Ljepota

Kako mi je Paleo ishrana dala bolji san i jasniju kožu

Kako mi je Paleo ishrana dala bolji san i jasniju kožu

Kada sam se okliznuo na moj prvi par ljeta pantalone ove godine, nešto neobično dogodilo. Oni su bili. Labav. Da, labav.

Zašto je to velika stvar? Pa, više od godinu dana sam prošao kroz * DA * raskid. Znate, onaj koji vam se bave po overindulging u strašne stvari. Zabavljao sam se i sam pojeo. MNOGO. Pokojni noći, prateće take-out i pivo zaista uhvatio do mene.

load...

Na kraju, dobio sam do tačke kada nisam se prepoznati i nisam znao šta da radim. Ja sam bio nadut izvan vjerovanja, izbijaju sa cističnom akni, postaje loše glavobolje, nije imao energije i bio je kod mene najveći ponder ikada.

Moje naturopath, koji vjerujem implicitno, bio je prvi koji će predložiti Paleo način života za mene. Paleo-šta? Razmišljao sam, meh-ovo je samo još jedna dijeta, a tu je i previše da znam.

Evo zašto nisam bio u pravu.

Što je Paleo?

U srcu je, "ide Paleo" znači jedu način na koji naš naš lovaca-sakupljača preci u paleolita prije poljoprivrednoj industriji počela uvesti kukuruz i masovne količine žitarica u naše ishrane. Loren Cordain, naučnik i nutricionista, skovao termin kada je napisao Paleo Diet u 90-ih godina, ali to nije bilo sve dok jedan od njegovih učenika, Robb Wolf, napisao paleo Solution u '00s da je dijeta počela generirati buzz.

Paleo se smatra "bez zrna" ili "čisti" život. U praktičnom smislu, zamenite žitarice i škroba sa svježim povrćem, voće i čisto meso kao što su piletina i morskih plodova.

No žitarice? Da, čuli ste to pravo. Ne žitarica i ne pasulja. I to je gdje su neki od vas možda podići obrvu.

Razlog zbog kojeg nije dozvoljeno zato što oni imaju tendenciju da vas naduta. (Da li vaš trbuh početi grgotati i nadimati kada jedete humus?) Prema Cordain, mahunarke i integralne žitarice ne samo da su upalni, imaju i neke od najviših koncentracija antinutrients, što može dovesti do stanja koje se zove leaky gut (gdje obloga koji štiti stomak je oštećen i bakterija počinje da sipa kroz). Mnogi ljudi su netolerantni na gluten u zrnu.

load...

Temelj Paleo postaje koliko proteina kao što možete. (Primijetit ćete vaše žudnje stvarno smanjiti kada povećati unos proteina.) Protein je super za vas, jer povećava vaš metabolizam i ubrzava gubitak težine. Cordain kaže:

"Protein ima dva do tri puta termički učinak ili masti ili ugljikohidrata, što znači da je moment svoj metabolizam, ubrzava gubitak težine. Pored toga, protein ima znatno veću vrijednost sitosti nego ni masti ili ugljenih hidrata, tako da koči na svom apetit. Konačno, brojne nedavne kliničke studije su pokazale bogate proteinima, niskog glikemijskog dijete opterećenje biti efikasniji od nemasnog, ishrana bogata ugljenim hidratima u promociji gubitak težine i čuvanje ga. "

Ono što se može i ne može jesti na Paleo

Na listi trgovina prehrambenih hrane možete jesti je jednostavan:

 • Meso (po mogućnosti organske i trava-fed)
 • Ribe i školjke
 • Svježe voće i povrće
 • Jaja
 • Orašasti plodovi i sjemenke
 • Zdrava ulja (maslinovo, orah, laneno, makadamija, avokado i kokos)

Evo šta treba da pokuša da se drži podalje od:

 • Žitarice u zrnu
 • Mahunarke (uključujući kikiriki)
 • Mljekara
 • Rafinirani šećer
 • Krompir
 • Prerađene hrane
 • So
 • Rafiniranih biljnih ulja

I. Žao mi je ovo reći, ali ne više piva.

Ako pratite Paleo pomno ti također ne bi trebalo da jedu sir, ali to je moj "guilty pleasure" prepuštanje s vremena na vrijeme. Međutim, ja primetio da sam se malo više naduta zbog svoje visoke natrija.

Kako sam napraviti Paleo posao za mene

Kada sam otišao u moje naturopath u stanju očaja, svečano sam joj rekao: "Ja sam naduta." Bila je simpatičan i rekao mi je da nikad nije dobar razlog da se nadut. Nikada ne bi trebalo odbaciti ga. Ispostavilo se da je to zbog mog velikog unos pšenice i ugljenih hidrata.

Sada na Paleo, jedem meso, ribu, i mnogo, mnogo bobica i povrće kao što su kelj i repa, ali ništa skrobaste kao krompir ili slatki krumpir. Želite nešto što se polako probavlja i apsorbira i neće spike vaš nivo šećera u krvi. Kada se to dogodi (od šećera i ugljenih hidrata) dobijete jako brzo i bijesan žurbe i puno energije, a potom. Neizbježne nesreće.

Zato što sam smanjiti na mnogo nepotrebne junk, sam i došao na ljubav i apsorbuje velike, zdravoj hrani da ja ne dobija dovoljno nalik badema, oraha i avokado. Ozbiljno, ovo je bilo stvari nisam smeta sa prije i sada je to dio mog života i mogu samo FEEL moje tijelo mi zahvališ.

Evo jedan od mojih zdravih večeru jela, jednostavna mješavina prokelja i squash pečene i bacio s grožđa ulje i bilja.

I ovo je moj super-jednostavan-to-učiniti spanaća salata s tunjevinom, paradajz, luk i masline.

Na Paleo preporučuje se da jedete svakih pet sati. Znam, znam-oči previše izbočen kada sam saznala. Prva tri dana su brutalni. Sve što ti misliš na svoj sljedeći obrok. Ali polako, počnete da ne treba da oralna fiksacija svake minute.

Razlog zašto se ne bi trebalo da jedu tako često je zato što je potrebno oko tri sata za vaše tijelo da zaista svari i razbiti hranu. Ako možete držati off za one dodatnih dva sata prije sljedećeg obroka, tada ćete zaista izgoreti ekstra debeo! I što je najbolje od svega, daje pankreas (organ koji razgrađuje hranu i oslobađa ga u krvotok) odmor. Uz svu hranu koju jedete i sav posao se to dogodi, pankreas zaslužuje.

Prednosti Paleo

Evo samo nekoliko:

 • Ti stvarno početi primjetiti svoju težinu pada i vaše tijelo postaje tanji kao što ste spali off pohranjene masnoće (ako ne varam previše).
 • Više energije. Ne idem kroz dan osjećaj letargičan i umorno više. Koji ne želi da kada svi imamo toliko u pokretu ?!
 • Ne više od toga fuj gut nadutost.
 • A još prospavane noći.
 • Ako imate akne, vidjet ćete razliku u vašoj koži-mina izgleda jasniji i čistiji.
 • Više vlakana! Svi znamo da su vlakna dobro za nas ali jeste li znali da voće sadrži dvostruko više od toga što su žitarice? Pojesti!
 • Paleo hrana protuupalno i bogata vitaminima, hranjive tvari i antioksidanata.
 • Sve što vam konzumiranje samo svježe, i jednostavna i čista.

Ja stvarno mislim da bi smanjenje od žitarica i ugljenih hidrata i ograničavanje moje obroke svakih pet sati mi je pomogao da ponovo preuzme kontrolu nad svojim težine i moje tijelo. Za mene, Paleo nikada nije bio na dijeti, to je bio način života. Kao i svima onima koji (stalno) pitaj me "zašto Paleo?" Pa, zato što samo. Kliknuli. Bilo je to "Aha!" momenat. Prije toga sam proveo većinu svog života opsjednut zdrave ishrane i radi out-a, iako sam bio ni na koji način višak kilograma, bio sam u stalnom hrčak kotača, gubi i dobija na težini.

E sad, ono što definiše mene su dva P: Paleo i pilates. Paleo je 80 posto, a Pilates je dodatni 20 posto koji mi je pomogao da se zategnuta. Nisam waify mršav, ali ponosan sam na definiciji moga tela. I kao mi Pilates instruktor rekao, ABS izrađeni su u kuhinji, baby! Ja ozbiljno ne mislim da ikada mogao vratiti na kako sam jesti.

Ako želite saznati više

Obavezna disclaimer: Ovo je samo moje lično iskustvo sa Paleo nakon konsultacija i rad sa mojim naturopath za godinu dana, radi opsežno istraživanje i čitanje u ishranu. Razgovarajte sa svojim lekarom koji će shvatiti da li je to pravi izbor za vas.

Ako želite znati više, evo nekoliko resursi sam našao pomoći:

 • Osnaženi opskrbu: Ovaj blog je sve jesti bez zrna i sirove! Volim ga, jer pokazuje kako još uvijek možete napraviti neverovatan slatkih i slanih namirnica sa boljim sastojcima (bundeve pizze, anyone?).
 • Paleo rješenje Robb Wolf: My go-rezervirati.
 • Praktični Paleo vodič za Paleo Foods: Više informacija o tome šta možete i ne može jesti.
 • Ovo istraživanje o zdravstvenim problemima u vezi sa zapadnim ishrane.
 • Kale i Korijander: Volim ovaj blog za receptima.

Reci mi:

Da li ste pokušali jesti Paleo? Koja je tvoja tajna da sve više energije, bolji san i jasnije kožu? Koja je tvoja omiljena zdravlje savjet?

load...