Briga za kosu

12 efikasnih ajurvedskih lekova za padanje kose i regeneraciju kose

12 efikasnih ajurvedskih lekova za padanje kose i regeneraciju kose

Kosa pada sranje. Mi smo svi morali nositi s tim u nekom trenutku. I sa komadima opadanje kose, teško je ne naglasiti, što dovodi do više gubitka kose. To je začarani krug i onaj koji čini nikada ne završava. Ali ćete biti sretni da znaju da postoji svjetlo na kraju tunela i ajurvedske pravni lijekovi mogu pomoći da dođemo do toga svjetlost ranije.

Ayurvedski tretmani su popularan izbor među mnogim ženama za gubitak kose, jer u sebi sadrže prirodne sastojke i bio efikasan lijek za jesen kosu od davnina. Slijedi lista 12 ajurvedske lekove za gubitak kose i kose ponovni rast, ali prije nego što se u to hajde da pogledamo kako Ayurveda može pomoći u rješavanju kosa pada.

Ayurveda Za gubitak kose

Ayurvedska istraživanje na rast kose je veliko i dobro strukturiran, što ga čini lako za praktičare da ukaže na uzrok pada kose i tretirati. Prema Ayurveda, tipu kose je direktno vezana za tip tijela i sistematski svrstati u tri kategorije; Vata, Pitta i Kapha. Svaki tip kose ima različite funkcije, a time i postoji više razloga za gubitak kose koji se razlikuju od osobe do osobe.

load...

Gubitak kose je uzrokovan zbog pitta doše. Pitta reguliše naš metabolizam i probavu. Uravnotežena Pitta dovodi do zdravog tijela i uma. On kontroliše naše opće dobro. Jednom kad identificirati razloge Pitta doša, postaje lakše da se to ispravi. Tipično, loše prehrambene navike, anksioznost i stres uzrok pitta doše, što dovodi do gubitka kose. Pretjerano konzumiranje čaja, kave, alkohol, meso, pržena i začinjena hrana može izazvati neravnotežu u pitta.

Osim Pitta Dosha, drugi razlozi za gubitak kose u skladu sa Ayurveda su hormonalne neravnoteže kod muškaraca i žena, stres, nedostatak sna, nepravilna ishrana, opojnih sredstava, perut ili gljivičnih infekcija i bolesti kao što su lupus ili dijabetes, između ostalih. Ayurvedski kose ponovni rast rješenja rješavanje tih ključnih pitanja promociji kose ponovni rast.

Ayurveda se bavi 3 ključne koncepte brige za vrijeme tretmana, naime; Nidana (dijagnostičke mjere), Ahar (hrana koja se može koristiti kao preventivnu medicinu) i Chikitsa (podrška i brige o sebi).

load...

12 Efektivna Ayurvedski lekovi za kosu pasti i dlake Ponovni rast

1. Bhringraj-The King Of bilja

Prevedeno, Bhringraj znači "kralj bilja." Istina u ime, ne samo da pomogne promovirati rast kose, ali i poništava proćelav. To se može koristiti za sprečavanje preranog prosjed. Biljka je obično dostupan u obliku praha i kao ulje. Ima umirujuće kada se primijeni na vlasište i pomaže pate od nesanice bolje spavate.

Trebat će vam

Šačica Bhringraj Leaves

ILI

5-6 žlice osušene Bhringraj u prahu

vrijeme obrade

20 minuta

metod
 1. Stapaju lišća sa malo vode da se konzistentan paste. Ako ne možete naći Bhringraj lišće, mix 5-6 kašike sušenog bhringraj prahu sa malo vode da se dobije gusta konzistentan pastu.
 2. Nanesite pastu na kožu glave i kosu i ostavite je u 20 minuta.
 3. Isprati šampon.
Koliko često?

Tri puta nedeljno.

Također možete koristiti ovaj u kombinaciji sa drugim ayurvedska sastojke kao što su amla i Tulsi. Alternativno, možete dati sebi masaža vlasišta sa bhringraj ulje tri puta tjedno za promociju rast kose.

2. Amla-Indijski ogrozd

Amla se ne koristi samo kao ayurvedska rješenje za jesen kose, ali i efikasan tretman za pročišćavanje krvi i liječenje probavne smetnje. Ovaj uređaj sastojak poboljšava zdravlje vlasišta kroz rješavanje peruti i vlasišta pogoršanje. Kada se koristi u kombinaciji sa shikakai, djeluje kao prirodni boju koja prenosi prirodnu smeđe boje.

Trebat će vam
 • 5-6 kašika Amla u prahu
 • 5-6 žlice vode
vrijeme obrade

30 minuta

proces
 1. U zdjelu, kombinirati sastojke da biste dobili gustu, glatku masu.
 2. Sekcija kosu i počnu primjenjivati ​​ove paste na kožu glave i kosu.
 3. Ostaviti ga za 30 minuta i potom isperite šamponom.
Koliko često?

Tri puta nedeljno.

Možete dodati shikakai prah na ovu mješavinu potapanjem amla i shikakai prahu u toploj vodi preko noći. Alternativno, možete izdvojiti amla sok od voća i koristi tečnost za vlasište i tretman kose.

3. Neem

Za godina, neem se koristi za liječenje kožnih bolesti i gubitak kose. Redovna upotreba nim na koži glave poboljšava cirkulaciju krvi i jača korijene koji, s druge strane, promovira rast kose. Neem se koristi i za liječenje peruti i vaši. Kada se vlasište utiče suhoća, ljuštanje, perut, ekcema, psorijaze i prekomjerna sebuma-folikula oštetiti. Ovo uzrokuje gubitak kose. Neem pomaže bitka ove uslove, umiruje vlasište i promovira zdrav rast kose.

Trebat će vam
 • Šačica Neem Leaves
 • 2 šalice vode
vrijeme obrade

5 minuta

proces
 1. Skuhati neem lišće u vodi za 15 minuta, a zatim je izdvojila da se ohladi.
 2. Kada se rješenje je kul, procediti tečnost.
 3. Prikupiti neem vodicom u vrč i odložite ga sa strane.
 4. Operite i stanja vaše kose i prelijte nim vodicom kroz njega kao krajnji ispiranje
 5. Ne ispirati svoju kosu dalje.
Koliko često?

Tri puta nedeljno.

Alternativno, možete napraviti pastu od sušenog nim praha i vode, i ostavite ga u kosi 30 minuta prije šamponiranja.

4. Ritha (Soap Nuts)

Ritha ili sapun matice koristili su žene stoljećima kao prirodni šampon. Kada se redovno koristi, ritha promovira rast kose, poboljšava teksturu i volumen. Zbog načina na koji blage je, prirodni sastojak može se koristiti za čišćenje kosu svaki dan bez nje skidanja voljenog prirodna ulja iz vaše vlasište.

Trebat će vam
 • Šačica sapun Nuts
 • 2 šalice vode
vrijeme obrade

10 minuta

proces
 1. Potopite sapun matice preko noći u 2 čaše tople vode.
 2. U jutarnjim satima, provri sapun matice u istu vodu za oko 15 minuta, a zatim je izdvojila da se ohladi.
 3. Procijedite ohlađeni rješenje i sakupljanje tečnosti u vrč.
 4. Isperite kosu vodom i zatim sipati pola matice rješenje sapun kroz kosu.
 5. Masirajte kosu za 5 minuta, a zatim isperite vodom.
 6. Ponovite s preostalim sapun orah šampon. Rješenje će početi da se formira blagi sapunicu u ovom trenutku.
Koliko često?

Svaki drugi dan.

5. Shikakai

Shikakai prevodi na "voće za kosu." U kombinaciji s vodom, voće formira blagi pjenu i može se koristiti za učinkovito očistiti kosu. Bogati sadržaj antioksidanata ovog sastojka ga čini savršenim za vraćanje zdravlje vlasišta i liječenje kose pada. Shikakai neće oduzeti vašu kosu svojih prirodnih ulja. To zaglađuje kosu, smanjuje perut i uslova za kosu da ga raskošni i upravljati.

Trebat će vam
 • 6 kašika osušene Shikakai u prahu
 • 2 šalice vode.
vrijeme obrade

10 minuta

proces
 1. Kombinirati sastojke u vrč, a zatim ga izdvojiti da se koristi kao šampon.
 2. Isperite kosu vodom i onda sipajte polovinu shikakai rješenje kroz kosu.
 3. Masirajte kosu za 5 minuta, a zatim isperite vodom.
 4. Ponovite s preostalim shikakai šampon. Rješenje će početi da se formira blagi sapunicu u ovom trenutku.
Koliko često?

Svaki drugi dan.

Alternativno, možete napraviti biljni čaj sa suvim shikakai prah i koristiti to kao konačni ispiranje kose. Možete dodati shikakai prah kosu ulja.

6. Ashwagandha

Ashwagandha ili indijske Winter Cherry je neverovatna biljka za kosu ponovni rast. To je najčešće koristi ajurvedske medicine za jesen kosu. Hormon kortizol uzrokuje gubitak kose i usporava rast kose. Ashwagandha, kada se primjenjuje na kožu glave kontrolira nivo kortizola i ivičnjaka gubitak kose. Takođe povećava antioksidativnu aktivnost i pomaže vlasište cirkulaciju. To je odličan lijek za perut i stimulira proizvodnju melanina, što je ključno za rast kose.

Trebat će vam
 • 3 žlice osušene Ashwagandha prahu
 • 3 žlice osušene Amla u prahu
 • 6 kašika vode
vrijeme obrade

30 minuta

proces
 1. Kombinuju sve sastojke u posudu dok se ne dobije gusta konzistentan pastu. U slučaju da je pasta previše gusta, dodati još vode da se opustiti.
 2. Nanesite mješavinu na kožu glave i kosu.
 3. Ostaviti da odstoji 30 minuta, a zatim isperite šamponom.
Koliko često?

Tri puta nedeljno.

Ashwagandha se može konzumirati oralno.

7. Brahmi

Brahmi pomaže u jačanju kose i promiče rast kose. Pruža ishranu na korijene i promovira novi rast folikula. Redovna upotreba Brahmi čini kosu gusta i sjajna. Također je koristan za smanjenje peruti. Brahmi kosa paketa pomoći smanjiti svrbež vlasišta. Kada se redovno primjenjuje, smanjuje ispucale vrhove. Ona pokriva folikula sa zaštitnim slojem koji je, s druge strane, čini kosu sjajnom i gusta.

Trebat će vam
 • 2 žlice osušene Brahmi u prahu
 • 2 žlice osušene Amla u prahu
 • 2 žlice osušene Ashwagandha prahu
 • ½ šolje Jogurt
vrijeme obrade

1 sat

proces
 1. Kombinuju sve sastojke u posudu dok ne dobijete glatku, u skladu mješavina.
 2. Sekciji vaše kose i početi primjenom preparata od korena do vrhova kose.
 3. Kada se sve vaše kose je pokrivena, ostavite mješavinu na 1 sat.
 4. Isperite mlakom vodom i šamponom.
Koliko često?

Tri puta nedeljno.

Drugi način korištenja Brahmi je da provri malo vode i da ga dodati lišće Brahmi, Tulsi, i nima. Nakon 10 minuta ključanja, isključite topline i pustite rješenje sjesti preko noći. Procijedite te vode ujutro i koristiti ga kao sušilo za ispiranje nakon šamponiranja.

8. Aromatični jatamansi

A zajednički naziv za ovu biljku u ayurvedska lijekovi za rast kose je Muskroot ili indijske nard. Jatamansi pomaže pročistiti krv i poboljša cirkulaciju. Poboljšana hrani kožu glave može pomoći povećati rast kose.

Trebat će vam
 • 5-6 kapi jatamansi eterično ulje
 • Od 2 - 3 žlice baznog ulja
vrijeme obrade

45 minuta

proces
 1. Kombinuju ulja da se stvori jatamansi mješavinu ulja.
 2. Sekcija kosu i počne masiranje mješavina ulja u kožu glave za 15 minuta.
 3. Nanesite ulje na kosu od korijena do vrhova, a zatim ostaviti u za dodatnih 30 minuta.
 4. Isprati šampon i mlakom vodom.
Koliko često?

Tri puta nedeljno.

Za bolje rezultate, možete konzumirati jatamansi u obliku kapsula.

9. Methi (piskavice)

Methi je obično koristi biljka u većini domaćinstava; to je odličan lijek za jesen kosu. To je ujedno i jedan od najboljih rješenja za perut i poznat je po svojoj sposobnosti da poveća zdravlje vlasišta.

Trebat će vam
 • 2 kašike Methi
 • 3 žlice vode
vrijeme obrade

20 minuta

proces
 1. Ispecem methi u tavi, a zatim samljeti ga dobije fini prah.
 2. Prikupiti prahu u posudu i dodajte malo vode da se formira gusta pasta.
 3. Nanesite ovu paste na kožu glave i kosu i ostavite je u 20 minuta.
 4. Isperite mlakom vodom i šamponom.
Koliko često?

Dva puta sedmicno.

10. Aloe Vera

Aloe vera se pokazala upotrebu u Ayurvedi, jer pomaže držati tvoj sistem čist iznutra. To je također odličan sastojak za jačanje zdravlje vlasišta, suzbijanje pada kosa, i promoviranje rast kose.

Trebat će vam
 • ½ šolje Pure Aloe vera gel
 • 3 žlice kokosovo ulje
 • 2 žlice meda
vrijeme obrade

30 minuta

proces
 1. Kombinuju sve sastojke u posudu da se konzistentan smjese.
 2. Nanesite ovu na vlasište i kosu i ostavite da odstoji 30 minuta.
 3. Isperite mlakom vodom i šamponom.
Koliko često?

1-2 puta tjedno.

11. Vruća nafta masaža Ayurvedska ulja

A vruće ulje za masažu koristeći kokos, maha bhringraj, amla, arnika, susama, badema ili Brahmi ulje poboljšava cirkulaciju, pomlađuje kosu folikula, što dovodi do bolje cirkulacije krvi u korijenima. Možete očekivati ​​povećanje obima i dužine unutar raspona od 6 mjeseci.

Trebat će vam

3 žlice Ayurvedska ulja (nafte ili mješavinu ulja od onih gore navedenih.)

vrijeme obrade

45 minuta

proces
 1. Zagrijte mješavinu ulja / ulje dok ne bude malo toplo.
 2. Sekcija kosu i počne masiranje mješavina ulja u kožu glave za 15 minuta.
 3. Nanesite ulje na kosu od korijena do vrhova, a zatim ostaviti u za dodatnih 30 minuta.
 4. Isprati šampon i mlakom vodom.
Koliko često?

Tri puta nedeljno.

12. Oslobađanje vas o Pitta Dosha

Ashwagandha se najčešće koristi u Ayurvedi kao antioksidans biljka za ublažavanje Pitta Dosha, koji je poznat kao uzrok pada kose. A 6 mg kapsula ashwagandha, ukoliko se konzumira svakodnevno možete napraviti svoj sistem čist i bez toksina.

Važno je imati na umu da površinski tretman sama po sebi ne može obuzdati problem kosa pada, ovi lijekovi se moraju koristiti u kombinaciji sa zdravom načinu života za postizanje najboljih rezultata. Sledi nekoliko savjeta koji vam je potrebno slijediti za nesmetano rast kose.

Dodatni Savjeti za rast kose

 1. Izbjegavajte perete kosu kada je mokra. Vlažnu kosu je osjetljiva i sklona pucanju.
 2. Nedostatak sna je zajednički čine faktor koji uzrokuje gubitak kose. Dobiti najmanje 8 sati sna svake noći.
 3. Pije puno vode i zdrava ishrana je od suštinske važnosti za pravilno funkcioniranje organizma. Ono što ste stavili u svoje telo je jednako važno kao i ono što ste stavili na kosu.
 4. Izbjegavajte višak prepuštanje alkohol, cigarete, i drugih opojnih sredstava.
 5. Pastom od sladića i mlijeko ili crnog papra i sjeme limuna se može primijeniti na ćelav zakrpe za stimulisanje kose ponovni rast.
 6. Konzumiraju sirovo povrće i salate na dnevnoj bazi.
 7. Nositi sa stresom i nesanica efikasno sa jogu i vježbe.

Suočavanje s padom kosa je teška. Ali ovi tretmani i savjeti pri ruci, možete vratiti kosu u svoju staru slavu ni u vremenu. Da li ste razmišljali Ayurveda za gubitak kose? Kako je li vam pomoći? Recite nam nešto o vašem iskustvu u komentarima ispod teksta.

load...