Zdravlje i wellness

Kako raditi Ardha Chandrasana i Šta su njene koristi

Kako raditi Ardha Chandrasana i Šta su njene koristi

Ardha Chandrasana ili Half Moon Pose je asana. Sanskrit: अर्धचन्द्रासन; Ardha - Pola, Chandra - Moon, Asana - Pose; Proglašena su-dah chan-DRAHS-Anna

Joga mitologija drži mjesec u veliku simboliku. Sunce i Mjesec su predstavnik polarne energije ljudske anatomije. U stvari, kada se bavimo Hatha Yoga, slog 'ha' je rekao da označi solarne energije, a "tha" označava lunarne energije. Ova asana je jedan među Hatha Yoga asane, a kaže se da kanališe svoj lunarni energije.

Sve što vam treba da znate o Ardha Chandrasana

 1. Ono što bi trebali znati prije Uradi Asana
 2. Kako da se uradi Ardha Chandrasana
 3. Mjere opreza i kontraindikacije
 4. Početnički Savjeti
 5. Advanced Pose Varijacije
 6. Koristi od Half Moon Pose
 7. Science Behind The Ardha Chandrasana
 8. Pripremni Poses
 9. Pratite-Up Poses

Ono što bi trebali znati prije Uradi Asana

Ova asana mora biti praktikuje na prazan želudac. Morate napraviti je točku imati svoje obroke 4-6 sata prije praksa, tako da se vari hranu, a energija je spreman da se proširi. Također, provjerite je li vaš creva su prazne prije nego što se bave.

load...

Joga se mora praktikovati u zoru ili sumrak za najbolje rezultate.

Nivo: osnovni stil: Hatha Yoga Trajanje: 15 do 30 sekundi Ponavljanje: Jednom na desnoj strani, a jednom na lijevoj Stretches: Ramena, kičmenog stuba, grudni koš, loža, listovi, prepone Jača: Butine, kičmenog stuba, abdomena, gležnjeva, zadnjica

load...

Kako to učiniti Half Moon Pose (Ardha Chandrasana)

 1. Počnite sa Trikonasana na desnoj strani. Stavite lijevu ruku na lijevom kuku. Tada, kao i udišete, savijte desno koljeno, a kreću isto stopala oko 12 cm naprijed. Dok ovo radite, potez svoju desnu ruku naprijed i stavite ga iza prstima desno stopalo.
 1. Izdahnite, i potez desnu ruku na pod. Ga pritisnite. Zatim ispravite desnu nogu. Kao što to, podignite lijevu nogu s poda. Pobrinite se da je paralelno sa podom. Pronađite svoju ravnotežu, i zadržati ostavio nogu jaka. Samo pazite da ne zaključate desnog koljena. Na koljeno mora biti ravne i nisu usklađene prema unutra.
 1. Twist svoj torzo prema levo, i potez lijevi kuk malo naprijed. Stavite lijevu ruku na lijevi kuk. Stavite glavu u neutralnom položaju kao što gledamo naprijed.
 1. Postavite tjelesnu težinu na nogu da stojite na. Donji ruka mora biti pritisnut na pod tako da to služi za održavanje ravnoteže. Pobrinite se da čvrsto gurnuti lopatice i krsne kosti protiv zadnje strane torza.
 1. Držite pozu za nekoliko sekundi. Oslobodili i ponovite na drugoj strani.

Mjere opreza i kontraindikacije

Ovo su neke bodove oprez morate imati na umu prije nego što ovo radite asane.

 1. Osobe sa problemima vrat mora nastaviti gledaju pravo, čuvajući njihov vrat dugo. Ne gledaj gore.
 1. Izbjegavajte radiš asana ako imate sljedeće probleme.

A. Migrene i glavobolje b. Nizak krvni pritisak c. Dijareja d. Nesanica

Početnički Savjeti

Kao početnik, možda će vam biti teško da dodiruje katu s donje strane. Možete koristiti blok da ti pomogne. Početi sa najvišim bloka i smanjivanje veličine kao što počnete da uravnoteže svoje tijelo i dobiti udoban.

Advanced Pose Varijacije

Jednom kad savladate ove asane, možete probati i produbiti pozu. Samo podići ruku na vrhu, osiguravajući da je okomita na pod. Sada, zamislite zid ispred. Gurnite vrhu strane u ovaj imaginarni zid. Kada pronađete ravnotežu, okretati glavu i gledati u podignutom rukom.

Također možete postaviti niže ruku na butinu stalnih noge da bi ovaj asana veći izazov. Balansirati sebe držite poza za nekoliko sekundi. Pustiti.

Koristi od Half Moon Pose

Ovo su neke sjajne prednosti Ardha čakrasana.

 1. Bavljenja ovim asana pomaže da bedra, gležnjeva, stražnjice, trbuha i kralježnice jači.
 1. Ova asana također daje zadnje lože, telad, grudi, ramena, kralježnice, i prepone dobar istezanje.
 1. Ova asana pomaže vam uravnotežiti i fokus i daje vam osjećaj bolju koordinaciju.
 1. Ponaša se kao oslobađanje od stresa.
 1. Kaže se da se poboljša probavu kao dobro.
 1. Takođe, ublažava menstrualne poremećaje i bolove u nogama.
 1. Poze pomaže da se ublaži donji dio leđa problema.

Science Behind The Ardha Chandrasana

Chandra znači mjesec u sanskritu, a ova riječ je i konotaciju za sjaj Meseca. Ova poza liči na ravne ivice Half Moon kao torzo i podigao nogu povući liniju. Energiju u nogu položaj i produžena ruka je rekao da zrači kao svijetle mjesec.

Ova asana je dezorijentišući, ali vježbanje će vam pomoći da postanu svjesni i njegovati ravnotežu. Teško je "zrači out" u pozi koja također treba balansiranje. Ali ako koncentrirati na asana, i fokusirati se na stvaranje stabilnosti kroz svoj položaj nogu, trtičnu kost, i lopatice, vaši temelj će biti jaka, a vi ćete biti u mogućnosti da prošire i proširiti.

Pripremni Poses

Baddha Konasana Prasarita Padottanasana supta Virasana supta Baddha Konasana supta Padangusthasana Uttanasana Utthita Parsvottanasana Utthita Parsvakonasana Utthita Trikonasana Virasana Vriksasana

Pratite-Up Poses

Parivrtta Trikonasana Parsvottanasana Prasarita Padottanasana

Pronađite ravnotežu i sjaj sa Ardha Chandrasana.

load...