Zdravlje i wellness

8 neverovatnih zdravstvenih prednosti Black Sapota

8 neverovatnih zdravstvenih prednosti Black Sapota

Jeste li nepodnošljiv čokolade ljubavnika koji jednostavno ne može ostati daleko od svojih slast? Pa, imamo zdravu alternativu za vas da ukus jednako ukusna! Zbunjena? Nemoj biti. Crna sapote, koji se nazivaju čokoladni puding voće, je tropska paradajz-poput bobičastog voća. I ovo voće ima veliki broj prednosti!

Black Sapote - ukusna pića:

Pulpe crnog sapote se ni jeli sirovo ili, u većini slučajeva, miješano s mlijekom ili sokova. Plod je popularan dodatak nekoliko smoothie recepata, što ga čini idealnim zdrav izbor desert za ljubitelje čokolade. Možete uživati ​​u ukusu bez dodatnog kalorija vaganje te.

Osim toga, crna sapote se koristi u pripremi sladoleda i likera. Osim zabave ugao da ga, crna sapote, kao što je već navedeno, nudi brojne zdravstvene prednosti.

Ovde navedeni su divne crne sapote zdravstvene beneficije za vas da pogledate! Čitajte!

1. Vaša dnevna doza vitamina C:

Black sapote je vaša najlakša opcija na brzinu se na vitamin C u slučaju da niste veliki ljubitelj agruma. A 100gm ponudom voća će se pobrinuti za gotovo 25% od preporučenog dnevnog unosa vitamina C, koji sadrži oko 20mg njega (1).

load...

Sada, kao što znamo, vitamin C igra vrlo važnu ulogu u izgradnji imuniteta našeg organizma. Ovo povećava naš otpor protiv mnoštvo bakterija i virusa oko nas. Vitamin C je prirodni antioksidans našeg organizma, borbi protiv slobodnih radikala, a time štiti nas od artritisa, bolesti srca i raka.

2. Pruža Vitamin kao:

Crna sapote ima dobru količinu vitamina A. Dobivanje vitamin A direktno iz ishrane je zdrava praksa, kao stručnjaci upozoravaju da suplementi vitamina može učiniti više štete nego koristi (2). Black sapote vam nudi 410 IU vitamina za 100gm posluživanja.

Vitamin A također pomaže da se izgradi imunitet organizma. Ona također igra važnu ulogu u održavanju dobrog vida pored promocije rasta ćelija.

3. Kalij:

Uz prisustvo oko 350mg kalija, crna sapote može se smatrati prilično dobar izvor kalija. Kao bitan makro minerala, ljudska bića treba više od 100 mg kalija svaki dan. Gradi mišića, kontrolira električnu aktivnost srca, i održava ravnotežu tečnosti-elektrolita. Kalijum je od ključne važnosti za normalno funkcionisanje ćelija, zbog čega je nedostatak ovog minerala može uzrokovati krvni tlak, problemi sa bubrezima, gubitka mišića i drugih srodnih stanja.

load...

4. Kalcij:

Crna sapote sadrži dosta kalcijuma oko 22mg po 100gm. Dok svi znamo da je potrebno kalcija za izgradnju kostiju, postoje i brojne druge prednosti ovog makro minerala. Jeste li znali da je živce i srce mišića i zahtijevaju kalcijum da dobro funkcionira? Pored jačanja kostiju i zuba, kalcij pomaže u održavanju mišićne kontrakcije i zgrušavanje krvi (3).

5. Fosfor:

Slično kalijum i kalcijum, fosfor je još jedan makronutrijenata u ljudskom tijelu. Ona je prisutna u sličnim količinama u crnoj sapote kao kalcijum. Našem organizmu treba mineral u odgovarajućim količinama i dio je formiranje proteina, ćelijski popravke, poboljšanje probave, formiranje zdravih kostiju i hormonalne ravnoteže. To je drugi najvažniji faktor koji gradi zdravlje kostiju nakon kalcijuma.

6. Iron:

Black sapote nudi željeza u tragovima, ali je još uvijek dostojan spomena. Plod je nakon svega prepun Takva raznolikost vitamina i minerala, zašto izostaviti željeza? Kao važne komponente krvi, željeza je dio crvenih krvnih zrnaca i proizvodnju hemoglobina. Crvenih krvnih zrnaca, uz pomoć hemoglobina, prenosi kiseonik u ćelijama oko tijela. Shodno tome, manje željeza znači manje energije i višim frekvencijama od umora.

7. Aids u varenju:

Je kašasto priroda crne sapote voće je dobro za procese probavnog. Kada jeli sirovo, to je izvor dijetalnih vlakana. Oni koji pate od opstipacije mogao uzeti u obzir kao ukusan alternativa drugim laksativi.

8. Instant energije:

Da, crna sapote daje vam instant dozu energije. To je i slatka i puna energije. Kome treba energetska pića kada možete imati crne smoothie na bazi sapote? A 100gm serviranje voća nudi oko 80 kalorija, uglavnom zbog visokog sadržaja ugljikohidrata.

Da li jesti ili piti, crna sapote je jedan voće možete dodati na svoju trgovina prehrambenim spisak za kupovinu bez krivice. Kada uzmete u obzir svoj ukus čokolade, odluka je samo olakšan.

Da li mislite da se ova poruka vam je pomogao? Javite nam u komentarima ispod teksta.

load...