Zdravlje i wellness

18 Odlične prednosti sok od beetroot-a za kožu, kosu i zdravlje

18 Odlične prednosti sok od beetroot-a za kožu, kosu i zdravlje

Sok od cikle je uzdignut na status super-hrane zbog svoje mnoge prednosti. Ali, da li ste znali da to može povećati vaše izdržljivosti? Ili uklanjanje mrlja iz vaše kože? Sok od cikle ima neke prilično iznenađujuće pogodnosti nudi za vašu kožu, kosu i zdravlje. Znati više, čitajte dalje!

Zašto bi trebalo da imate sok od cikle

Hranjiva vrijednost

Čaša soka od cvekle obično sadrži:

 • 58 kalorija
 • 13 g ugljikohidrata (9 g šećera i 4 g vlakana)
 • 2 g proteina

Vitamina i minerala Procenat

Beetroots osiguravaju preporučene dnevne doze:

load...
 • 1 posto Vitamin A
 • 2 posto Kalcij
 • 11 posto vitamina C
 • 6 posto Iron

Koža Prednosti

 1. Sprečava znakove starenja
 2. Smanjuje Pigmentacija i fleka
 3. Vlaži suhu kožu

Kosa Prednosti

 1. Promovira rast kose

Zdravstvene prednosti

 1. Poboljšava funkciju jetre
 2. Pojačava Hemoglobin Nivoi
 3. Smanjuje upalu
 4. Pomaže u prevenciji karcinoma
 5. Pomaže Detoksikacija
 6. Poboljšava Stamina
 7. Sprečava Demencija
 8. Snižava krvni pritisak
 9. Pomaže Curing artritis
 10. Borbama Anemija
 11. Kontrole Dijabetes
 12. Sprečava Arterioskleroza
 13. Pruža zaštitu od slobodnih radikala
 14. Radi kao sredstvo za čišćenje tijela

Koža Prednosti

1. Sprečava znakove starenja

Sta ti treba

 • 1 srednja cikle
 • Cjediljka
 • Vata

Ono što treba da uradite

 • Oguliti cikle i isecite ga na manje komade.
 • Postavite komada u blender i uklopiti dok ne postoje velike komade prisutan.
 • Koristeći sito, odvojite pulpe od soka.
 • DAB sok na lice pomoću pamučne loptice.
 • Držite ga na 10 minuta, i isperite blagim licem pranje.

Koliko često treba da uradite ovo

Ovaj tretman se može obaviti jednom tjedno. Preporučuje se da to radite noću jer sok od cikle može ostaviti mrlje.

Zašto to radi

Sok od cikle je odličan izvor antioksidansa, što je razlog zašto se njegova aktuelna aplikacija ima anti-aging efekte (1). Iako je oksidacija je ključni proces, to stvara slobodne radikale koji mogu izazvati oštećenja na ćelijskom nivou, što dovodi do znakova starenja. Antioksidansi prisutni u sok od cikle neutralizirati ovih slobodnih radikala i pomaže u sprečavanju bora i fine linije.

2. Smanjuje Pigmentacija i fleka

Zašto to radi

Vitamin C je vrlo efikasna u smanjenju pigmentacije i fleka, a večernji izlazak ton kože (2). Sok od cikle sadrži značajne količine vitamina C, a pomaže kod diskoloracije kože i pigmentacije (3).

load...

3. Vlaži suhu kožu

Zašto to radi

Cikla može učiniti vašu kožu glatkom i podatnom. To je zato što uklanja gornji sloj mrtvih ćelija (4). Pije sok od cikle može pomoći zadržati kožu hidratizirana.

Kosa Prednosti

4. Sprečava gubitak kose

Još jedna prednost sok od cikle je u tome što može pomoći u sprečavanju gubitka kose.

Zašto to radi

Nedostatak kalijuma često je povezano sa gubitkom kose. To je nutrijent koji je od ključne važnosti za rast kose. Sok od cikle je dobar izvor kalija, što je razlog zašto konzumiranje može spriječiti gubitak kose i promoviraju rast kose (5).

Zdravstvene prednosti

5. Poboljšava funkciju jetre

Sok od cikle se često koristi u dijetama za detoksikaciju. To je zato što pomaže u poboljšanju funkcije jetre, što pomaže u uklanjanju toksina iz tijela.

Zašto to radi

Sok od cikle sadrži antioksidans po imenu glutation koji štiti jetru od oštećenja (6). Takođe, stimulira regeneraciju stanica jetre i poboljšava sintezu masti u jetri.

6. Pojačava Hemoglobin Nivoi

To je vrlo potrebno za vaš hemoglobina ostati na optimalan nivo za vaše tijelo da funkcionira kako treba. Nizak nivo hemoglobina može izazvati anemiju, koja se može izbjeći redovnim potrošnje sok od cikle.

Zašto to radi

Proizvodnju hemoglobina zahtijeva željeza, folata i vitamina B12. Cikla je odličan izvor folata i znatno dobar izvor željeza (7). U stvari, anemični pacijenti se često traži da uključuju cikle u ishrani.

7. Smanjuje upalu

Upala je obično znak vaš imuni sistem djeluje kao odgovor na traume ili infekcije. Ali simptomi, koji uključuju crvenilo, oticanje i bol, mogu izazvati dosta neugodnosti. Konzumiranje sok od cikle je pokazala da smanjuje upalu.

Zašto to radi

Sok od cikle sadrži betalaini koji pokazuju anti-upalni svojstva (8).

8. Pomaže u prevenciji karcinoma

Jedan od najneverovatnijih zdravstvene prednosti soka od cvekle sprečava rak. Nedavne studije su pokazale da sok od cikle pokazuje anti-kancerogena svojstva.

Zašto to radi

Ćelije raka slabo reagiraju na povišen nivo kiseonika, i sok od cikle pomaže u povećanju unos kisika ćelije (9). Sok od cikle je u prirodi, koji pomaže u borbi protiv acidoze alkalne. Ćelije raka napreduju u kiseloj sredini, a konzumiranje sok od cikle stvara neprijateljsko okruženje za njih. Cikla anti-kancerogena svojstva su također pripisuje prisustvu jedinjenja zove betanin (10).

9. Pomaže Detoksikacija

Za vaše tijelo da funkcionira optimalno, neophodno je da se oslobađa toksina koji bi inače mogli uzrokovati štetu. Sok od cikle može pomoći u detoksikaciji vašeg organizma.

Zašto to radi

Postoje određene jedinjenja prisutna u sok od cikle zove betalaini koji pomažu vašem tijelu izlučiti toksine (11).

10. Poboljšava Stamina

Sok od cikle, kada se koristi kao dodatak, može pomoći povećati izdržljivost i poboljšati sportske rezultate.

Zašto to radi

Cikla pomaže u bolju cirkulaciju kisika u mišiće, što rezultira poboljšanim izdržljivost i bolje performanse (12).

11. Sprečava Demencija

Demencija se obično posmatra u starijih osoba. To je gubitak kognitivnih funkcija, što rezultira oštećenjem pamćenja, promjene ličnosti, i neispravan razmišljanja. Bilo je broj studija koja je nastojala da nađe lijek ili odgoditi napredak, i sok od cikle je najavljivana kao način da se to spriječi.

Zašto to radi

Kao jedan dobi, njihove kognitivne sposobnosti početi opadati. Jedan od glavnih razloga za to je smanjen protok krvi do mozga. Istraživanje poduzeti da spriječi kognitivnih poremećaja kao što su demencija funkcionisao pod pretpostavkom da povećan protok krvi može spriječiti ili odgoditi stanje (e). Za povećanje protoka krvi u mozak, oni daju nitrat hrane bogate usmeno. Nitrati formiraju dušikov oksid koji poboljšava protok krvi. Je vidjeti da je dovod kisika u mozak znatno poboljšana i da mentalne sposobnosti poboljšan redovna konzumacija sok od cikle, koji je bogat izvor nitrata (13).

12. Snižava krvni pritisak

Visoki krvni pritisak može imati vrlo negativan utjecaj na sveukupno zdravlje. To je obično rezultat sužen krvnih sudova koji uzrokuje poteškoće u protoku krvi. Ovo stavlja dodatni pritisak na svoje srce pumpa krv, i ubrzava proces habanja. Sok od cikle, smatra se jednim od najzdravijih namirnica na svijetu, može pomoći u snižavanju krvnog pritiska.

Zašto to radi

Nekoliko studija je pokazalo da je potrošnja sok od cikle znatno snižava krvni pritisak (14). Ovo je pripisati činjenici da je od cikle je bogata nitratima. Nitrati su važni za naše tijelo, jer su slom da formiraju dušikov oksid koji je vazodilatator, što znači da pomaže u širenju krvnih sudova da prime više protok krvi i olakšava pritisak na svoje srce.

13. Pomaže Curing artritis

Zašto to radi

Iako velike količine repe može ometati apsorpciju kalcija, repa pomoći liječenje i prevenciju artritisa rastvaranjem akumulirane naslage oko zglobova i tkiva. Visok alkalni sadržaj sok od cikle je ono što traži raspuštanje tih depozita.

14. Borbe Anemija

Zašto to radi

Anemija je stanje u kojem se krv ima nizak nivo hemoglobina. Beetroots sadrže visoke količine fosfora, magnezija, kalija, cinka, kalcija, joda, sumpor, bakar, masti, vitamina B1, B2, B6, vitamin P, i niacin. Dakle, to pomaže u borbi protiv anemije (15).

15. Kontrole Dijabetes

Zašto to radi

Beetroots imaju alfa-lipoična kiselina, antioksidans koji smanjuje nivo glukoze i povećava osetljivost na insulin. Ona ublažava stres-inducirana promjene kod dijabetičara. Istraživanja potvrđuju da je ovaj antioksidans bori protiv stanja kao što su periferne i autonomna neuropatija u dijabetičari.

16. Sprečava Arterioskleroza 

Zašto to radi

Azot oksid je od suštinskog značaja za dilating krvnih sudova i poboljšava protok krvi. To postaje efikasna prevencija za arterijske bolesti poput arterioskleroze. Beetroots sadrže značajne količine azotnih oksida čime pomaže da se smanji šanse arterioskleroze.

17. Pruža zaštitu od slobodnih radikala

Zašto to radi

Ova neverovatna elektrana snage i vitalnosti sadrži betalaini ili fitonutrijenata koji imaju dobar učinak na naše all-round zdravlje. Betalaini dati ovo povrće svojim jedinstvenim crvene boje i vrlo su bogate antioksidansima. Oni su također dobri u detoksikaciju cijelog tijela i borba upale. Dva važna fitonutrijenata u cikle su betanin i vulgaxanthin, koji štite organizam od slobodnih radikala od uzimajući osloboditi od štetnih toksina koji ulaze naše tijelo kroz ishranu i klima.

18. Radi kao sredstvo za čišćenje tijela

Zašto to radi

Sok od cikle, u kombinaciji sa šargarepom ili krastavac sok, čuda radi na očistiti tijelo svoje bebe iznutra. Takođe čisti važno organe kao što su bubrezi i žuči.

Ostala primanja sok od cikle

 • Željeza pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca u organizmu.
 • Cikla ima foliates koje pomažu sintezu DNK u ćelijama.
 • Vlakna u cikle pomažu u usporavanju konverziju vlakana u glukoze. Dakle, to je vrlo korisno za ljude koji imaju tip - 2 dijabetes.
 • Fiber je također pomoći u smanjenju kolesterola.
 • Nitrati prisutni u cikle šire krvne sudove koji pomažu u ostvarivanju na bolji način. Dakle, to je vrlo važno za sportaša.
 • Cikla ima silika. Silica je korisno za jačanje kose i kostiju, pa čak i za održavanje dobre i sjajne kože.

Oprez

Iako je sok od cikle je sigurna Kada se konzumira u umjerenim količinama, pije prekomjerne sok od cikle može uzrokovati nizak nivo kalcija i pogoršati bolest bubrega (16).

Sok od cikle može dovesti do stanja koje se zove beeturia, gdje urin pretvara roze ili crvene boje (17). To se ne smatra štetnim, ali može ukazivati ​​na nedostatak željeza.

Izbor i skladištenje

Da li znate kako napraviti sok od cikle? Kao što je kod većine svježi sokovi, sok od cikle ne može se sačuvati za jako dugo vremena. Ako se pripremaju sok od cikle, neposredna potrošnja se savjetuje. To je zbog dva faktora - toplota tokom sokova bogatih i oksidacije - što može izazvati sok degradirati.

Možete čuvati sok u frižider ako je trebalo da se konzumira u roku od nekoliko dana. Dodavanje limuna ili sok od limete, ili bilo koje drugo voće sadrži limunska kiselina može pomoći produžiti rok trajanja soka jer djeluje kao prirodni konzervans. Pobrinite se da koristite posudu hermetički staklo za čuvanje soka. Još jedan način da se očuva sok je zamrzavanjem, ali to može dovesti do gubitka hranjivih tvari.

Uvijek izvuče sok od svježeg, sirovog Beetroots. Kuhanje ili parenje može uzrokovati cikle izgubi svoju nutritivnu vrijednost.

Savjeti za korištenje

 1. Sok od cikle može se koristiti kao šminku. Jednostavno umočite vatom u sok, a odnose se na tvoje usne za predivnu crvenkastu mrlju.
 2. Apple, kelj ili spanać - dati svoj zdravi smoothie zdravije ruba dodavanjem sok od cikle na njega.

Sok od cikle je u suštini zdravlje u čaši. Zato se pobrinite da ga uključiti u svoju ishranu. Ne zaboravite da delite cikle recepte s nama u komentarima ispod teksta.

load...