Zdravlje i wellness

32 neverovatne prednosti sok od šargarepe (Gajar Ka Ras)

32 neverovatne prednosti sok od šargarepe (Gajar Ka Ras)

Smatra se jednim od najpopularnijih povrća širom svijeta, mrkva je nesumnjivo powerfood. Bilo da se jede sirovo ili kuhano, ovo slatko povrće je sastavni dio svake kuhinje. Ali, jeste li znali da ima sok od šargarepe na dnevnoj bazi može dokazati da bude povoljnije nego imati jednog ili dva šargarepe dnevno?

Jednostavne činjenice da sok od šargarepe potiče od najmanje od tri do četiri šargarepe čini još zdravi. Flip kroz bilo koji plan prehrane, a vi ćete sigurno naići sok od šargarepe. Ovaj sok je prepun hranjivih tvari i drugih važnih minerala kao što su mangan, kalij, vitamin K, i još mnogo toga.

Radoznali druge prednosti sok od šargarepe? Držati čitanje.

Mrkva - A Brief

Naučno ime - Daucus carota subsp. Sativus Native - Europe i jugozapadne Azije Ostala imena - Gajar (Hindi), Gajjari (kanada), Sheema mullangi (Malajalamski), Kerat (tamilski)

load...

Šargarepa ne samo za Bugs Bunny! Oni su zaista pravi blagoslov jer su bogat izvor potrebnih hranjivih tvari i minerala.

Šargarepa puna biotina, molibden, dijetalnih vlakana, kalija, vitamina K, B1, B6, B2, C i E, mangan, niacin, panthothenic kiselina, folna kiselina, fosfor, i bakar.

Oni pomažu liječenje i prevenciju bolesti poput raka i dijabetesa i poboljšati našu viziju, kože, kose i noktiju. Pije sok od šargarepe dnevno je navika da svako treba usaditi kao što je i zdrav i ukusan kao dobro. Nije kombinacija koja je lako naći!

load...

Uključujući i novi element u vašoj ishrani može dovesti do puno pitanja, a posebno u pogledu Kad će i hows. Ne brinite, mi smo tu da obrišete sve svoje sumnje.

Kliknite ovdje da biste vidjeli uvećanu verziju ovog infografičkog

Prednosti soka od šargarepe

Zdravstvene prednosti

 1. Poboljšava imunitet i kontrole bolesti srca
 2. Smanjuje holesterol
 3. Aids zgrušavanje krvi
 4. Heals Vanjska Rane
 5. Sprječava rak
 6. Poboljšava Bone Health
 7. Čisti jetru
 8. Lekove Infekcije
 9. Ublažava abdomena Gas
 10. Promovira mokrenje
 11. Uredjuju menstruacije
 12. Poslastice degeneracija makule
 13. Poboljšava oralnog zdravlja

Prenatal Care

 1. Dobra Za Dojenje
 2. Sprečava infekcije kod nerođenu decu
 3. Pruža Kalcij
 4. Pojačava imunitet kod dece

Mršavljenje Prednosti

 1. Aids rast mišića
 2. Pojačava metabolizam
 3. Povećava kapaciteta za transport kisika
 4. Pruža Instant Energy
 5. Kontrolira nivo šećera
 6. Aids Probava
 7. Čisti tijelo

Beauty Prednosti

  1. Smanjuje Suvoća i ožiljaka
  2. Sprečava akne
  3. Izvor vitamina potrebnih za kožu
  4. Kontrole Sun Damage
  5. Fights starenja
  6. Pomagala za rast kose
  7. Jača Nails
  8. Koristi se za izbjeljivanje za kožu

Sok od šargarepe Health Benefits

Sok od šargarepe blagodat za naše tijelo, jer leči veliki broj bolesti. Hajde da pogledamo prednosti ima sok od šargarepe dnevno.

1. Poboljšava imunitet i kontrole bolesti srca

Nećete verovati, ali redovito konzumiraju čašu soka od šargarepe zapravo može povećati svoj imunitet. Ona također pomaže zadržati svoje srce zdravim.

Šargarepa su bogat izvor vitamina A i beta-karoten, koji bi bio efikasan u warding off klice. Obilje vitamina A u sok od šargarepe može spriječiti nastanak bolesti srca i moždanog udara (1). Vitamin A također drži sluznice unutarnjih organa zdravim kako bi se spriječilo zaražena patogenim organizmima.

2. Smanjuje holesterol

Da li vaš nivo holesterola stalno fluktuira? Pokušajte i usvojiti mrkva sok koji je način bolji od komercijalnih proizvoda hvalisanje od nula posto trans masti.

Kalij prisutan u sok od šargarepe može smanjiti nivo holesterola, čime se smanjuje rizik od srčanih oboljenja (2).

3. Aids zgrušavanje krvi

Sok od šargarepe ima vitamina K koji pomaže u zgrušavanju krvi. To sprečava gubitak krvi i ubrzava proces ozdravljenja, kao i (3).

4. Heals Vanjska Rane

Imati sok od šargarepe može ubrzati proces zacjeljivanja eksternih rana. Dakle, sljedeći put kada završiti sa ogrebotina i rezova, ne zaboravi da pije sok od šargarepe. Vitamin C, koji je prisutan u velike količine u sok od šargarepe, pomaže da se brzo zaliječiti rane (4).

5. Sprječava rak

Sok od šargarepe također djeluje kao agent za borbu protiv raka. Povećani unos karotenoida u sok od šargarepe je rečeno da se smanji slučajeva mjehura, prostate, debelog crijeva i raka dojke (5).

6. Poboljšava Bone Health

Ko kaže da samo spanać da napravite jači kao Popaj? Sok od šargarepe je jak kandidat.

Vitamin K, prisutan u sok od šargarepe, je od suštinskog značaja za proces protein zgradi u tijelu. Ona također pomaže u vezivanju kalcija, što dovodi do brže zarastanje slomljenih kostiju (6). Kalij prisutan u šargarepu takođe pomaže da se poboljša zdravlje kostiju.

7. Čisti jetru

Sok od šargarepe može čisti i detoksikaciju jetre.

Redovna potrošnja ovog ukusnog soka može pomoći u oslobađajući toksine iz jetre (7). Krvotok ne može osloboditi tijelo od toksina i žuči kroz bubrege. Oni moraju biti izbačena iz kože. Sok od šargarepe pomagala ovaj proces i osigurava da se štetne žuč se izbacuju iz organizma. Kada funkcije jetre dobro, sprečava nakupljanje masti i pomagala u njegovom brzom probavu. Ovo sprečava debljanje i pretilost.

8. Liječi infekcije

Naše telo je izloženo milijune bakterija i infekcija dnevno. Sok od šargarepe može spriječiti i izliječiti infekcije i interno i eksterno zbog antivirusno i dezinfekcijska svojstva. Njegova oralne primjene tretira interne infekcije razvijaju u ustima, grlu, želudac, crijeva, mokraćnog trakta i debelog crijeva. Sok od šargarepe i leči kašalj, prehlade, gripe, bronhitisa, zaušnjaka, ospica, osip, rane, čirevi, psorijaza, carbuncles, gangrena, itd

9. Ublažava abdomena Gas

Svi mi doživljavamo osjećaj naduvenih u nekom trenutku u vremenu. To se događa zbog akumulacije plina u našem želucu i može biti jako bolno.

Je karminativ priroda sok od šargarepe pomaže u uklanjanju plina koje se nalaze unutar želuca, kao i crijeva, čime se pruža olakšanje (8).

10. Potiče mokrenje

Studije su pokazale da sok od šargarepe je jak diuretik (9). On igra ključnu ulogu u povećanju mokrenje, što je na kraju pomaže čišćenje gotovo 4% od ukupne tjelesne masti. Takođe, uklanja višak žuči i mokraćne kiseline, snižava krvni tlak, otklanja bubregu, izbacuje mikrobi infekcije izaziva i održava bubrega čist.

11. Uredjuju menstruacije

Da li pate od nepravilnih ciklusa ili bolne menstruacije, sok od šargarepe može biti vaš spasitelj.

Ovaj sok može poboljšati svoj menstruacije ciklusa radeći kao emenagogue (10).

12. Tretira degeneracija makule

Pije sok od šargarepe redovito može pomoći starijim osobama izbjeći rizik od makularne degeneracije.

Šargarepa je bogata beta-karoten, koja je i sama dijeli putem enzimske reakcije koja dovodi do stvaranja provitamina A (11). Ovaj nutrijent je odgovoran za antioksidativni kapacitet šargarepe.

13. Poboljšava oralnog zdravlja

Sok od šargarepe i možete napraviti svoj desni zdrave i poboljšanje ukupne oralno zdravlje.

Ovaj sok je pun spojeva sličnih mineralnih antioksidansima koji stimulišu desni i napraviti mjesta za višak salivacija (12). Svi znamo da je pljuvačka, što alkalna u prirodi, bori bakterijske invazije u našim ustima.

Sok od šargarepe Za Prenatal Care

Sok od šargarepe se posebno se smatraju korisnim za prenatalnu njegu, jer poboljšava zdravlje trudnice i djeteta.

14. Good For dojenja

Laktaciji majke i trudnice trebaju imati sok od šargarepe jer pomaže u proizvodnji mlijeka.

Unos soka od šargarepe tokom trudnoće poboljšava kvalitetu majčinog mlijeka, što je obogaćen vitaminom A. Od vitamina A pomaže rast ćelija, to je vrlo korisno u fetalni rast (13).

15. Sprečava infekcije kod plod

Kada se uzme u posljednja tri mjeseca trudnoće, smanjuje šanse za opasne infekcije utječu na dijete (14). Dakle, trudnice se obično savjetuje da konzumiraju sok od šargarepe dva puta dnevno.

16. Pruža Kalcij

Pije sok od šargarepe pruža kalcija u organizmu, što je bitno kada je u pitanju trudnica kojima je potrebna snaga da nosi dijete (15).

17. Poboljšava imunitet kod dece

Uključujući sok od šargarepe u ishrani vaše dijete je definitivno dobra ideja.

To je puno esencijalnih vitamina i minerala, i poboljšava imunitet u male djece, tako ih štiti od mnoštva bolesti.

Sok od šargarepe i mršavljenje

Ovaj ukusan sok je izuzetno punjenje. Isto tako, s obzirom da ima mali broj kalorija, to je najbolji prirodni zdravlje piće za osobu koja pokušava da izgube težinu. Ona sadrži veliku količinu prirodnog šećera, tako da ne morate dodati dodatni šećer u to. Juicing mrkva, jabuka, celer i krastavac je vrlo zdrav recept za dobar napitak za mršavljenje.

18. Muscle Growth

Svi znamo da je jedina svrha gubitka težine gubi višak masnoće u našem tijelu, koji se lako može postići konzumiranjem sok od šargarepe.

Vitamin A pomaže našem tijelu da ozdravi nakon rast mišića napornih treninga i pomagala. Fosfora u sok od šargarepe gradi, popravlja i održava mišića (16).

19. Pojačava metabolizam

Sok od šargarepe sadrži veliku količinu vitamina B kompleksa, koji pomaže u što se razbije glukoze, masti i proteina (17). Ona pomaže u izgradnji mišića i povećanje metabolizma, čime je pomogao u mršavljenja. Vitamina B kompleksa također pomaže da se smanji stres i depresiju, koja obično odvraća mršavljenja. Fosfora u sok od šargarepe pojačava metabolizam tijela, osigurava optimalno korištenje energije u tijelu, i smanjuje bol nakon treninga.

20. Povećava kapaciteta za transport kisika

Iznos od željeza u sok od šargarepe može povećati kiseonika nosivosti tijela, čime je pomogao vježba više za izgubiti težinu (18).

21. Pruža Instant Energy

Da li se osjećate kapi sve svoje snage i energije nakon teškog treninga sjednice? Popiti čašu zdravog sok od šargarepe da oživi svoj izgubljenu energiju.

Snažno prisustvo željeza u sok od šargarepe omogućava da obezbedi energiju odmah (19). Pored toga, željeza osigurava pravilan dotok kisika u mozak, što dovodi do mentalne budnosti i manje umora.

22. Controls nivo šećera

Svi znamo da pada plijen na dijabetes može povećati svoju težinu. Međutim, imajući sok od šargarepe može uravnotežiti naš nivo šećera.

Magnezij, mangan, i karotenoidi prisutni u sok od šargarepe može stabilizirati razine šećera i pomoći smanjiti težinu stekao zbog dijabetesa (20). Karotenoidi su poznati obrnuto utjecati na otpornost na insulin, čime se smanjuje nivo šećera u krvi.

23. Aids Probava

Sok od šargarepe je zapravo blagodat za naše želudac jer umiruje stomak i ubrzava proces varenja.

Od šargarepe sadrži veliku količinu vlakana, to može pomoći u varenju i da se osjećate puniji za duže (21).

24. Čisti tijelo

Sok od šargarepe čisti tijelo i oslobađa ga od bilo kojeg otrova, tako pomaganje mršavljenja.

Svježeg sirovog soka od šargarepe čisti probavni trakt od toksina i otpada, a nesvarljivi materijal iz naše tkiva, mišićnih vlakana, krvotok, zglobova i unutarnjih organa. To je, pak, leči i sprečava gojaznost (22). Takođe, sprečava bolesti kao što su žutica, giht, edem, artritis, itd

Ljepota Prednosti soka od šargarepe

Sok od šargarepe ne samo da prenosi dobro zdravlje, ali i rješava niz problema kože. Svojom ljepotom prednosti uključuju:

25. Smanjuje Suvoća i ožiljaka

Da li vaša koža izgleda beživotno i bez sjaja? Sok od šargarepe za spašavanje!

Kalij pomaže u smanjenju isušivanja kože i smanjuje ožiljke i fleke. Takođe, daje život kožu poboljšavajući tonus kože. To će također pomoći poboljšati hidrataciju i na taj način zadržati vašu kožu hidratizirana (23).

26. Sprečava Acne

Umjesto korištenja niz komercijalnih proizvoda, možete dobiti osloboditi tog tvrdoglava akni odlaskom na prirodan način. Uključuju samo sok od šargarepe u svakodnevnom rasporedu i vidjeti razliku.

Budući da je visok u esencijalnih vitamina, sok od šargarepe pomaže u prevenciji akni po Detoksikacija tijela (24).

27. Izvor vitamina potrebnih za kožu

Sok od šargarepe djeluje kao vitamin dodatak za vašu kožu i čini je sjaj.

Također sadrži mnogo zdravih hranjivih tvari koje mogu smanjiti problemi vezani kožu kao ekcem, koja je uzrokovana nedostatkom vitamina A, dermatitis i osip (25).

28. Controls Sun Damage

Da li su vaši uplašen izlaziti na sunce? Ne brini, imam sok od mrkve i reći zbogom na oštećenja od sunca.

Beta-karotenoida smanjiti opekotine i povećati otpornost kože na oštećenja od sunca (26).

29. Fights starenja

Sok od šargarepe zapravo može usporiti proces starenja.

Beta-karoten se pretvara u vitamin A u tijelu. Smanjuje degeneracija ćelija, a time usporava starenje. To u velikoj mjeri poboljšava količinu kolagena u koži koji drži je čvrsto i zdravo. Ovo pomaže u održavanju elastičnosti i smanjuje vidljive znakove starenja kao što su opuštene kože i bora (27).

30. Aids za rast kose

Pije sok od šargarepe redovito možete napraviti svoj uvojcima prekrasna i zdrava. Pomaže rast kose i sprečava peruti na vlasištu (28).

31. Jača Nails

Ako želite vijoriti zdrav i prilično noktiju, pije sok od šargarepe. To jača nokte i čini ih sjajne i oštre (29).

32. Se koristi za izbjeljivanje za kožu

To bi moglo biti iznenađujuće, ali sok od šargarepe može napraviti kožu nekoliko tona lakši.

Sve što trebate učiniti je da se neki sok od šargarepe i dodajte žličicu meda na njega. Nanesite ga na lice i vrat i polako utrljati. Dodajte prstohvat običnom soda vode i oprati lice s ovom vodom nakon 20 minuta.

Sok od šargarepe - Ishrana tabela

 

Kako napraviti sok od šargarepe

Sta ti treba
 • Šargarepe - 4
 • Šećer - za okus
 • Voda - 3 - 4 žlice
 • Ginger - 1 žlica grubo sjeckani
 • Sok od limuna - 1 kašičica
Kako napraviti

1. Operite mrkve i pod tekućom vodom. 2. Osušite ih i iseckati ih u čak i male komadiće. 3. Prenesite komada na processer hranu zajedno sa đumbirom, vodu i šećer. Blend do glatke. 4. Procijedite ovaj sok u čašu i stisnuti limun nad njim. Vaš ukusan sok od šargarepe je spreman!

Riječ oprez

Dok sok od šargarepe se smatra da je zdrav izbor, postoji nekoliko rizika povezanih s njegova upotreba. Dakle, to je bitno za vas da ih na umu prije konzumiranja soka od mrkve.

 • Pacijenti koji boluju od dijabetesa ne smije konzumirati sok od šargarepe vrlo često. To je zato što sok od šargarepe je koncentriran šećer koji može dovesti do povećanja nivoa šećera u krvi. Žvaću šargarepa je sigurnija opcija.
 • Imati previše mrkve sok može dovesti do stanja koje se zove carotenosis, pri čemu je koža nosa i tabana pretvara žućkasto-narančasta.
 • Provjeriti za alergije prije konzumiranja mrkva sok jer mnogi od nas mogu biti preosjetljivi na šargarepe.
 • Dojenje majke treba izbjeći sok od šargarepe u višak jer to može dovesti do promjene u mlijeko.

Expert odgovori za čitaoce 'pitanja

Koliko kalorija i šećera sadržaj se sok od šargarepe ima?

Sok od šargarepe je dobar izbor za večernji napitak kao svakih 100 grama soka od mrkve sadrži samo 39 kalorija. Ona također sadrži 3,9 grama šećera, što je prilično visoka u količini.

Je sok od šargarepe kiseli u prirodi?

Ne, naprotiv, sok od šargarepe je prilično alkalna u prirodi i mogu se koristiti za neutralizaciju viška kiselina prisutna u našem želucu. Pomaže u lečenju žgaravica, probavne smetnje, i nadutost.

Je sok od šargarepe tov?

Kao što je sok od šargarepe sadrži koncentriranim prirodni šećer, uzimajući ga u višak (više od jednom ili dva puta dnevno) može imati loš učinak na vaše zdravlje. To bi moglo dovesti do debljanja previše. Dakle, ne ide u vodu sa sokom od mrkve, pogotovo ako ste u potrazi na izgubiti nekoliko kilograma.

Siguran sam da mnogi od vas su očaran neograničene prednosti sok pije šargarepe. Dakle, zašto ne dati ga probati i dobiti da užaren i lijepa koža ste oduvijek željeni?

Da li već koristite sok od šargarepe u vašoj ishrani? Kako se to ti koristi? Da javite nam u komentarima.

load...