Zdravlje i wellness

12 neverovatnih prednosti Rose Hipsa

12 neverovatnih prednosti Rose Hipsa

Možda niste čuli za ovo. Ili možda jesi.

Ali nisam. Zato sam jednostavno imao pojma o svojim prednostima.

Do nedavno, kada sam došao preko ovog voća negdje - i stvari ponovo nisu bili isti. Na dobar način, to jest.

Pitate se što na zemlji ja govorim? Samo naprijed i dati ovaj članak za čitanje.

Rose Hip - A Brief

Pribor ploda ruža, ruža kuk se takođe zove ruža hep ili ruža haa. Drugi nazivi uključuju šipak voća, hipberries, hip voće, hop voće i Brier kuk. To je obično crvene ili naranče, ali u nekih vrsta, boja varira od tamno ljubičasta do crne.

load...

Plod počinje da se formira u rano ljeto, a sazrijeva u kasno ljeto kroz jesen. To se popularno koristi za tradicionalne mađarske voćnih rakija zove palinka, koji je dobro poznat u zemljama koje dijele Austro-Ugarske povijesti.

Ruža kukovi dolaze u dvije varijante - Rosa gallica i Rosa canina, koji su porijeklom iz Azije, Europe i Sjeverne Afrike.

Plod se obično bere ili oko tjedan dana nakon prvog mraza ili u kasnu jesen.

Ono što je Rose Hip koristi?

Plod ima brojne svrhe.

Prije svega, ona ima svoju upotrebu u sprečavanju broj oboljenja - neke od tih uključuju osteoartritisa i stomak bolesti (1). To se može koristiti i kao diuretik i blago laksativno. Plod se koristi za smanjenje žeđ i druge vrste želuca upale (2).

load...

Prije nego što nastavimo sa stvarnim koristi od ovog voća, prvo imaju pogled na njene nutritivne profil.

Hranjivo

Jedinica

1 vrijednost na 100.0g

1,0 čaša 127 g

Proximates
Voda G 58.6674.50
Energija Kcal 162206
Protein G 1.602.03
Ukupan lipid (mast) G 0.340.43
Ugljeni hidrat, po razlici G 38.2248.54
Vlakna, ukupna dijeta G 24.130.6
Šećeri, ukupno G 2.583.28
Minerali
Kalcijum, ca Mg 169215
Gvožđe, fe Mg 1.061.35
Magnezijum, mg Mg 6988
Fosfor, str Mg 6177
Kalijum, k Mg 429545
Natrijum, na Mg 45
Cink, zn Mg 0.250.32
Vitamini
Vitamin c, ukupna askorbinska kiselina Mg 426.0541.0
Tiamin Mg 0.0160.020
Riboflavin Mg 0.1660.211
Niacin Mg 1.3001.651
Vitamin b-6 Mg 0.0760.097
Vitamin a, rae Μg 217276
Vitamin a, iu Iu 43455518
Vitamin E (alfa-tokoferol) Mg 5.847.42
Vitamin k (phylloquinone) Μg 25.932.9

Prednosti šipka

1. Prevent raka i drugih kronične bolesti

Prema jednoj studiji, šipak ekstrakt je smanjio rast i migraciju stanica raka dojke (3). U studiji, najviše koncentracije od šipka ekstrakt je smanjio migracije stanica raka dojke za čak 45 posto. Ekstrakt ploda i spriječiti kancerogeni rast u mozgu, mjesto gdje se ćelije raka dojke imaju tendenciju da se širi u.

Još jedan srpski studija fokusira na fitohemikalije prisutan u ruže hip čaj. Polifenoli prisutni u plodu spriječiti ćelije ljudskog raka proliferaciju (4).

Prema španski studije, šipak može biti aktivne komponente u funkcionalnom dijetama koje mogu pomoći u sprečavanju raka debelog crijeva (5). Plod ima i protuupalno djelovanje, što doprinosi njegovom rak-preventivne svojstva (6). Šipak sadrže određene bioaktivnih spojeva kao što su fenoli, askorbinska kiselina (vitamin C), beta-karoten, tanina i pektina - od kojih su svi pomažu suzbijanju oksidativnog stresa, koji inače može dovesti do raka (7).

Japanska studija je također naglasio o efikasnosti voća za suzbijanje upale i rezultanta proliferacija ćelija raka (8). Jedan od glavnih flavonoida u ruže kukova, pod nazivom tiliroside, ima za svaku pohvalu protuupalno djelovanje. Iako ekstrakt ruže kukova je sigurno, jedna stvar treba imati na umu - pacijenata koji uzimaju šipak uz neke lekove moraju ostvariti dodatnu njegu.

Šipak sadrži i druge aktivne spojeve zove karotenoida, koji su poznati usporavanje širenja određenih oblika tumora (9). Šipak ekstrakt je također utvrđeno da spriječi epithelitis, koji bi mogao biti uzrokovan radioterapijom kod pacijenata sa raka glave i vrata (10). Plod je također uočeno da se zaustavi, pa čak i preokrenuti rast određenih vrsta raka (11).

Šipak, iznenađujuće, također sadrže likopen (baze koja im crvenu boju žbuke). Likopen je popularan po svojim antitumorski aktivnost. Stimulira komunikaciju između ćelija, oštećenja što dovodi do rasta kanceroznih tumora (12).

2. Donja Kolesterol

Redovnog uzimanja ekstrakta šipka je povezan s spusti nivo holesterola (13). Plod je posebno efikasan kod pretilih pacijenata - pacijenti koji su konzumirali napitak od dnevnih šipka prašak za šest tjedana došlo je do značajnog pada u njihov ukupan nivo holesterola u krvi za čak 5 posto. Ovaj pad može čak i smanjiti rizik od srčanih bolesti za 17 posto. Šipak se može koristiti i kao sigurna alternativa anti-kolesterol droge (kao statini) koje mogu imati neželjene efekte.

3. Dodatni Vitamin C Prednosti

Šipak su tako pun vitamina C koji je nutrijent zaslužuje posebno priznanje. Usput, jeste li znali da voće sadrži 60 puta više vitamina C naći u narančastom?

Jedna od glavnih prednosti vitamina C je proizvodnja kolagena. Kolagen je protein koji čini vezivnog tkiva u organizmu. Vitamina i tretira upale i poboljšava imunitet. To sprečava skorbut, bolest koja može izazvati slabost mišića, bolovi u zglobovima, osip i gubitak zuba (14).

Vitamina C u šipka također pomaže u održavanju zdravlja krvnih sudova. I zbog visokog nivoa ovog vitamina, čak i američkih Indijanaca plemena su koristili čaj od ploda za liječenje respiratornih bolesti (15).

Evo brzog savjet za vas - kada je u pitanju kuhanje šipak (ili bilo koje hrane bogate vitaminom C), nikada ne koristite tave aluminija ili pribor kao što oni mogu uništiti vitamina u hrani (16).

Vitamin C u ruže kukova i pomaže vašem tijelu da apsorbuje gvožđe bolje (17). Iron ima nekoliko prednosti, najveći od kojih je jedan sprečavanje anemije i čuvanje krvi zdravo. I da, vitamina C i tretira i sprečava prehlade i gripe simptoma. Dakle, ne morate brinuti, čak i ako doba se mijenjaju.

4. Sprečavaju Reumatoidni artritis

U jednoj studiji, pacijenti koji su dobili šipak pokazao veću poboljšanje artritisa uvjetima (18). U drugoj studiji još 2008. Godine, šipak u prahu je smanjila bol u kukovima, zglobovima, i koljena za oko trećinu (19). Istraživanje je provedeno na 300 osteoartritis pacijenata.

Šipak sadrži i masnih kiselina GOPO, koji je, prema stručnjacima, je biljka verzija ribljeg ulja. I GOPO bi mogao biti jedan od faktora koji doprinose za anti-artritisa svojstva ploda. Šipak pilule ekstrakt je utvrđeno da se smanji artritisa bol za čak 90 posto (20). U stvari, jedna popularna artritisa medicine pod nazivom LitoZin je izrađena od obrađenih tla šipak (21).

Još jedna važna kvaliteta o šipak (u odnosu na liječenju simptoma artritisa) je da oni nemaju ulcerogenic efekte poput nekih drugih lijekova (22).

5. Mogu pomoći u liječenju dijabetesa

Određene studije na životinjama naslutiti da redovno konzumiranje 40 grama šipka u prahu može smanjiti nivo šećera u krvi i pomoći u liječenju dijabetesa (23). Miševi izazvane s ružom hip prahu pokazao bolje tolerancije na glukozu od miševa koji nisu bili - a to ukazuje na sličan mogućnost kod ljudi.

6. Dobro za srce

U jednoj studiji u Švedskoj Odjel za eksperimentalnu medicinske znanosti, unos šipka u prahu je utvrđeno da je značajno smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti (24).

Flavonoida i antioksidansi u ruže kukova i štite organizam od srčanih bolesti (25).

7. Treat Upala

Ovo bi moglo biti slično onome što smo vidjeli oko ruže kukova i povoljnog uticaja na osteoartritis. Prema jednoj studiji Danska, redovno konzumiranje šipka može smanjiti nivo C-reaktivnog proteina, supstanca proizvedena u jetri koji povećava koncentracije uz povećanje upale (26).

Također, određene studije navode da je anti-upalni svojstva šipka se pripisuju svoje sjeme, a ne njegove ljuske (27). Anti-upalni svojstva ruže kukova i pomaže u sprečavanju erozije hrskavice (28).

8. Potpomažu varenje

Kao što je izvijestio University of Michigan, koža voća ruže kukova može pomoći u sprečavanju bol u trbuhu i liječenje drugih probavnih problema (29).

9. Regulaciji krvnog tlaka

Prema jednom izvještaju američkog ministarstva poljoprivrede, unos šipka može dovesti do znatnog usporavanja krvni pritisak (30).

10. Unaprijediti zdravlje kože

Ulje od voća i ruža hip prodire duboko u slojeve kože i poboljšava zdravlje kože. Vitamina C, kao što smo vidjeli, stimulira proizvodnju kolagena i smanjuje bore i fine linije. Plod sadrži i vitamin A koji poboljšava vlažnost kože.

Šipak ulje također se bori protiv UV oštećenja od sunca. Antioksidanti u plodu poboljšati teksturu kože i ton, i pomoći u liječenju pigmentacije. Esencijalne masne kiseline u ulju hip ruže i spriječiti ožiljke i podstiču regeneraciju kože. Ali zapamtite, ulje ne smije biti direktno primijeniti na akne.

Slavne poput vojvotkinje od Cambridgea i Victoria Beckham (između nekoliko drugih), prema izvještajima, upotreba šipak ulja da zadrži svoju kožu slobodni od nepravilnosti (31). Ulje iz ploda je također dobar za ispravljanje tamne mrlje i liječenje suvim ili svrab.

Prema japanski studiji, šipak, ako se uzima oralno, može se koristiti kao sredstvo kože izbjeljivanje (32). To takođe može uljepšati vašu kožu (33).

Rose hip sadrži kvercetin, koji je utvrđeno da spriječi melanom, ozbiljan oblik raka kože. Studija Tajland navodi da koristi šipak prah može poboljšati uvjete koži izazvane zbog starenja (34).

11. Enhance cirkulacija krvi

Šipak čaj, kada pivo, može poboljšati cirkulaciju krvi (35).

12. Poboljšati Kidney Health

Prema izvještaju američkog National Library of Medicine, šipka se može koristiti za liječenje poremećaja bubrega (36).

Sada kada ste vidjeli prednosti, kako bi bilo da proveravam neke hranljive šipak recepte?

Rose Hip Recepti

1. Rose Hip Jam

Sta ti treba

 • 1 šolja ruže kukova, ukrašene i posejane
 • 2 seta ¾ čašu vode
 • 3 kašike soka od limuna
 • 2 šalice šećera
 • 1 paket u prahu voća pektin

Uputstvo

 1. Dodajte ruže kukova, vodu i sok od limuna u blender. Blend za oko 15 sekundi ili dok se smjesa je glatka. Dok blender radi, dodajte šećer. Blend za oko 30 sekundi dok se šećer ne otopi.
 2. Promiješajte pektin u drugi ¾ čašu vode. Dodaj u šerpi i dovesti do kuhati. Možete kuhati teško oko minut. Polako sipajte ovo u mješavinu ruža kuka i stapa za oko 30 sekundi.
 3. Sipajte džem u malim kontejnerima (oni moraju imati poklopce). Ih čuvati u hladnjaku. Ako nećete koristiti džem za nekoliko dana, možete ga pohraniti u zamrzivač (do godinu dana).

2. Rose Hip Soup

Sta ti treba

 • 1 šolja svježe šipak
 • 2 litre vode
 • 1 tečnost pošteda od šipka za celulozu za svaku litru vode
 • 1 ½ kašika brašna krompira
 • 1 ½ kašika šećera
 • ¼ cup badema

Uputstvo

 1. Isperite ruže kukova i smrviti ih jednom osuši.
 2. Kuhati ih u vodu dok ne napune meka.
 3. Pritisnuti ih kroz cjedilo. Izmjerite pulpe. Ako je potrebno, možete razrijediti s vodom.
 4. Donesite pulpe do kuhati i dodajte šećer. Ako je previše kiseo, možete dodati više šećera.
 5. Pomešajte brašno krumpir s malo hladne vode.
 6. Kao što promiješati, zgusnuti juhu i dovesti ga na čir.
 7. Dodajte blanširanog i usitnjenog badema.

Rose hip ima nekoliko fascinantna upotreba previše!

Koristi Rose Hip

 • Rose Hip Sirup

Prema nekim ličnim podacima, šipak sirup može pomoći poslastica bol artritisa. I pored vitamina C, sirup također povećava vitamina unos D. Dakle, ako ste neko ko ima izloženost minimum suncu, ovo bi mogao biti plus.

Priprema sirup je vrlo jednostavan. Treba ti 2.2 kilograma ruže kukova, 3 litre vode i 1 funta mekog smeđeg šećera. Kuhati 2 litre vode. Mash ruža kukove i dodajte ih u ključalu vodu. Sklonite sa vatre i ostavite da se strmim za oko 20 minuta. Prelijte ruže kukova i tečnost u želeu vrećicu i ostavite sok da kaplje kroz. Potrebno je da izvuče što više tečnosti.

Dodajte šipka pulpe natrag u šerpu sa 1 litrom vode i dovesti do kuhati. Sklonite sa vatre i pustite da se strmim za oko 20 minuta. Procijedite kroz želea torbu ponovo.

Konačno možete dodati šećera u zategnute šipak tečnost, krčkati za 5 minuta, i sipajte ga u sterilizirana boce.

 • Rose Hip prahu

Možete koristiti šipka u prahu za sprečavanje prehlade i druge simptome povezane. Možete to učiniti kada je podložan promeni na vrijeme. Jednostavno miješati prah u jutro doručak pahuljice ili jogurt ili smoothie.

 • Rose Hip Tea

Čaj, baš kao što je voće, ima antikancerogeno i imuno-jačanje svojstva. To je bogata antioksidansima koji smanjuju oksidativni stres, koji inače može dovesti do nekoliko zdravstvenih komplikacija.

Koja je preporučena doza?

Ne postoji posebna doza kao takav. Za ružinih latica, doza je oko 3 do 6 grama dnevno (37).

Oh, da smo završili sa prednostima. Ali šta je nuspojave?

Nuspojave

Većina nuspojave šipak dolaze iz prekomjernu dozu vitamina C, kao i da se to postiglo, mora se trošiti nerealno 100 grama voća u jednom danu.

Čak i tada, predoziranje vitamina C nije smrtonosan. Neki od neželjenih efekata uključuju glavobolju, vrtoglavicu, proljev, grčevi u stomaku, i žgaravica. Takođe može izazvati mučninu i umor (38).

 • Trudnoće i dojenja

Govoreći o trudnice i dojilje, nema pouzdanih informacija. Stoga, koristite samo količine hrane. Ili potpuno izbjeći njegovu upotrebu.

 • Kidney Stones

Velike količine vitamina C može dovesti do bubrežnih kamenaca. Stoga, osobe s problemima bubrega moraju konsultovati svog lekara pre konzumiranja voća.

 • Interakcije droga

Šipak može komunicirati s estrogenima, jer sadrži vitamin C. Voće, moguće su interakcije s varfarinom, lijek koji se koristi za usporiti zgrušavanje krvi (39).

Vrlo dobro znamo da imate više pitanja. A mi smo im odgovorili na sva ispod.

Expert odgovori za čitaoce 'pitanja

Šta rose hip ukus?

Za razliku od samo ime govori, voće nema ukus kao ruže. Ima ukus Tangy.

Da li šipak ulje uzrok akni ili okidač bubuljice?

Iako je vitamin C u šipka obnavlja kožu, to može biti previše stimulativno za kožu sklonu aknama. Stoga, koristite ga svaki drugi dan da se izbegne bubuljice (40).

Is šipak ulje dobro za opekotine od sunca?

Da, jeste. Možete primijeniti ulje izgori na suncu kožu.

Su porasle sjemena hip jestivo?

Da. Određeni izvještaji kažu da su možda sadrži vrlo malo količinu cijanida. I potrebno je konzumirati nerealne količine sjemena da imaju bilo kakav smrtonosni efekte.

Kako se osuši šipak?

Vrlo jednostavno. Operite ruže kukova i osušite ih na novine na suncu. Ako nije pogodno vreme, možete koristiti dehidrator hrane.

Kakav je odnos između šipka i hibiskusa čaj?

Nema posebnih odnosa kao takve. Osim što je dva su prirodno kiseli i nude niz zdravstvenih koristi.

Sada znaš o šipak i njihove čudesne prednosti. Dakle, šta radiš dalje?

Jednostavan. Odlaze u trgovina i odaberu stane u košaru voća.

A prije toga, ostavite komentar u okvir ispod. Vaši komentari su vrijedne.

load...