Zdravlje i wellness

5 vrsta hleba i njihove zdravstvene koristi

5 vrsta hleba i njihove zdravstvene koristi

S promjenom načina života, naše navike se također razvija. Jesti ili jesti prerađene hrane se preferira u odnosu na kuhanje, na kraju krajeva ko ima vremena kuhati sve od nule? U stražnjem dijelu našeg uma, mi znamo da su obrađeni junk smo punjenje se sa radi naše zdravlje nije dobro, ali mi često previđaju da gnjavi brige. Hleb je dijetu za većinu domaćinstava širom svijeta. Postoje različite vrste dostupnih na tržištu kruha; svaki od njih ima svoje zdravstvene beneficije. U ovom postu, ja smo razgovarali o pet različitih vrsta hleba i njihove zdravstvene beneficije će vam pomoći da napravite pravi izbor hrane.

1. Brown Bread:

Smeđe kruh su zdravija opcija ishrane od običnog belog hleba. Oni su napravljeni od integralnog pšeničnog brašna. Mekinje i klica pšenice nisu uklonjeni tokom odluka. Kao rezultat toga, esencijalnih nutrijenata se zadržavaju u kruh. Jedan crni hleb sadrži oko 3.9g proteina, 23.6g ugljikohidrata, 2.8g vlakana, 15.2mg kalcijuma, 1.4mg željeza, 37.3mg magnezijuma i drugih sastojaka kao što su kalij, natrij, cink i esencijalne omega 3 i omega 6 masne kiseline. Vlakana u crni hleb pomaže da se smanji rizik od constipations i hemoroida. Šanse za bolesti srca, dijabetes tipa 2 i nivo šećera visokog krvnog su također smanjena sa redovna konzumacija crni hleb. Crni hleb je vrlo niska u kalorija i pomaže u kontroli tjelesne težine. Žene konzumiraju smeđa kruh i na manji rizik od žučnih kamenaca.

2. Med i zob Kruh:

Meda i zobi kruh je bogat ugljenim hidratima. A 6 inčni roll meda i zobi kruh sadrži 49 g ugljikohidrata, oko 5 g vlakana, kao i oko 260 kalorija. Također sadrži vitamin B. Većina nas voli da jede u "Subway". Subway ponuda vrste hleba koje možete izabrati. Meda i zobi kruh se tvrdi da je najviše hranjiv svih drugih vrsta na raspolaganju tamo. Zob su napravljeni od integralnih žitarica i oni pomoći da se smanji rizik od holesterola. Potrošnja ovaj hleb takođe pomaže u pravilnom probavu. Nedavne studije pokazuju da pšenica sadrži prehrambenih proizvoda kao što su zob i meda kruh može zaštititi žene od raka dojke. Dakle, sljedeći put kada planirate da jede Subway, da probam ovo kruh!

load...

3. Raženi kruh:

Raženi kruh je napravljen od mješavinu raženog i pšeničnog brašna. Ova vrsta hleba je nastao u Evropi i sada je dostupna svuda. Oni dolaze u različitim veličinama i oblicima. Raženog brašna ima amilaza enzim koji pomaže da razbije škrob u šećer. Raž tijesto je potrebno manje vode od drugih tijesto izrađena od običnog brašna. Priprema se vrši u nekoliko faza u kojima se podiže kiselost tijesta da ubije amilaze. Ovaj proces pomaže u sprečavanju tijesto iz postaje ljepljiv. To je tradicionalno pripremila kiselo proces testa. Raženi kruh predstavlja velike količine vlakana i minimalne masti. Raženi kruh ima nizak glikemijski indeks i veću količinu topivih vlakana koja može efikasno kontrolirati kolesterol.

4. Voćni kruh:

Voćni kruh pripremljen dodajući suho voće poput grožđica, ribizla, narančine kore, kajsije, datumi itd i šećer u normalu kruh. Hot cross bun je popularno jeli tokom uskršnjih i je vrsta voća kruh. Da biste poboljšali svoj ukus, jaja, cimet, muškatni oraščić i voćnih aroma se također dodaju. Voćni kruh je bogat proteinima i vlaknima, zajedno s drugim esencijalnih nutrijenata. Suho voće promovirati oralnog zdravlja i sprečavanje bolesti desni. Bademi poboljšava cirkulaciju krvi i promovirati hemoglobina u krvi. Suho voće ima nizak sadržaj natrija dovodi do manji rizik od visokog krvnog pritiska. Grožđice i suho šljive su bogate bor, koji pomaže u održavanju jake kosti. Dakle, sada znate zašto voćni kruh toliko popularan!

5. Baguette Kruh:

Baguette kruh ili francuski kruh je također dobar izbor kada je u pitanju ishrana. Ona ima dugu usku oblik. Kruh ima puno nutritivnih prednosti kao što su pružanje vitamin B, cinka i željeza u organizmu. Ima nizak sadržaj vlakana u odnosu na ostale četiri kruh, ali to je vrlo efikasna zadržati nivo šećera u krvi pod kontrolom. Jedna srednja francuski kruh sadrži 185 kalorija, 1,5 g vlakana, 36 g ugljikohidrata i 7,5 g proteina. Također sadrži folata koji metabolizira aminokiselina i sintetizira DNK u našem tijelu. Folna kiselina pomaže da naše srce zdrav i aktivan.

load...

Sljedeći put odete kupiti kruh, pobrinite se da trošiti novac na nešto zdravo. Ove kruh nisu samo pune ishrane, ali će vam uštedjeti vrijeme previše!

Nadam se da ste pronašli ovaj članak koristan. Nemojte dijeliti svoje misli ispod !!

load...