Zdravlje i wellness

Šta je sahaja joga meditacija?

Šta je sahaja joga meditacija?

"Sahaja Yoga se razlikuje od drugih joga jer počinje sa samo-realizacije" - Shri Mataji Nirmala Devi

Ovdje su detalji još jedna zanimljiva grana joge. Ovaj se temelji na samospoznaji. To je prekrasan spoj meditacije i joge i granice na principima kundalini joge. Zvuči kao nešto što želite znati više o? Čitajte...

Sahaja Yoga 101

 1. Ono što je Sahaja Yoga Meditacija?
 2. Kako to radi?
 3. Kako Sahaja Yoga se razlikuje od drugih vrsta Yoga?
 4. Koncepti Naglašavajući Sahaja Yoga
 5. Prednosti Sahaja Yoga
 6. Kako da se uradi Sahaja Yoga?
 7. Šta morate Do Pre nego što počnemo sa Meditacija?

Ono što je Sahaja Yoga Meditacija?

Na 5. Maja 1970. Godine, ženu koja je svoj život posvetila čovječanstvo konačno pronašli način za otključavanje duhovni potencijal čovječanstva. Dok meditira, ona je iskusila buđenje svoje primordijalne energije. Znala je u tom trenutku da je morala da ovo znanje dostupnim svima koji je bio zainteresovan. Ona je putovao širom svijeta i dao slobodan propovijedi. To je ono što joj govore govorio o.

load...

Sahaja Yoga meditacija tehnika se koristi za održavanje buđenje se to dogodi zbog samospoznaje. Riječ Sahaja ima dva vrlo različita značenja. To znači i "spontani" i "rođeni s tobom. ' To je obično oblik energije koja teče u vama. Joga znači da se pridruže ili ujediniti. Dakle, Sahaja Yoga je sve o kombiniranjem unutrašnje sebe sa pojedinca. Kada je individualna svest spaja sa kolektivne svijesti, u kundalini snage integriraju, donoseći mir i ravnotežu ne samo u pojedincima, ali i između njih.

Kako to radi?

Mataji uspoređuje Sahaja Yoga za sjeme da proklija i cvijeće koje cvatu. Vidimo da se to dogodi, ali ne znam kako se to događa. To se događa zbog sveprožimajućeg moć Božanske ljubavi. To je instrument koji trebamo shvatiti i osjetiti teče u nama. Vezu je potrebno napraviti sa električne mreže. Ćemo ostvariti naše istinske ljepote i potencijala samo jednom da se uspostavi, a rezultati će biti dinamična. Moramo shvatiti da je ova veza nije mentalna.

Kako Sahaja Yoga se razlikuje od drugih vrsta Yoga?

Sahaja Yoga počinje sa samospoznaje, a ne nedostupni težnja daleki cilj. Tradicionalno, Guru imao grupu učenika pod njim, koji će trenirati, očistiti svoje unutrašnje ja, kao i voditi ih kroz proces rasta života.

load...

U današnjem doba, a kao Mataji to zove, Blossom vremena, ljudi postaju vlastite Gurua kao oni naći svoje spontanosti kroz samospoznaju. Ona je pronašao jednostavan revolucionarni način da se to uradi.

Ovaj oblik joge ne treba instruktor. To je više o tome da vodite računa o svom unutrašnjem sebe kroz meditaciju i kundalini joge.

Koncepti Naglašavajući Sahaja Yoga

Sahaja Yoga koristi neke ključne koncepte da omogućite ovu unutrašnje buđenje. Ovi koncepti nisu nešto što ranije nije čuo. Ovdje je račun od ove ideje. Nadamo se da će to pomoći da se odnose na praksu bolje.

1. Kundalini

Kundalini se nalazi u ljudskom tijelu u bazi kičme u krsne kosti kosti, između Muladhara čakra i Swadisthana čakra. To je moć čistog želje unutar našeg bića, majčinski prisutnost i duhovne energije. Kundalini se rađa duboko u nama. U Sahaja Yoga praksa tvrdi da Kundalini može probuditi bez napora i spontano.

Kada se Kundalini energija probudio, njegova manifestacija dolazi u obliku vibracija zove Chaitanya, koji je integracija fizički, mentalni, emocionalni i duhovni sebe. Shri Mataji Nirmala Deviji kaže: "Kundalini leči ste, poboljšava ti, i tuševi vam blagoslov. To čuva vas osloboditi od svih problema materijalnog sveta ".

2. Samoostvarenje

Prema Sahaja Yoga, samospoznaje je buđenje Kundalini aktiviranjem svih šest čakre iznad krsne kosti kosti kroz Sushmana Nadi. To je unutrašnje buđenje shining star to je naš duh. Ovaj samospoznaje je prvi korak ka prosvjetljenje ili mokša. Nakon samospoznaji, pojedinac postaje svjestan unutrašnje mehanizme njegovog tijela, kao i prisustvo njegovog duha i božanske moći.

3. Suptilne System

Sahaja Yoga vjeruje u drevnoj filozofiji suptilno telo osnovi fizičkog tela. Ovo suptilno tijelo se sastoji od mreže formiraju Nadis (kanali energije), čakri (energetskih centara), i Kundalini. Harmoniju, ravnotežu i dobrobit suptilno telo osigurati zdravlje fizičkog tijela. Postoje tri vertikalna kanala energije koja se naziva nadija i sedam glavnih čakri.

Breaking Down The Nadis

Postoje tri nadija u tela - Pingala, Ida i Sushmana.

Je Pingala Nadi, poznat i kao desni kanal i sunce kanal, nalazi se na desnoj strani tijela. Ona počinje na Swadisthana čakri i završava na Ajna čakru, prolazeći na lijevo hram. Ovaj nadi daje aktivne energije potrebne za mentalne i fizičke aktivnosti. Ako ove strane dominira, ličnost postaje agresivan, a čitav sistem se baca iz ravnoteže. Ovo često dovodi do bolesti srca.

Ida Nadi, poznat i kao mjesec kanal i ostavio kanal, je vertikalna energija kanal nalazi na lijevoj strani. To počinje od prvog čakre, tj Muladhara, a završava na Ajna čakru, prelazeći superego odnosno pravo hram. Ovaj nadi nam daje energiju za želje i emocije. Ako ove strane dominira, to može dovesti do emocionalne ekstremizma, što može dovesti do depresije, senilnost, epilepsije i drugih mentalnih poremećaja.

Je Sushmana Nadi je poznat kao srednji put, a počinje u Kundalini, a završava na najvišoj čakri, Sahasrara, prolazeći kroz sve ostale čakre. Ovaj nadi predstavlja uravnotežen energiju i aktivira se kada se probudio Kundalini.

A kratak uvid u sedam čakri

Čakre su energetski centri proširila cijelom tijelu. Riječ čakra znači "točka", a ovi centri se nazivaju tako jer energija vrti na ova pitanja. Ovih sedam čakri su Muladhara, Svadhisthana, Manipura, Anahata, Visuddhi, Ajna i Sahasrara. Kada se probudio Kundalini, ove čakre su nahranjena i dovesti do samospoznaje.

Prednosti Sahaja Yoga Meditacija

Sve ove informacije čini intenzivan i kompliciran, zar ne? Dakle, da se vrlo jednostavno navesti niz prednosti Sahaja Yoga.

 1. Sahaja Yoga balansira i usklađuje tijelo. To osigurava dobrobit suptilno telo. Smatra se da je energija može izliječiti bilo koje bolesti kada je suptilno tijelo je u harmoniji.
 1. Dok se ovo ne može imati naučni dokaz, Sahaja Yoga se utvrdi da je korisna u liječenju sindroma, mentalni poremećaji, emocionalno ekstremizam, tumori, i druge slične bolesti koje su rezultat neravnoteže u suptilnom sistem organizma.
 1. Također je koristan u postizanju mentalne miru. Sahaja Yoga je također utvrđeno da je koristan u rehabilitaciji ovisnika, pušača i alkoholičara.
 1. Ova metodologija joga je lako, bez troškova, i može se obaviti bilo gdje, bilo kada.
 1. Kaže se da je Sahaja Yoga je također poznat kao jedan od najlakših načina da se postigne duhovno prosvjetljenje. Ovaj oblik slavine u energiju duha i vodi vas bliže božanske moći. Ne morate provesti godine u Tapasya ili da rigorozne yoga asane da se postigne stanje prosvetljenja. Sahaja Yoga tvrdi da vam pomoći da učiniti bez napora i spontano.

Kako da se uradi Sahaja Yoga?

Kundalini buđenje je prvi korak u Sahaja Yoga. Nakon toga, od vas se traži da se podigne svoj kundalini svaki put kad meditirate. Za podizanje Kundalini, to su neke afirmacije morate slijediti. Odgovor afirmacije mogu biti sa ili bez gledanja u Shri Mataji Nirmala Devi slika. To je individualna prednost.

Kako to učiniti Sahaja yoga meditaciju? Počnite tako sjedi u udoban položaj na podu i lagano zatvorite oči. Postupak uključuje devet koraka afirmaciju, svaki zahtijeva drugačiji ruku plasman na tijelu. Ovako se proširi:

 1. Postavite desnu ruku na srce i pitati, 'Majko, ja sam duh? "
 1. Spustite ruku na pluća i pitati, 'Majko, ja sam svoj gospodar?'
 1. Spustite ruku na kuk i pitati, 'Majko, molim te daj mi čisto znanje.'
 1. Podignite ruku na pluća i reći: 'Majko, ja sam svoj majstor ".
 1. Podići svoje srce i reći: 'Majko, ja sam duh.'
 1. Podići dalje na vratu i rekao: "Majko, ja nisam kriv."
 1. Podignite ga na čelo i rekao: "Majko, opraštam svima. '
 1. Podići ga na potiljak i reći: 'Majko, molim te oprosti mi za sve što moja nedjela.
 1. Podižu je na vrh glave i reći: 'Majko, molim te daj mi samospoznaji.'

Šta morate Do Pre nego što počnemo sa Meditacija?

A Bandhan se smatra zaštitni štit. Važno je da se stavi u Bandhan prije kao i nakon meditacije. Ona uravnotežuje i štiti svoju energiju kroz sve kanale i centara.

Da preuzme Bandhan, sjediti u sukasana. Stavite lijevu ruku, dlan prema gore, produžio malo van krilo. Dovesti desnu ruku preko njega. Sada, polako desnu ruku prema lijevi kuk, a zatim u glavu, iznad glave, i na kraju na desnom kuku. To čini jedan Bandhan. Da li to sedam puta za svaku od sedam čakri.

Postoji mnogo više na Sahaja Yoga praksi. Ovo je samo da vam dati pregled onoga što očekivati ​​kada uđete u praksi. Ako duhovnosti i buđenje čakri su vam takve stvari, morate kopati dublje u Sahaja Yoga praksi. Sigurno će promijeniti vaš život.

load...