Zdravlje i wellness

39 neverovatnih prednosti bubrega (Rajma) za kosu i zdravlje kože

39 neverovatnih prednosti bubrega (Rajma) za kosu i zdravlje kože

Grah su vrlo popularan mahunarki zbog svoje velike okus, teksturu i okus. Oni su tamno crvene boje i da su u obliku bubrega. Grah su pune kalija, magnezija, željeza i proteina. Dakle, ovo je dobra zamjena mesa za vegetarijance. Grah također imaju nekoliko bolesti bore antioksidansi koji promovišu zdrav i jak imunitet.

Drugi nazivi za grah su 'Rajma' u Hindi, 'Nallachikkudu' u Telugu, 'Sigappu Karamani' u Tamil, 'Capparadavare' u kanada, 'Barbati Beej' u bengalski, 'Phanasi' u Gujarati i "Rajma 'u Punjabi. Zahvaljujući svom razne zdravstvene koristi, grah se smatra jednim od najboljih mahunarki za sve. Vrhu zdravstvenim prednostima pasulja su objašnjeni u nastavku:

39 Best Prednosti grah

Evo nekih od najčešćih grah koristi.

1. Prevenciju raka:

Grah se učitavaju sa mangan koji djeluju kao antioksidans odbrana (1). To pomaže da se smanji slobodnih radikala u mitohondrije na ćelijskom nivou. Ovo također sadrži vitamin K za koje se zna kako bi zaštitili svoje ćelije od oksidativnog stresa i dodatno smanjiti rizik od raka.

load...

2. Brain Funkcija:

Vitamin K je prisutan u izobilju da je vrlo korisno za mozak i nervni sistem. Mijelin korice zahtijeva sphingo-lipida za pravilno formiranje. Vitamin K pomaže u sintezi sphingo-lipida koji pomoć u zdrav mozak i nervni funkcionisanje. Bubreg grah sadrže dobru količinu tiamina što je potrebno od strane moždane ćelije za kognitivne funkcije. To pomaže da se stvori acetilkolin za memoriju (2).

3. Šećera u krvi:

Bubreg grah sadrže rastvorljiva vlakna koja pomaže da se smanji stopa metabolizam ugljenih hidrata. To može spriječiti razine šećera u krvi od planinarske nakon obroka. Grah su također dobar izvor proteina koji snižava razinu šećera u krvi (3).

4. Sulfite Detoksikacija:

Sulfiti se dodaju kao konzervans za pripremu hrane kao što su salata i salata bara. Bubreg grah sadrže dobru količinu molibden da detoksikuje sulfiti. To je od vitalne važnosti za osobe s sulfit alergija jer pomaže smanjiti simptome kao što su glavobolja od detoksikacije sulfita (4).

load...

5. Probavnog trakta zdravlje:

Grah imaju nerastvorljivo vlakno koje je korisno da se reguliše rad creva i povećati stolici. Ovo pomaže u fermentacije dijetalnih vlakana u našem debelom crevu i održava dobre bakterije u probavnom traktu. Zdrava creva smanjiti rizik od raka debelog crijeva (5).

6. Kardiovaskularne Prednosti:

Visok sadržaj vlakana u grah može sniziti razinu kolesterola (6). Je folne kiseline u grah može smanjiti razine homocisteina koji dodatno smanjuje rizik od moždanog udara, srčanog udara i vaskularnih bolesti. Oni također sadrže magnezij koji pomaže u zdravom funkcioniranju kardiovaskularnog sistema.

7. Energy Booster:

Grah su bogat izvor željeza koje povećava nivo energije. Iron je također bitno za metabolizam i proizvodnju energije (7) vašeg tela. Sadržaj mangana u grah također doprinosi proizvodnju energije u vašem organizmu.

8. Bogata proteinima:

Grah se učitavaju sa proteina i mogu biti najbolji zamjena za meso ili mliječne proizvode. Troše grah s rižom dobiti potpunu ishranu (8).

9. Bone Snaga:

Mangana i kalcija sadržaj u grah pomagala u razvoju jače kosti i na taj način sprečava osteoporozu. Bubreg grah sadrže folata koji održava razinu homocisteina i smanjuje rizik od kostiju i hip fraktura (9).

10. Prevent loš holesterol:

Fibernya prisutne u grah proizvodi kiseline kratkog lanca masnih kiselina koje mogu inhibiraju sintezu kolesterola u jetri. To pomaže da se smanji i spriječiti loš holesterol (10).

11. Spriječite rizik od dijabetesa:

Bubreg grah sadrže ugljikohidrata s niskim glikemijskim indeksom. Ovo je korisno za sprečavanje rizika za dijabetes (11).

12. Sazrijevanje crvenih krvnih zrnaca:

Hranjive tvari u grah su korisni za sintezu DNK i RNK. To može smanjiti razinu homocisteina u arterijama i na taj način smanjiti rizik od srčanih bolesti (12).

13. Zdravu kožu:

Grah pomažu u održavanju metabolizma aminokiselina, glukoneogenezu, sintezu neurotransmitera, sinteza histamina, masnih kiselina, lipida i sintezu hemoglobina. Dakle, to može biti korisno u održavanju zdrave kože (13).

14. Slobodnih radikala:

Bijele grah su bogat izvor antioksidansa koje sadrže antikancerogena svojstva (14). Naše telo proizvodi slobodne radikale kao nusproizvod metabolizma ćelije. Bubreg grah su korisni u detoksikaciji ovih slobodnih radikala i na taj način smanjuju rizik od raka i mnogih hroničnih bolesti.

15. Bogate vlaknima:

Bijeli grah bubreg imaju i rastvorljiva i nerastvorljiva dijetalnim vlaknima (15). Ovo rastvorljiva vlakna može da se veže uz žučne kiseline u probavnom traktu da ga eliminiše iz organizma. Ovo je korisno za liječenje žučnih kiselina formiranje u jetri i time smanjuje loš holesterol. Nerastvorljivih vlakana može pomoći u prevenciji konstipacije, sindrom iritabilnog crijeva i divertikuloza.

16. Zdravlje srca:

Bubreg grah su bogate vitaminom B9, odnosno folne kiseline ili folne kiseline. Bijeli grah bubreg smatraju zdravo srce kao što su niske u masti sadržaj. Folna kiselina pomaže da se smanji nivo homocisteina u krvotoku (16).

17. Poboljšana Kognitivne sposobnosti:

Bijeli grah bubreg sadrže dobru količinu vitamina B1 ili tiamin. Ona pomaže u stvaranju moždanih ćelija i njihovo pravilno funkcioniranje. Tiamin je također koristan za sintezu acetilkolina koji pomaže u funkcioniranju memorije. Konzumirati bijeli grah bubreg održavanje zdrave kognitivne funkcije (17).

18. Anti-Aging:

Crveni grah su bogat izvor antioksidansa. Oni imaju anti-aging svojstva koja promovira dugotrajnost i ograničenje oštećenja ćelija. To može zaštititi vašu kožu i tijelo od zdravstvenih problema izazvanih zbog nezdravih namirnica (18).

19. Flavonoidi:

Crveni grah su bogat izvor flavonoida poput proantocianidinima (19). Ponašaju se kao anti-bora hrani i održava mladalački kože.

20. Mršavljenje Prednosti:

Crveni grah su veoma bogate vlaknima, proteina i složenih ugljikohidrata koji stabilizuje nivo šećera u krvi. Preporučljivo je konzumirati crveni grah bubreg u slučaju inzulinske rezistencije, hipoglikemije i dijabetesa. Stabilne razine šećera u krvi pomažu da se oslobodi manje insulina od strane pankreasa. Ovo promovira skladištenje masti u tijelu i održava nivo insulina od najniže do održavanju zdrave težine (20).

21. Migrena:

Folne kiseline u grah može biti korisno za poboljšanje memorije. Bubreg grah sadrže magnezij koji može spriječiti migrene i stabilizuje visok krvni pritisak (21).

22. Cink:

Bubreg grah sadrže cink ili vitamin B6 (22). Ovaj mineral pomaže u rastu tkiva i popravak oštećene kože i kose. Cink se nalazi u retini oka koji pomaže u odbijajući makularne degeneracije. Vitamin B6 također može spriječiti povezanih sa starenjem gubitka pamćenja i pada kose.

23. Sindrom iritabilnog kolona:

Grah imaju mnoge zdravstvene prednosti, uključujući lijek za 'sindrom iritabilnog kolona' (IBS). Vlakana u grah može smanjiti nelagodu od IBS (23).

24. Vitamin C:

Bubreg grah ima vitamina C. On pomaže u proizvodnji kolagena hrskavice (24). Ovaj vitamin C može spriječiti i izliječiti artritis i dovesti do zdrave kože i kose. Vitamin C je također pokazao pozitivan rezultat u snižavanju rizika od makularne degeneracije.

25. Niacin:

Grah su bogat izvor niacina koji može izliječiti katarakte (25). Oni su dobar izvor magnezija koji pruža mnoge zdravstvene prednosti, posebno za migrene koji pate.

26. Kalcij:

Grah su dobar ne-mliječne izvor kalcija koji pomaže u održavanju jake kosti i borba protiv PMS simptoma. Bubreg grah sadrže kvercetin, anti-upalni antioksidans, koji može izliječiti i spriječiti artritis i memorije gubitak (26).

27. Prevenciji osteoporoze:

Grah su visoke u rastvorljivih vlakana, kalija, bogata proteinima, folata, magnezija i cinka. Oni su također bogata gvožđem i folata koji pomažu u održavanju krvnog pritiska i prevenciji osteoporoze (27).

28. Alzheimerova bolest:

Grah su dobar izvor vitamina B koji je važan nutrijent za moždane ćelije. Takođe hrani vaš mozak živce i ćelije koje mogu spriječiti bolesti vezane dobi, kao što su Alzheimerove bolesti (28).

29. Liječi akne:

Grah su dobar izvor cinka koji igra vitalnu ulogu u održavanju zdrave kože. Cink također osigurava pravilno funkcioniranje lojnih žlijezda koje proizvode znoj. Lojne žlijezde koje su preosjetljivosti može uzrokovati akne.

Grah su bogate folnom kiselinom koja pomaže u formiranju novih ćelija kože. Redovnu proizvodnju novih ćelija može biti koristan za očistiti pore i smanjiti akne bubuljice (29).

30. Eye Health:

Troše kup crvenog pasulja dnevno jer su dobar izvor cinka koji je važan za zdravlje očiju. Dovoljne količine cinka su korisni za omogućavanje dobar noćni vid i spriječiti katarakte.

31. Zdrava imuni sistem:

Grah sadrže osam osnovnih aminokiselina koje sprečavaju mnoge bolesti i pomažu u održavanju zdravog imunološkog sistema (30).

32. Krvnog pritiska:

Je dijetalnih vlakana u grah može smanjiti nivo holesterola u krvi u vašem tijelu. To je zbog obveznica vlakana sa žučnih kiselina u crijevu. U žučne kiseline su potrebne za sintezu holesterola koji smanjuje dostupnost kiselina. Stoga, rizik od visokog krvnog pritiska se smanjuje u velikoj meri (31).

33. Upalnih bolesti:

Grah su bogat izvor mnogih hranjivih tvari koje su uključene u proces detoksikacije. To može smanjiti rizik od brojnih upalnih, degenerativnih i kardiovaskularnih bolesti za promociju zdravog života (32).

34. Reumatoidni artritis:

Bakra u grah pomaže u smanjenju upalnih stanja, kao što su reumatoidni artritis (RA) (33). Bakar je također važno da promoviše određene enzimsku aktivnost i održavaju elastičnost ligamenata, zglobova i krvnih sudova.

35. Ublažava Umor:

Sadržaja magnezijuma u grah mogu pružiti vam olakšanje od umora. Ovo takođe može opustiti mišiće, živaca i krvnih sudova. Grah su poznati za smanjenje efekata astme, bol u mišićima, glavobolja i migrena (34).

36. Smanjiti Astma:

Konzumirati magnezij-ispunjen hranu kao grah za bronchio-dilating efekt u tijelu. Nizak nivo magnezijuma može dovesti do astme.

37. Zdravi nokti:

Grah su dobar izvor biotina koji može spriječiti noktiju lom i pomoći u zdravlju noktiju (35). Nedostatak biotina može dovesti do isušivanja noktiju i usporiti rast noktiju. Ovo takođe izaziva noktima da postanu mraku.

38. Healthy kose:

Grah su puni biotin, željeza i proteina koji su potrebni za jačanje kose i noktiju. Biotin je također koristan za brzi rast kose i noktiju (36).

39. Hrana za djecu:

Hraniti svoju djecu sa grah koji su dobar izvor proteina, vlakana i željeza. Oni su meke i lako se žvakati.

Sada, pogledajmo na grah hranjiva za bolje razumijevanje o svom zdravstvene prednosti.

Hranjivi sastojci Procenat rda
Kalorija  127
Ukupna mast  (0.5 g)0%
Zasićena mast (0,1 g) 0%
Polinenasićena mast (0.3g)
Mononenasićena mast (0g)
Holesterol  (0 mg)0%
Natrijum  (1 mg)0%
Kalijum  (405 mg)11%
Ukupni ugljeni hidrati  (23g)7%
Dijetetsko vlakno (6 g) 24%
Šećer (0,3 g)
Protein  (9g)18%
Vitamin a 0%
Vitamin c 2%
Kalcijum 3%
Gvožđe 12%
Vitamin d 0%
Vitamin b-6 5%
Vitamin b-12 0%
Magnezijum 10%
Količina po 100 grama

Savjeti koristiti grah:

  • Giht i bubrega kamenje pacijenti moraju izbjeći višak potrošnje pasulja.
  • Visok iznos od crvenog pasulja mogu poremetiti ćelijski metabolizam.
  • Pre-potopite grah da pomogne u probavu i smanjiti vrijeme kuhanja.
  • Kupiti grah koji su cijeli i da nema pukotina.
  • Grah Store bubreg u hermetički kontejner.
  • Držite ih na hladnom, suhom i tamnom mjestu.
  • Možete ih čuvati do 12 mjeseci.
  • Možete ih kuhati u loncu.
  • Izbjegavati dodavanje bilo slane ili kiselim začinima.

Nadamo se da vam se sviđa naš post o prednostima grah, i da će povećati potrošnju grah da dobije svoje različite zdravstvene prednosti. Da javite nam kako ti je to pomoglo ispuštanjem vaš feedback u komentarima ispod teksta.

load...