Zdravlje i wellness

16 neverovatnih prednosti Soursop-a za kožu, kosu i zdravlje

16 neverovatnih prednosti Soursop-a za kožu, kosu i zdravlje

Nisam ranije čuo za ovog voća. Iskreno. Ali oni koji to znaju reći da čini čuda za ljudski organizam. I stoga, počela sam istraživanje. I ovdje je ono što imam za vas - prednosti Soursop. Morate ih znati.

Šta je Soursop voća?

Soursop je plod zimzelenog drveta, Annona muricata. Iako je posebno porijeklo ovog voća je nepoznata, to je poreklom iz tropskih područja Amerike. Često se koristi kao osnova za sladoled i druge popularne slatkiša.

Plod je najpopularniji po svojim svojstvima u borbi protiv raka i naširoko je promoviran kao tretman alternativa raka. Ukus se često odnosi na kombinaciju ananasa i jagoda - i ona također ima osnovni kremasti ukus, slično banana ili kokos.

load...

History of Soursop

Naučno ime ploda je vrlo drvo dolazi iz, Annona muricata. Takođe je poznat kao Guanabana voće (španske ime), cherimoya, Corossol, guyabano, i brazilski Paw Paw (iako postoje suptilne razlike). I Graviola, ime kojim je poznato, je portugalski referencu. Druga vrsta voća je Jamajčanin Soursop, koji je porijeklom iz Kariba i Centralne Amerike.

Stablo je mala i uspravno, a može narasti do 4 metra (13 stopa). Listovi su dugi 8 do 16 centimetara i širine oko 3 centimetra. Plod Soursop je tamno zelene boje. To je jajasta oblika i može biti i do 30 centimetara dužine.

Ali zašto mi govorimo o svemu ovome? Je Soursop toliko dobar voće?

Možeš se kladiti. To je ono što istraživanje kaže.

Istraživanja

Istraživanja je ogromna. Ali hajde da kratko pogledamo za sada.

Soursop sadrži brojne fitonutrijenata koji mogu boriti ćelije koje uzrokuju bolesti, pa čak i nekih vrsta tumora.

Ovi fitonutrijenti sadrže antioksidativna svojstva koje poboljšavaju sveukupno zdravlje. Oni pomažu u borbi protiv raka, poboljšati zdravlje očiju, i tretirati niz infekcija (1).

load...

Čak i Soursop sjemenke se koriste za kozmetičke svrhe. Ulje iz sjemena čisti i tonizira kožu. Lišće stabla su poznati za liječenje čireva, stanja kože kao što su ekcemi, i poremećaja koji se odnose na slab imunitet.

Može se dobiti više koristi pijenjem Soursop čaj kao dobro. Prema istraživanju objavljenom u siječnju 2017. Godine, čaj može pomoći u sprečavanju raka. To uključuje raka grla, debelog crijeva, jajnika i pluća.

Zašto je Soursop dobro za vas?

Plod je popularan među praktičarima biljnoj medicini, s obzirom na njegovu sposobnost za ublažavanje želudac nevolje, bol, groznica, respiratorni problemi (kašalj je jedan od njih), kao i neke druge medicinska stanja.

Soursop Poznato je da sadrži posebne supstance sa biološku aktivnost - najmoćniji ovih što annonacin, što je jedan od mnogih spojeva koji čine acetogenins. Acetogenins su široko proučavao njihov potencijal za borbu protiv raka.

U jednoj studiji, Soursop spojevi utvrđeno je da su 250 puta efikasniji u ubijanju stanica raka (rak dojke) u odnosu na određene kemoterapije droga.

Jedan Soursop voće sadrži oko 15 miligrama annonacin, i može se komercijalno pripremljene Soursop nektar sadrži 36 miligrama.

Soursop Nutrition Facts

Pogledati ovdje koje su Soursop nutritivne prednosti u detalje.

Soursop sadrži obilne količine vitamina C i nekoliko vitamina B kao što su tiamin, riboflavin i niacin kao i minerale kao što su kalcij, fosfor i male količine željeza. Plod se sastoji od 67,5% celuloze, 20% voće kože, sjemena, voća 8,5% i 4% jezgra komada. Znaju o nutritivnim prednostima Soursop voća.

Nutritivna vrednost na 100 g (3,5 oz)
Energija 276 kj (66 kcal)
Ugljeni hidrati 16,84 g
Šećeri 13,54 g
Dijetalno vlakno 3,3 g
Mast 0,3 g
Protein 1 g
Tiamin (vit. B1) 0,07 mg (6%)
Riboflavin (vit. B2) 0,05 mg (4%)
Niacin (vit. B3) 0,9 mg (6%)
Pantotenska kiselina 0,253 mg (5%)
Vitamin b6 0,059 mg (5%)
Folat 14 μg (4%)
Holin 7,6 mg (2%)
Vitamin c 20,6 mg (25%)
Kalcijum 14 mg (1%)
Gvožđe 0,6 mg (5%)
Magnezijum 21 mg (6%)
Fosfor 27 mg (4%)
Kalijum 278 mg (6%)
Natrijum 14 mg (1%)
Cink 0,1 mg (1%)

Zdravstvene prednosti Soursop

Sada, hajde da pobliže pogledamo neke od brojnih Soursop koristi. Znam blisko ono što je Soursop dobri.

1. Fights Cancer

Iako nije bilo nikakve direktne studija na ljudima, Soursop ekstrakti nije pronađeno da ubiju određene vrste raka dojke i jetre ćelije raka (2).

Prema jednoj studiji, postrojenja Soursop je dokazano lijek od raka za većinu tipova bolesti (3). Iako su testovi nisu provedene na ljudima ipak, mogućnosti su obećavajući.

U drugom Indian studiji o različitim staničnim linijama, Soursop ili Graviola lišće su pokazali 80% ćelija inhibicije. Je acetogenins u Soursop inhibiraju štetnih spojeva u ćelije raka (4).

Soursop ekstrakt je također inhibirana opstanak i metabolizam pankreasa ćelija raka - a to ukazuje na moguće uspjeh u lečenju smrtonosne bolesti (5).

Ono što možda čini acetogenins jedinstveni je njihova sposobnost da selektivno uništava stanice raka, bez oštećenja zdravih (6).

2. Poboljšava zdravlje očiju

Vidjeli smo Soursop je prepuna antioksidanata. Ovi antioksidansi, posebno vitamina C i E, cink i beta-karoten, je utvrđeno da smanjuju rizik od bolesti oka. Antioksidansi također smanjuju oksidativni stres, koji inače može izazvati katarakte i senilne makularne degeneracije (7).

3. Pomaže u borbi protiv upale

U Brazilski studiji, upale uzrokovane ujeda zmije je utvrđeno da se poboljša sa administracijom Soursop odsustva i sok (8). Međutim, komponente Soursop možda i malo pogoršati loše posljedice zmijskog otrova - stoga, potrebno nam je više istraživanja u ovom aspektu.

Istraživanja u Južnoj Americi i tropske Afrike je naglasio na anti-upalni svojstva korijena, laje, a lišće Soursop stabla (9). Sposobnost za liječenje upala je dobro u Soursop, a može se koristiti za ublažavanje artritisa.

Pored anti-upalni učinak, Soursop je poznat po svojim analgetski efekat (10).

4. Pomaže liječenje infekcija

Soursop da liječenje infekcija uzrokovanih bakterijama i parazitima, jedan od onih što lajšmanijaza, bolest uzrokovana parazitima koji se prenose kroz ujeda pijeska buha (11).

Lišće Soursop stabla se koriste za liječenje širokog spektra infekcija (12).

5. Aids Diabetes Treatment

Prema Nigerije studiji, Soursop posjeduje anti-dijabetičar svojstva. Dvije grupe testirane u studiji štakora imali značajna razlika u njihove koncentracije glukoze u krvi, sa grupom tretira Soursop imaju niže koncentracije od druge (13).

List Soursop vodeni ekstrakt je utvrđeno da inhibiraju (pa čak i spriječiti) i jetre oksidativnog oštećenja izazvanih u dijabetičara (14).

6. Poboljšava bubrega i zdravlje jetre

Kao što je po jednom Malezijski studija, Soursop ekstrakt utvrđeno je da je siguran u štakora koji su bili tretirani za bubrega i jetre bolesti (15). Slična zapažanja može se posmatrati u ljude.

Prema drugom Indian studiji, acetogenins u Soursop može ubiti maligne ćelije od 12 vrsta raka, s tim da rak jetre je jedan od njih (16).

7. Poboljšava Respiratory zdravlja

Jedan Nigerijac studija navodi efikasnost Soursop lišća u liječenju respiratornih stanja kao što su astma (17).

8. Pomaže oslobodite stresa

Prema izvještaju University of Connecticut, Soursop može se intenzivno koristi za liječenje stresa i druga pitanja kao što su depresija (18).

9. Poboljšava zdravlje kože

Prema izvještaju objavljenom u SAD-u National Library of Medicine, ekstrakta Soursop lišća može pomoći u sprečavanju papiloma kože, bolest koja izaziva tumor erupcije na koži (19).

U stvari, Soursop je tako dobar za kožu da je lišće biljke se koriste za smirivanje kože beba (20).

10. Poboljšava gastrointestinalno zdravlje

Soursop je također utvrđeno da ima antiulcer svojstva. Plod potiskuje oksidativnog oštećenja i čuva sluz iz želuca zida (21). Značajan antioksidans i anti-upalni svojstva voća može poboljšati gastrointestinalno zdravlje.

U jednoj Brazilski studiji, anthelmintik (sposobnost da ubije parazite) svojstva ekstrakt lista Soursop su proučavali (22). Su proučavali efekte parazitskih crva koji je izazvao gastrointestinalni problemi u ovaca. Cilj ove studije bio je da se uvid u efekte Soursop prema jaja i odrasle oblike parazita. Studija je zaključila da Soursop je prirodna anthelmintik, a budući da bi mogao ubiti parazita kod ovaca koji su ih izazvala gastrointestinalni problemi, možda imaju slične efekte kod ljudi. Više istraživanja se događa, iako.

Prema drugom izvještaju, prekomjerne doze oralnog željeza može dovesti do gastrointestinalnih problema. Iako Soursop je izvor željeza, sadržaj minerala u ploda je ne onoliko koliko ostale sastojke - stoga, malo je vjerojatno da će izazvati gastrointestinalne nevolji. Iste činjenice, opet bi mogao raditi za dobrobit pojedinca. Na primjer, osobe koje pate od nedostatka željeza može biti osjetljiv na anemija, koja je poznato da uzrokuje disfunkciju gastrointestinalnog sistema. Iako Soursop nije odličan izvor željeza, ona sadrži željezo - i stoga može biti zdrav dodatak na dijeti željeza bogate u borbi protiv anemije (i rezultanta gastrointestinalni problemi) (23).

11. Pojačava Imunitet

Korejski studija navodi da je unos Soursop može poboljšati imunitet. Ovo se može pripisati bioaktivnih spojeva u plodu. Oralni unos Soursop lista ekstrakata je utvrđeno da se smanji edem u rat šape, što je obično izazvano zbog slabe imunološki sistem (24). Studija zaključuje navodeći da ekstrakt lista Soursop ima potencijal da stimuliše imunitet, i stoga se može koristiti u liječenju imunokompromitiranih bolesnika. Soursop mogu također biti dio ishrane za poboljšanje ukupne kvalitete životnog stila.

Sok od voća Soursop je utvrđeno da daje više mikronutrijenata od svojih pulpe. Ali pulpe ima više količine vitamina A nego sok. Soursop je bogata i askorbinska kiselina (vitamin C) koji jača i jača imunološki sistem (25). Beta-karoten, prethodnik vitamina A, također doprinosi poboljšan imunološki sistem.

Još jedan izvještaj objavljen u časopisu The University of West Indies govori o studiju u kojoj su dobili bolesnika sa različitim oblicima raka različitih namirnica, Soursop je jedna od njih. Cilj eksperimenta, kako se navodi u izvještaju, bilo je jačanje imunološkog sistema pacijenata (26).

12. Ublažava bol (djeluje kao analgetik)

Prema podacima američkog National Library of Medicine, Soursop može raditi kao analgetik. Miševi koristi u studiji su napori da se uvija, nakon što je ekstrakta Soursop je inducirana u njima. Eksperiment proizveo željeni rezultat (27).

13. Tretira Fever

Plod Soursop se tradicionalno koristi za liječenje groznice. U Africi, ukuvano Soursop lišća se koristi za kontrolu grozničavog simptomi i grčevitim napadima. U stvari, larve u Aedes aegypti komaraca (koji prenose denga groznice), pokazali su veliko ranjivost prema ekstrakt Soursop (28).

Kao po indijski studiji, voće Soursop i njene sok ne samo da može liječiti groznicu, ali i djeluje kao adstrigentno za dijareje i dizenterije (29). Plod može pomoći poslastica groznice kod djece, kao i; Soursop je naširoko koristi za ovu svrhu u Africi (30).

14. Tretira Proljev

Svi dijelovi Soursop stabla se koriste kao lijek za niz bolesti. I dijareja je jedan od njih.

15. Pomaže u lečenju hipertenzije

Soursop se koristi u folklor za liječenje hipertenzije. Ovo se može pripisati antioksidativni potencijal fenola u plodu, navodi se u nigerijskoj studija (31).

Prema indonežanski studija, Soursop sadrži dobre hranjive tvari koje mogu pomoći nivo niži krvni pritisak kod odraslih ljudi (32).

16. Pomaže Treat reumatizam

Prema studijama, internog upravljanja Soursop lista Ukuvano je utvrđeno da pokazuju anti-reumatska svojstva. I lišće, kada kuhani i tematski primijeniti, pomogla jednostavnost reumatizam i apscesi (33).

U Africi, nezreli plod Soursop se koristi za liječenje reume i artritisa bol (34). Čak je i pire lišće Soursop stabla se koriste kao oblog za lečenje reumatizma.

Soursop sadrži antocijani, tanini i alkaloide koji pokazuju anti-reumatska efekte.

Dakle, sada znate šta su prednosti Soursop. I sada, nastavljamo na nešto zanimljivo:

Kako Pripremiti Soursop i Soursop Recepti

1. Soursop Milkshake

Sta ti treba

 • Šalica mlijeka
 • 1-2 šolja Soursop pulpe
 • 7-8 kockice leda
 • Januar 1-2 žličice šećera
 • 1-2 kašičicu pistacija, za ukrašavanje

Uputstvo

 1. Izrežite voće Soursop u pola. Scoop pulpe i uklonite sjemenke.
 2. Dodajte sve sastojke u blender i napravite smoothie.
 3. Sipajte smoothie u službi čašu.
 4. Ukrasite pistacije.

Kada samljeti kocke leda zajedno sa ostalim sastojcima, ti savršeno ohlađeni smoothie. Možete čak dodati orasi u smoothie - ga odmah postaje više hranjiv i sladak.

2. Chilled Soursop Drink

Sta ti treba

 • 1 Soursop voće, oljušteno, izrezati na komade
 • 2 žlice šećera
 • Januar 1-2 čaše mlijeka
 • 1-2 kašičica cimeta
 • 2 žličice ekstrakta vanilije
 • 1 - 4 kašičica tla muškatni oraščić

Uputstvo

 1. Rad u serijama. Pritisnite Soursop komade protiv sitnim sito koristeći poleđini kašikom ili varjačom. Neka sok pada u posudu.
 2. Dodajte ostale sastojke u posudu i umutiti temeljito. Sipajte piće u bokal i frižideru.

3. Soursop Tea

Sta ti treba

 • 2 do 3 Soursop listova (mlađe, koji imaju lakši nijansu zelene)
 • Januar 1-2 čaše vode

Uputstvo

 1. Dodajte vodu u lonac i dovesti ga na čir.
 2. Suza lišće na manje komade.
 3. Stavite lišće u čaj kup i sipati vrele vode u njemu. Ostaviti da odstoji oko 30 minuta.
 4. Možete piti čaj toplo ili hladno. Dodajte med, ako želite malo slatko.

4. Soursop sladoled

Sta ti treba

 • 1 šolja krem
 • 3 šolje Soursop pulpe
 • 1 - 4 šolja obrnutog šećernog sirupa
 • Januar 1-2 šalice svježeg mlijeka
 • 1 kašičica ekstrakta vanilije
 • 1-2 kašičica sok od limete
 • Jaja, po potrebi

Uputstvo

 1. U srednjim lonac preko srednje topline, postavite celuloze, krema i mlijeko. Pričekajte dok ne provri. Mješati da spriječi sastojaka držeći se pot.
 2. Sklonite sa vatre.
 3. Umutiti jaja zajedno sa obrnuta šećerni sirup dok se ne pretvori kremasta.
 4. Pomešajte Soursop krema sa kremom od jaja. Vatri dok ga ponovo provri. Zadržati uz povremeno mešanje. Sklonite sa vatre.
 5. Whip cijelu mješavinu mikserom rukom sve dok se kremasti.
 6. Ostavite da se ohladi. Stavite ga u staklenu posudu i stavite u zamrzivač.
 7. Svakih sat vremena, izvadite iz zamrzivača i bičevati brzo, a zatim se vratiti ga u zamrzivač. Ponovite ovaj 4 do 5 puta. Mešavina mora postići konzistentnost sladoleda.
 8. Možete frižideru sladoleda u staklenu posudu (mora biti zapečaćen).

Možete pripremiti obrnuti sirup šećera koristi 2 kilograma šećera, 2 šalice vode, i 1 - 4 kašičica krema od kamenca. Pomešajte sve sastojke i dovesti ih do ključanja. Skinite poklopac i ostavite ga da potpuno ohladi.

Gdje kupiti Soursop?

Kao što smo vidjeli, Soursop je dostupan u drugim oblicima previše. Možete kupiti Soursop sok od ovdje. I ako namjeravate uzeti Soursop dodataka, možete ih pronaći ovdje. I da, možete kupiti Soursop online ovdje.

Ali prijedlog - Ako kupujete voće, to je najbolje što odlaze do najbliže voće tržištu. Ovo je mjesto gdje možete dodirnuti i osjetiti voća. I razgovor o dodirivanje i osjećaj, i čuvanje...

Izbor i skladištenje

Prilično jednostavno.

Odaberite voće sa tamno zelene kože. Oni također moraju imati brojne mesnat bodlje na površini. Izbjegavajte voće sa modrice ili mrlje na koži.

Skladištenja je jednostavniji.

Čuvajte nezrele voće na sobnoj temperaturi. Kada je plod zreo, čuvajte ih u hladnjaku do 2 dana.

I jede voće je vrlo zabavno! Sve što trebate učiniti je smanjiti voće na pola koristeći kuhinjski nož. Scoop unutrašnjost sa žlicom, i jesti svoj put do slave!

Ah dobro, vidjeli smo ružičaste dio voća do sada. Sada je vrijeme da proviri na drugu stranu.

Soursop Side Effects

 • Upalu oka

Sjeme i kore od Soursop stabla smatraju otrovan. Oni sadrže potencijalno otrovne spojeve poput anonaine, cijanovodonična kiselina, i muricine. Oni mogu uzrokovati upalu oka (35).

 • Pitanjima trudnoće i dojenja

Trudnicama se savjetuje protiv konzumiranja ovog voća. To je zato što visoke energije u ćelijama fetusa u razvoju može izazvati toksične aktivnost ploda - potencijalno štete za bebu i majku, s bebom na veći rizik.

Koristeći Soursop tokom trudnoće ili dojenja je nesiguran (36). Dakle, kloni se toga.

 • Drastičan Mršavljenje

Prema studiji, trošeći Soursop su doveli do drastičnog mršavljenja u miševa koji su bili uključeni u eksperiment (37). Slični efekti mogu se uočiti i kod ljudi. Stoga, obratite se lekaru ako planirate da Soursop za svako pitanje posebno odnose na vaše tjelesne težine.

 • Parkinsonova bolest

Kao što je po jednom francuskom istraživanju, konzumiranje Soursop mogu dovesti do razvoja Parkinsonove bolesti (38).

Dakle, to Znamo da imate više pitanja. Pogledajte često postavljana pitanja.

Odgovori stručnjak za Čitatelji pitanja

Je cherimoya isto kao Soursop?

Obojica su rođaci. A tu je i mala razlika. Je cherimoya stablo ima nisku širi grane, a plodovi su od 4 do 8 inča - dok Soursop stablo ima nizak čupave grana koja se bavi proizvodnjom voća 4 do 12 centimetara dužine.

Kako reći ako Soursop je zreo?

A zrela Soursop ublažio bodlje i dostiže žućkasto-zelene boje.

Koliko dugo je potrebno da izraste Soursop (Graviola) drvo?

U Soursop usjeva traje 3 do 5 godina da izraste u drvo.

Koliko dugo traje Soursop stablo odvesti na uroditi plodom?

Nema dovoljno informacija o tome. Ali plod traje 4 do 5 dana da sazri nakon izabrali. I drvo proizvedeno oko dvadesetak plodova godišnje.

Soursop pokazuje da je mnogo zdrave stvari vrebaju u prirodi. Samo treba da potražite i pokupiti i uživa u tome.

Pretpostavljam da bih to sa kiselim sop. Jer vjeruj mi, to je vrijedno toga.

Recite nam kako vam se ova poruka o prednostima Soursop pomogao. Nemojte komentirati u okvir ispod.

load...