Zdravlje i wellness

Prednosti bakra za kožu, kosu i zdravlje

Prednosti bakra za kožu, kosu i zdravlje

Bakar je treći najobilniji element u tragovima u ljudskom tijelu nakon cinka i željeza. Nalazi se u svim tkivima, ali prvenstveno se skladišti u jetri. Ljudska bića zahtijevaju male porcije ovog minerala u ishrani. Međutim, to je često manjak u ishrani osobe kao izvori hrane bogate ovim vitaminom su često zanemaruju.

Ljudsko tijelo sadrži oko 100 - 500 mg bakra, ali njegova uloga ne može biti ugrožena. Bakar se koristi od strane tijela u proizvodnji raznih enzima, od kojih neke djeluju kao antioksidansi. Ovi enzimi su uključeni u hemoglobina i kolagena formaciju. Bakra i željeza rade zajedno kako bi crvenih krvnih zrnaca i to je glavna komponenta spoljašnjeg omotača nervnih vlakana i kolagena. Bakar je potreban u tijelu za proizvodnju antioksidans superoksid Dismutaza (SOD). U ovom artcle ćemo razgovarati mnoge prednosti bakra za sveukupno zdravlje, ali prije toga da vidimo o njegovoj povijesti.

Istorija bakra:

Povijesti bakra datira iz ranog rimskog civilizacije, čak i prije otkrića mikroorganizama. Bakar je korišten od strane građana za poboljšanje higijene. Vjerovalo se da skladištenje vode u bakru je li sigurno piti i bakra posuđe i posuđe pomoglo da spriječi širenje bolesti. Kasnije, uz otkriće mikroba, naučnici su počeli da shvate da je antimikrobna svojstva bakra bi se mogli koristiti u borbi protiv infekcija povezanih bakterija i drugih mikroorganizama infekcija i bolesti uzrokuju. U ovom scenariju, antimikrobna svojstva bakra se sve više koristi u pesticida, fungicida, antimikrobni lijekovi, Antivegetativni boje, medicinskih uređaja, antiseptici, i sudoperi za kuhinju i kupatilo okruženju.

load...

Izvori bakra:

Uravnotežena ishrana sadrži dovoljno bakra zahtijeva tijelo. Hrana koja su dobri izvori bakra su:

 • Integralni žitarice
 • Mahunarke
 • Kamenice
 • Sušeni pivski kvasac
 • Tamna čokolada
 • Voće
 • Suve šljive
 • Zeleno lisnato povrće,
 • Orasi
 • Piletina,
 • Soja,
 • Tofu i sl
 • Organ mesa - jetre i Blackstrap melasa

Dnevne potrebe bakra:

Dnevni unos bakra varira od osobe do osobe. Međutim, dnevni unos je predložio da se 0,9-1,3 mg / dnevno u odraslih. Preporučljivo je da se konsultuje sa doktorom prije uzimanja suplemenata.

Hrane Izvori bakra:

Heljda 1 mg 50%
Cashews 0,6 mg 30%
Amarant 0,5 mg 25%
Brazilski orasi 0,5 mg 25%
Durian 0,5 mg 25%
Semena suncokreta 0,5 mg 25%
Seme bundeva 0,4 ​​mg 20%
Kino 0,4 ​​mg 20%
Orasi 0,4 ​​mg 20%
Bademi 0,3 mg 15%
Špargle 0,3 mg 15%
Kačkavalj 0,3 mg 15%
Jastog 0,3 mg 15%
Pecani 0,3 mg 15%
Slatki krompir 0,3 mg 15%
Avokado 0,2 mg 10%
0,2 mg 10%
Kokosov olje (zrelo) 0,2 mg 10%
Mango 0,2 mg 10%
Grožđice 0,2 mg 10%
Konoplja N - a N - a

load...

Zdravstvene prednosti od bakra:

Bakar je jedan od relativno male grupe metalnih elemenata koji pokazuje brojne zdravstvene prednosti. Ovi elementi, zajedno sa masnim i amino kiseline i vitamina pomoći da se pokrene redovne metaboličkim procesima. Nedostatak bakra u ljudskom tijelu je uobičajena pojava, jer ne može biti proizvedena u ljudskom tijelu. Dakle, bitno je da se ljudsku ishranu mora dostaviti redovne doze bakra.

Unos bakra je od vitalnog značaja za održavanje zdrave postojanja. Kada se uzme u pravom količinama, pruža sljedeće zdravstvene prednosti:

1. Potiče pravilan rast:

Bakar je neophodan za pravilan rast. To mora biti vezan za protein biti upotrebljiv. Budući da ljudsko tijelo ne može efikasno sintetizirati bakar, trebalo bi biti dio redovnog ishrane u pravim proporcijama.

2. Korištenje Iron:

Bakar pomaže u korištenju željeza u ljudskom tijelu i pomaže organizmu da apsorbuje gvožđe. Nedostatak željeza u organizmu se često povezuje sa bakra iz intestinalnog trakta. Pomaže oksidiraju glukoze i oslobađaju energiju.

3. Tretman artritis i osteoporozu:

Zbog svojih anti-kancerogena svojstva, bakar unutar tijela pomaže u ublažavanju artritisa bol. Oko 50% od ukupnog bakra organizma sadržana je u kostima i mišićima. Stoga je zajednički tretman za artritis i osteoporozu jer pomaže promovirati zdrav kolagena u organizmu. Biti dio spojeva kao što su ceruloplasmin i SOD, bakar pomaže da se smanji artritis simptoma.

4. Pigmentacija kože, kose i očiju:

Prisustvo bakra može se objasniti u dva oblika, bakar glukonat i bakar sulfat. Praktično nalaze u svakoj ćeliji ljudskog tijela, to mikroelemenata pomaže u proizvodnji melanina u ljudskom tijelu koja je odgovorna za pigmentaciju kože, kose i očiju.

5. RBC Formacija:

Bakar igra važnu ulogu, zajedno sa željezom u opskrbi zdrave, kiseonika u krvotoku. Zajedno sa željezom, što pomaže u disanju i sintezu hemoglobina i objava željeza potrebna za proizvodnju hemoglobina u crvenim krvnim zrncima. Iz tog razloga, to se ponekad koristi u liječenju anemije.

6. Vezivna tkiva:

Bakar igra značajnu ulogu u održavanju zdravlja mijelin korice, materijal koji štiti i okružuje živce. Osim toga, pomaže u regulaciji funkcije lysyl oksidaze, enzim potreban za stvaranje kolagena u kostima i vezivnog tkiva.

7. Štitne žlijezde žlijezde:

Bakar pomaže štitne žlijezde u balansiranju i luče hormone. Ona igra važnu ulogu u pravilnom funkcioniranju štitne žlijezde.

8. Brain Stimulacija:

Dostavljanjem kisika do mozga, pomaže u živac i mozak funkcionira. To je razlog zašto bakar je poznat kao mozak stimulans ili hrane mozak. Međutim, previše bakra je također nije zdravo za mozak.

9. Smanjenje holesterola:

Bakar posjeduje određene osobine koje pomažu u smanjenju lošeg holesterola i povećanje HDL kolesterola. Tako da pruža zaštitu od srčanih bolesti i zaustavlja formiranje ugrušaka.

10. Enzimska Reakcije:

Bakar je element 50 vrsta enzima, od kojih mnogi rade kao antioksidansi.

11. Antibakterijska svojstva:

Opsežna istraživanja su pokazala da bakar ima antibakterijska svojstva koja sprečavaju rast bakterija kao što su e coli. A

12. Essential za fetuse, dojenčad i djecu:

Bakar je od vitalnog značaja za rast i razvoj fetusa, dojenčadi i djece. Nedostatak bakra u trudnica izaziva razne zdravstvene probleme u djece kao što su slabosti mišića i neuroloških problema.

Bakar Prednosti za kožu:

Pored brojnih zdravstvenih prednosti, bakar igra važnu ulogu u njegu kože previše. Do sada smo naučili da bakar pomaže u proizvodnji melanina koji je odgovoran za boju kože i kose. Bakar peptidi i bakra glukonata su obećavajući tretman u njege kože. Bakar sastojci pomažu u proizvodnji kolagena i regeneraciju kože i povećati efekte antioksidansa.

13. Bakar Peptidi i njegu kože:

Vrlo malo ljudi su upoznati s pojmom bakra peptide, ali oni su jedan od najefikasnijih regeneraciju kože proizvode. Peptidi su fragmenti proteina koji igraju važnu ulogu u proizvode za njegu kože, posebno u popravku oštećenih tkiva i izgradnju novih tkiva. Bakar je ključnu ulogu u privlačenju tih peptida i vezivanje s njima, tako da formiraju bakra peptida. Tako bakra igra važnu ulogu u provođenju hranjivim proteinima na oštećenu kožu. Bakar peptidi tako nude sljedeće prednosti.

 • Pomoći u regeneraciji kože koja je vrlo efikasna u zarastanje rana i kožnih lezija.
 • Anti-upalni svojstva peptida ostavite ga da se tretira širok spektar iritaciju kože.
 • Regenerišu novog kolagena i elastina, čime se poboljšava čvrstinu, mekoću i elastičnost kože, što rezultira u mladenački izgled.
 • Proizvodnju kolagena pomaže u popunjavanju fine linije i bore, dok elastina stimulacija učvršćuje kožu i sprečava opuštene koji često dovodi do bora.
 • Pomoći u saniranju šteta na zaštitnu barijeru kože, obnovu kože i uklanjanje ožiljaka.
 • Peptidi reguliraju rast i migraciju različitih ćelija u koži koje sprečavaju oslobađanje oksidacije promociji željeza u tkivo što dovodi do čistije izgled.

14. Bakar glukonat i Njega kože:

 • Bakar glukonat je bez mirisa, bijeli kristalni prah koji se koristi u raznim kože njegu i čišćenje proizvoda.
 • Budući da je nježan na koži, koristi se u liječenju osjetljivih starenja kože. Je glukonska kiselina sadržana u bakru glukonat čisti i uvjetima kožu i uništava štetne mikroorganizme

Bakar Prednosti za kosu:

Koristi od bakra za kosu nisu ništa manje važna od druge pogodnosti koje nudi. Kože preuređenje bakar peptidi (SCRPs) se koriste u gelovi, kreme, losioni, šamponi i uređaja. Prisustvo ovih proteina peptida omogućiti rane omeđen kosu da se ozdravio relativno brzo. SCRPs su posebno korisna za one ljekovite njihove glave i ponovno raste svoju kosu nakon kemoterapije kao što su povećanje folikula i smanjiti fazi mirovanja rasta kose u toku zarastanje rana. Bakar sastojci su korisni za kosu na sljedeći način.

15. Korisni Tokom hemoterapije:

Rezultati hemoterapije u ubijanju zdravih ćelija uz kancerogene, što dovodi do gubitka kose i kože koja je suha, ispucala, svrbi i crveno. Biti protuupalno, bakar peptidi pomažu u ljekovite ovim uslovima. Oni povećavaju količinu potkožnog veličine masti i folikula dlake koji je smanjen za vrijeme kemoterapije.

16. Transplantacija kose:

Zbog svoje ljekovita svojstva, bakar peptidi promovirati brzog rasta transplantiranih kose i smanjiti pojavu ožiljaka. Mrežicama zasićen bakra peptidima primjenjuju se u prva tri dana operacije kako bi se olakšalo brzo ozdravljenje.

17. Suhu kosu:

Bakar peptidi se koriste za redovne vlasišta tretmane iu tonika za kosu za ukupnu kose i tretman vlasišta.

18. Ostale prednosti:

Bakar peptidi spriječiti i preokrenuti prosjed kose jer pomažu proizvodnju pigmenta melanina. Oni poboljšavaju protok nutrijenata iz krvi do obnove kapilara oko folikula. Osim toga, oni inhibiraju DHT, hormon koji uzrokuje alopecija. Zbog svoje ozdravljenje kvalitetama, oni popraviti oštećenja vlasišta zbog kemijske i termičke tretmane koji vodi do kose razrjeđivanje tokom vremena.

Simptomi nedostatka bakra:

Nedostatak bakra simptomi su evidentirana kao sljedeće ljudima

 • Iscrpljivanje kiseonika u ćelijama
 • Anemija
 • Kožnih problema
 • Depresija
 • Preranog prosjed i gubitka kose
 • Slab krvni sudovi
 • Nepravilan rad srca
 • Anoreksija
 • Krte kosti
 • Osteoporoza
 • Visok nivo holesterola
 • Nizak broj bijelih krvnih zrnaca

Uz sve ove divne zdravstvene prednosti, nije ni čudo da je bakar je poznat kao jedan od čudo sastojaka. Nemojte da nam javite kako je pomogla da i Koje su vaše omiljene prednosti bakra ispuštanjem vaš feedback u komentarima ispod teksta.

load...