštetiti posude vašeg srca.

8. Obratite krvnog pritiska kod kuće:

Uvijek možete kupiti monitor krvnog pritiska kod kuće i čuva evidenciju o krvni pritisak na dnevnoj bazi. Ako se držite ovu dijetu plan, vi ćete biti u mogućnosti da vidite razlike u nivoima pritiska u roku od nekoliko 14 dana.

9. Smanjiti natrij Level In Your Diet:

Ako ste pate od visokog krvnog pritiska onda morate smanjiti unos natrija. Natrij ne dolazi samo od soli, ali je prisutna u prerađene i konzervirane hrane. Morate pročitati etiketu hrane pažljivo prije kupnje bilo koje stavke hrane. Morate ograničiti svoj nivo natrijuma do 1500 mg svaki dan. Pokušajte i izbjegavati jedenje čipova, smrznute morske hrane, senf, kečap i kiseli krastavci. Jedan jedini zalogaj bilo koje od ovih će dovesti oko 1000 mg natrija s njim! Možete koristiti bilja u svakodnevnom kuhanje koji će vam pomoći smanjiti količinu unosa natrija.

Visok krvni pritisak je opasan bure baruta čeka da eksplodira, ali uz pažljivo rukovanje, i razuman dijeta i stil života, uvijek možete držati pod kontrolom. Nadam se da ova dijeta za kontrolu krvnog pritiska vam pomaže. Da ostavite komentar!

load...