Zdravlje i wellness

21 neverovatne prednosti Spanaća (Palak) za kožu i zdravlje

21 neverovatne prednosti Spanaća (Palak) za kožu i zdravlje

Spanaća (Spinacia oleraceae) poznat i kao 'Palak' u Hindi, 'Pachchali Koora "ili" Palakura' u Telugu, 'Vasala Cheera' u Malayalam, 'Pasalai Keerai' u Tamil, 'Palang Sag' u bengalski i "Palak" u Punjabi. Spanać je tamno zeleno lisnato povrće koja pripada porodici Amaranthaceae. Porijeklom iz centralne i jugozapadne Azije, biljka spanać raste do visine od oko 1 stopala. Ona ima malo gorak okus, ali se smatra jednim od funkcionalne hrane zbog svojih nutritivnih, antioksidansi i anti-raka sastojaka. Njegova ponuda, hrskava, tamno zeleno lišće se koriste kao sastojci u raznim kuhinje. Iako je dostupan tokom cele godine, svježeg zelenila su najbolje nakon zimske sezone od marta do maja.

Ovo zeleno povrće dolazi u kategoriju najzdravijih namirnica na bazi biljaka. Osim što je bogata gvožđem, to je jedan od glavnih resursa pigmenata, vitamina, minerala i fitonutrijenata. Dakle, to je obećavajuće hrane sa nizom zdravstvenih koristi. U ovom postu, vi ćete znati što je spanać dobro za, spanać nutritivnu vrijednost i zabava činjenice.

Vrste Špinat:

Generalno dva sorte spanać se uzgajaju za svoje jestivo lišće, tipa kelj sa tamno zelene crinkle lišće i stan tipa lista sa glatkim obrađeni lišćem. Moderni sorti spanaća uvedene su koje rastu brže i ne lako zakucamo toplim uvjetima. Stariji sorte imaju uže lišća i jače i gorak okus od novijih. Postoje uglavnom tri različite vrste spanaća.

load...
  • Savoy: Ova sorta ima tamno zelenu izbrazdan (naborana) i kovrčava lišća. Široko je prodan u supermarketima u Sjedinjenim Američkim Državama. Savoy također ima nekoliko varijanti, kao što su "Bloomsdale", koji je otporan na vijcima, "Merlo nero" -a raznih uzgaja u Italiji i "Viroflay" - vrlo veliki spanaća sa velikim prinosima.
  • Stan ili glatkom list Špinat: Ova sorta ima široku, glatko lišće koje su prilično lako se čiste. Široko je prodan u obliku konzerviranih i smrznutih spanaća i koriste se u supe, hrana za bebe i prerađene hrane.
  • Polu-kelj: Ovo je u osnovi hibrid sorta sa malo naborani lišćem. To je slično Savoy teksture, ali se može lako čistiti. Koristi se i za svježe tržište i preradu. "Pet zvijezda" je najčešće uzgaja sorta koja je otporna na radi do sjemena.

Zdravstvene prednosti Špinat

Svi smo vidjeli Popaj jede i izgradnju velikih mišića. To je, zaista, istina, jer spanać je super hrana obećava niz spanaća koristi za zdravlje dat je u nastavku.

 1. Prednosti spanaća Za Mršavljenje:

Spanać ostavlja koristi u smanjenju težine jer je niska u kalorija i masti. To je vrlo hranjiv i ima dobru kvalitetu topiv u masti dijetalnih vlakana. Ova vlakna pomagala u probavu, sprečava zatvor, održava niskog šećera u krvi i ivičnjaka prejedanje. Dakle, ovo lisnato povrće se često preporučuje dijeti jer je u dijetama, važno je da se izbegne ponavljaju u ishrani.

2. Protiv raka:

Spanać je bogata flavonoids- je fitonutrijent sa antikancerogena svojstva. Tako je, utvrđeno je da je efikasna u usporavanju podjela ćelija u ljudskom želucu i rak kože ćelija. Osim toga, špinat se pokazala kao efikasna u pružanju zaštite od pojave agresivnog raka prostate.

load...

3. Potiče zdravlje očiju:

Spanać sadrži antioksidanse lutein i zeaksantin u izobilju koji štite oči od katarakte i srodnih dobi makularna degeneracija (SUDM). Zeaksantin je važan u ishrani karotenoida koji se apsorbuje u retine makule lutea u očima, nudeći funkcije filtriranje svjetlost. Spanać sadrži vitamin A koji je potreban za održavanje zdravih sluz membrana i neophodni za normalan vid.

4. Održava zdrave kosti:

Spanać je bogat vitaminom K koji je od vitalnog značaja za održavanje zdravlja kostiju. Šalica kuhanog špinat daje oko 1.000% od RDA vitamina K koji smanjuje i kontrolira preko aktivacije osteoklasta. To su ćelije koje pomažu u što se razbije strukturi kosti u kratkom vremenskom periodu. Vitamin K također promovira sintezu osteokalcin, protein koji je od suštinskog značaja za održavanje snage i gustoće kostiju. Spanać je dobra alternativa za mliječne proizvode jer daje odgovarajuće zamjena za kalcijum, čime se sprečava nastanak osteoporoze. To je važan proteina za vegane jer pomaže u izgradnji mišića tkiva kao i podrška rast kolagena.

5. Smanjuje Hipertenzija:

Hipertenzija ili visoki krvni pritisak je odgovoran za izazivanje bolesti bubrega, bolesti srca i moždanog udara. Konzumiranje spanać je koristan u smanjenju hipertenzije, kao neke od svojih sastojaka pomažu da se smanji stres i anksioznost. Hranjive tvari u spanaća igraju ključnu ulogu u održavanju ravnoteže Na- K pumpe spuštanjem K (kalij) u vašem organizmu. Vitamin C također igra važnu ulogu u smanjenju hipertenzije.

6. Opušta tijelo:

Spanać održava tijelo opušteno i potpuno bez stresa. Sadrži ogromne količine cinka i magnezija koji omogućuju vam da spavate bolje noću, čime način za efikasnije ozdravljenja. Magnezij pomaže u popunjavanju vašeg izgubljenog energije u sekundi. Dobar san kvaliteta počiva umorne oči, tako opuštanje vaše tijelo u cjelini.

7. Potiče gastrointestinalno zdravlje:

Konzumiranje više od spanaća promovira gastrointestinalno zdravlje. Beta-karoten i vitamin C prisutan u njemu štite ćelije debelog organizma od štetnog dejstva slobodnih radikala. Osim toga, folna kiselina sprečava oštećenja DNK i mutacije u debelog ćelija.

8. Mozga i nervnog Funkcija:

Spanać održava pravilnu mozak funkcionira posebno u starosti. Potrošnja spanaća svakodnevno čini vaš mozak mlade i aktivne, čime se omogućava da mislite inteligentno. Spanać sadrži folna kiselina, vitamin K i vitamin C, koji pomažu u modulira proizvodnju hormona našeg nervnog sistema. Vitamin K promovira zdrav nervni sistem i moždane funkcije olakšavanjem sintezu sfingolipida, ključne masti koja čini mijelin korice oko naše živce. Tako, spanać može dokazati koristan za ispravljanje ponašanja i kognitivnih problema.

9. Prevencija ateroskleroze i srčanog udara:

Prekomjerne taloženje masti može uzrokovati zadebljanje zida ljudske arterije što dovodi do ateroskleroze. Srčanog udara su uzrokovane zbog otvrdnjavanje arterija zidova. Spanać je bogat Lutein sadržaja koji sprečava zadebljanje zidova arterija, čime se smanjuje rizik od srčanog udara. Osim toga, spanać sadrži visoke kvalitete nitrit koji ne samo da pomaže u sprečavanju nastanka srčanog udara, ali i liječi bolesti srca povezane sa taloženje masti.

10. Snižava krvni pritisak:

Peptidi sadržani u spanaća su efikasni u snižavanju krvnog pritiska, jer inhibiraju angiotenzin I-konvertirajućeg enzima.

11. Anti-upalni svojstva:

Spanać sadrži Neoxanthin i violaxanthin, dva anti-upalni epoxyxanthophylls koji regulišu upale. Dakle, to je korisno u prevenciji upalnih bolesti kao što su artritis, osteoporoza, migrene i astme.

12. Pomaže u kalcifikacija:

Biti bogat vitaminom K, spanać pomaže u kalcifikacije. To je zato što ovaj vitamin je ključan komponenta procesa koji se zove Karboksilacija koja proizvodi matrice Gla proteina. To direktno sprečava kalcijuma od formiranja u tkivu, čime se bore ateroskleroze, kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara.

13. Poboljšava imunitet:

Vitamin A u spanaća štiti i jača tačke ulaska u ljudsko tijelo, kao što je sluznica, respiratornog, urinarnog i crijevnih trakta pored toga što je ključna komponenta limfocita (bijelih krvnih stanica) koje se bore protiv infekcija. Jedna šolja spanaća daje čak 337% od RDA vitamina A.

14. Sprečava Anemija:

Redovno konzumiranje spanaća može spriječiti anemiju kao što je odličan izvor željeza. Ovaj mineral je posebno važno za menstruaciju žene i raste djece i adolescenata. Osim toga, to je puno bolje nego crveno meso, jer pruža mnogo manje kalorija i masti i holesterola. Potrebna je i željeza za dobru energiju, jer je sastavni dio hemoglobina koji prenosi kisik do svih ćelija tijela.

Spanać Prednosti za kožu

Koža je najveći i najosjetljiviji organ našeg tijela. Mi svi žude za zdravu i užaren kože jer poboljšava naš izgled u velikoj mjeri. Dakle, čak i naša koža treba određene hranjive tvari za održavanje svoje zdravlje. Zeleno lisnato povrće su odlični za kožu i spanać nije izuzetak. Ispunjen sa najkorisnije vitamina kao što su vitamin A, vitamin C, vitamin E i vitamin K, kao i vitalnih minerala, ovo povrće ima važnu ulogu u njege kože. Sljedeće su prednosti spanać za kožu.

 15. Liječi akne:

Spanać je efikasan u raščišćavanju akni, čime se održava zdravu kožu. Da riješi akni, možete napraviti masku za lice miješanjem spanaća sa malo vode i nanošenja ga na licu 20 minuta. Ovo će ukloniti prljavštinu, ulje i upala od vaše kože, tako osvježavajući i podmlađivanje ga iznutra. Također se možete piti spanaća sok s drugim sokovi od povrća miješa u sljedećim proporcija, ½ paradajz, ¼ krastavac, 1 šargarepa, 1 celer, ½ crvena paprika, ½ šolje kupusa, 1 zeleni luk i pregršt spanaća. Blend ovim sastojcima da se sok i popiti dnevno. Ovo je efikasno za lečenje kože i sprečava akne.

16. Zaštita od sunca:

Spanać je bogat vitaminom B koji štiti kožu od štetnih ultra ljubičaste zrake koje izazivaju oštećenja od sunca, raka kože i preuranjenog starenja kože.

17. Anti-aging Prednosti:

Spanać je prepun tona antioksidansa koji uništavaju slobodne radikale u organizmu. Ovi slobodni radikali oštećuju kožu, zbog čega će preuranjenog starenja. Dakle, jesti špinat redovno će zadržati mlade kože i usporiti u vezi degeneracije starosti, čineći vaš koža izgleda mlađe i podmlađena.

18. Poboljšava Ten:

Biti bogat vitaminom K i folne kiseline, spanać vam daje jasnu ten smanjenjem akne, modrice na koži i podočnjake. Blagodati vitamina i minerala u ovo povrće vam brzo olakšanje od suve svrab, pružajući vam blistav ten.

19. Skin Repair:

Kao što je ranije navedeno, spanać je bogat izvor vitamina A i vitamina C. Vitamin A poboljšava tonus kože, dok vitamin C igra važnu ulogu u popravku, kao i rast ćelija kože. The Amazing antioksidansi i hranjive tvari u spanaća ujednačiti ten, čineći kožu izgledati blistava.

Prednosti Špinat za kosu

Pravilna ishrana je od vitalnog značaja za dobijanje luksuzan kose. Za tu svrhu, važno je imati uravnoteženu prehranu koja vam pruža potrebne hranjive tvari. Spanać zauzima važno mjesto u tom pogledu, jer je prepun hranjivih tvari i antioksidanata koji promovišu zdrave kose. Ovdje su sljedeći spanać pogodnosti za kosu.

20. Potiče rast kose:

Spanać je super hrana koja se sastoji od vitamina B, C i E, kalija, kalcija, željeza, magnezija i omega - 3 masnih kiselina od koji su potrebni za zdrav rast kose. Iron pomaže crvenih krvnih zrnaca nose kisik u folikula dlaka koja je neophodna za zdrav rast kose i snažne vlasi.

21. Borbe Gubitak kose:

Gubitak kose često dolazi zbog nedostatka željeza. Ovaj mineral jača pramenova omogućavanjem krvnih zrnaca da prenose kiseonik u folikula. Nedostatak željeza uzrokuje anemiju što dovodi do gubitka kose kod drugih neželjenih efekata. Spanać je bogata folatima i željeza. Dok folata pomaže stvaranje crvenih krvnih zrnaca, željezo pomaže da prenosi kisik, čime se borbi protiv gubitka kose.

Spanać Nutrition Facts:

Spanać ( Spinacia oleracea), sirova,
Nutritivna vrednost na 100 g.

(izvor: usda nacionalna baza hranljivih materija)

Princip Vrednost hranjivih sastojaka Procenat rda
Energija 23 kcal 1%
Ugljeni hidrati 3,63 g 3%
Protein 2,86 g 5%
Ukupna mast 0,39 g 1.5%
Holesterol 0 mg 0%
Dijetalno vlakno 2,2 g 6%
Vitamini
Folati 194 μg 48.5%
Niacin 0,724 mg 4.5%
Pantotenska kiselina 0,065 mg 1%
Piridoksin 0.195 mg 15%
Riboflavin 0,189 mg 14.5%
Tiamin 0,078 mg 6.5%
Vitamin a 9377 iu 312%
Vitamin c 47%
Vitamin e 2,03 mg 13.5%
Vitamin k 482,9 μg 402%
Elektroliti
Natrijum 79 mg 5%
Kalijum 558 mg 12%
Minerali
Kalcijum 99 mg 10%
Bakar 0.130 mg 14%
Gvožđe 2.71 mg 34%
Magnezijum 79 mg 20%
Mangan 0.897 mg 39%
Cink 0,53 mg 5%
Fito-hranljive materije
Karoten-ß 5626 μg
Kripto-ksantin-ß 0 μg
Lutein-zeaksantin 12198 μg

Ovo tamno zeleno lisnato povrće je središnjica hranjive tvari koja se sastoji od ugljikohidrata, šećera, rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna, natrij, vitamin, minerali, masne kiseline, aminokiseline i vode. Razni spanać zdravstvene beneficije može se pripisati povoljnog nutritivnog profila objašnjeno u nastavku.

  • Voda: Špinat ima visok sadržaj vode 1 šolja kuvanog spanaća pružanja 164 grama ili oko 5 oz. Vode. Ovo je posebno važno jer naše ćelije kože su također sastavljena od vode. Konzumiranje puno vode čuva vaše stanice kože hidratizirana, čineći vaš koža izgleda mlado i blistava.
  • Vitamin A: Spanać je bogat izvor vitamina A. Šolja kuvanog spanaća daje oko 943 mcg ovog vitamina što je ekvivalentno 105% od preporučene dnevne količine (RDA) za muškarce i 135% od RDA za odrasle žene. Međutim, hronična upotreba vitamina A u visokim nivoima (više od 10 puta RDA) može dovesti do toksičnosti. Tako da je potrebno pratiti potrošnju ovog vitamina.
  • Vitamin C Vitamin C je antioksidans koji je od vitalnog značaja za rast i popravak vaših ćelija kože. Od ovog vitamina se ne skladišti u organizmu, ona mora biti osigurana iz svakodnevnoj ishrani. Spanać je bogat vitaminom C uz jednu šolju kuvanog spanaća pružanja približno 17,6 mg ili skoro 20% od RDA za odrasle muškarce i 23% RDA za odrasle žene.
  • Iron: Kao što je ranije navedeno, željezo je vitalna komponenta hemoglobina, proteina u crvenim krvnim zrncima koja snabdeva kiseonikom tkiva. Jedna šolja kuvanog spanaća sadrži oko 6 ½ mg željeza što je ekvivalentno 81% od RDA za odrasle muškarce i 36% RDA za odrasle žene.
  • Magnezij Magnezij igra važnu ulogu u zarastanje rana na koži i infekcija. Šalica kuvanog spanaća daje oko 157 mg magnezija što je oko 37% od RDA za odrasle muškarce i 49% od RDA za odrasle žene.
  • Oxilic kiselina: Kuhani špinat treba radije sirove jedan, jer kao i većina zeleniš, spanać sadrži oxilic kiseline. Ova kiselina ometa apsorpciju kalcija u tijelu, ali kuhanja spanaća može otkloniti njene efekte. Stoga, preporučljivo je da se kuhati špinat, a ne da ga dodate salatu u sirovom obliku,

Dakle, to je oko nutritivnu vrijednost od spanaća i njegova neverovatna koristi. Na cjelini, ovaj zeleni superhrana je prepun brojnih zdravih atributa, to je teško pobrojati sve! Nemojte dijeliti svoje komentare ispod.

load...