Zdravlje i wellness

13 neverovatnih prednosti Star Fruit (Kamrakh) za kožu, kosu i zdravlje

13 neverovatnih prednosti Star Fruit (Kamrakh) za kožu, kosu i zdravlje

Plod zvezda je da zeleni ukras slatki proizvođača krompira često prikazuje na svom štandu. Nazivaju 'Kamrakh' in Hindi i Gujarati, 'Ambanamkaya' u Telugu, 'Thambaratham' u Tamil, 'Kaparakshi Hannu' u kanada, 'Chaturappuli' u Malayalam, Karambal u marati, 'Kamranga' u bengalski. I "karambola u nekim dijelovima svijeta. Ovo tropsko voće u obliku zvijezde se pojavljuje u oba slatko i kiselo ukusa. Slatko voće se nalazi od ljeta do jeseni i kiselo voće od kraja ljeta do sredine zime (1).

To je retka pojava, ali uz visoke nutritivne vrijednosti, i široko koristi u kuhinji. To čini veliki sok, smoothie, ili podrhtavanje, ili možete samo jesti sirovo. Najbolje kada svježe, treba konzumirati u roku od 3 - 4 dana, inače vrijednost propada u ishrani. Skladištiti voće na hladnom, tamnom mjestu i isecite ga samo prije nego što jesti.

Zdravstvene prednosti:

1. Plod zvezda je doslovna one-stop medicini shop. Koristi se širom svijeta kao kućni lijek za mamurluk i opekotine. To dobro radi na kašalj, groznica, čireva i upalu grla. Takođe se efikasno bori dijabetes. Listovi zvezda voća može se koristiti za liječenje čira na želucu, gnojne upale kože i čireve. Poboljšava probavu. Cvijeće od slatkog voća zvijezda su dobri za liječenje kašlja kod djece (2).

load...

2. Star voće sadrži antimikrobni agens (3), koji se bori protiv mikroba bacil cereus, E.Coli, salmonela tifusa, itd Takođe leči ekcem.

3. Sa samo 30 kalorija po plodu plus puno vlakana, zvijezda voće, kao što su Kokum i marakuje, je odličan izbor za svakoga pokušavaju izgubiti na težini. Sadrži 9.5g ugljikohidrata po obroku, uključujući i 2,5g dijetalnih vlakana. Ovo pruža 3% dnevnih potreba za ugljikohidrata i 10% dnevnih potreba za dijetalnih vlakana. Oni su puni antioksidanata i flavonoida.

4. Osim vitamina A, B i C, koji pomažu zadržati metabolizam tijela stabilan i jak, star fruit ima tiamin, riboflavin i niacin u vrlo malim koncentracijama. To je dobar izvor vitamina B9 (folna kiselina), koja pomaže da se smanji rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, a također sadrži vitamin C i vitamin B5 (4).

load...

5. Ima nizak količine svih bitnih minerala, ali je posebno bogata bakra (14% od preporučeni dnevni unos (RDA) u jednom voće srednje veličine). Star voće smanjuje nivo holesterola i dodaje rinfuzi i vlage u izmet (5).

6. Voće je također koristi za liječenje upale oči. Ako ste u potrazi za više sadržaja magnezijuma u ishrani, a zatim jesti hranu bogatu vitaminom B6 zajedno sa zvijezda voća.

7. Ovaj 'čarobni' voće se daje u laktaciji majke kao što se obično vjeruje da stimuliše protok mlijeka. A Ukuvano svoje lišće i korijenje (pripremljen pojedinačno ili u kombinaciji) može pomoći cure glavobolje, lišaj, i boginje. Za liječenje mučnine i probavne smetnje, jesti pola komad voća i ponovite dozu nakon tri sata (6).

8. Ali, ako imate bubrežnu žalbu, a onda plod zvijezda nije za vas, jer ima vrlo visoku koncentraciju oksalne kiseline. Naučnici smatraju da je anti-nutrijenata spoj jer ometa apsorpciju i metabolizam nekoliko prirodnih minerala kao što su kalcijum, magnezijum, itd

9. Kao grejpa, voće zvijezda može ometati lijekove vas i za druge bolesti. Ako se na recept, pobrinite se da prvo obratite se lekaru.

Starfruit: Boja Prednosti

10. Star voća dozvoljava druge hranjive tvari koje su dobre za tijelo i kosu za više slobodno cirkuliše. To je odličan prirodni lijek za gubitak kose, jer je dobar izvor antioksidansa i vitamina C, koji može pomoći odgoditi prirodni proces starenja.

11. B-kompleks vitamina, što je ključno za rast kose i pomoć u održavanju kose jaka i zdrava, je obilno dostupan u startu voća.

Starfruit: Skin Prednosti

12. Jedite voće zvijezda ili ga koristiti izravno na kožu sklonu aknama ili masnu kožu kao maska ​​za lice, to pogoduje koži oba načina.

13. Čisti krv, čineći sjaj kože (7). Star voće sadrži cink koji smanjuje sklonost ka akne breakouts. To je u potpunosti preporučuje za ljude svih starosnih dobi, jer ima antimikrobno dejstvo.

Star voća nutritivne vrednosti: 

 • Energije 128 kj (31 kcal)
 • Ugljikohidrati 6.73 g
 • Dijetalna vlakna 2,8 g
 • Protein 1,04 g
 • Vitamin C 34,4 mg
 • Vitamin E 0,15 mg
 • Iron 0,08 mg
 • Masti 0,33 g
 • Šećer 3.98 g
 • Cink 0,12 mg
 • Kalcij 3 mg
 • Vitamin B6 0.017 mg
 • Kolin 7,6 mg
 • Kalija 133 mg 

Dakle, ako vaše lokalne voća radnju šepuri novu turu zvezda voća, čak i ne misli, samo ih kupiti! I širiti riječ - početak voće skroman je pobjednik do kraja!

load...