Zdravlje i wellness

21 neverovatne prednosti Litchisa (Lychees) za kožu, kosu i zdravlje

21 neverovatne prednosti Litchisa (Lychees) za kožu, kosu i zdravlje

Plamteću ljeta sa sobom razne sočne i na bazi vode voća koje su dovoljne da mučiti naše nepce. Siguran sam da većina vas čekaju dolazak egzotične litchis. Oni mogu biti mali u veličini, ali kako kažu, 'velika iznenađenja dolaze u malim paketima. Jeste li znali da je u drevnoj Kini, darivanja liči na kraljeva i kraljica se smatralo da je velika čast?

Postoje brojne ljepote i zdravstvene prednosti ličija voća, od pomaganja gubitak težine i probavu lečenju gripa i smanjenje znakova starenja. Prva javite nam mali ukratko o tome šta je liči i su lučice dobro za vas.

Liči - A Brief

Naučno ime - Liči chinensis Family - Sapindaceae Native - Kvantunški i Fukien pokrajina u južnoj Kini Ostala imena - Lichi (Hindi), Vilazi Pazham (Tamil), Lichi Pazham (Malajalamski)

load...

Liči ili liči se uzgaja u tropskim i suptropskim regijama i je popularan u cijelom svijetu. Ovaj ukusne i sočne voće raste u klastere na sporo raste srednja zimzelena stabla koja nosi ovog voća za samo ograničeno vrijeme. Ovo drvo također nosi prilično proljetnog cvijeća koje su stvarno kratkog daha.

Ona ima okrugli ili ovalnog oblika sa ružičasto-smeđa kora, prozirna na bijelo meso, i nejestivih sjeme. Može imati kratak rok trajanja, ali ovaj sočan ljeta poslastica ima više od samo ukus za ponuditi. Je liči zdrav? Da, to je izuzetno bogata hranljivim materijama i nudi brojne pogodnosti za vašu kožu, kosu i zdravlje koje ga sve više neodoljiv.

Liči Nutrition Facts

Litchis imaju visoku hranjivu vrijednost. Oni su vrlo bogate vitaminom C, sadrži oko 71,5 mg na 100 grama. Oni su također bogate bakrom i fosforom. Ono što čini litchis jedinstvenim je da oni sadrže polifenol oligonol koji ima antioksidativno i antivirusna svojstva.

load...

Za detaljniji pregled nutritivnih vrijednosti litchis, pogledajte grafikon.

Princip Vrednost hranjivih sastojaka Procenat rda
Energija 66 kcal 3.3%
Ugljeni hidrati 16,53 g 12.7%
Protein 0,83 g 1.5%
Ukupna mast 0,44 g 2%
Holesterol 0 mg 0%
Dijetalno vlakno 1,3 g 3.5%
Vitamini
Folati 14 μg 3.5%
Niacin 0,603 mg 3.5%
Holin 7,1 mg 1%
Piridoksin 0.100 mg 9%
Riboflavin 0,065 mg 5%
Tiamin 0,011 mg 1%
Vitamin a 0 mg 0%
Vitamin c 71,5 mg 119%
Vitamin e 0,07 mg 0.5%
Vitamin k 0,4 ​​μg 0.3%
Elektroliti
Natrijum 1 mg 0%
Kalijum 171 mg 3.5%
Minerali
Kalcijum 5 mg 0.5%
Bakar 0,148 mg 16%
Gvožđe 0,31 mg 4%
Magnezijum 10 mg 2.5%
Mangana 0,055 mg 2.5%
Fosfor 31 mg 4.5%
Selen 0,6 μg 1%
Cink 0,07 mg 0.5%
Fito-hranljive materije
Karotin-ß 0 μg
Kripto-ksantin-ß 0 μg
Lutein-zeaksantin 0 μg

Prednosti Litchis

Koža Prednosti

 1. Spriječiti znakove starenja
 2. Pomoć uklanja nepravilnosti na
 3. Smanjiti opekotine

Kosa Prednosti

 1. Promovirati rast kose
 2. Pružaju poseban sjaj vašoj Mane

Zdravstvene prednosti

 1. Imaju antikancerogeno dejstvo
 2. Promovirati kardiovaskularno zdravlje
 3. Poboljšati Probava
 4. Prevent katarakte
 5. Čin protiv gripe
 6. Pomoć Mršavljenje
 7. Regulirati cirkulacija krvi
 8. Spriječiti krvnih sudova Ruptura
 9. Protuupalno Agents
 10. Pružaju Instant Energy
 11. Zaštiti od virusa herpesa
 12. Ojačati imunitet
 13. Reguliše krvni pritisak
 14. Pružiti jači Bones
 15. Prevent Anemija
 16. Povećajte Libido

Liči Prednosti za kožu

Litchis su jednostavno zapanjujući za našu kožu. Da li pate od ružne bore ili suhe kože, te egzotičnog voća imaju rješenje za sve.

1. Spriječite znakove starenja

Kao što raste stariji, vaša koža počinje da pokazuje prve znakove starenja. Litchis, kada se koristi površinski, može pomoći odgoditi njihov izgled.

Sta ti treba
 • 4 - 5 litchis, deseeded i oguljene
 • ¼ zrela banana
Ono što treba da uradite

1. Mash bananu i litchis. Dobro miješati tako da formiraju glatku pastu. 2. Lagano masirajte pastu na lice i vrat koristeći kružnim pokretima. 3. Držite masku za 15 minuta i isperite hladnom vodom.

Zašto to radi

Kao što starimo, vaše tijelo proizvodi više i više slobodnih radikala. Ovi slobodni radikali oštećuju kožu i uzrok bora. Litchis su bogate antioksidansima koji kombiniraju sa slobodnim radikalima i sprečavaju ih od oštećenje kože (1).

2. Pomoć Uklonite Blemishes

Fleke su propast za svakoga tko traži besprijekoran kože. Primjenom liči sok može pomoći bledi na mrlje i oznake, ostavljajući vam jasno kože.

Sta ti treba
 • 4 - 5 litchis, kore i sjemena uklonjena
 • Od 2 - 3 vata
Ono što treba da uradite

1. Mash je litchis napraviti pastu. 2. Umočite pamuk loptice u paste, a odnose se na vaše lice ili samo pogođenim područjima. 3. Držite 15 minuta i obrišite sa čistim ručnikom natopljenim u hladnoj vodi.

Zašto to radi

Fleke su u osnovi mrlje nosi znakove hiperpigmentacije. Litchis su odličan izvor vitamina C (2). To ih čini snažan lijek za prištiće (3).

3. Smanjiti opekotine

Trošenje previše vremena na suncu može izazvati crvenilo i plikovi. Opekotine može uzrokovati bol i iritaciju, a primjenom ličija prožet vitamina E može pomoći opustite upaljenu kožu.

Sta ti treba
 • 3 - 4 litchis, kore i sjemena uklonjena
 • 1 vitamin E kapsula
Ono što treba da uradite

1. Izvod sok od ličija pulpe. Da biste to učinili, morate pire celuloze i proći kroz sito. 2. Bušiti vitamin E kapsule i dodajte ga u sok. 3. Nanesite na pogođenim područjima i isperite hladnom vodom nakon 30 minuta.

Zašto to radi

Liči je efikasan za tretiranje opekotine zbog vitamina C sadržaj. Kombinacija vitamina C i E je dokazano za liječenje efekata sunca na koži (4).

Liči Prednosti za kosu

Osim što je blagoslov za vašu kožu, litchis dodati sjaj i odskočiti vašoj kosi.

4. Registracija za rast kose

Bilo da se radi stresa ili zagađenja, mnoštvo faktora može izazvati pustoš na kosu. Litchis, kada se koristi površinski, može pomoći promovirati rast kose.

Sta ti treba
 • 7-8 litchis, sok izvađen
 • 2 žlice aloe vera gel
Ono što treba da uradite

1. Pomiješati ličija sok i aloe vere u posudu. 2. Masirajte mješavinu u kožu glave. 3. Držite ga na 60 minuta, a zatim isperite blagim šamponom.

Zašto to radi

Tvoja kosa raste kada folikul pravilno hranjena. Bakar peptidi uvećanje folikula, što drastično smanjuje mirovanja fazi rasta kose (5). Od ličija je odličan izvor bakra, pomaže stimulirati folikula kose i čini kosu rasti.

5. Osigurati jasan sjaj vašoj Mane

Je vaša kosa gubi prirodni sjaj zahvaljujući teškim vremenskim uvjetima? Počeli da koristite liči pulpe kao uređaj za kosu.

Sta ti treba

Celuloze od 8 - 10 litchis

Ono što treba da uradite

1. Mash 10 litchis napraviti pulpe i primijeniti ovaj pulpe sa kosom. 2. Operite temeljito nakon 15 minuta da postigne sjajna i lijepa kosa.

Zašto to radi

Liči je bogat vitaminom C koji omogućava da se obnovi sjaj u kosu. Takođe je puna bakra i željeza koji su odgovorni za održavanje originalnu boju kose.

Zdravstvene prednosti Litchis

Egzotični i prekrasna ličija je puna zdravstvene koristi u rasponu od pomaganja mršavljenja u prevenciji raka. Hajde da pogledamo.

6. Have antikancerogeno dejstvo

Jedna od najvažnijih prednosti ličija je da ima antitumorski efekti. Imajući to na dnevnoj bazi u bilo kojem obliku, uključujući i ličija sok, zapravo može spriječiti nastanak ove fatalne bolesti.

Zašto to radi

Istraživanja koristeći liči ekstrakata su pokazali da sadrže moćne antioksidante i flavonoida i imaju antikancerogeno efekte, koji su posebno efikasan protiv raka dojke ćelija (6).

7. Registracija kardiovaskularno zdravlje

Istraživanja navode da su antioksidansi prisutni u litchis može pomoći promovirati kardiovaskularno zdravlje.

Zašto to radi

Litchis sadrže spoj nazvan oligonol da promovira proizvodnju azotnog oksida (7). Azot monoksid ili NO je vazodilatator, što znači da pomaže proširiti krvne žile kako bi se omogućilo protok krvi kroz pravilno. Time se smanjuje pritisak na svoje srce pumpa krv, smanjuje trošenje i suza svoje srce prolazi kroz, i poboljšava ukupnu kardiovaskularno zdravlje.

8. Poboljšati Probava

Ako često patite od zatvora ili drugih poremećaja koji se odnose na GI trakta, pokušajte konzumiranje litchis olakšati probavu.

Zašto to radi

Kao voće poreklom iz regiona, litchis su

Konzumira Kinezi da pomogne sa probavom i osloboditi želuca bolesti (8). Litchis imaju puno sadržaja vode, koja ima umirujuće na želudac. Oni također imaju značajnu količinu vlakana, što pomaže u varenju (9).

9. Prevent katarakte

Katarakta je oštećenje vida da je uzrokovan zbog zamagljivanja objektiva u oči. Od katarakta pogađa milijune, bilo je brojnih studija provedenih u vezi sa tim. Jedna studija je zaključila da litchis može pomoći spriječiti katarakte.

Zašto to radi

Litchis sadrže fitohemikalije koje pokazuju antioksidans i antineoplastična svojstva. To znači da oni sprečavaju nenormalan rast ćelija, što pomaže u sprečavanju katarakte (10).

10. Zakon protiv gripe

Gripa je uzrokovana virusima i izuzetno zarazne bolesti. Zbog određenih sojeva ovih virusa pokazuju otpornost na tradicionalnom antivirusnih lijekova, postoji potreba da se razviju nove lijekove. Liči voćne ekstrakte su pokazali da je efikasan protiv tih virusa.

Zašto to radi

Litchis pokazuju antivirusna svojstva zbog prisustva oligonol koji zaustavlja virus iz množenjem (11).

11. Aid Mršavljenje

Biti niskokalorične voća, ličija je idealan za one koji su u potrazi za izgubiti težinu.

Zašto to radi

Litchis nemaju previše kalorija, sa 100 grama sadrži samo 66 kalorija (12). Oni također sadrže mnogo vode, značajnu količinu vlakana, a imaju sadržaj zanemariv masti. Ovo ih čini idealnim za one koji žele izgubiti na težini.

12. Regulaciji krvnog Circulation

Litchis je utvrđeno da pomogne u odgovarajuće ci krvi

Rculation u celom telu, čime se osigurava nesmetano funkcionisanje organa i organskih sistema.

Zašto to radi

Prisustvo različitih hranjivih tvari, uključujući magnezij, željezo, bakar, mangan, folata i vitamina C, igra važnu ulogu u donošenju litchis blagoslov za naš krvotok (13).

13. Prevent krvnih sudova Ruptura

Konzumiranje litchis ili ličija sok može pomoći u kontroli nenormalnim modrice zbog rupture krvnih žila.

Zašto to radi

Liči je bogat u izobilju polifenola poput bioflavonoida zove rutin. To ga čini potreba kada je u pitanju jačanje krvnih sudova (14). Ova nekretnina se čini korisnim u liječenju stanja kao što su proširenih vena i hemoroida.

14. Antiinflamatorni agensi

Uključujući i ukusna litchis u vašoj ishrani može pomoći u liječenju upale i tkiva šteta što se može dogoditi zbog različitih faktora, uključujući i energične aktivnosti.

Zašto to radi

Utvrđeno je da je flavanol bogate liči ekstraktima voća (FRLFE) imaju anti-upalni svojstva (15).

15. Omogućiti Instant Energy

Imajući litchis ujutro može pružiti toliko potreban udarac start na svoj dan.

Zašto to radi

Liči je bogat vitaminom C, koji služi niz važnih funkcija u organizmu, uključujući da je bitan kofaktor u svim enzimskih reakcija. Ona igra važnu ulogu u proizvodnji kolagena i karnitina koji su potrebni za razbijanje masti, dajući nam instant energije (16).

16. Zaštitili od virusa herpesa

Litchis može nas zaštititi od smrtonosnog virusa herpesa.

Zašto to radi

Ova prekrasna voće ima proantocianidinima koje nose veoma moćna antivirusna svojstva. Ova svojstva čine ga efikasan protiv rijetke i problematičnim viruse kao što su herpes ili Coxsackie (17).

17. Jačanje imuniteta

Da li blagu promjenu vremena da te skloni hladno i kašalj? Sasvim je moguće da imate slab imunitet. Imam litchis ojačati svoj imunitet.

Zašto to radi

Prisustvo vitamina C u ličija čini vrlo efikasno jačanje naše imunitet (18). Ovaj vitamin rastvorljiv u vodi je puna antioksidansa koji štite naše tijelo od stranih klice invazije. Dakle, to je vrlo preporučljivo voće za mlade djecu.

18. Regulaciji krvnog tlaka

Mi smo uglavnom izbjegli mek voće za održavanje krvnog pritiska. Međutim, liči je nevjerojatna, ako želite da se vaš krvni tlak pod kontrolom.

Zašto to radi

Litchis nose uravnotežen kalijuma i nivo natrijuma, što je apsolutno neophodno za održavanje pravilan krvni pritisak. Također, vazodilatatorne svojstva kalijuma omogućiti da umiriti i opustiti krvne sudove u organizmu, što je dovelo do kontrolisane hipertenzije (19).

19. Osigurati Jači Bones

Konzumiranje litchis redovito možete napraviti svoj kosti jači.

Zašto to radi

Litchis su puni osnovnih sastojaka potrebnih za zdrave kosti, kao što su magnezij, fosfor, mangan, bakar, željezo i mnoge druge. Ovi minerali zapravo povećavaju apsorpciju kalcija u kostima, što ih čini zdravim.

20. Prevent Anemija

Litchis igraju važnu ulogu kada je u pitanju sprečavanje anemije.

Zašto to radi

Ovo voće sadrži esencijalne količinu bakra, što povećava broj RBC u krvi. Svi znamo da je anemija nastaje zbog pada nivoa hemoglobina. To se može izbjeći konzumiranjem litchis (20).

21. Povećanje Libido

Mnoge studije su zaključili da liči mogu poboljšati seksualnu želju kod ljudi.

Zašto to radi

Liči Poznato je da stimuliše libido zbog obilja važne komponente kao što su kalij, bakar i vitamin C (21).

Liči Fruit Side Effects

 • Litchis imaju visok sadržaj šećera, što je razlog zašto ljudi koji pate od dijabetesa bi trebalo da ih imaju u umjerenosti.
 • Oni mogu izazvati alergijske reakcije kod nekih ljudi. Dakle, ako ste imali povijest s njim, ne bi trebalo u potpunosti izbjeći konzumiranje litchis.
 • Liči je također poznato da ometa hormonske ravnoteže u organizmu. Dakle, konzumiraju ga u moderiranje jer može doći do unutrašnjeg krvarenja, groznice ili mnoge druge probleme.
 • Trudnica treba izbjeći litchis dok su u fazi dojenja jer može izazvati krvarenje i infekcija i naškoditi vašoj bebi.

Kako čuvati Liči?

Litchis se uglavnom uzgaja u tropskim i suptropskim područjima. Oni su sezonsko voće, i obično su dostupni od juna do oktobra. Oni su veoma kvarljiva, a jednom izvukao iz stabla, ne sazrevaju dalje.

A ružičasto-smeđe ljuske ukazuje na to da plod je svježe. Izaberite litchis da su čvrsti, mi teške i imaju suve ljuske. Izbjegavajte one koje mekom, ili su napukla ljuska ili crne mrlje.

Litchis nemaju dug rok trajanja. Kada se čuva u frižideru u plastičnu vrećicu, oni mogu trajati oko 10 dana. Rashladnih obično pretvara školjku ličija tamnije bez utjecaja na plod.

Recepti Koristeći Litchis

Ove ukusne plodove mogu se koristiti za uzburkali mnoge divan izmišljotine. Pogledaj:

1. Liči Lemonade

Napravite osvježavajuće ljeto piće dodavanjem liči na klasičnu limunadu.

Sta ti treba
 • 12 litchis, oguljene i bez koštica
 • 3 šalice vode
 • 2 žlice soka od limuna
 • 3 kašike šećera
Ono što treba da uradite

1. Blend je litchis dok se formira pire. 2. Dodajte ostatak sastojaka i stapaju ili koristite shaker za kombinovanje. 3. Poslužite u visoku čašu s kockicama leda.

2. Liči Pudding

Ko ne voli puding? Evo brzo recept da ukusan ličija puding.

Sta ti treba
 • 50 g nara
 • 1 ½ šalice sjeckani litchis
 • 200 ml svježi krem
 • 1 žlica
 • Želatin
 • 3 žlice
 • Custard prahu
 • 3 šalice
 • Mlijeko
 • 1 tin
 • Mljekarica zaslađeno kondenzirano mlijeko
Ono što treba da uradite

1. Pomiješati krem ​​puder u malo mlijeka. Sada, dodati ovaj gustu pastu za ostatak mlijeka i pustite da provri. Pobrinite se da dosljednost je debeo. 2. Potopite želatin u crtica vode i dodajte ovo u krem. Dobro miješati. Sada, dodajte mljekarica i promiješajte kako treba. Ostavite mješavinu da se ohladi neko vrijeme. 3. Uzmite drugu posudu i umutiti kremu u njemu i sipajte ga u krem. Dodaj nara i ličija i frižideru dva do tri sata.

Vaš custard je spreman!

3. Liči Iced Tea

Evo recept za ličija ledeni čaj ugasiti žeđ.

Sta ti treba
 • 2 šalice vode
 • 1 žličica crnog čaja
 • 5 kašika šećera u prahu
 • 8 kašika liči zaljubio / liči pire
 • Kockice leda
Ono što treba da uradite

1. Prokuhajte vodu u posudu. 2. Dodajte čaja i pokriti ga 20 minuta. Možete dodati još čaja, ako želite čaj jak. 3. Ostavite mješavinu da se ohladi pola sata, a zatim ga procijediti. Dodaj liči crush i šećer na njega. Možete povećati ili smanjiti količine šećera i slomi po vašem ukusu. 4. Uzmite čašu i napunite je sa ledom. Sada, prelijte liči čaja preko nje i služiti rashlađeno.

4. Ostali upotreba

Obično, litchis se jedu sa svojim ljuske i semena uklonjeni. Njihov slatki okus ih čini odličan dodatak frape, salate i deserti.

1. Ljušteni i sjeckani litchis može biti poslužen na sireva. 2. Litchis se može dodati sladoled, krem, i jogurt i služio je kao desert. 3. Mogu se sušiti sa korom netaknuta tako da pulpe smanjuje. Sušeni litchis su poznati kao ličija matice.

Liči plodovi su tako ukusne da ljudi ne trebaju biti zatraženo da se uključe u svoje dijete.

Nadam se da vam se sviđa naš post na liči koristi. Da li znate bilo koje druge zdravstvene prednosti liči voće? Recite nam o tome u komentarima ispod teksta

load...