Ženska fitness

20 najboljih pogodnosti Walkinga

20 najboljih pogodnosti Walkinga

Da li patite od bolova u zglobovima, srčane probleme, stres, depresija, ili gojaznost? Zatim, pokušajte hodanje pobijediti sve svoje zdravstvene probleme. Jer prema časopisu Medicine i nauke u sportu i Exercise, hodanje pomaže da se smanji rizik od svih hroničnih bolesti (1). U stvari, većina zdravstvenih profesionalaca preferiraju šetnju preko radi kao što je nisko-utjecaj vježba koja se lako na svoje srce i zglobove. Čitajte saznali za zdravstvene prednosti hodanja 20 i da idemo, nije bitno ako ste 8 ili 80!

20 Prednosti hodanja

1. Poboljšava zdravlje srca

Hodanje pomaže da se poboljša svoje zdravlje srca. Irski naučnici su prijavili da hodanje je najbolja vježba za sjedeći pojedincima, a posebno odrasli, kako bi se smanjio rizik od srčanih i kardiovaskularnih bolesti (2). U drugoj studiji objavljenoj u časopisu Journal of American Geriatrics Society, naučnici potvrdili da muškarci i žene od 65 godina ili stariji, koji je išao za najmanje 4 sata svake sedmice, bili na manji rizik od kardiovaskularnih bolesti (3). Dakle, pobrinite se da hoda za 4 sata nedeljno da bi bolesti srca, kardiovaskularne bolesti i moždanog udara na odstojanju.

load...

2. Aids Mršavljenje

Hodanje je velika vježba i pomaže vam da izgubite težinu. Američki naučnici dizajnirani eksperiment gdje gojaznih pacijenata išli zajedno (koncept poznat kao "hodanje autobus ') do svojih odredišta ui oko grada. Nakon 8 nedelja, njihova težina je provjerena, a više od 50% ispitanika izgubila u prosjeku od 5 funti (4). Dakle, to bi mogla biti dobra ideja da krenu na i sa vaše obližnje destinacije, umjesto vožnje automobila.

3. Reguliše krvni pritisak

Hodanje također mogu pomoći u smanjenju krvnog pritiska. Istraživači sa Wakayama Medical College, Japan je sproveo eksperiment na pojedince s blagom hipertenzijom, gdje 83 učesnika hodao 10.000 koraka dnevno za 12 tjedana. Na kraju 12 tjedana, pokazali su značajan pad krvnog pritiska i povećanog Stamina (5). Čak i ako ste u mogućnosti da završi 10.000 koraka dnevno, trebalo bi hodati najmanje 60 minuta svaki dan da bi vaš krvni pritisak pod kontrolom.

4. Fights Cancer

Rak je preuzela više od milion života. Pasivan način života je jedan od uzroka raka, a to je gdje hoda svaki dan vam može pomoći. Naučnici su otkrili da hodanje može pomoći u mršavljenja, čime se smanjuje rizik od raka. Hodanje je utvrđeno da je od pomoći za one koji se leče od raka smanjuje nuspojave kemoterapije (6). To također može smanjiti rizik od raka dojke.

load...

5. Poboljšava cirkulaciju

Vjerovali ili ne, hodanje zapravo može povećati inteligenciju. Hodanje pomaže da dostavi mozak sa potrebne količine kisika i glukoze, što pomaže da funkcionira bolje. Takođe, smanjuje nivo LDL holesterola, koji klompe arterije, a samim tim i smanjuje rizik od moždanog udara (7). Dakle, hodanje može poboljšati cirkulaciju krvi i mozga i mobilnih funkcija.

6. Smanjuje rizik od dijabetesa

Pasivan način života doveo je do eksponencijalnog rasta jedne od najčešćih bolesti - dijabetesa. Naučnici preporučuju 3.000 do 7.500 koraka dnevno za liječenje dijabetesa tipa 2 i ukazuju na to da sjedite manje i biti aktivniji (8). Hodanje svaki dan može pomoći u kontroli nivoa šećera u krvi, što je, s druge strane, može vam pomoći u sprečavanju dijabetesa tipa 2.

7. Jača Bones

Kosti postaju slabije kako starite. Ali dobra vijest je možete ojačati kosti koje redovno hoda. Ovaj low-utjecaj vježbe sprečava gubitak gustoće kostiju, čime se smanjuje rizik od osteoporoze, preloma i povreda. Od kostiju odrediti naš okvir, jače i zdravije kosti pomoći u poboljšanju držanja, izdržljivost i balans (9). Hodanje može spriječiti artritis i smanjiti prateće bol.

8. Jača mišiće

Kao što su kosti, također možete doživjeti gubitak mišića kao što starimo. Ovdje previše, hodanje može vam pomoći jačanjem i toniranje mišića i sprečava gubitak mišića. Redovito hodanje može ojačati nogu i leđne mišiće (10).

9. Poboljšava varenje

Nepravilna probava može dovesti do probavnih nadutost, zatvor, proljev, pa čak i raka debelog crijeva. Zbog toga je vrlo važno da zadrži svoj probavni sistem zdrav. Osim održavanja dobre navike hrane i vode za piće, trebalo bi da hoda za poboljšanje probave. Hodanje nakon jela je super. To vam pomaže da se smanji težinu i podržava svoj probavni sustav (11) (12).

10. Poboljšava Immune Function

Imuni sistem vaše tijelo treba raditi kako treba u svakom trenutku da spriječi infekcije, bolesti i smrti. Hodanje je odličan način da poveća svoj imunitet. Hodanje barem 30 minuta dnevno može pomoći pojačati aktivnosti imunih ćelija, naime, B-ćelija, T-ćelija, kao i prirodni ubica ćelija (13). Pomaže otpustite zemlje Zapadnog Balkana brže, čime se omogućava vašem tijelu da se brzo zarastaju (14).

11. Sprečava Demencija

Demencija je neurološko stanje karakterizira postepenog gubitka pamćenja i kognitivnih funkcija. To na kraju može učiniti u stanju da obavlja iz dana u dan funkcije i potpuno zavisna od drugih. Redovno hodanje na umerenim tempom može pomoći u sprečavanju demencije, poboljšavaju pamćenje i izgraditi povjerenje u starijih osoba (15).

12. Povećava kapacitet pluća

Hodanje također može povećati svoj kapacitet pluća. Kada hodate, udišete više kisika u odnosu na kada ste miruje. Ova razmjena kiseonika i ugljen-dioksida na veći obim može pomoći povećati kapacitet pluća, a time i povećanje vaše izdržljivost i vježbe učinak (16). Najbolji dio je, ne čak ni pokrenuti. Srednje tempom 60-ak minuta hoda (sa pauzama, naravno!) Može učiniti trik.

13. Kašnjenja starenja

Studija sprovedena sa 17.000 Harvard diplomcima pokazalo da su studenti koji su hodali najmanje 30 minuta svaki dan živjeli duže od onih koji su sjedeći (17). Hodanje može ili ne može aktivirati telomeraze enzim, koji je odgovoran za održavanje integriteta DNA, što je važan faktor u starenje, ali pomaže spriječiti sve probleme vezane uz starost (18).

14. Pomaže Produce Vitamin D

Hodanje u jutarnjim satima je velika prilika za vaš organizam da proizvodi vitamin D. Vitamin D je bitan za čvrstoću kostiju i sprečava rak, multipla skleroza, i dijabetes tipa 1. Dakle, vrlo je važno da ste dobili najmanje za 10 - 15 minuta izlaganja jutarnjeg sunca, a hodanje je najbolji način da se to učini.

15. Smanjuje stres

Hodanje može pomoći smanjiti nivo stresa kroz poboljšanje cirkulacije, koja je, s druge strane, pruža hranjive tvari i kisika do ćelija. Takođe, stimuliše nervni sistem receptore i smanjuje proizvodnju hormona stresa (19). Disanje i izlaze dok je hodao također pomaže da diše kroz napetost.

16. Uplifts Mood

Nekoliko znanstvene studije pokazale su da fizička aktivnost može pomoći u sprečavanju depresije. Hodanje je visoko preporučeno od strane lekara i psihijatri da pomogne podigne raspoloženje. Dakle, ako se osjećate depresivno ili tužno, treba samo prošetati i malo svježeg zraka da se osjećaju bolje (20).

17. Poboljšava pamćenje

Japanski naučnici su otkrili da hodanje može poboljšati memoriju starijih pacijenata (21). Fizička vježba pomaže da se poveća veličina hipokampusa, dok je sjedeći način života smanjuje hipokampus, što je dovelo do gubitka pamćenja (22). Dakle, hoda svaki dan dati svoje pamćenje moć ozbiljan poticaj.

18. Povećava produktivnost

Redovno hodanje također može učiniti više aktivan i energičan. To je, pak, mogu povećati produktivnost. Bilo da je to u školi ili na poslu, pamćenje, agilnost, i vaša reakcija na različite stimuluse će se značajno promijeniti na bolje.

19. Povećava vašu kreativnost

Hodanje također pomaže da se poveća svoju kreativnost. Pomaže smiri živce i opušta mozak. Kada hodate, nemate pritisak roka ili ispunjavanje određenog očekivanja. Ovo pomaže vašem mozgu da razmišlja strateški i na više sortirane način. Dakle, ako ste zaglavili sa problemom, prošetati!

20. Gradi socijalne pomoći

Hodanje može pomoći da izgradite socijalne podrške i napraviti nove prijatelje koji će vas ohrabriti da hoda svaki dan. Ćete Radujem se susreta sa njima. Također, možete hodati da podrže društvene uzrok. Na kraju dana, od vas će biti ispunjen pozitivnom energijom i mir.

Jasno je iz ove liste da hodanje može poboljšati vaše zdravlje na mnogo načina, ali ono što priprema vam je potrebno da se, ako želite da krenu? Objašnjeno u sljedećem odjeljku.

Šta ti je potrebno da krenu?

Potreban vam je nekoliko osnovnih stvari da hoda. Evo liste:

 • Cipele za hodanje
 • Udobnu odjeću
 • Boca vode i energije bar za duge šetnje
 • Ako hodate u kancelariju, nositi vaš ured odeću i par udobne cipele. Kasnije možete promijeniti obuću u uredu.
 • Vodonepropusna jakna
 • Motivacija - Apsolutno je potrebno za najmanje prvih 5 dana. Dozvolite mi da objasnim više o tome u sljedećem odjeljku.

Kako ostati motivirana za šetnju?

 • Pitati prijatelja da vam se pridruži u svojoj novoj vježbe rutinu.
 • Šetnja vašeg psa u jutarnjim ili večernjim satima.
 • Prošetajte sa svojim prijateljima ili obitelji u večernjim satima ili nakon večere.
 • Hoda do najbližeg dućana ili obližnjeg mjesta.
 • Misle o novcu možete uštediti hoda.
 • Koristite hodanje planer saznati najbolje hodanje ruta, mjerenje otkucaja srca, potrošene kalorije, broji korake, itd
 • Istražite različitim putevima svaki dan.
 • Pridruži se hodanje grupi.
 • Idi na šetnje.
 • Šetnja za socijalni uzrok.

Korisni Savjet

Ako ste novi u šetnju, ne možete odmah hodati za velike udaljenosti. Dakle, slomiti šetnju rutinu. Početi hodanjem svaki dan 10 minuta. Postepeno povećavati ovu trajanju do 30 minuta dnevno. Zatim možete prošetati 30 minuta ujutro i 30 minuta u večernjim satima. Trebalo bi također postepeno povećavati tempo hodanja. Kada ste dovoljno udoban, možete pokušati hodati 10.000 koraka dnevno. Poduzeti potrebne pauze između. I, naravno, zadržati sebe hidratizirana.

Sada kada smo napravili svoj posao lakše vam ispričati o svim zdravstvenim prednostima hodanja, što vam je potrebno da se u šetnju, i kako ostati motiviran, nosite cipele za hodanje i šetnju koja će da li više dobra nego gledanje TV kod kuće. Sretno!

load...