Zdravlje i wellness

Crohnov plan dijete za dijete - šta je to i kako to funkcioniše?

Crohnov plan dijete za dijete - šta je to i kako to funkcioniše?

Da li znate nekoga ko pati od Kronove bolesti? Ako da, to je od najveće važnosti da prate pravo dijeta plan za kontrolu i upravljanje bolesti. Kronova bolest ili Upalne bolesti creva (IBD) nastaje zbog uporne upale crijevnog trakta. Ova bolest je iscrpljuju i može imati ozbiljne utjecaj na organizam. Simptomi Kronove bolesti uključuju proljev, bolovi u trbuhu, umor, gubitak apetita i krvarenja u težim slučajevima. Ako imate IBD, upala u slojevima zida creva sprečava tankom crijevu apsorpciju hranjivih tvari. Takođe, remeti nivo vode, koja je potrebna kako bi se osiguralo da hrana kreće duž crijeva. Tu je i gubitak apetita, što je dovelo do posljedično trošenje hranjivih tvari kao što su vitamini i minerali. Polako da pacijent postane neuhranjeni, što zauzvrat smanjuje nivo imuniteta, izlažući ga da dalje infekcije, bolesti i napada mikroba.

Uzimajući pravo vrstu hrane neće izliječiti stanje, oni definitivno pomoći da se smanji simptome. Pravo dijeta pomaže da se suzbije pogoršanja, pružajući potrebne hranjive tvari da se popuni nedostatak. Važno je da se na dijeti čim jedan otkriva on ili ona ima Kronove bolesti. To pomaže da se spriječi slabost, anemija i drugih zdravstvenih poremećaja uzrokovanih nedovoljnim hranjivih tvari u organizmu.

Kronove Diet Plan:

U nastavku su navedene najbolje namirnice treba uključiti u plan chrons dijete, ako ste pate od Kronove bolesti.

1. Balanced Prehrana:

Dijeta za plan Kronove bolesti dijeta zahtijeva da pacijent konzumira šest malih obroka dnevno, svaki obrok bogat kalorijama. Obrazloženje je dijeta je da je šest manjih obroka lakše za varenje od velikih obroka. To stavlja manji pritisak na probavni trakt i olakšava da apsorbuje hranljive materije. Također, šest manjih obroka pomažu u održavanju nečije težine. Integralne žitarice, orašasti plodovi, mahunarke i kalorija bogate hranljive namirnice čine efikasnu dijetu.

load...

2. Blagi hrane

Krompir, beli pirinač, tjestenine i hrana sa niskim vlakana spriječiti upale crijevnog trakta. U Crohnova bolest, intestinalnog trakta često iritira, što je dovelo do jake bolove i nelagodu. Bland, lak za varenje hranu treba da bude dio plana ishrane za pacijente Kronove. Kao ove namirnice nisu bogate vlaknima, pacijenti su potrebne da se posavjetuju sa ljekarima za naknadni dodaci za uravnoteženu ishranu.

3. Banana

Bokvica je zelena banana, zajednički u Južnoj Africi i drugim tropskim zemljama. Bokvica ima umirujuće na tankom crijevu. Topiva vlakna iz bokvica sprečava razvoj bakterija koje uzrokuju crijevne upale. Banana je sastavni dio Crohnova dijetu jer pruža olakšanje od upale crijeva. Kuvano zeleno bokvica ili češći žuta banana čini dobar dodatak svakodnevnoj ishrani.

4. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje sadrži antioksidanse zove flavonoida koji pomažu u rastu i popravak ćelija. Flavonoidi pomoći u smanjenju upale neutralizacijom upala izaziva slobodnih radikala. Važno je da se osigura da maslinovo ulje nije svjetlo ili ekstra lakog filtrirane ili rafinirani varijanta jer flavonoidi se filtriraju iz nje.

load...

5. Jogurt

Probiotici su korisne bakterije nalaze u fermentiranih mliječnih proizvoda kao što su jogurt, mlaćenica i kefir. Redovno imaju jogurt pomaže da se smanji upala i provjerite nezdrave gut bakterija. Pola šolje jogurta s aktivnim kulturama će spriječiti bol i trbušne oticanje. Losos, orasi, skuša i drugi izvori omega - 3 masne kiseline također pomažu da se smanji bol i upalu.

6. Vode

Kronova bolest uzrokuje dehidraciju kod pacijenata. Ovo također dovodi do problema s bubrezima, kao količinu tečnosti ulazi u tijelo je više od iznosa napuštanja. To je dobra ideja da se uključivati ​​najmanje osam čaša vode dnevno. Također je dobro da piju dovoljno vode da dopuni vode izgubljena zbog proljeva.

Crohnova bolest može biti iscrpljuju. Ugradnjom ovih prehrambenih artikala u svakodnevnoj prehrani može pomoći u kontroli simptoma i efikasno upravljati bolesti.

load...