Zdravlje i wellness

Šema sportske ishrane - šta uključiti u vašu dijetu?

Šema sportske ishrane - šta uključiti u vašu dijetu?

A sportske ishrane grafikon nije samo značilo za sportiste. Svako sa aktivnim i dosadan dnevnu rutinu mogu iskoristiti ovog grafikona, kao što je gotovo isto kao da sportiste vrste hranjivih tvari koje odrasle osobe tijelo zahtijeva. Stoga je vrlo bitno za aktivne ljude, sportaše, sportiste i nutricionisti znati pojedinosti sportske prehrane grafikona. Čitav rutina može upravljati sa ovom ishranom grafikon koji uključuje visoku energetsku povećanje hrane prije vježbanja i druge važne aktivnosti tijekom dana. Možete pripremiti sportske prehrane grafikon sami ako znate hranjive tvari potrebne i njihovo ispravno količinama.

Naučni Sportska prehrana:

Nutrition grafikon:

No sportista ili jednako aktivna osoba Traži izgubiti svoje aktivnosti zbog nedostatka hranjivih tvari. Za ovaj, efikasno sportske prehrane grafikonu dat je u nastavku koji se brine o svim hranjivih tvari kao što su proteini, masti, ugljikohidrata, minerala i vitamina.

Uputom i pravovremeno činjenice o potrebnim nutrijenata će čak i napraviti sportista pad, u skladu sa svojim rutinu. Odgovarajuće nutritivne dijeta za sportsku osobu sastoji se od najmanje 2000 kalorija dnevno, u kojima je podjela iz različitih hranjivih tvari su sljedeći

load...
  • 55-65% od ugljikohidrata
  • 15-20% od Proteini
  • 20-30% od masti

1. Proteini:

To su vrlo važni u plan prehrane za sportiste jer su odgovorni za nošenje kisika u organizmu te su i oštećenja stanica i formiranje ćelija agenata. Moraju se dobiti od mliječne, non-vegetarijanac, voće i vrstu povrća dijeta.

2. Ugljikohidrati:

Svih sportista i aktivni ljudi trebaju održavati dobar priliv ovog nutrijenata jer je važan izvor goriva zahtijeva tijelo. Ugljenih hidrata podiže nivo šećera u krvi u tijelu.

3. Masti:

Fat ima najbolju koncentraciju energije. Nemojte misliti da ne možete jesti pred vježba rutina. Činjenica je - niske masnoće obrok može se lako apsorbira i visok masti obrok mora biti preskočen prije treninga.

load...

To nije potrebno piti čim se osjećate žedan jer to može biti zbog prevelikog znojenja. Unos vode treba da se desi polako, a ne odjednom. Za sportistu, voda je važan dio njihove rutinske koji se može dopuniti sa glukozom tonik koji je dobar izvor instant energije.

4. Iron:

Prehrambeni proizvodi bogata gvožđem moraju biti uključeni u dobar način kao što je veoma važno za vježbe i održivost tijela.

5. Kalcij:

Visok kalcij hrana mora biti uključen za snagu kostiju.

Unos tečnosti Smjernice:

Vrijeme u odnosu na događaj Unce tečnosti (oz.)
24 sata ranije Slobodno piti
2 sata ranije 8-16 oz.
15 minuta ranije 8-16 oz.
U toku 4 do 8 oz. Svakih 15-20 minuta
Posle Slobodno piti

Ostale činjenice o rutinu sportista kao što jedu po svoju težinu, održavanje BMI i vježbanje i ne konzumiraju alkohol treba napomenuti za poboljšanje performansi. Kombinacija svih ovih nutrijenata, uključujući vitamine i minerale dobiti iz voća, klice i lakih dijeta veggie je pogodan za rutinu sportista.

Ovdje je vrlo detaljan Nutrition grafikon za sportiste pripremio trener Rob za Endurance Atheletes.

load...