Zdravlje i wellness

Kako uraditi Hanumanasana i kakve su njegove koristi

Kako uraditi Hanumanasana i kakve su njegove koristi

Hanumanasana ili Monkey Pose je asana. Sanskrit: हनुमानासन; Hanuman - Hindu božanstva koji liči na majmuna, Asana - Pose; Proglašen - hah-NU-Mahn-AHS-Anna.

Ime dolazi od sanskritske reči Hanuman. On je Hindu božanstvo, inkarnacija Gospodina Šive, koji je preuzeo avatar majmuna. Ova poza označava veliki skok od strane Bajrangbali do Lanki iz Indije.

Sve što vam treba da znate o Hanumanasana

 1. Ono što bi trebali znati prije Uradi Asana
 2. Kako da se uradi Hanumanasana
 3. Mjere opreza i kontraindikacije
 4. Početnički Savjeti
 5. Advanced Pose Varijacije
 6. Prednosti Monkey Pose
 7. Science Behind The Hanumanasana
 8. Pripremni Poses
 9. Pratite-Up Poses

Ono što bi trebali znati prije Uradi Asana

Ova asana mora biti praktikuje na prazan želudac. Pobrinite se da imate razmak od najmanje 10 do 12 sati između obroka i prakse. Da bi se to dogodi, morate se bave ovim asana u ranim jutarnjim satima. Takođe morate provjerite je li vaš creva su prazne prije nego što se bave ovim asana.

load...
 • Nivo: Intermediate
 • Stil: Vinyasa Yoga
 • Trajanje: 30 do 60 sekundi
 • Ponavljanje: Jednom na desnoj nozi i jednom na lijevu nogu
 • Proteže: zadnje lože, bedra, prepone
 • Jača: Noge, trbuha, bokova

Kako to učiniti Hanumanasana (Monkey Pose)

 1. Kleknu na pod, pazeći koljena su malo razdvojeni. Potez desno stopalo naprijed i podići uložak. Samo vanjski peta mora dodiruju pod. Udisati.
 2. Dok izdišete, nježno savijte torzo naprijed, i dodiruju pod vrhovima prstiju.
 3. Sada, pomaknite lijevog koljena unazad sve dok se ispred stopala i koljena dodiruju pod. Dok ovo radite, pažljivo gurajte desnu nogu naprijed dok se ne dotakne pod potpuno kao dobro.
 4. Da završavaju poze i dolaze u špagu, i dalje klizna desno stopalo forward.Make sigurni prstiju ukazuju skywards.Slide lijevu nogu unazad, vodeći računa da prsti dodiruju tlo.
 5. Podignite ruke iznad glave i pridružite dlanove zajedno. Ispružite ruke i lagano savije leđa dok su udobne.
 6. Dišite normally.Hold poziciju oko minut, ili dok se ne ugodno.
 7. Otpustite držanje prebacivanjem tjelesne težine na rukama. Pritisnite ruke na podu čvrsto, a zatim i noge natrag u prvobitni položaj. Ponovite asana sa lijevom nogom naprijed i pravo na leđima.

Mjere opreza i kontraindikacije

To su nekoliko mjesta, oprez morate imati na umu dok bavljenja ovim asana.

 1. To je najbolje da se bave ovim asana sa savjetima doktora i pod vodstvom ovjerenu joga trener jer nije osnovni yoga pose.You mogao završiti boli sebe, ako ne radi to na pravi način.
 1. To je najbolje da se izbegne ovo asana ako imate ozljede u području prepona ili zadnje lože.
 1. Ni u jednom trenutku mora u Splitu biti prisiljeni jer može nauditi. Slušajte svoje tijelo, i gurnuti samo onoliko koliko možete.

Početnički Savjeti

Ovo nije osnovni joga poza, i to traje intenzivna praksa za obavljanje split. Kada se bave ovim asana u početku, možete koristiti deku ispod gležnjeva i koljena kako bi ga udobnijim.

load...

Povećati dužinu torza pritiskom na leđa nogom u pod. Pritisak ste stavili na leđima pješice će podići vaše lopatice i postaviti ih čvrsto na leđima.

Advanced Pose Varijacije

Da bi se povećala potezu, nakon što podijeliti svoje noge i ispružite ruke, kojeg se može osloniti naprijed, savijati preko prednje noge, i dodirivati ​​noge. Držite pozu za nekoliko seconds.Inhale i vratiti se.

Prednosti Monkey Pose

Ovo su neke sjajne prednosti Hanumanasana.

 1. Ova asana pomaže da se protežu, kao i jačanje mišića u bedrima, prepona, i zadnju ložu.
 1. Ova asana pomaže da stimuliše reproduktivno i probavnih organa, čime se poboljšava njihovo funkcioniranje.
 1. Uz redovna praksa, ovo asana čini kukovima izuzetno fleksibilan.
 1. Mišići leđa su pod pritiskom.
 1. Biti intenzivan potezu, ovaj asana pomaže stres izdanje i napetosti.

Science Behind The Hanumanasana

Kada počnete da se bave ovim asana, vaš fokus će biti na prednje noge i kako čvrsto se čini. Ćete osjetiti potrebu da se protežu vaše zadnje lože koliko god možete dobiti fleksibilnost ove asane zahtijeva. Međutim, morate imati na umu da je ova asana zahtijeva vaše prednje i stražnje noge jednako fleksibilan. Ako je prednja noga zahtijeva gipkost u zadnje lože, zadnje noge mora biti dovoljno otvorena u fleksora kuka. Nakon što ste uspjeli dobiti to pravo, moći ćete da uravnoteži sebe u ovoj pozi.

Nije bitno da li karlicu dotakne pod ili not.What je važnije je da zaštitite donji dio leđa, i gurnuti samo onoliko koliko to može ići. Ključno je da se uvijek pokupi znakova vaše tijelo daje, i zaustaviti kada se traži da. Možete koristiti pomoć jastuka i jastuka, ali što je najvažnije, morate koristiti mišiće nogu da podrže karlicu. Ovaj savjet može izgledati čudno jer asana je, na kraju krajeva, istezanje nogu. Ali, grleći svoj unutarnji bedrima jedni prema drugima i pritiskom na noge dole, ne samo da će pomoći da se protežu vaše karlice, ali to će također pomoći uključili svoju zadnju ložu i podršku zglobova. Samo zapamtite da zadržite disanje kroz sve mišićne akciju.

Pripremni Poses

 • Uttanasana
 • Baddha Koṇāsana
 • Janusirsasana
 • Virasana
 • Supta Virasana

Pratite-Up Poses

 • Pašimotanasana
 • Eka Pada Rajakapotasana
 • Upavistha Konasana
 • Natarajasana

Ova asana je izazovno i teško, a to može vas odvesti mjeseci da nauče i master.But nakon što radite, to je ostvarenje biti ponosni.

Preporučena Članci

 • Kako da se uradi Vrschikasana i koje su njegove prednosti
 • Kako da se uradi Ananda Balasana i koje su njegove prednosti
 • Kako da se uradi vađrasana i koje su njegove prednosti
 • Kako da se uradi Trikonasana i koje su njegove prednosti

load...