Zdravlje i wellness

27 koristi od Rooibos čaja za vaše zdravlje

27 koristi od Rooibos čaja za vaše zdravlje

Iz zemlje divlje, Južne Afrike, dolazi na skroman, ali spasonosan biljni čaj napravljen od stabljike i lišća biljke rooibos, također poznat kao crveni grm. Konvencionalno, Rooibos je mahunarki, ali ljudi najčešće konzumiraju ga u obliku čaja. Iako je u početku popularan samo u Južnoj Africi, potražnja za rooibos čaj neizmjerno povećava u drugim dijelovima svijeta sa svakim danom, zbog svoje ugodnog okusa, prepoznatljiv okus, a obilne zdravstvene beneficije.

Koristi od Rooibos čaj

 1. Može biti od koristi kod trudnica
 2. Može pomoći Mršavljenje
 3. Mogu imati koristi Novorođenčad
 4. Može poboljšati zdravlje kože
 5. Poboljšava dlake zdravlje
 6. Poboljšava Sleep
 7. Poboljšava Digestive Health
 8. Može pomoći u liječenju dijabetesa
 9. Može poboljšati plodnost
 10. Pomaže Treat Alergije
 11. Smanjuje rizik od raka
 12. Pomaže Treat Giht
 13. Sprečava bolesti jetre
 14. Pomagala u liječenju dijareje
 15. Pomaže Oslobodite Anksioznost i psihički stres
 16. Pomaže u sprečavanju Kidney Stones
 17. Može Treat menstrualnih grčeva
 18. Poboljšava metabolizam
 19. Brojači Bronhijalna Alergije
 20. Ima anti-aging efekti
 21. Pomaže u regulaciji krvnog tlaka
 22. Mogu Cure Glavobolje
 23. Može biti dobar lijek za upale
 24. Pojačava imuni sistem
 25. Poboljšava Bone Health
 26. Sprečava bolesti srca
 27. Pomaže u borbi protiv HIV-a

1. Može biti od koristi kod trudnica

Prema studiji, rooibos proglašen čaj da bude sigurnija za trudnice od drugih čajeva, zbog činjenice da je gotovo bez kofeina (1).

2. Može pomoći za mršavljenje

Rooibos čaj sadrži antioksidanse (polifenole) koji može biti koristan za mršavljenje (2), (3).

Prema jednoj studiji u Iranu, hrane bogate polifenolima mogu pomoći u mršavljenja (4). Flavonoida u čaju nije pronađeno poigravanja sa masnih ćelija na način koji sprečava gojaznost (5).

load...

3. Mogu koristiti dojenčad

Mi znamo kako delikatna bebe su. Zahvaljujući ponižavajuće okruženje i povećanje nivoa zagađenja, bebe su osjetljiviji na oksidativni stres, što u konačnici dovodi do oštećenja ćelija i tkiva. Ovo je mjesto gdje se antioksidansi u rooibos čaja dolaze u igru, jer oni štite bebe od štetnih efekata oksidativnog stresa (6).

Rooibos čaj je poznat za liječenje niz bolesti koje se odnose na bebe - kao što su kolike, grčeve u stomaku, proljev i povraćanje. Čaj, budući da su prirodno bogate vitaminom C i antioksidansa, može da se bori bolesti uzrokovane slobodnih radikala (7).

Rooibos čaj je također niska u tanina koji, inače, mogu ometati funkcije probavnog Vaše bebe. Međutim, zapamtite da rooibos čaj je samo suplementacija i nije alternativa majčinog mlijeka.

load...

4. Može poboljšati zdravlje kože

Rooibos čaj, biti bogat u alfa hidroksilne kiseline i cink, može igrati ključnu ulogu u održavanju zdravlja kože (8). Oni mogu revitalizirati kožu i daju prirodan sjaj. Čaj takođe može da pomogne izliječiti rane i nude zaštitu od štetnih UV zraka sunca.

Da li ste ikada razmišljali rooibos čaj za akne? Kada je u pitanju akne, rooibos čaj može učiniti čuda. Akne može biti noćna mora, ne mogu to? Čak i kada ga leči, ostavlja svoj trag (e) iza. Rooibos čaj, kada se primenjuje lokalno, pomaže da se tretiraju i smanjiti ožiljke od akni. Visok sadržaj antioksidanata čaja je povećava protok krvi u koži, čime se ubrzava proces ozdravljenja. Anti-upalni svojstva također pomoći za ublažavanje upaljenu kožu.

Mogao bi prestati brinuti o opekotine kada imate rooibos čaj spreman u kuhinji. Da, sunčajući se ne osjeća se odlično na momente, ali isto tako može biti jedan od najgorih stvari koje možete učiniti kako bi vaše kože. Previše izlaganja suncu može učiniti podložnim opekotine, pa čak i raka kože. Rooibos čaj, kada se primenjuje lokalno, pomaže u umirujućim upaljenu kožu izazvane zbog opekotina, ekcema, ili akne (9).

5. Poboljšava dlake zdravlje

Rooibos čaj pomagala rast kose i jača vlasi kose jer je prepun esencijalnih minerala kao što su cink, bakar, kalcij i kalij. Aktivni sastojci prisutni u rooibos čaj spriječiti mrtve stanice kože od začepljenja do folikula, čime se povećava rast kose. Anti-upalni svojstva rooibos čaja također pružiti predah od svrbež uzrokovane perut.

6. Poboljšava Sleep

Rooibos je blagi sedativ svojstva koja vam može pomoći da spavati. Takođe je utvrđeno da imaju opuštajuće i umirujuće na um, koji vam mogu pomoći jedan imati miran i dublji san.

7. Poboljšava Digestive Health

Muči iznenađenje stomak svaki drugi dan? Možda vam je potrebno da pijuckati šoljicu rooibos čaja dnevno! Rooibos čaj ima anti-grčevito efekte koji pomažu umiriti gastrointestinalnog trakta i suprotstavljanja zajedničkim probavnih problema kao što su kiselosti, mučnina, povraćanje, pa čak i kolike kod dojenčadi. Rooibos čaj je također odličan lijek za sindrom iritabilnog kolona.

8. Može pomoći u liječenju dijabetesa

Rooibos čaj sadrži aspathalin, snažan antioksidans koji je poznato da imaju potencijal da ponudi zaštitu od dijabetesa.

U jednoj Japanska studija, studija provedenih na dijabetičar štakora je predložio da aspathalic ima anti-dijabetičar nekretnine (10). Još jedna Japanska studija je došao sa sličnim nalazima u odnosu na dijabetes tipa 2, kao i (11).

U drugom Korejski studiji, aspathalin i nothofagin, dva antioksidansi prisutni u rooibos čaj, pronađeni su da imaju značajne koristi u liječenju dijabetesa (12).

Efekti za snižavanje glukoze u aspathalin u rooibos čaj pronađeni su u studiji Južne Afrike, dokazuje efikasnost čaja u pomaganju u liječenju dijabetesa (13).

9. Može poboljšati plodnost

Rooibos čaj, među svojim kolegama, utvrđeno je da nude najveću zaštitu za muške plodnosti protiv oksidativnog stresa. Ovo je otkriven u studiji Južnoafrički sprovedena u 2017. Godini (14).

U drugoj studiji, rooibos čaj je utvrđeno da produži plodnosti u japanske prepelice nosilje, aludirajući na mogućnost sličan efekat na zdravlje ljudi, kao i (15).

Dijabetes je poznato da utječu na kvalitetu sperme. Ali, u jednom Južnoafrički studija, rooibos čaj je pokazalo da ima pozitivne efekte na kvalitetu sperme kod osoba koje boluju od dijabetesa (16). Zahvaljujući prisustvu antioksidanata, rooibos čaj može također igraju ulogu u poboljšanju reproduktivne funkcije.

Oprez

Mora se napomenuti da pretjerano konzumiranje rooibos čaja može dovesti do strukturnih promjena u muškog reproduktivnog sistema, a možda čak i naškoditi funkcionisanje bubrega i jetre (17).

10. Pomaže Treat Alergije

Opet, njegova antioksidansi se mora dati kredit. U jednom japanskom istraživanju, antioksidansi u rooibos čaj nije pronađeno kako bi se poboljšala proizvodnju antitijela u organizmu, što bi moglo obranu od alergije (18).

U drugoj italijanskoj studiji, nothofagin, jedan od glavnih antioksidansa prisutnih u rooibos čaj, utvrđeno je da imaju sposobnost za liječenje alergija (19).

11. Smanjuje rizik od raka

Rooibos čaj ima svojstva koja mogu pomoći da se smanji rizik od raka. Utvrđeno je da je za mnoge stoljećima, autohtone Bušmana Južne Afrike se zakleti da od mnogih zdrave prednosti čaja. Istraživanje provedeno je predložio da čaj ima potencijal za obranu od raka (20).

Rooibos je utvrđeno da se poveća onih enzima u tijelu koje pomažu u detoksikaciji, što je na kraju pomaže usporiti DNA mutacije.

Prednost Rooibos čaj ima u odnosu na druge biljne čajeve (kao što su zeleni i crni čajevi) je u tome što je bez kofeina. Dakle, ima blizu nule toksičnost, čime se kao efikasniji oblik chemoprevention.

Prema jednoj studiji u Japanu, rooibos čaj ima veliku količinu flavonoida i djeluje kao snažan antioksidans (21). Stoga, može ponuditi zaštitu protiv raka. Još jedna North American studija je također došao sa sličnim nalazima (22).

Jedna studija Nutrition and Cancer u 2016. Godini otkrili rak preventivne sposobnost neprevrelog rooibos kada je pomoglo smanjiti veličinu papiloma jednjaka u štakora.

Ova zaštitna korist rooibos je zbog suprotstavljena aktivnost svojih flavonoida grupa na ćelije raka. Rooibos sadrži antioksidanse koji štite ćelije organizma od oksidativnog oštećenja i time smanjiti rizik od raka.

12. Pomaže Treat Giht

Rooibos može smanjiti aktivnost ksantin oksidaze u organizmu, koja je odgovorna za pretvaranje purina na mokraćne kiseline. Prekomjerne nakupljanje mokraćne kiseline može dovesti do gihta.

13. Sprečava bolesti jetre

Rooibos čaj sadrži antioksidanse koji može zaštititi jetru od oštećenja. Kada konzumira u početnim fazama problema jetre, može čak i preokrenuti štete. Jedna studija Fiziološki Istraživanje o štakorima otkrili da rooibos djeluje kao hepatoprotektivni agent (agent koji sprečava oštećenja jetre) kada je uključena u ishrani pacijenata koji pate od bolesti jetre (23).

14. Pomaže u liječenju dijareje

U studiji u Karačiju u Pakistanu, rooibos čaj je utvrđeno da imaju antispazmodičkim efekte koji mogu pomoći u liječenju abdominalne grčeve i proljev (24).

Rooibos čaj također pokazuje antivirusno djelovanje, a može biti od pomoći u tretiranju dijareje izazvane rotavirus infekcije (25).

15. Pomaže Oslobodite anksioznosti i psihički stres

Rooibos čaj također pomaže osloboditi nervne napetosti zbog prisustva magnezija, cinka i željeza u njemu. Ovi minerali pomažu da se stvori sistemske ravnotežu u mozgu. Čaj na taj način promovira poboljšanje funkcionisanja nervnog sistema.

To se često propisuju kao anti-depresije zbog svoje nerve umirujuće prednosti.

Stres je jedan od najvećih problema danas, i odgovoran je za niz zdravstvenih problema kao što su bolesti srca, gojaznost, astma, anksioznost i gastrointestinalne probleme. Jedna studija Stellenbosch University utvrdio da je aspalathin i nothofagin jedinjenja rooibos čaj može pomoći smanjiti anksioznost i stres, jer pomažu da se smanje proizvodnju kortizola - hormona stresa (26).

Stoga, nema potrebe da se oslanja na kemijske droge u borbi protiv stresa, kada možete uživati ​​u dobrotu prirodne raspoloženje pojačivač!

16. Pomaže u sprečavanju Kidney Stones

Onih sklonih bubrežnih kamenaca mora da rooibos čaj deo njihove svakodnevne prehrane. Prema članku objavljenom u Pacifiku College of Oriental Medicine alumni bilten, 2007, rooibos čaj ne sadrži oksalne kiseline, što je jedan od glavnih uzroka nastanka kamena.

Kao što je po drugi indijski studija, rooibos čaj može imati inhibitorni efekat na bubrežnih kamenaca zbog svoje antioksidativne aktivnosti (27).

 [Read Foods spriječava Kidney Stones]

17. Mogu Treat menstrualnih grčeva

Rooibos čaj već dugo se koristi za liječenje menstrualnih grčeva kod žena. Ženska Nutritional savjetodavne službe, organizacije koja pomaže ženama širom svijeta da poboljšaju svoje zdravlje i dobrobit, preporučuje rooibos čaj za liječenje menstrualnih grčeva (28). Čaj je također utvrđeno da liječenje simptoma predmenstrualnog sindroma.

18. Poboljšava metabolizam

Rooibos čaj je niska u tanina koje su odgovorne za utiču metabolizma smanjenjem stope apsorpcije željeza i proteina.

Antioksidansi u Rooibos čaj također igraju ulogu u povećanju metabolizam ćelija u organizmu.

19. Brojači Bronhijalna Alergije

Rooibos čaj je prirodni bronhodilatatora, supstanca koja širi bronhije i bronhiola, čime se poboljšava protok zraka u pluća i čineći ga lakše diše (29). Rooibos čaj, dakle, pomaže u borbi protiv simptoma astme i smanjuje ozbiljnost stanja.

20. Da li je Anti-Aging efekti

Pili Rooibos čaj može pomoći da ostanete mladi za dugo. Antioksidansi prisutni u rooibos čaj spriječiti oksidativni stres, jedan od najvećih uzroka preranog starenja.

U jednoj studiji Tajlandu, formula koja sadrži čaj i rooibos je utvrđeno da pokazati najbolje efikasnost u smanjenju bora (30).

21. Pomaže u regulaciji krvnog tlaka

U švedskoj studiji, roobois čaj je utvrđeno da inhibiraju aktivnost ACE (angiotenzin konvertirajućeg enzima), enzim koji se zna da se stisnu krvne sudove i podižu krvni pritisak (31).

22. Mogu Cure Glavobolja

Prema Pacifik College of Oriental Medicine, rooibos čaj je jedan efikasan biljni lijek za glavobolju (32).

Glavobolje obično dolazi zbog kontrakcije mišića u lice ili glavu. Rooibos čaj, zbog svoje opuštajuće svojstva, može učiniti manje napeta i odmornije, čime se eliminiše mogućnost ugovaranja glavobolje na prvom mjestu.

23. Može biti dobar lijek za upale

Po jedan japanski studiji, flavonoida prisutnih u rooibos čaj imaju antioksidativni svojstva, što može pomoći poslastica upale (33).

Anti-upalni efekti mogu se pripisati kvercetin, koji je snažan anti-upalni agens prisutan u Rooibos čaj.

U drugoj studiji, rooibos čaj, kada se uzima u kombinaciji sa crvenim palmino ulje, utvrđeno je da štiti od upale (34).

Studija sprovedena u Republici Koreji je predložio da aspalathin i nothofagin, dva glavna antioksidansi u rooibos čaj, imaju odličan anti-upalni svojstva (35), (36).

24. Pojačava Imunitet

Evo još jednog načina na koji antioksidansi u rooibos čaj da ti koristi. Biti bogat imunološki povećanje antioksidansa poput vitamina C i E, zajedno s drugim antioksidansima kao što su aspalathin, hrom, i nothofagin, rooibos čaj pomaže u održavanju infekcije na odstojanju. Pored toga što je bez kofeina, rooibos čaj ima veoma nizak nivo tanina. Zajedno, ove osobine pomoći puno u jačanju imunološkog sistema.

25. Poboljšava Bone Health

Koštane gustoće minerala u žena opada kako stare. Flavonoidi orientin i luteolin prisutni u rooibos čaj pomoći povećati mineralni sadržaj kostiju, prema izvještajima studija koju je proveo Molecular Nutrition and Food istraživanjima (37).

Također, kao što je već rečeno, rooibos čaj ne sadrži kofein. Kofein je jedan od glavnih razloga za pogoršanje zdravlje kostiju.

26. Sprečava bolesti srca

Kao što je ranije rooibos čaj pruža zaštitu od oksidativnog oštećenja, i na taj način sprečava oksidaciju bitne ćelijske komponente kao masti. Takođe, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Journal of Ethnopharmacology, rooibos čaj pomaže smanjiti nivo LDL ili loš kolesterol, koji klompe arterije i povećava rizik od srčanih bolesti. S druge strane, povećava nivo HDL ili dobrog holesterola, koji pomaže nositi masnih naslaga iz arterija u jetru. Posebno je velika napitak za one sa istorijom bolesti srca u obitelji.

U drugoj studiji Južne Afrike, rooibos čaj je utvrđeno da ponudi srčanih zaštitu pacova na kome je izvršeno ispitivanje (38), što ukazuje na sličnu mogućnost u ljude.

27. Pomaže u borbi protiv HIV-a

HIV je jedan od najsmrtonosnijih bolesti ikad. Studije su dokazale da su aktivne supstance sadržane u ekstraktu Rooibos čaj također može suzbiti infekcije HIV-om (39). Alkalne ekstrakt rooibos čaja može suprotstaviti HIV-a, prenosi u studiji objavljenoj u SAD-u National Library of Medicine.

Saznavši prednosti i mane od rooibos čaja, to ne bi bilo pogrešno reći da je to sigurno radi mnogo više koristi nego štete. Dakle, jeste li spremni za uživanje u mnoge zdravstvene koristi od Rooibos čaj? Da li ste upoznati sa bilo koje druge rooibos čaj prednosti koje smo propustili? Nemojte da nam javite putem komentirajući u okvir ispod.

load...