Zdravlje i wellness

23 najbolje koristi od brašna brašna - Gram brašno - Besan za kožu, kosu i zdravlje

23 najbolje koristi od brašna brašna - Gram brašno - Besan za kožu, kosu i zdravlje

U čemu je stvar sa ionako slanutka brašna? To je jedan od najčešćih stvari naći u svakom domu.

I mi ga koristiti za pripremu neke zajedničke receptima.

Dakle, u čemu je stvar?

Pa - to je ono što govorimo o u ovom postu. Ne tako-zajedničke ali neverovatno koristi od leblebije brašna. Znati više, držati čitanje.

Sadržaj:

 • Šta je Chickpea brašno?
 • Koje su činjenice o Chickpea ja treba da znam?
 • Zašto je Chickpea Brašno zdravlje?
 • Koja je Nutritivni profil Chickpea brašno?
 • Koje su prednosti zdravlje Chickpea brašno?
 • Koje su prednosti Chickpea brašno za kožu?
 • Kako li Chickpea Brašno Korist kosu?
 • Kako kupiti i koristiti Chickpea brašno?
 • Kako ugraditi Slanutak Into Your Diet?
 • Bilo koji Chickpea brašna Recepti?
 • Koji su neželjeni efekti Chickpea brašno?

Šta je Chickpea brašno?

Jednostavno rečeno, ovo je puls brašno napravljenom od slanutka (poznat i kao Bengal gram ili garbanzo pasulj). A dijetu u kuhinji iz indijskog potkontinenta, ovo brašno može biti ni od sirovog ili pržena Slanutak. Sirovi sorta blago gorak, dok je pržena sorta više ukusa.

load...

Leblebija brašno, također poznat kao besan brašno (channa ka aata u Hindi, sanagapindi u Telugu, kadalai maav u Tamil, cikkam maav u Malayalam, i kadale hittu u kanada), popularno koristi kao piling lica u Indiji. Brašno se može koristiti u mjestu jaja u vegan kuhanje - sve što je potrebno da uradite je da se miješati sa jednaku količinu vode.

Brašno je bogato ugljikohidrata i proteina i ne sadrži gluten.

Ali čekaj - čak i prije nego što smo došli do prednosti od slanutka brašna, kako bi zabavljajući se sa nekoliko super cool činjenica?

Koje su činjenice o Chickpea ja treba da znam?

 • 90 milijuna tona Slanutak se proizvode svake godine, sa Indijom da je najveći proizvođač i izvoznik grašak u svijetu.
 • Zeleni dijelovi biljke i nezrele mahune se intenzivno koristi u azijske kuhinje.
 • U Evropi 18. Stoljeća, pržena slanutku su korišteni kao zamjena za kavu.
 • Odbačene ljuske i zelene i suve stabljike od slanutka se koriste kao stočna hrana.
 • Lišće slanutka se koriste u proizvodnji plave boje.
 • Chickpea je jednogodišnja biljka - on završi svoj životni ciklus u jednoj godini.
 • Stabljike, lišće, i vrećice od leblebije luče tečnost koja sadrži oksalne i jabučne kiseline - ovi imaju afrodizijačka svojstva.

To je činjenica. Ali zašto razgovarati o činjenicama? Ono što je specifično za ovo brašno?

load...

Zašto je Chickpea Brašno zdravlje?

Ono što nam je potrebno prvo da shvate je da ishrana u slanutka brašno je ista kao i na Slanutak. Jer je brašno je napravljen od samo jednog sastojka - prizemlje Slanutak.

Jedna od glavnih prednosti ovog brašna je da možete uživati ​​u veću dozu vlakana i proteina bez glutena. Kao što je odličan izvor vlakana, brašno mogu olakšati vaš sistem za varenje i tretirati bilo kakve poremećaje u vezi. Takođe, stabilizuje nivo šećera u krvi - na taj način pomaganja liječenje dijabetesa. Brašno radi odlično za zdravlje srca i također može pomoći u mršavljenja.

U stvari, prema jednom Indian studiji, slanutka brašno je bogato linolne i oleinske kiseline, koje su nutritivno važne nezasićene masne kiseline. To je također odličan izvor drugih vitamina poput riboflavina, niacina, folne kiseline i beta-karotena. Brašno može također sadrže određene antinutritivnih faktora koji mogu biti eliminirana s procesom kuhanja. Sve u svemu, brašno je napravljena od važan impuls kultura sa različitim koristi (1).

Brašno sadrži brojne druge hranjive tvari koje su odgovorne za njegove prednosti. Oni su -

Koja je Nutritivni profil Chickpea brašno?

Čičak brašno (besan)

Činjenice ishrane & amp; kalorija

Količina po 1 šolje (92g)

Informacije o kaloriji
Iznosi po odabranom servisu
% dv
Kalorija
356 (1491 kj) 18%
Iz ugljenih hidrata
217
(909 kj)
Od masti
51.5
(216 kj)
Iz proteina
88.0
(368 kj)

& nbsp;

Iz alkohola
0.0
(0,0 kj)
Vitamini
Iznosi po odabranom servisu
% dv
Vitamin a 37.7 1%
Vitamin c 0,0mg 0%
Vitamin d  ~ ~
Vitamin E (alfa tokoferol) 0,8 mg  4%
Vitamin k 8,4 mcg  10%
Tiamin 0,4 ​​mg 30%
Riboflavin 0,1 mg 6%
Niacin 1.6mg 8%
Vitamin b6 0,5 mg 23%
Folat 402mcg  101%
Vitamin b12 0.0mcg  0%
Pantotenska kiselina 0,6 mg 6%
Holin ~
Betain ~
Minerali
Iznosi po odabranom servisu
% dv
Kalcijum 41,4 mg 4%
Gvožđe 4,5 mg 25%
Magnezijum 153 mg 38%
Fosfor 293 mg 29%
Kalijum 778 mg 22%
Natrijum 58.9 mg 2%
Cink 2,6 mg 17%
Bakar 0,8 mg 42%
Mangan 1,5 mg 7.4%
Selen 7.6mcg  11%
Fluorid ~
* procenat dnevne vrednosti zasnovane su na kalorijskoj hrani od 2000 godina.
Your daily values may be higher or lower depending on your calorie needs
Izvor: hranljive podatke za ovaj spisak dala je usda sr-21.

Koje su prednosti Chickpea brašno za zdravlje?

1. Pomaže Donja Kolesterol

Prema izvještaju sa Univerziteta u Torontu, jedna porcija Slanutak dnevno može smanjiti loš holesterol (2). I brašna, kao što smo vidjeli, je bogata vlaknima (i rastvorljiva i nerastvorljiva) koji mogu doprinijeti smanjenju holesterola. U jednoj Australijska studija, dijeta koja sadrži Slanutak spuštena više lošeg holesterola nego dijetu koja sadrži pšenicu (3).

Još jedna australijska studija navodi Slanutak su bogate vlaknima i polinezasićene masne kiseline. Ovi su im može pomoći na niže nivoe holesterola (4). I kineski studija povezuje potrošnju Slanutak na pozitivne efekte na nivo seruma holesterola (5).

Potrošnja od slanutka ne samo da smanjuje nivo lošeg holesterola, ali povećava dobrog holesterola, kao i (6).

2. Kontrole Dijabetes

Istraživanja pokazuju da konzumiranje mahunarki sam (Slanutak, posebno) može poboljšati zdravlje dijabetičara. Jednostavno ih uključujući u vašoj ishrani sprečava dijabetes, kao i drugih povezanih bolesti kao što su bolesti srca. Što je još važnije, mahunarke su prve klase namirnica koje su prepoznate kao da niske vrijednosti GI (7).

A prema američkom Diabetes Association, naut može biti dijabetičar superhrana. Harvard Medical School prenosi da Slanutak ima vrijednost GI 10, što je znatno mali broj. I usput, uvijek se odluče za sušeno leblebije i ne konzervirane one. Jer konzervirane Slanutak se čuvaju u slanoj vodi (voda zasićena solju), a to može povećati svoj GI do 38.

A pošto leblebije sadrže vlakna, imamo još jednu prednost - vlakana usporava apsorpciju šećera u krvi i može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2. I to vrlo vlakana i drži apetit pod kontrolom - pomažu spriječiti dijabetes vezane za gojaznost.

Prema drugoj studiji objavljenoj u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, konzumiranje slanutku može smanjiti postprandijalnim (period nakon ručka ili večere) razine glukoze u krvi na 30 minuta i 60 minuta nakon jela. Takođe, smanjuje nivo insulina u krvi 120 minuta nakon konzumacije.

Prema izvještaju State University North Dakota, ishrana bogata mahunarki može biti prirodna i isplativo rješenje za sprečavanje, pa čak i liječenje dijabetesa tipa 2 (8). I, bez neželjenih efekata.

3. Pomaže poboljšati zdravlje srca

S obzirom da je od slanutka brašno je bogato vitaminima, mineralima i vlaknima, uključujući i ona u vašoj ishrani može promovirati zdravlje srca. Mahunarke su pronađeni na smanjiti rizik od srčanih bolesti. Tri kašike Slanutak možete dati istu količinu kalija kao banana (9). I kalij Poznato je da niži krvni pritisak - na taj način štiti srce kao dobro.

Jedan pametan način, uključujući slanutka brašna u ishrani koristi se za pripremu pekarskih proizvoda. Možete dodati leblebije u supu. Možete čak i promiješati-pržiti neke proljeće povrće sa rogačicom. Drugi metod je potapanje sušeno Slanutak na sobnoj temperaturi vode preko noći. Što duže potopiti je mekši oni postaju. Možete dodati leblebije u salatama.

Prema izvještaju University of Cincinnati, mahunarke poput slanutku se utovara nutrijentima koji može pomoći u sprečavanju srčanih bolesti (10). Možete konzumirati nekoliko porcija Slanutak za sedam dana jer su hranljivog - oni sadrže mnogo hranljivih materija u odnosu na njihove kalorija.

Slanutak također sadrže jedinjenja zove saponina, koji može sniziti nivo holesterola u krvi (11).

4. Može pomoći za mršavljenje

Studija 2011 otkriva efikasnost Slanutak u podsticanju mršavljenja. Studija, provedeno na 42 učesnika za 12 tjedana, pokazala je da je nivo zasićenosti pisati potrošnja od slanutka povećao.

Ova sposobnost Slanutak da pomogne gubitak težine može se pripisati njihovoj vlakana i proteina - dva hranjive tvari koje mogu pomoći da izgubite kilograma.

Još jedna studija objavljena u časopisu Nutrition Journal 2012 izjavio je da visoko-proteinska dijeta može biti efikasnija od visokog ugljenih hidrata, kada je u pitanju mršavljenja. Možete koristiti slanutka brašno umjesto mesa da poveća unos vlakana - radim ovo također pomaže da se smanji unos zasićenih masti, koje su štetne. Možete čak dodati leblebije sa svojim salate umjesto sjeckanog pršuta ili narezane piletine.

Protein je također utvrđeno da imaju visok termički učinak - što znači da vaše tijelo sagorijeva kalorije samo razbijanjem proteina u aminokiseline. Efekt termičke proteina je oko 30%, što jednostavno znači da ćete spaliti 30% vaših kalorija tokom varenja.

Ako ste konzumirali grah umjesto brašna, imajte na umu kontrolu dio. Kao šolja kuvanog graška sadrži oko 270 kalorija.

Slanutak ne samo da može izazvati gubitak težine, ali i spriječiti težinu od povratka (12).

5. Zdrava alternativa na gluten

Chickpea brašno je prirodno bez glutena, a to je blagodat ako ste alergični na gluten. I jer ima suptilan okus, to može biti odličan dodatak gotovo bilo slanih jela ili deserti (13). U stvari, to je tako zdravo da se brašno se koristi kao klamerica izvan Indije previše - naročito u zemljama Bliskog istoka.

Još jedan razlog ovom brašno radi odlično za pripremu pekarskih proizvoda je svoj obavezujući imovina - upija tekućine vrlo brzo, a njegova vezivanja imovine daje veliku strukturu pečene stavki (14). A pošto je to težak brašno, možete ga koristiti u mjestu jaja, kao i (dobre vijesti za vegane). Dakle, da, ako gluten netolerantni - nema problema! I dalje možete imati pečene hrane. Čak i pečenje i kuhanje namirnica od nule može biti jedan jednostavan način za izbjegavanje glutena u ishrani (15).

Također, imamo dojavu ovdje - od slanutka brašno malo ukus kao pasulj. Dakle, ako koristite više od jedne četvrtine kup u receptu, možete dodati malo više zaslađivač za maskiranje ukusa.

6. Mogu pomoći u liječenju anemije

Znamo anemija je rezultat nedostatka željeza. I tu slanutka dolazi do spašavanja. Jedna šolja Slanutak sadrži oko 5 miligrama željeza. Scale to broj šolja brašna dodajete na svoj recept, a vi ćete znati koliko željeza dobijate.

Peglu od slanutka brašna može biti posebno korisno za vegetarijance koji ne mogu dobiti svoje dnevne doze željeza iz mesa. Osim sprečavanje anemije, željeza također igra ulogu u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca i pomaže im nose krv na sve ćelije u organizmu. Mineralna također poboljšava metabolizam i pomaže u proizvodnji energije.

7. Sprečava Coursework

Prema meksički studiji, kuhana slanutka može ponuditi zaštitu od raka debelog crijeva. Chickpea postiže smanjenjem oksidacije DNA i proteina i inhibira funkcioniranje beta-catenin, važan onkogeni (izazivanje tumora) proteina u raka debelog crijeva (16).

Prema Američkog instituta za istraživanje raka, naut sadrže saponine i lignana koji sprečavaju rak debelog crijeva (17). Oni također sadrže otporni škrob koji štiti debelog crijeva ćelije - skrob otporan je škrob koji ide nesvarena u tankom crijevu, a samim tim i koristi zdrav debelo crijevo bakterija za zaštitu debelog crijeva.

Slanutak također sadrže antioksidanse kao što su flavonoidi, triterpenoidi, inhibitori proteaze, steroli, i inozitol. I po turski studija, uključujući mahunarke u ishrani može imati nekoliko korisnih fizioloških efekata, jedan od njih je i prevenciji raka debelog crijeva (18).

Studije su također pokazale da zemlje sa većom potrošnjom mahunarki imali su manje incidenata kolorektalnog karcinoma. Legume sjemena može biti alternativa terapija protiv različitih vrsta raka (uključujući i debelog crijeva). Još jedna meksička studija je uspješno dokazala antikancerogeno aktivnost mahunarki u ranim fazama bolesti (19).

Nedavno portugalski studija navodi da je potrošnja Slanutak da inhibiraju MMP - 9'elatinaza proteina, koja je odgovorna za napredovanje kolorektalnog karcinoma kod ljudi (20). Veći unos mahunarki može smanjiti rizik od kolorektalnog adenoma, što je tip tumora formirana kolona tkiva (21).

Potrebnu dnevnu količinu vlakana je 25 grama, a od slanutka, biti bogata vlaknima, mogu nam pomoći da ispuni ovaj zahtjev. Vlakana, kao što smo vidjeli, smanjuje rizik od raka debelog crijeva (22). Mahunarke poput Slanutak je također utvrđeno da poboljša funkcionisanje krvnih sudova.

Vlakana u slanutka pomaže probavu i regulira vaše pokrete crijeva. Ona također pomaže liječiti zatvor. Ako želite da konzumiraju vlakna u snack obliku, jednostavno pečenje Slanutak sa javorovog sirupa u pećnici oko 20 minuta (23).

8. Zamaranja

Vlakana u slanutka brašna također može pomoći u sprečavanju umora. Kako se to dogodi je vrlo zanimljivo. Vlakana usporava probavu, a to čini šećer kreću mnogo sporije od svog probavnog trakta u krvotok. To znači da su manje šanse da se razvije šećerna šiljak nakon jela. A to znači da nećete doživjeti zamor nakon udesu šećera.

Šalica kuvanog Slanutak sadrži oko 12,5 grama vlakana, što je upola manje od preporučenog dnevnog unosa.

9. Reguliše krvni pritisak

Jedna dobra stvar u vezi Slanutak je da su prirodno nizak natrija. I kada koristite slanutka brašna u ishrani, može definitivno spriječiti visok krvni pritisak. Prema izvještajima, zdrava odrasla osoba ne smije imati više od 2.300 miligrama natrijuma u jednom danu.

Studija sprovedena na štakorima je pokazalo da mahunarke mogli efikasno blokirati povećanje krvnog pritiska koji se obično događa s godinama (24). Oni također mogu preokrenuti promjene koje se dešavaju u krvnim sudovima zbog visokog krvnog pritiska.

Slanutak je također utvrđeno da se poboljša protok krvi u nogama kod osoba koje pate od periferne arterijske bolesti (bolest usko povezana sa koronarne bolesti srca). Oni su mogli ponuditi i nefarmakološke način liječenja bolesti povezane sa disfunkcijom krvnih žila.

Prema jednom kanadskom istraživanju, dijete uključujući slanutku mogu ublažiti hipertenziju i poboljšati zdravlje krvnih sudova (25). I još jedna švedska studija navodi da ishrana bogata mahunarki mogla regulirati krvni tlak i smanjiti povezane kardiometabolički rizik kod zdravih osoba (26). Više studija ohrabriti unos mahunarki za postizanje optimalne razine krvnog pritiska (27).

10. Jača Bones

Prema izveštaju koji je objavio Odbor za Liječnici za odgovornu medicinu, naut sadrže puno kalcija. Osim toga, oni također sadrže magnezijum, mineral telo koristi zajedno sa kalcijumom izgraditi jake kosti (28).

Drugih načina na koje možete ojačati kosti je za redovito vježbanje i konzumiranje dovoljne količine vitamina D (vitamin kontrolira korištenje vašeg tijela kalcija). I to je jednako važno da se smanji gubitak kalcijuma previše - ovo se može postići ograničavanjem potrošnje soli, dobiješ proteina po mogućnosti iz biljnih izvora, i odvikavanje od pušenja i alkohola.

11. Poboljšava Brain zdravlje

Već smo vidjeli da Slanutak sadrže magnezijum. Ove mahunarke, i brašno je od njih (očito), zalihe vaše tijelo s mineralnim. Prema izvještaju Colorado Christian University u, magnezij čini vaš mozak ćelije receptore sretan. Takođe, opušta krvne sudove, čime se omogućava veći protok krvi u mozak (29).

Chickpea brašno omogućava mozak ćelije receptore kako bi se ubrzao prijenos poruke (30). I važno je napomenuti da je nivo stresa mogu procuriti magnezijuma iz organizma. Što je razlog zašto vam je potrebno da bi niske svoj nivo stresa. Ne brini male stvari!

Chickpea brašno sadrži B vitamina i drugih fitonutrijenata koje povećavaju zdravlje mozga (31). Oni također zadržati nivo šećera u krvi stabilnim pružajući čak i snabdijevanje glukoze - i glukoze, pogodi šta je savršen mozak goriva.

12. Lowers Upala

Prema pakistanskog studija, slanutka ima anti-upalni svojstva i mogu stoga niže upale (32). Slanutak da sadrži i druge hranjive tvari kao što su selen, kalij, i vitamine A i B6, koji mogu pomoći u borbi protiv upale (33).

13. Poboljšava imunitet (tuča alergije)

Prema podacima Nacionalnog instituta za zdravlje, naut su među najbogatijim izvorima vitamina B6, a ovaj nutrijent odlično radi u podršci imunog sistema.

Slanutak također sadrže vitamin A koji jača imunitet. U mahunarke sadrže cink, kao i još jedan nutrijent koji pojačava imuni sistem (34).

Koje su prednosti Chickpea brašno za kožu?

14. Pomaže lečenju akni

Cink u Slanutak se bori sa infekcijama koje uzrokuju akne. I vlakna stabilizuje nivo šećera u krvi. Neuravnotežen razine šećera u krvi mogu naglasiti vaše hormona, što uzrokuje bubuljice. Slanutak može spriječiti to. Osim koristi od slanutka brašna, također možete dodati leblebije sa svojim salate ili kupiti ni nizak natrija humus (koja je napravljena od Slanutak).

Možete stvoriti sjajan masku pomoću leblebije brašna. Dodaci za jednake dijelove od slanutka brašna i kurkuma. Da bi se to, dodajte žličicu svaki od limunovog soka i sirovi med. Mix u posudu. Nanesite ovu masku na vlažnu i šminku bez lica i vrata i ostavite ga na 10 minuta. Isperite toplom vodom. Vaša koža može imati blagi narančasta nijansa do naredne pranja.

15. Uklanja Tan

Mix 4 kašičice slanutka brašna sa 1 kašičica soka od limuna i jogurta. Dodajte prstohvat soli i miješati da se formira glatka pasta. Nanesite masku po licu i vratu i pričekajte da se osuši. Isperite hladnom vodom. Možete ponoviti ovaj postupak svaki dan prije odlaska na kupanje.

16. Uklanja mrtve stanice mrtve kože

Također možete koristiti slanutka brašno kao piling tijela i piling vaše mrtve kože.

Sve što trebate učiniti je mix 3 kašičice brašna sa 1 kašičica mlevene zobi i 2 žličice kukuruznog brašna. Možete dodati malo sirovog mlijeka previše. Mix temeljito. Nanesite ovu masku na svoje tijelo i piling.

Pilinga radi vrlo dobro i uklanja mrtve ćelije kože po celom telu. Takođe, uklanja višak sebuma i nečistoća. Možete koristiti ovu masku na kupanje.

17. Smanjuje gušće kose

Mix jednakih dijelova od slanutka brašna i jogurt ili sirovog mlijeka. Nanesite ga na lice. Ostavi ga i oprati lice nakon 20 minuta. Ovaj proces čisti kožu i smanjuje masnoće.

18. Uklanja Fine Dlake

Mix jednakih dijelova od slanutka brašna i piskavica u prahu. Pripremite pastu. Nanesite masku preko brade i pričekati da se osuši. Ovaj post, možete oprati ga.

19. Može ponuditi Instant Pravednost

Ide na zabavu i promašaj da sjaj na licu? Chickpea brašno može ponuditi instant pravičnosti.

Sve što trebate učiniti je mješavina 4 kašičice slanutka brašna sa 1 kašičica kore od pomorandže (prizemlje) i ½ kašičica malai. Nanesite masku po licu i vratu. Pustite ga da radi 15 minuta, nakon što možete isperite hladnom vodom.

Kako li Chickpea Brašno Korist kosu?

20. Čisti dlake

Dodajte malo slanutka brašno u zdjelu. Dodajte malo vode i miješati dok ne dobijete glatku pastu. Nanesite pastu na vlažnu kosu. Neka to ostane za 10 minuta. Zatim isperite vodom. Možete pratiti ovaj postupak jednom u 2 do 3 dana.

21. Aids za rast kose

Protein u slanutka brašno mogu imati koristi vaše kose beskrajno. Možete koristiti brašno na isti način kao što ste ga koristili za očistiti kosu.

22. Borbe protiv peruti

Mix 6 kašika od slanutka brašna sa potrebnom količinom vode. Umasirajte ovu masku u kosu i ostavite ga na 10 minuta. Isperite hladnom vodom.

23. Njeguje suhu kosu

Možete uzeti 2 kašike slanutka brašna i vode po potrebi. Mix s njima 2 žličice meda i 1 kašičica kokosovog ulja. Možete dodati i nekoliko kapi eteričnog ulja ako želite. Masirajte ovaj šampon sa svojim vlažnu kosu dok je u tuš. Pustite ga da radi nekoliko minuta i zatim isperite toplom vodom.

To je o prednostima leblebije brašna. Ali isto tako treba da znate kako kupiti i koristiti ga, zar ne?

Kako kupiti i koristiti Chickpea brašno?

Leblebija brašno možete pronaći u najbliži dućan, često grupisani zajedno sa drugim brašno bez glutena.

A možete koristiti brašno u nekoliko načina:

 • Možete koristiti brašno za pripremu hleba i drugih pekarskih proizvoda. Možete ga pomiješati s nekim pšenično brašno ili koristiti sve od sebe za recept bez glutena.
 • Ako želite da dodate malo više kriza na žaru odresci ili svinjske odreske, možete pritisnuti sa malo slanutka brašna (nakon četkanja uljem).
 • Ako želite da se zgušnjava supu, slanutka brašno bi bilo dobra ideja. Promiješati malo fino mljevenog slanutka brašna u supu. Ona upija tekućine bez grudica i dodaje buttery ukus supu.
 • Brašno radi fantastično i biljnih uštipci. To čini veliki premaz za pržene uštipci povrća. Sve što treba da uradite je da umutiti sa malo soli i dovoljno vode da se napravi tanki tijesto. Dip u povrće u ovo tijesto i pržiti dok ne napune zlatni.

Kako ugraditi Slanutak Into Your Diet?

Postoje brojne druge načine možete uključiti Slanutak u svoju ishranu. Neki od njih su:

 • Možete ih dodati u zelene salate.
 • Dodajte ih u juhe.
 • Možete sezone i poslužiti ih kao prilog za bilo koji obrok.
 • Napraviti ukusne palačinke od njih.

Bilo koji Chickpea brašna Recepti?

Da - mi imamo dva popularna slanutka brašno recepata ispod.

1. Talijanski Chickpea Kruh

Sta ti treba
 • 1 šolja leblebije brašna
 • 1 čašu vode
 • 2 kašike ulja
 • Kuhanje sprej
 • 1 ½ kašičice italijanskog začina
 • 1 ½ kašičice ruzmarina, seckanog i sušenog
 • Ground crni papar, po ukusu
 • A prstohvat soli, ako je potrebno
uputstvo
 1. Umutiti brašno i vodu u posudu dok se smjesa je glatka. Ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi za 2 do 6 sati.
 2.  Zagrejte rernu na 450o F. Koristite sprej za kuhanje na unutrašnjost metalnih pita pan.
 3. Pokupi pjena s vrha smeše slanutka brašna i vode. Sada, dodajte ulje, talijanski začina, i ruzmarina - i mešati dok se u kombinaciji.
 4. Sipajte ovu mešavinu u metalni pita pan i posuti crni papar i sol do vrha.
 5. Pecite u zagrejanoj rerni dok se rubovi okrenuti smeđe. To bi trebao trajati oko 15 minuta. Izvadite kruh iz posude i isecite ga na klinove.

2. Chickpea Pancake

Sta ti treba
 • 1 sitno sjeckani zeleni luk
 • ¼ šolje sitno sjeckani crvene paprike
 • ½ šolje od leblebije brašna
 • ¼ kašičice svaki češnjaka u prahu, morske soli i prašak za pecivo
 • 1-8 kašičica sveže mlevenog crnog bibera
 • Prstohvat crvene paprike pahuljica
 • ½ šolje vode (plus 2 dodatna kašike)
 • Salsa, avokado, indijski vrhnje, i humus (opcionalno, za posluživanje)
uputstvo
 1. Pripremite povrće i postaviti ih na stranu. Uzmi 10-inčni tiganju i predgrijali ga srednjoj vatri.
 2. Uzmite malu zdjelu i umutiti slanutka brašno, češnjak u prahu, sol, papar, prašak za pecivo, i crvena paprika pahuljice u njemu.
 3. Dodajte vodu i umutiti dok nema grudvice.
 4. Umiješati sjeckani povrće.
 5. Kada se predgreva tiganj, prskati ga sa non-stick sprej za kuhanje.
 6. Sipajte u cijeloj tijesto i razmažite ga po celom pan. Kuvajte oko 5 do 6 minuta na jednoj strani ili dok ne budete mogli lagano klize lopaticom ispod njega.
 7. Flip palačinka pažljivo i kuvajte još 5 minuta. Ovo palačinka može potrajati malo više vremena za kuhati u odnosu na druge palačinke.
 8. Servirati na velikom tanjiru. Top sa željenim prelivima.

Također se možete pripremiti od slanutka brašno omlet za doručak.

Pa, to je super dobar dio o leblebije brašna. Ali ovo brašno ima blagu nuspojava.

Koji su neželjeni efekti Chickpea brašno?

Probavni problemi

Određeni ljudi mogu doživjeti grčeve u stomaku i crijevnih plina nakon konzumiranja Slanutak ili brašna. Ako se uzme u višak, možda ćete doživjeti proljev i bol u trbuhu.

Legume Allergy

Ako ste osjetljivi na mahunarke, izbjeći Slanutak.

Ostala razmatranja

Pretjerano konzumiranje slanutka brašna također može izazvati proljev.

Sigurni smo da ćete imati još nekoliko pitanja. Ali imamo ih pokriven!

Expert odgovori za čitaoce 'pitanja

Jede Slanutak dobro za gomile?

Da. Slanutak sadrže proteine ​​i brojni mikronutrijenata kao što su vlakana, željeza i B-vitamina. Vlakana, posebno, čini stolicu glatko. To pruža olakšanje.

Su garbanzo pasulj isti kao Slanutak?

Oni su isti.

Postoji li zamjena za leblebije brašno?

Pa, ne.

To je lako dostupna. To je ekonomičan. I radi čuda za vaše zdravlje. Šta još hoćeš!

Recite nam kako vam je ova poruka pomogao. Samo komentar u okvir ispod.

reference

 1. "Nutritivni kvaliteta i zdravstvene prednosti leblebije". Međunarodni usjeva Research Institute za semiaridnim Tropics, Indija. 2013 Kolovoz.
 2. "Smanjenje holesterola jedući leblebije, sočivo, grah i grašak". University of Toronto.
 3. "Dodataka ishrani sa rogačicom za najmanje...". School of Human Life Sciences, University of Tasmania, Australia. Decembar 2006..
 4. "Slanutak može uticati na masne kiseline i unos vlakana...". School of Human Life Sciences, University of Tasmania, Australia. 2008 juna.
 5. "Dijetalna Slanutak reverse visceralne gojaznosti...". Shanghai Institute of endokrinih i bolesti metabolizma, Šangaju. 2007 oktobra.
 6. "Ono što možete učiniti da podignu svoj dobrog holesterola". University of Massachusetts Medical School.
 7. "Mogu leblebije i sočivo pomoći u kontroli dijabetesa?". TIME.
 8. "Dijabetes i Mahunarke: A Trenutni pregled". North Dakota State University.
 9. "Slanutak nude zdrava alternativa za mnoge grickalice". The Daily Teksašanin. 2016 mart.
 10. "Mahunarke: Zdrav dodatak svakom dijeti!". Univerziteta u Sinsinatiju. Ohio State University. Case Western Reserve University.
 11. "Nutritivni kvaliteta i zdravstvene prednosti leblebije". Međunarodni usjeva Istraživački institut za t on semiaridnim Tropics, Indija. Odjel za Plant Sciences, University of Saskatchewan, Kanada. 2013 Kolovoz.
 12. "Grah, naut može pomoći u mršavljenja". WebMD. Marta 2017. Godine.
 13. "Zašto leblebija brašno bi trebao biti vaš novi prijatelj glutena." Huffington Post. 2016 avgusta.
 14. "10 alternativnih brašna za glutena pečenje". Huffington Post. 2017 maja.
 15. "Bez glutena? Isprobajte ove ukusne alternative pšenično brašno ". Mayo Clinic.
 16. "Kuvana potrošnja od slanutka inhibira debelog crijeva...". Departmento de Biologia Cellular, Meksiko. 2018 jula.
 17. "AICR je namirnica koje se bore protiv raka." Američkog instituta za istraživanje raka.
 18.  "Utjecaj metode kuhanja na odabranim fizičkohemijskih..." Univerziteta u Mersin, Turska. 2013 februara.
 19. "Nutrijenata i nonnutrient komponente mahunarki..." Veleučilištu Nacional. 2016. Godine.
 20.  "Zdravi ishrane obrasce smanjiti rizik od raka debelog crijeva...". Umm al-Qura University, Mutah, Univerzitet Taibah, Saudijska Arabija. 2018 juna.
 21. "Potrošnja Mahunarke i debelog crijeva rizik adenom...". Shanghai Jiao Tong University, Kina. 2014 jun.
 22.  "Da li da jedem falafel?". TIME. 2016 mart.
 23. "13 hrane za zatvor". Huffington Post.
 24. "Lentils su 'ključ za premlaćivanje visok krvni pritisak". Express. 2014 December.
 25.  "Dijete Lentil-based ublažavaju hipertenzije...". University of Manitoba, Kanada. 2015 February.
 26. "Kombinacija funkcionalnosti cijelog zrna ječma i mahunarki...". Univerzitet u Lundu, Švedska. 2015 February.
 27. "Utjecaj ishrane impulsa na krvni pritisak". University of Toronto, St. Michael bolnici, Kanada. Pennsylvania State University, Pennsylvania. 2015 January.
 28. "Kalcij i jake kosti". Liječnici odbor za odgovornu medicinu.
 29. "Hrana za razmišljanje, hrana za mozak...". Colorado Christian University. 2015 January.
 30. "9 top namirnica za povećanje vašeg BrainPower". Dr. Mercola. 2014 October.
 31. "Hrana za misao: Eating za zdravlje mozga...". US News. 2017 januara.
 32. "Agregacije trombocita i anti-upalni efekte...". Univerzitet u Karachi, Pakistan. 2013 Kolovoz.
 33. "Pečeni Slanutak". Syracuse University. 2015 Listopad.
 34. "Zašto ne jedu više voća i povrća?" Federalni Occupational Health. 2016. Godine.

load...