Zdravlje i wellness

Nedostatak cinka - uzroci, simptomi, bolesti i tretman

Nedostatak cinka - uzroci, simptomi, bolesti i tretman

Cink igra vitalnu ulogu u različitim metaboličkim aktivnostima tijela. Nedostatak cinka vitamina je također poznat kao hipocinkemiju izazvane zbog neadekvatne razine cinka u ishrani. To se događa zbog potrošnje neuravnotežene ishrane. Nizak nivo cinka može dovesti do širokog spektra bolesti poput genetskih poremećaja, abnormalan rast, probleme plodnosti kod muškaraca / žena, itd Ovaj nedostatak se uglavnom kod trudnica, male djece i dojenje majki.

Uzroci Cink Manjak:

Cink je neophodan za mnoge vitalne tjelesne funkcije. Dakle, trebalo bi da konzumirate potrebnu količinu ili uzeti dodatak. Nedostatak ovog esencijalnog vitamina obično događa zbog loše prehrambene navike, kao što manju potrošnju voća i povrća. Nedostatak cinka je vrlo ozbiljan problem, i treba ih liječiti prirodnim hranu ili dodataka prehrani.

Ostali faktori koji mogu uzrokovati nedostatak cinka u ljudi su:

 1. Mal-apsorpcije,
 2. Dijareja
 3. Hronične bolesti jetre
 4. Hronične bubrežne bolesti
 5. Dijabetes
 6. Hirurgija
 7. Izloženosti teških metala

Nedostatak cinka Simptomi:

 • Krte nokti
 • Perut
 • Smanjena apetit
 • Dijareja
 • Suha koža
 • Infekcije oka
 • Gubitak kose
 • Neplodnost
 • Nesanica
 • Gubitak čula mirisa i / ili okusa
 • Seksualna disfunkcija ili impotencija
 • Kože mrlje
 • Zaostajanje u rastu
 • Nizak imunitet

Nedostatak cinka Bolesti i tretmani:

1. Trudnoća:

Nedostatak cinka može stvoriti komplikacije tokom procesa rađanja. Težak porođaj, produženi rad, krvarenje, depresija može rezultirati iz prisustva niskog nivoa cinka u trudnica.

load...

2. Hipogonadizam:

To se može objasniti kao loše funkcioniranje reproduktivnog sistema. U ovom poremećaj, jajnici ili testisi ne proizvode hormone, jaja ili spermatozoida.

3. Imuni sistem:

Nedostatak cinka utječe na normalne funkcije ćelija. To može smanjiti ili oslabiti antitijela. Stoga, osoba sa takvim nedostatkom će privući više infekcija i gripa. Cink je ključna za održavanje efikasan imuni sistem.

4. Acne Vulgaris:

Primjena kreme cink-baziran je sigurna i efikasna metoda za liječenje akni vulgaris. Stoga, dodajući cink u svakodnevnoj ishrani može pomoći da se osloboditi od tih neželjenih prištića i akni.

load...

5. Čira na želucu:

Cink je važan element za zarastanje rana. Cink jedinjenja imaju dokazano iscjeljenju čira na želucu kao dobro. Cink dodataka kao što savjetuje se može uzeti da ovo odmah liječiti, posebno u ranim fazama.

6. Ženski pitanja:

Nedostatak cinka može uzrokovati PMS ili menstrualni ciklus neravnoteže. Tokom trudnoće, to može dovesti do depresije.

7. Kože i noktiju:

Nedostatak cinka može uzrokovati oštećenja na koži, hangnails; bijele mrlje na noktima, upaljene zanoktice, osip na koži, suha koža, a siromašni rast noktiju. To može dovesti do štetnih efekata kao što su psorijaza, suhu kožu, akne i ekcemi. Cink čizme obnavljanje stanica kože. Kreme koje sadrže cink se primjenjuju na pelenski osip, posjekotine i rane da ih izliječiti. Cink ima protuupalno svojstva; njegov nedostatak može uzrokovati opekotine, psorijaze, plikovi i bolesti desni.

8. Štitne žlijezde funkcija:

Cink proizvodi različite hormone štitnjače. Ona pomaže u stvaranju T3 koji regulira funkciju štitnjače.

9. Raspoloženja i spavanja:

Nedostatak cinka može uzrokovati poremećaj spavanja i probleme u ponašanju. To može ostaviti pacijente sa umor i na iritiranu raspoloženju. To također može dovesti do poremećaja spavanja i koncentracije noću.

10. Cell podjela:

Cink igra važnu ulogu u rastu i ćelija podjela. Cink se preporučuje za vrijeme trudnoće za fetalni rast. Cink je neophodan za visinu, tjelesnu težinu i razvoj kostiju kod djece.

11. Katarakta:

Retine sadrži dobre količine cinka. Nedostatak cinka može izazvati djelimično ili potpunog gubitka vida. Cink također pomaže izliječiti noćno sljepilo i katarakte.

12. Gubitak kose.

Cink pomaže u proizvodnju sebuma koja je potrebna za zdrav i hidratizirana kosa. Uslovljava vlasišta i može izliječiti peruti. Također, pomaže da kosa jaka i zdrava. Nedostatak cinka može dovesti do gubitka kose, tanke i bez sjaja kose, ćelavost i sijede kose. Većina peruti sadrže cink.

Neki Važno Savjeti:

 1. Konzumira nekuhano hrane od cinka izgubi u procesu kuhanja.
 2. Koristite dodatke kada savjetovao samo.
 3. Izbjegavajte nad potrošnjom.

load...