Ženska fitness

11 vrsta hrane koja uzrokuje zapuštenost

11 vrsta hrane koja uzrokuje zapuštenost

Da li se često osjećati zatvor? Da li je to neugodan osećaj bola u stomaku držati van iz mir i aktivnosti? Mi smo isprati toliko namirnica svaki dan, da ponekad ni ne znaju koji od njih je dobro, a što od njih je loše.

Pitate se što hrana izaziva zatvor? Šta ako bi mogao znati te specifične namirnice koje uzrokuju zatvor i izbjegavati ih? Stvari bi bolje, zar ne? Pa, ova poruka sadrži popis onih namirnica koje uzrokuju zatvor, a ako ih izbjeći, možete zadržati zatvor dalje! Čitajte na znati šta zatvor u osnovi, kao i hranu trebate izbjeći da se otarasi ga!

Šta je zatvor?

Zatvor, kao što svi znamo, je fenomen kada creva postaju neregularni, što uzrokuje tegobe kao što su grčevi u trbuhu, plin, nadutost itd bi bilo iznenađujuće da zna da su naši prehrambenih navika su jedan od uzroka opstipacije. Komponenta hrane koja je odgovorna za izazivanje konstipacije je nesvarljivi vlakana. Višak vlakana dovodi do opstrukcije, dok premalo vlakana uzrokuje crijeva ovisnost. Poremećaji mal-apsorpcije, kao što su gastroenteritis i jetre ili rak pankreasa također može dovesti do zatvora. Manje od 5 do 6 pražnjenja crijeva za sedam dana smatra se hronični zatvor ako traje nekoliko mjeseci. Još jedan primer hronični zatvor je naprezanju ili imaju poteškoća u prolazu stolice.

load...

Šta god može biti razlog, što promjene u ishrani može uvelike pomoći u ublažavanje zatvor.

Koju hranu uzrokuju zatvor?

Činjenica da su naši prehrambene navike su odgovorni za izazivanje zatvora ukazuje na to da postoje određene namirnice koje mogu pogoršati konstipaciju simptome. Neki od njih su beli pirinač, sir, punomasno mlijeko, crveno meso itd ostaci nesvarene hrane su poznati kao pepeo. Ovaj pepeo čini gotovo 0,2% na 1,2% od ukupnog broja stolice težine. Dijetalnih vlakana je jedina komponenta koja stiže na debelo crijevo nesvarena. Stoga, kada konzumirate funtu dijetalnih vlakana, dostiže svoj utrobu nesvarena. Tu upija vodu i širi gotovo 5 do 10 puta originalne veličine i težine. Se zaglavi u vašem crijeva uzrokujući poteškoće u kretanju.

U najmanju ruku, treba biti oprezan po pitanju potrošnje namirnica koje sadrže dijetalna vlakna. Oba rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna, kada konzumira u pravom količinama, može pomoći u sprečavanju različitih elemenata zatvor - bivšeg omekšavanje stolici dok drugi uzrokuju redovne stolicu. To je višak potrošnja ove vlakana koje mogu uzrokovati zatvor.

load...

Dakle, ono što bi trebalo da izbjegavate jesti da spriječi zatvor? Pročitao da saznate!

Hrana koju treba izbjegavati:

Dati u nastavku je popis nekih namirnica koje uzrokuju zatvor kada konzumira pretjerano. Oni koji pate od hronične opstipacije treba izbjegavati konzumiranja takve hrane s trenutnim učinkom.

1. Mliječnih proizvoda:

Mliječni proizvodi kao što su mlijeko, jogurt, sir i sladoled može uzrokovati zatvor kada se uzme u višak. Laktozu u mliječnim proizvodima je proglašen krivim za izazivanje plin i nadutost. Sir često uzrokuje zatvor kod odraslih. Studija sprovedena na iranske djece u dobi od 1 do 13 primetio da mliječne proizvode su uzrok njihovog zatvor. Skoro 80% djece koja ispao kravlje mlijeko i mliječne proizvode iz ishrane imali više redovnih stolicu. Međutim, to ne znači da mlečni proizvodi nemaju nikakve zdravstvene koristi i treba biti u potpunosti eliminirati. Da biste izbjegli zatvor, preporučljivo je da ih konzumirati u moderiranje kao dio visoke vlakana dijeta.

2. Crveno meso:

Pretjerana konzumacija crvenog mesa može učiniti zatvor. To je zato što je bogata mastima, a samim tim i probavnog trakta traje duže da ga obradi. Osim toga, sastoji se od teških proteina vlakana koje je teško svariti. Visok sadržaj željeza crvenog mesa može biti constipating. Stoga, poželjno je da ga konzumiraju u ograničenim količinama.

3. Jaja:

Jaja također može uzrokovati zatvor ponekad, pogotovo kad ih konzumiraju bez uključujući visoku hranu vlakana u ishrani. Baš kao i meso, oni su bogati mastima. Ako imate zatvor često, poželjno je zamijeniti jaja sa mahunarke kao što su grah i grašak kao izvor proteina. Oni su relativno veće u vlakana i manje masti.

4. Čokolada:

Svi mi volimo da imamo čokoladu, ali to nije nimalo dobro ishrani opcija za one koji pate od sindroma iritabilnog kolona. Tačan razlog zašto čokolada izaziva zatvor još nije poznat, ali se vjeruje da je njegov visok sadržaj masti uzrokuje usporavanje u procesu probave. To usporava kretanje hrane kroz crijeva usporavanjem kontrakcije mišića (peristaltika). Stoga, moderiranje je ponovo ključ za minimiziranje constipating efekte čokolade.

5. Banane:

Banane se generalno smatraju pomoći u rasterećenje zatvora. Međutim, nezrele banane može uzrokovati zatvor. To je zato što zelene banane imaju visok sadržaj škroba koji je teško za tijelo za varenje. Pektin vlakana sadržane u banane izvlači vodu iz crijeva prema stolici. To može dodatno pogoršati problem u slučaju dehidracije.

6. Prerađene hrane:

Prerađene hrane treba izbjegavati ako ste pate od opstipacije. To je zato što su niske u vlakana i niskim vlakana dijeta može biti jedan od uzroka opstipacije. Vlakna povećavaju zapreminu stolici i privlači vodu čineći vaš stolica mekša i lakše proći. Dakle, prerađene hrane treba konzumirati u moderiranje i trebalo bi povećati unos tečnosti istovremeno. To će povećati svoj vlakana i spriječiti probavnog pitanja kao što su plin i nadutost.

7. Kofein:

Kofein sadržane u crni čaj, kava i čokolada je veliki stimulans koji promovira redovne stolicu. Međutim, baš kao što su banane, može pogoršati konstipaciju ako ste dehidrirani. Kofeinom pića djeluju kao diuretici, kada se konzumira u velikim dozama može izazvati probleme. Oni čine mokrenja više vode nego što progutati, što uzrokuje blagi oblik loše probave. Tečnosti izlučuju putem bubrega su u mogućnosti da navlažite stolice, na kraju dovodi do opstipacije.

8. Alkohol, vina i piva:

Pivo i vino može uzrokovati zatvor zbog dva sastojaka - alkohola i tanina. Tanini su adstrigense koji skuplja kada dođu u kontakt sa sluznice u probavnom traktu, čime smanjuje naš sekreta. Ovo isušuje stomak, što dovodi do opstipacije. Alkohol, s druge strane je diuretik, što povećava mokrenje, što je dovelo do dehidracije. Kao što je gore navedeno, tekućine izlučuje putem urina nisu u stanju da navlažite stolice, na kraju izaziva zatvor. Čaša vina ili piva je u redu, ali višak potrošnja će sigurno izazvati zatvor.

9. Žitarice:

Određeni zrna mogu biti constipating jer sadrže niz proteina koji mogu izazvati osjetljivost, a gluten je jedan od njih. Osjetljivost na ove proteine ​​izaziva reakciju imunog sistema, što je praćeno oticanje crijeva, na kraju dovodi do opstipacije. Osim toga, gluten je oborio na peptide i tisak opijum kao supstance pod nazivom exorphins, koji se oslobađaju u probavnom traktu od strane enzima. Ovo exorphins usporiti aktivnost debelog crijeva što dovodi do ozbiljnih zatvor.

Bilo koji zrna, bez obzira da li cijeli ili bijeli, mogu sadržavati gluten. Dodaje se i na prerađene namirnice kao što su umaci, marinade, začini, salatu, smrznute i konzervirane namirnice itd Dakle, gluten netolerantni pojedinci treba biti oprezan o potrošnji žitarica koje sadrže gluten jer oni mogu pogoršati zatvor.

10. Beans:

Kao što je već rečeno, grah su odličan izvor proteina i vlakana. Međutim, sve vrste pasulja nemaju nutritivnu vrijednost nam treba. Ako ste pate od opstipacije, određene zrna koje imaju visok ugljenih hidrata i niskim sadržajem vlakana može pogoršati problem. Višak ugljikohidrata bez dovoljno vlakana može biti štetno za probavu. Tako da je najbolji način da se konzumiraju taj pasulj koji imaju visoku vlakana i niskim sadržajem ugljenih hidrata, kao što je pasulj ili Slanutak.

11. Bijelo brašno proizvodi:

Bijelo brašno proizvodi kao što su bijeli kruh, kolači, torte, pite, kolači, bagels, krafne, muffini i nekih žitarica za doručak može uzrokovati zatvor. To je prije svega zbog činjenice da imaju zanemariv iznos od vlakana. Oni koji imaju hronični zatvor trebaju izbjegavati proizvode od belog brašna.

Hrana koju jedemo čini naš organizam i dovodi do sve ono što tišti. Konstipacija je vrlo dobar primjer za ovu činjenicu. Ako ste uznemireni zatvor, potrebno je da budete oprezni u vašoj ishrani. Sada kada znate koju hranu uzrokuju zatvor, pobrinite se da ih ne unos pretjerano. Ako je vaš problem i dalje postoji, ne idite i razgovarajte sa svojim lekarom.

Da li znate bilo koje druge hrane koja uzrokuju zatvor? Da li patite od zatvora ranije? Šta vam se olakšanje? Podelite svoje savjete s nama u komentarima ispod teksta!

load...