Zdravlje i wellness

8 efikasnih kućnih lijekova za tretiranje suvog nosa

8 efikasnih kućnih lijekova za tretiranje suvog nosa

A suho nos nije bolest ili razloga za brigu, ali to može izazvati ogromnu nelagodu i također predstavljaju potencijalni rizik po zdravlje, ako ne i prisustvovao u. Osim što je izazvalo sinusa napad, može uzrokovati stalno prigovara glavobolje koje ne jenjava.

Drugi nos ide suho ili cure, to vam prevozi u stanje nezadovoljstva i nelagode. U težim slučajevima, završava se u probleme sa vidom i problema sa disanjem. Nos je prva linija obrane, a to je apsolutno potrebno voditi računa o tome da ostanu zdravi. Dolje navedeni su nekoliko dom pravna sredstva da riješi suhom nosa. Prije nego što zađe u te, pogledajmo što zapravo je suho nos.

Ono što je suvi Nos?

A suho nos je u osnovi, kada je interni nosnice osuše. Ovo takođe može uzrokovati kraste unutrašnjeg nos sluznice (1).

Dry Nose Home Remedies

Ovdje su najefikasniji domaći pravni lijekovi za suhu nos možete pokušati dobiti olakšanje od stanja:

 1. Kokosovo ulje
 2. Saline sprej
 3. Vitamin E ulje
 4. Maslinovo ulje
 5. Sesame ulje
 6. Para
 7. Ovlaživač
 8. Sauna

1. Kokosovo ulje za suhu Nos

Trebat će vam

Djevičansko kokosovo ulje

load...
Ono što treba da uradite

Pour kap ili dvije kokosovog ulja u svaku nozdrvu.

Koliko često bi trebalo da uradite ovo

Radiš jednom dnevno je dovoljno za ublažavanje suvo simptome nos.

Zašto to radi

Nismo nesvesni bezgraničnu dobrotu kokosovog ulja. Koristi se za skoro sve i uvijek nas ostavlja zapanjeni sa svojim višeslojan svojstvima. Pomazanje kokosovo ulje u nozdrvama sprečava suhoću nosa i smanjuje bol jer ispunjava jaz između suvo ćelija (2). Budite sigurni da ne pretjerate ovaj lijek.

load...

2. Saline sprej za suhu Nos

Trebat će vam
 • 1 kašičica čiste soli ili morske soli
 • 1-2 šolje vode
 • Flašica sa rasprskivačem
Ono što treba da uradite

1. Pomiješajte sol sa vodom i sipajte ovo u bocu spreja. 2. Bend glavu prema podu i spritz slane vode nekoliko puta u nosne šupljine.

Također možete uzeti neke od slane vode na dlanu i udisati tako da se postigne što je moguće više u sinusnim šupljinama. Blow ga nakon 10 sekundi.

Koliko često bi trebalo da uradite ovo

Koristite slane sprej tri do četiri puta u jednom danu.

Zašto to radi

Slane ili morske vode je jednostavan lek za suhu nos, i može se lako pripremljen kod kuće. Slana voda djeluje kao ovlaživač i održava nosne obloge hidrirani (3). Pratite ovaj lijek sa emolijensima da pruže brzo olakšanje od suhom nosa i zagušenja.

oprez

Ne upotrebljavajte kuhinjsku sol, jer može sadržavati i druge aditive koji mogu dodatno iritirati sluznicu nosne.

3. Vitamin E ulje za suhu Nos

Trebat će vam

Vitamin E kapsule

Ono što treba da uradite

1. Pierce vitamin E kapsule. 2. Nagnite glavu prema gore i prelijte 2-3 kapi ulja u nosnice.

Koliko često bi trebalo da uradite ovo

Ponovite ovo dva puta dnevno.

Zašto to radi

Vitamin E ulje je izuzetno obogaćuje za kožu. Hidrira nosne sluznice i efikasno ublažava suhoću (4). Anti-upalni svojstva i antioksidante pričvrstite proces ozdravljenja u nosnice (5).

4. Maslinovo ulje za suhu Nos

Trebat će vam
 • Djevičansko maslinovo ulje
 • Kapalica
Ono što treba da uradite

Koristeći kapaljku, kaplje nekoliko kapi maslinovog ulja u nozdrve.

Koliko često bi trebalo da uradite ovo

Ponovite ovo dva puta dnevno.

Zašto to radi

Maslinovo ulje, kao što su kokosovo ulje, hidratizira kožu unutar nosni prolaz, čime ublažavanje suhoće (6). Takođe, ublažava iritacije i oticanje (7).

5. Sesame ulje za suhu Nos

Trebat će vam
 • Organska susamovo ulje
 • Kapalica
Ono što treba da uradite

1. Nagnite glavu unazad i sipajte kap sezamovog ulja u svaku nozdrvu. 2. Udahnite duboko, tako da ulje dosegne internu nosnice.

Koliko često bi trebalo da uradite ovo

Ponovite ovo dva puta dnevno.

Zašto to radi

Sadržaj vitamina E sezamovog ulja je veća nego kod većine drugih ulja. To je veliki hidratantna krema za suhu kožu. U studiji 2001. Godine, sezama ulje je dokazano da bolje od metoda slane navodnjavanja raditi za ublažavanje nazalne suhoće (8).

6. Steam za suhu Nos

Trebat će vam
 • Vruća voda
 • A veliku posudu / sliva
 • Veliki ručnik
Ono što treba da uradite

1. Ulijte toplu vodu u posudu. 2. Pokrijte glavu s ručnikom i udišite pare iz posude za oko 10 minuta. 3. Blow nos lagano nakon ovoga.

Koliko često bi trebalo da uradite ovo

Udisati pare dva do četiri puta na dan.

Zašto to radi

Najlakši način da se riješi suhom nos da udahne pare u redovnim intervalima. Ovaj umirujući lijek omekšava sušene sluzi u nosni prolaz (9).

7. Ovlaživač za suhu Nos

Suhoća u okruženju može pogoršati suhom nos i okidač zagušenja. Održavanje vlažnost u prostoriji u kojoj ste većinu dana provode je nužnost u frigidna vremenskim uslovima. Ovlaživači ili isparivača se koristi za dodavanje vlage na okolinu i da će olakšati simptome kao što su iritacija u nosu i suhoće. U nedostatku ovlaživača, kante sa vodom može biti postavljen u blizini sistema za grijanje za stvaranje vlažnosti.

8. Sauna za suhu Nos

Ko ne voli saunu? Ako si možete priuštiti taj luksuz, to je sigurno najbolji način za liječenje vaše suho nosa i upale mišića. Ako saunu je van na dohvat ruke, samo zagrijati kadu, dodajte nekoliko kapi arome ulja da ga i potopiti u svojoj dobroti za nekoliko minuta. Nemojte ostati u dugom, osim ako želite da biste dobili curi nos, u zamjenu za suhu jedan.

Upozorenje

Jedan lijek koji ljudi često imaju tendenciju da pribjegavaju za dobijanje reljef iz suvog nosa koristi vazelina. Međutim, ovaj lijek se ne preporučuje lekari. Interna primjenom vazelina je povezan na vrstu upale pluća (10). Stoga, poželjno je da se kloni ove kuće lijek.

Gore navedeni su bili prilično jednostavan dom lekove za suho nos, zar ne? Vi ćete biti iznenađeni da vidite koliko je efikasan su jednom kad ih probati.

Pitanja i odgovori

1. Šta izaziva suhom nos?

Najčešći uzroci suhog rasponu nos od klima uređaja i dehidracije na nuspojave lijekova, kao što su dekongestivi i antihistaminicima.

2. Da li je suho nos ozbiljan simptom?

A suho rezultati nos u nosnom iritacija, svrbež, oticanje, šištanje, i krvarenje iz nosa. Kada se to suhoća traje više od 10 dana, preporučljivo je da se obratite lekaru jer može ukazivati ​​na ozbiljne uvjeta na kojima se, kao što je Sjogren sindrom. Isto tako, ako imate simptome koji se odnose na infekcije, kao što su visoka temperatura, non-stop krvarenje, i letargija, odmah se obratite lekaru.

3. Koje su moguće komplikacije suhog nosa?

Potencijalne komplikacije suhog nosa uključuju suhu kožu, zamagljen vid, osip na koži, šištanje, i drugih problema sa disanjem.

4. Šta jesti i izbjeći da ublaži suhom nos?

 • Pijte dovoljno tekućine! Iscrpljivanje tjelesnih tečnosti čini tkiva suha. Puno vode je potrebno da bi nosne tkiva rade efikasno. Pijte najmanje osam do deset čaša vode dnevno.
 • Imati toplu i začinjenu hranu ili tečnost stavke, na primjer, pileća supa, može navlažite nozdrve i dati vam malo olakšanje.
 • Smanjiti kofein, alkohol, i unos soli jer oni su dehidrataciju agenata. Kada borba protiv suhom nos, to su najbolje izbjegavati.
 • Smanjite na bilo lijek koji povećava suhoća konsultantske lekara. Lijekovi imaju tendenciju da dehidrira tijelo, što često uzrokuje suvu nosnice. Držite tijelo pravilno hidratizirana ako trebate uzeti visoku dozu lijeka zbog sve postojeće bolesti.

Uz ove kuće sredstava, ishrana bogata proteinima se preporučuje jer pomaže u borbi protiv infekcije. U slučaju nuspojave, prestanite koristiti određeni lijek i pokušati blaži jedan. U slučaju da se stanje napreduje do krvarenja i disanja problema, odmah se obratite lekaru. Ne zaboravite, da je lakše spriječiti bolest nego da ga cure!

load...