Zdravlje i wellness

Hidracija 101: Koliko vode treba da popijete svaki dan?

Hidracija 101: Koliko vode treba da popijete svaki dan?

Koliko vode treba da pijete dnevno? se mogu pojaviti Odgovor na ovo pitanje biti jednostavno, ali, u stvari, to nije slučaj. Različiti stručnjaci imaju različita mišljenja o ovoj temi, a gotovo sve teorije zvuče pravo ako razumijete logiku iza njih. U osnovi, potreba za vodom našeg tijela ovisi o različitim faktorima, kao što su područje živimo, kako aktivne naš način života je, i naše zdravlje.

Najčešći i dobro poznata mantra je predložio zdravstvenih radnika je da morate imati osam osam unca čaša vode dnevno kako bi vaše tijelo hidrirana, i ta činjenica ima više naučnih dokaza previše.

Ali Ayurveda ima drugačiji pogled na ove teorije. Prema Ayurveda, postoji nekoliko prirodnih nagona u našem tijelu koji ukazuju na to nešto potrebno. Neki od njih su glad, žeđ, spavanje, mokrenje, i defekacije. Ayurveda uvijek propovijeda, "ne idu u prirodni nagon kada je tu, i pokretanje nagon kada je nema, dovodi do bolesti. "

load...

Stoga, kada se osjećate gladni, morate jesti hranu i piti vodu kad si žedan. Ignoriranje ove porive svaki put može dovesti do gladi i dehidracije.

Sada sljedeće pitanje koje se postavlja je koliko vode treba da pijete dnevno?

Koliko vode treba da popijete dnevno?

Iako teorije ukazuju na to da morate piti najmanje osam čaša vode svaki dan jer detoksikaciju vaše tijelo i čuva kožu nahranjena i hidratizirana, Ayurveda negira tu činjenicu.

load...

Prema Ayurveda, voda je sredstvo za hlađenje. Prekomernog unosa vode, čak i ako niste gladni, može dovesti do probavne smetnje, a može dovesti do ozbiljnog stanja koje se zove Ama. Ama je izazvana zbog nepravilnog probavu i nepravilnog metabolizma u stanicama probavnog trakta i tijelo i tkiva. Ama je zapravo preteča za mnoštvo bolesti u organizmu.

Pije puno vode i uzrokuje povećanje u kapha i vata i smanjenje pitta, što utiče na probavu moć organizma. Dakle, ne smijete prepiti vode. Umjesto toga, piti dok ne osjećati sit. Zasićenosti je signal iz vašeg tijela da morate prestati vode za piće.

Ayurvedska Way piti vodu

1. Kao što smo sjesti i onda jesti, morate uvijek sjesti i popiti vode.

2. Ne popiti čašu punu vode u jednom pokretu. Uzmite mali gutljajima, guta vodu, a zatim disati. Ponoviti.

3. Uzmite mali gutljaja vode tokom dana. Ako pijete puno vode u jednom potezu, vaše tijelo neće biti u stanju da apsorbuje sve to, a većina će raditi preko vas.

4. Kada je u pitanju temperatura vode, prva prednost ide u toplu vodu. Međutim, možete piti vodu koja je na sobnoj temperaturi. Izbjegavajte rashlađeno ili ledeni vode jer to može ugasiti probavnog vatru.

5. Ne pijem hrpe vode prije i nakon obroka. Možete uzeti mali gutljaja vode između obroka. Ali imajte na umu da ne pije puno vode dok su jeli jer neće biti dovoljno prostora za probavu u želucu.

6. Uvijek imajte na umu da je vaš želudac mora biti ispunjen 50% sa hranom, 25% vode, a preostalih 25% probavnom sokovima.

7. Žeđ je prirodni nagon tijela, a vi nikada ne smije ignorisati. Piti vodu kad god se osjećate žedan.

8. Urin je jedan od pokazatelja da pokaže da li je vaše tijelo pravilno hidrirani ili ne. To je jasno i slame u boji, to je u redu. Ali ako je žuta, trebate piti više vode jer to je znak dehidracije.

9. Još jedan znak dehidracije je suve usne. Stoga, ako tvoje usne su suhe, to je znak da trebate odmah pije vodu.

Sada kada znate koliko vode treba da pijete na dan, šta čekaš? Idite i uživajte da eliksir života. Nadamo se da će ove informacije odgovara na sve vaše upite, ali ako i dalje imate bilo kakve sumnje, možete ih postaviti u komentarima ispod teksta.

load...