Zdravlje i wellness

14 neverovatnih prednosti Artichokesa (Hathi Chak) za kožu, kosu i zdravlje

14 neverovatnih prednosti Artichokesa (Hathi Chak) za kožu, kosu i zdravlje

Artičoka je zimski cvijet pupoljak naći u regiji Mediterana i njihove kuhinje. To je dobro poznat po svojim kulinarskim i zdravstvene beneficije koje uključuju određeni medicinski efekte. To naučno pripada porodici Cynara.

Artičoke rastu na drveću odnosno artičoke biljaka koje su oko jedan do dva metra visine sa srebrnim-zeleno lišće. Kugle mjeriti oko šest do deset cm u promjeru sa težinom od oko 150 grama. Jestivi delovi njenog pupoljak su donji mesnati dio i baze. Oni su često kategoriji na osnovu veličine, boja i kičmu sorti. Artičoke se uglavnom nalaze u zelenoj i ljubičastoj boji, u srednjim i velikim veličinama.

Artičoka Prednosti:

Navedene u nastavku su artičoke zdravstvene prednosti.

1. Low Fat i Kalorije:

Artičoke uživa status zvezde u mnogim jela pripremljena u raznim kuhinjama, dok je bio nizak sadržaj masti, kao i kalorija. To vam omogućuje da uživate u dobroj proporciji u svoje obroke bez krivice dobija na težini.

load...

2. Dijetalna vlakna:

Fiber je veoma važna komponenta u ishrani koji pomaže da se poboljša probavu omogućavanjem bolje stolice. Ovaj sastojak je bogat izvor dijetalnih vlakana, što ga čini omiljenim među varenje pojačivača.

3. Vitamin Izvor:

Još jedna korist po zdravlje artičoke je u tome što je dobar izvor folne kiseline koja je ko-faktor u enzimskih reakcija. Također je korisno za sintezu DNK u periodu prije trudnoće i za liječenje defekt neuralne cijevi.

4. Kolesterol Smanjenje:

Artičoke sadrži komponente kao što cynarin i laktona koji su korisni za sprečavanje sintezu holesterola, držeći srce zdravo. To poboljšava lučenje žuči koji uzrokuje smanjenje ukupnog holesterola u krvi.

load...

5. Antioksidansi:

Artičoke se zna da ima antioksidanata koji su vrlo važni za sprečavanje reakcije otpada nastaju zbog slobodnih radikala. Čak i mnogi kancerogeni reakcije se može spriječiti konzumiranje ovaj cvijet pupoljak.

6. Upala i infekcija:

A dobar dio vitamina C u artičoke omogućava tijelu da se odupre upalne reakcije i da se spriječi infekcija u dobroj mjeri.

7. Bone Health:

Sadržaj vitamina K naći u ovom prehrambenih proizvoda poznat je i da se poboljša zdravlje kostiju. To postiže promoviranjem metaboličke aktivnosti formiraju kost. Neuronske oštećenje mozga također spriječiti prisustvo ovog vitamina.

8. Alzheimerova bolest:

Zbog jakog efekta neke vitamine poput vitamina K koji je vrlo korisno za nervnog sistema, artičoke su dobar izvor za proizvodnju lijekova Alzheimerove bolesti.

9. Optimum Metabolizam:

Jedan broj vitamina naći u artičoke kao što su niacin, vitamin B - 6, tiamin i pantotenska kiselina se zna da izazivaju optimalnu metaboličke aktivnosti, čime je pomogao u održavanju tijela zdravim.

10. Krvnog pritiska:

Sadržaj kalija u artičoke se zna da reguliše krvni pritisak, održavajući tako srce zdravo.

Artičoke: Skin Prednosti

11. Mladalački izgled:

Osim što je odličan za zdravlje i metabolizam, artičoke su poznati prirodni sredstva za bolje kože i kose. Pitate se zašto? Bogata snabdijevanje antioksidansa i peptida u artičoke poboljšava teksturu kože i hrani ćelije, oslobađanje od fine linije, bore i nepravilnosti za gladak, mladenački izgled! Antioksidansi sprečavaju oštećenja kože koja se javlja kao rezultat slobodnih radikala.

Osobe koje pate od oboljenja kože može konzumirati napitak od artičoke za poboljšanje, nahranjena i mlađi izgled kože. Dobro oprati na artičoke, kidati baze povrća i pustite da provri na jakoj vatri oko sat vremena. Smanjite temperaturu nakon sat vremena neka krčkati povrća za oko pola sata. Popiti čašu artičoke sok u vodu. Možete dodati kašiku meda za ukus. Možete piti tečnost ili toplo ili hladno. Ovaj napitak je izuzetno koristan za kožu i može se uočiti neposredan utjecaj na kvalitetu kože u nekoliko dana pijenja artičoke sok.

12. Anti Aging proizvodi:

Mnogi kože kreme, gelovi, napitaka i losioni sadrže artičoke ekstrakte za blistavost kože i anti-aging svojstva. Povrća takođe promoviše cirkulaciju krvi kroz tijelo za poboljšanje i mlađi izgled kože. Artičoke smanjuju holesterol u krvi, čime se promoviše zdravu jetru, što u-dovodi do zdrave i nahranjena koža što su jetra eliminira toksine iz organizma.

Što je još? Koristi od artičoke nisu ograničene samo na koži! Ovo povrće također pomaže hraniti i stanja vam kosa. Više o tome slijedi!

Artičoke: Boja Prednosti

13. Bouncy Brave:

Artičoka je bogat izvor vitamina A, B i C, kao i kalcij i fosfor. Ovi minerali napuniti suha, oštećena, bez sjaja i beživotna kosa da se poboljša kvalitet vaše brave za obiman, skokovito, glatka i meka brave. Artičoke sok može se koristiti kuvanjem zelene artičoke lišće za oko pola sata. Pustite da se rješenje artičoke soka i vode da se ohladi oko tri sata. Naprezati tečnost i masaža u vlasište. Ostavite preko noći i isperite toplom vodom i blagim šamponom ujutro.

14. Čisti Perut:

Artičoke tečnost pomaže obnavljanju oštećenih brave, formiraju zaštitni sloj preko osovine kosu, vraća minerala za beživotnu kosu i čisti vlasište peruti.

Odabir i skladištenje Artichokes:

Sada kada ste uvjereni i off na radnju za artičoke, važno je da znate kako da izaberete za najsvježije i najbiranije u proizvode se na prodaju. Kada kupujete artičoke, izabrati povrće sa firmom globus koji je kompaktna, čvrsta i teška. Artičoke trebalo da zbijene velikih listova. Najbolji artičoke da pokupi su one sa čvrstim glave. Stabljika bi trebao biti mesnat. Smeđe stabljike su u redu dok su nezgrapnijoj, a ne uvenulog, ljigava ili suha.

Čuvanje Artichokes:

Čuvajte artičoke u hladnjaku. Ovo povrće treba labavo umotan u plastičnu ili aluminija film. Svježe povrće trajati do-do danas, ali je bolje da ih konzumirati što je brže moguće. Kuhana artičoke treba rashlađivati ​​potpuno prije spremanja u hladnjak, ako se drže za više od dan ili dva. Ne stavljajte oprao artičoke u frižideru za skladištenje kao vlaga uzrokuje povrća pokvari. Osigurati sirovo ili kuhano artičoke su suhi prije spremanja u hladnjak.

Kuhanje i Konzumiranje Artichokes:

Artičoke imaju slatkiš, orah-kao okus. Ove artičoke su trnovit i moraju biti očišćena od svih trnja prije nego što oni mogu biti kuhani i služio. Kuhati na artičoke, prvo se mora oprati povrće prije kuhanja. Kriška stabljike kraju povrća van i oguliti vanjski sloj lišća najbliži stabljike. Uklonite vrhu iz svake povrća. Koristite oštar čvrst nož i trim oko inča iz istaknuo glavu svakog artičoke. Da biste uklonili bodljikave savete od vanjskog seta listova, koristite makaze za rezanje svaki list savjet.

Osigurati li oprao rubovima lišća nakon skidanja savjete s limunom za sprečavanje tamnjenja od povrća. Uklonite sve trnje vidljive na vama je da se spriječi šteta na usta ili grla, dok konzumiranje povrća.

Da konzumira artičoke cijeli ili dio povrća, slomiti svaki list off, pad u istopljeni maslac, majoneza ili jalapeno dip ili bilo koji drugi sos po svom izboru. Uklonite tender dio povrća crtanjem baze list putem zube. Nakon što ste uklonili lišće iz povrća, mesnat dio je izložen. Ovo je srce artičoke koje možete smanjiti na komade i troše ili dodati recept i služe svojoj porodici i prijateljima.

Nadam se da ovaj članak na prednosti artičoke je informativan i koristan. Dakle, pokušati inkorporirati artičoke u svakodnevnoj ishrani za montera, zdraviji, bolje stil života! Ostanemo zdravi, ostati sretan.

Artičoke: Nutrition grafikon

Oko 100 grama artičoke sadrži 47 kcal; 10.51 grama ugljikohidrata; 3.27 grama proteina i 0,15 grama masti. Sa dijetalnih vlakana 5,4 grama, ovo je dobar izvor osnovnih hranjivih tvari i drugih minerala kao što su kalij, kalcij, bakar, željezo i mangan.

Princip Vrednost hranjivih sastojaka Procenat rda
Energija 47 kcal 2%
Ugljeni hidrati 10,51 g 8%
Protein 3,27 g 6%
Ukupna mast 0,15 g 0.5%
Holesterol 0 mg 0%
Dijetalno vlakno 5,4 g 14%
Vitamini
Folati 68 μg 17%
Niacin 1,046 mg 6.5%
Pantotenska kiselina 0,338 mg 7%
Piridoksin 0,116 mg 9%
Riboflavin 0,066 mg 5%
Tiamin 0,072 mg 6%
Vitamin c 11,7 mg 20%
Vitamin a 13 iu 0.5%
Vitamin e 0,19 mg 1%
Vitamin k 14,8 μg 12%
Elektroliti
Natrijum 94 mg 6%
Kalijum 370 mg 8%
Minerali
Kalcijum 44 mg 4%
Bakar 0,231 mg 27%
Gvožđe 1,28 mg 16%
Magnezijum 60 mg 15%
Mangana 0,256 mg 11%
Fosfor 90 mg 13%
Selen 0,2 μg <0,5%
Cink 0,49 mg 4.5%
Fito-hranljive materije
Karoten-alfa 8 μg
Kripto-ksantin 0 μg
Lutein-zeaksantin 464 μg

load...