Zdravlje i wellness

Pazite! Ovi ajurvedski lijekovi nisu sigurni za djecu

Pazite! Ovi ajurvedski lijekovi nisu sigurni za djecu

Da li razmišlja o davanju ajurvedske lijekove na dijete? Da li se pitam da li je to sigurno dati ajurvedske medicine za djecu ili ne? Kada je u pitanju davanje lijekova za djecu, trudnice i dojilje majke, morate biti vrlo oprezni. U suprotnom, to može dovesti do puno komplikacija.

Dakle, kako znate, ako bilo koji lijek je dobar za vaše dijete ili ne? Ne brinite, mi smo tu da vam pomognemo. Čitajte na znati više.

Ayurveda je holistički način zarastanja bilo koje bolesti kao što se više fokusira na promociju wellness, a ne samo preležane bolesti. Od osam grana Ayurveda, Bala tantri ili kaumarabhritya bavi pedijatrije, a to uključuje i aspekte kao što je briga za dojenčad i novorođenčadi. S obzirom da je dhaatus (tkiva) su nezrele u djetinjstvu, potrebna je posebna pažnja. Bala tantri se fokusira na brigu o djeci, počevši od fetusa do godine adolescencije. Većina bolesti u djetinjstvu su izazvane zbog neravnoteže u kapha doše. Zbog toga je vrlo važno da se uravnoteži kapha doša sa odgovarajućim lekovima i tretman.

load...

Mala deca češće imati negativne reakcije na drogu u odnosu na odrasle. Ali, ne postoji kraj korisnost Ayurvedski bilja za liječenje bilo koje vrste bolesti. Većina od njih su sigurne i efikasne kada je u pitanju lečenje dece. Spomenuo ispod je lista ajurvedske lijekove koje morate izbjegavati davanje na svoju djecu:

 1. Jayapala - Croton tiglium
 2. Snuhi - Euphorbia nerifolia
 3. Vishamushti / Tinduka / Lakucha - Strychnos nuxvomica
 4. Danti - Baliospermum montanum (Koristi se u Dantyarishta)
 5. Parasika Yavani - Hyoscyamus inibar / Hyoscyamus niger
 6. Ahiphena - Papaver somniferum - Opium
 7. Bhanga - Cannabis sativa
 8. Karaveera - Gloriosa vrhunski
 9. Arka - Calotropis gigantean
 10. Dhattura - Datura metala (koristi se u Kanakasava)
 11. Vatsanabha - Aconitum chasmanthum / Aconitum ferox
 12. Gunja - Arus precatorius
 13. Karaveera - Nerium indicum
 14. Sarpavisha - zmija otrov
 15. Bhallataka - Semecarpus Anacardium
 16. Shringivisha - Aconitum chasmanthum
 17. Langali - Gloriosa vrhunski

Postoji nekoliko Ayurvedski lijekova koji sadrže teških metala sastojke u vrlo malim količinama. Iako nisu otrovne, kao sastojci koriste se tek nakon pročišćavanja. To je najbolje da se izbegne pomoću lijekova koji sadrže takve sastojke. Ovdje je popis sastojaka koji imaju mineralnog porijekla i morate pokušati izbjeći:

 1. Manashila - Poznat i kao realgara
 2. Rasa Sindhura - Spoj pročišćene žive i pročišćena sumpora
 3. Hingula - Cinnabar
 4. Gauripashana - Arsen, Arsen oksid
 5. Makaradhwaja - Spoj pročišćene žive, sumpora, i zlato
 6. Haratala - Arsen trisulfid
 7. Rasa Karpura - Hydrargyri subchloridum
 8. Girisindura - Red oksid žive
 9. Tuttha - Bakar sulfat
 10. Parada - Mercury
 11. Sindhura - Red oksid olova

Slično kao i rutinske zdravstvene preglede u bolnicama, tu je rutinski Ayurvedska ispitivanje previše, koji se provodi od strane Ayurvedski praktičara. To uključuje detaljno ispitivanje svoje zdravlje, uključujući procjenu vaših visina, težina, krv, nokti, kosa, koža i drugih laboratorijskih testova.

load...

Oprez:

 1. Uvijek obratite se licencirani Ayurveda stručnjak znati najbolji lijek za rast i razvoj vašeg sina.
 2. Čak i Ayurvedski lijekovi mogu imati neke neželjene efekte na bebe. Dakle, ako ste primetili alergiju ili nuspojava, odmah se obratite lekaru.

Ako vaše dijete pati od bilo koje bolesti, pobrinite se da ne samo-liječiti. Umjesto toga, prilaze svom lekaru, koji će predložiti odgovarajući pravac djelovanja.

Jeste li ikada dao bilo ajurvedske medicine vaše dijete? Da li je dobro raditi za njega / nju? Podijelite svoje iskustvo sa nama. U slučaju bilo kakvih pitanja ili nejasnoće, možete postavljati pitanja u komentarima ispod teksta.

load...