Zdravlje i wellness

20 najboljih prednosti vodenog kestena (Singhara) za kožu, kosu i zdravlje

20 najboljih prednosti vodenog kestena (Singhara) za kožu, kosu i zdravlje

Voda kestena, poznatiji kao 'Paniphal "ili" Singhara' u Hindi u Indiji je povrće koje je porijeklom iz Kine i prilično je česta u kineskom domaćinstava. Za razliku od svog imena, to se ne odnosi na kesten u svakom slučaju. U ovom postu, vi ćete naučiti o mnogim voda kestena koristi koje niste ni znali.

Iako, to je sezonski povrće, konzervirana voda kestena je na raspolaganju tijekom cijele godine. Ona pripada porodici biljaka zove šaš, vrsta močvarne trave sa jestivom dijelu na dnu. Više od 2 - 3 biljke ostaje uronjen u vodu dok je gornji listovi plutaju na površini vode. Kestena voća ili vode nalazi se ispod lišća kada su zrele. Seme je jestivi dio ove biljke. Ovo sjeme je trouglastog oblika, je gusta i bijela s blagim slatkog okusa i mirisa. Sjeme kaput je dosta teško s 2 ili 4 tupim projekcije i može se ukloniti samo bilo rezanjem ih u dva dijela ili ih ključanja što čini semenjača mekši (1).

Hrskavi teksture i svježe blagog okusa vode kestena postavlja ovo povrće odvojeno. To ne gubi hrskavosti na koji se priprema ili konzervirane. To može biti ili pojeden sirovo ili kuhano osim što se koristi kao dodatak za punjenje na jela. U Indiji, ulični prodavači se često nalaze prodaje vode kestena. Oni su veoma hranljive, kao i malo kalorija i masti. Svježa voda kestenje imaju duplo više kalija, cinka, vitamina B i vitamina E u odnosu na konzervirane sorti. Indijski kesten vode ili "singhara 'je općenito dostupan u dubokoj zelenoj, crvenoj i spoj tih boja.

load...

Top 20 vode Chestnut Prednosti:

Osim svoje hrskave teksture i slatkog blagog ukusa, voda kestena imaju izuzetan nutritivni sastav, što ih čini odličan izvor hrane. Njihova ljekovita svojstva učinila ih koristiti u ajurvedske i Unani sistema lijekova. Njihove brojne zdravstvene beneficije su kako slijedi:

1. Vodeni kesten djeluje kao odličan za hlađenje za tijelo. Promoviše salivacija i gasi žeđ. Biti cool, slatko, teška i gorka, to je efikasan u kontroli labave pokretima (2).

2. Kestenje vode su savršen hrane čine dio zdravog načina života. Oni su visoke u hranjive tvari i malo kalorija i gotovo Posni. Pola šolje vode kestena sadrži samo 0,1 grama masti. Sve to ih čini opcija zdrave hrane (3).

load...

3. Zbog detoksikaciju svojstva, voda kestena su korisni za osobe koje pate od žutice. Pacijenti žutica može pojesti u sirovom obliku ili u sok obliku. Djeluje kao odličan tonik za uklanjanje toksina iz organizma (4).

4. Od vode kestena sadrži korisne minerale kao što su jod i mangana, pomaže u održavanju pravilno funkcioniranje štitne žlijezde.

5. Biti bogat polifenola i flavonoida antioksidanti (5), voda kestena imaju anti-bakterijski, antivirusno, antikancerogeno i antioksidativna svojstva. Oni pomažu u jačanju želucu i slezine i ukloniti simptome slabe slezene, kao što su loš ukus, nesanica, mučnina, umor i raka.

6. Vodeni kesten je efikasan u liječenju različitih urina infekcije (6).

7. Ekstrakti biljnih vode kestena su efikasni u lečenju poremećaja mučnine i probavne smetnje. Voda kesten sok je prirodni lijek za probleme u vezi želudac. Prah kaša od kestena vode je korisno za crijeva i za uklanjanje unutrašnjih topline (7).

8. Prah vode kestena je efikasan u ublažavanje kašlja. Grind voda kestena da prah i troše ga vodom ili bilo koji sok dva puta dnevno. Ovo je prirodni lijek za pružanje instant olakšanje od kašlja (8).

9. Korištenje kestena vode ili u sirovom obliku ili u soku obliku pomaže da se ublaži problem loše apetit kod djece, kao i kod odraslih.

10. Kestenje vode su savršeno da savlada Divan vrelini ljeta, zahvaljujući svojim odličnim svojstvima hlađenja. Oni imaju brojne lekovita i dopunskih svojstva kao dobro.

11. Sok od vode kestena koristi se za kontrolu proljeva i dizenterije i plodovi koriste se u liječenju upale grla (9), anemija, frakture, bronhitisa i gubu.

12. Pomaže u liječenju hipertenzije u trudnoći i poboljšava rast fetusa. Kašu napravljen od brašna vode kestena se daje trudnici nakon isporuke za provjeru krvarenja. Osušenog sjemena zaustaviti krvarenje i tretira pobačaj pitanja u žena. To također promovira mliječne žlijezde lučenje mlijeka.

13. Sok izvađen iz vode kestena eliminira humor žuči i sluzi i leči obilje. Takođe povećava muškost.

14. Kestenje vode eliminirati upala i krv nečistoća. Oni su energetski pojačala koja vožnje umor i provjerite protok krvi iz rana (10).

15. Kestenje vode su odličan izvor kalija sa jednom kup pružanja 362,1 mg kalija. Ovaj mineral je od vitalnog značaja za pravilno mišića i neuronske funkcioniranje. Takođe reguliše zadržavanje vode i krvni pritisak balansirajući natrijuma.

Voda Chestnut Prednosti za kožu:

Pored svojih brojnih zdravstvenih prednosti gore navedenih, voda kestena može biti od koristi za kožu na sljedeće načine.

16. Kao što je ranije navedeno, voda kestena pročistiti krv uklanjanjem toksina iz organizma. To dovodi do pojave sjajnih i mladalačke kože.

17. Kestenje vode su efikasni u liječenju stanja poput malih boginja. Kesteni vode kuhano u vodi čini odlično rješenje za male boginje pacijente. Imajući to piće na redovnoj osnovi za najmanje 6-9 dana ciklusa daje odlične rezultate (11).

18. A pasta napravljena od prahu koža vode kestena može se primijeniti na otečena područja kože za olakšanje.

19. Vodeni kesten sjeme u prahu pomešan sa sokom od limuna pomaže ako se redovno primjenjuje za liječenje ekcema.

Voda Chestnut Prednosti za kosu:

Zdrav, sjajan i oštećenja slobodan kosa je nešto što svi mi želimo postići. Baš kao i ostatak vašeg tijela, vaša kosa treba odgovarajuće količine hranjivih tvari za održavanje svoje zdravlje.

20. Kestenje vode su korisni za kosu u cjelini, jer sadrže određene esencijalnih nutrijenata, kao što su kalij, cink, vitamina B i vitamina E. Osim toga, oni ukloniti toksine iz tijela koje mogu oštetiti vašu kosu kao dobro. Dakle, njihova nutritivnu vrijednost ima mnogo da doprinese zdrave kose.

 Nutritivnu vrijednost vode Chestnut

Količina vode Chestnut: 100g

Hranjivo Iznos
Voda 48,2 g
Protein 3,4 g
Mast 0,2 g
Ugljeni hidrati 32,1 g
Šećeri 3,3 g
Energija 730
Dijetalno vlakno 14,9 g
Kalcijum 17,6 mg
Cink 0,4 ​​mg
Gvožđe 0,7 mg
Natrijum 0,8 mg
Kalijum 468 mg

Nadam se da vam se sviđa naš post na vodi kestena koristi. Pa, šta čekaš, čine ovaj neverovatan voće deo vaše dijete i žeti svoje prednosti po sebi.

load...