Ljepota

Retinil palmitat za akne: najbolji dodatak vitamina za čistu kožu

Retinil palmitat za akne: najbolji dodatak vitamina za čistu kožu

Imate li ljepotu pitanje za nas? Stupiti u kontakt ovdje.

Pitanje: Moja prodavnica zdrave hrane u udaljenim Queensland, Australija, stovarišta samo retinol palmitat 10.000 IU kapsule. Da li su ovi efikasan kao ulje jetre bakalara u liječenju akni? - Robyn

load...

A: Robyn, po mom mišljenju, YES. Mislim da je retinol palmitat je zapravo mnogo sigurniji i efikasniji dodatak od riblje ulje za liječenje akni.

Oba su izvor vitamina A, što smatram da je jedan od najvažnijih (ako ne i najvažnija) hrana za zdravlje kože. Pogotovo ako patite od akni, koji se često uzrokovana nedostatkom vitamina A (ili niska štitnjače).

Uloga vitamina A je da reguliše keratinizacije (prolijevanje ćelija kože). U kožu sklonu aknama, ćelije prolio prebrzo, što je dovelo do impakcije unutar pore. Vitamin A pomaže usporiti ovaj dole, tako da ćelije mogu funkcionirati duže, sprečavajući klompe koje dovode do breakouts.

Ako mislite o tome, iznutrice, vrhnje, maslac i jaja-sve visoki izvori vitamina A-bili standard obrok fare natrag u dan. Ali one namirnice nisu previše popularan u modernim dijetama, što je razlog zašto tako mnogi od nas nedostaje u ovom esencijalnih vitamina. Pretpostavljam da je to glavni faktor u trenutnoj epidemiji odraslih akni!

Tako da je najsigurniji način da se vaš A je jesti jedan porcija govedine jetre jednom nedeljno. Izvori hrane su uvijek opciju najmanjeg rizika kada pokušava povećati nivo bilo hranljivih materija.

U suprotnom, možete uzeti u obzir dodatak a ja sam sada preporučiti retinol palmitat u odnosu na bilo koji drugi tip vitamina A, uključujući i riblje ulje. 

Po mom mišljenju, ulje jetre bakalara nije dobar izbor, jer iako je visok u A, sadrži polinezasićene masti koje potiskuje vaše štitnjače. Da, to može "rade" za akne na početku zbog sadržaja A, i zato što je spustio metabolizam spuštanje vaše zahtjeve A, ali ovo je na račun dugoročno zdravlje.

load...

Nasuprot tome, retinol palmitat je retinol ester, u kombinaciji sa palmitinska kiselina (a zasićenih masnih kiselina). U organizmu, to biva pretvoren u retinol, a zatim u aktivnom retinolska kiseline, koja je kako je magic happens!

The Best retinol palmitat dopunama

Ja volim svoj retinol palmitat (i bilo koje druge dodatke, što se toga tiče) u tekućem obliku. To znači da oni imaju manje pomoćnih tvari, aditiva i punila koje mogu imati štetne posljedice. 

Možete uzeti tekućine usmeno stiskanjem kapi u čašu vode, ili (još sigurniji) ih primijeniti površinski na kožu. (Napomena: Izbjegavajte izlaganje suncu na tretiranim koži!)

Evo nekoliko dobrih opcija da sam našao:

Genestra A-Mulsion

Gdje kupiti: Amazon.com • Well.ca • Amazon.ca

Sastojci: Vitamin A (vitamin A palmitat), pročišćena voda, ksilitol, modificirani tapioka škrob, limun ulje, ksantan guma, prirodni mješovitim tokoferoli, limunska kiselina, kalijev sorbat

Biocare Vitasorb A

Gdje kupiti: Amazon.com

Sastojci: Ekstra djevičansko maslinovo ulje, vitamin A (kao retinol palmitat), antioksidans (DL-alfa tokoferol)

InterPlexus NutriSorb A

Gdje kupiti: Amazon.com

Sastojci: Retinol (kao palmitat), pročišćena voda, glicerin.

Zdravlje Natura Jednostavno A

Gdje kupiti: zdravlje Natura

Sastojci: retinol palmitat, MCT (trigliceridi srednjeg lanca) iz kokosovog ulja.

BulkSupplements Vitamin A palmitat u prahu

Gdje kupiti: Amazon.com

Sastojci: Vitamin A (kao palmitat), gumarabiku, škrob, DL-alfa-tokoferol.

Napomena: Ja bih izbjeći bilo kakve vitamin A ili retinol palmitat dodataka, kao što su ovi Carlson kapsula, koji su učitani sa polinezasićenih ulja (većina od njih su, na žalost!). Ove Izvor Naturals tablete su bolje, ali i dalje mislim sastojaka kao što su silika i mikrokristalna celuloza su malo upitna.

Lično, Vodim Genestra padne odmah, uz odlične rezultate! Samo nekoliko kapi svaki dan drži moju kožu vrlo jasna i mane-free, sa smanjenim proizvodnja nafte.

Javi mi ako se odlučite dati retinol palmitat injekciju, ili ako ste čuli za bilo koje druge marke dodati na ovu listu!

Da li ste pokušali retinol palmitat za akne? Koji su vaši rezultati?

load...