Zdravlje i wellness

17 najboljih koristi od repa (Shalgam) za kožu, kosu i zdravlje

17 najboljih koristi od repa (Shalgam) za kožu, kosu i zdravlje

Imam prilično odnos ljubavi i mržnje sa repa. Repa ne može biti najimpresivniji povrća na tržištu, ali veruj mi nakon što se upoznaju sa neverovatnih prednosti repe, nećete bježati od toga.

Šta je Turnip?

Repe su skrobaste povrće iz porodice Brassicaceae koji uključuje i kupus, kelj, prokelj i sl Iako se obično odnose na baburasti korijene kao repa, njihove klice i lišće su jestive i vrlo hranjiv, i koriste se u Evrope, Azije i istočne američke kuhinje. Njihova baburasti korijeni su često na kockice ili sjeckani i kiseli dok je njen zelenila se koriste u variva i supe. Beba repe su prilično ukusno, tendera i slatko i na taj način, može se dodati salatama i jeli sirovo. Kao repa sazrijeva, ukus postaje još izraženije i teksturu čvrsto i Woody (1).

Unutrašnje meso repa povrća je bijele boje sa primesama ljubičaste do ružičaste u crvenu, dok je boja kože korijena sijalica ovisi o količini sunčeve svjetlosti prima i obično bijele. Ove povrće su uglavnom konusni oblik, ali ponekad mogu biti okruglog oblika. Njihova maksimalna težina može doći do 1 kg. Svoje lišće ukus nešto kao senf dok korijeni imaju blagi opor okus s daškom gorkog slatkoće. Vrhunac sezone repa je jesen ili zimi.

load...

Su repa dobro za vas? Pa, lisnato zeleno povrće koje dolaze iz vrhova repe sijalice su poznati kao repa zelje. Oni se mogu dodati u salate ili sotiranom i služio je kao prilog. Iako je korijen se najčešće koristi, njegovom vrhu svježeg zelenila mnogo hranljive, što je nekoliko puta bogatiji vitaminima, mineralima i antioksidansima. Sve u svemu, repa može biti savršena zamjena za krompir, jer sadrži samo 1 - 3 kalorija u odnosu na one u krompir. Rutabagas su ukrštanjem repa i kupus koji su veći, okrugli, imaju žute boje mesa i da su slađi od repa.

Lokalna imena repa su 'Šalgamu' u Hindi, 'Tella Dumpa' u Telugu, "Knol Khol 'u Tamil,' Madhura Mullangi 'u Malayalam,' Navil Kosu 'u kanada,' Salgam 'u Marathi,' Shalgom 'u bengalski i "Šalgamu 'u Punjabi.

Zdravstvene prednosti Repe:

Kao i većina drugog povrća, repa su niske u kalorija i stoga, sasvim hranjiv. Postoje razne repa zdravstvene prednosti, pogledajte šta su oni.

load...

1. Prevenciju raka:

Ove krstašica povrće sadrže visok nivo antioksidansa i fitohemikalije, koji smanjuju rizik od raka. Prisustvo glukozinolata sprečava kao i smanjuje učinak od raka. To su prirodni biljni hemikalije koje provaliti u dva jedinjenja dok vari tj indoles i izotiocijanata. Oni pomažu u procesu jetre toksina, borba efekte kancerogena i može inhibirati rast tumorskih stanica. Uključivanje ove povrća u svakodnevnoj ishrani može smanjiti rizik od raka dojke, kao i debelog crijeva i rektuma tumora (2).

2. Kardiovaskularno zdravlje:

Repe imaju veliki anti-upalni svojstva, zbog prisutnosti velike količine vitamina K. One pomažu u prevenciji srčanih udara, srčanih moždanog udara i drugih bolesti srca. Repa greens pomoć u probavu tako što apsorbuje više količina žuči koja koristi se holesterola prisutna u organizmu. Ovo rezultira u smanjenju kolesterola. Repa su također odličan izvor folne kiseline, što dodatno pomaže da se poveća se kardiovaskularni sistem (3).

3. Bone Health:

Repe su važan izvor kalcija i kalija koji su od vitalnog značaja za zdrav rast i održavanje kostiju. Redovno konzumiranje repa inhibira oštećenja zglobova, rizik od osteoporoze i učestalost reumatoidnog artritisa. To je također odličan izvor kalcija, minerala koji podržava proizvodnja tijela vezivnog tkiva (4).

4. Lung zdravlje:

Je prisutan u dim cigarete uzrok karcinogenima nedostatka vitamina A, što je rezultiralo u pluća upala, emfizem i drugih problema sa plućima. Vitamina A koje su sadržane u repe zelje pomaže u održavanju zdravih pluća borbu protiv ovog nedostatka (5).

5. Pomaže u Probava:

Visok sadržaj vlakana u repa zelje podržava probavni sistem tijela (6). Istraživanja su pokazala da glukozinolata može pomoći bakterija proces želudac poput Helicobacter pylori.

6. Sprječava Ateroskleroza:

Previše slobodnih radikala u organizmu uzrok oksidaciju lošeg holesterola i grudica trombocita u našem organizmu, što dovodi do ateroskleroze, stanje koje oštećuje krvne sudove. Vitamini E, C i beta karotena u repa korijene i zelene su odlični antioksidansi koje se bore protiv slobodnih radikala u tijelu. Dakle, redovna konzumacija repa sprečava razvoj i napredovanje ovog stanja (7).

7. Tretman uobičajena oboljenja:

Lekovitosti moć repa je koristan u sprečavanju nekoliko uobičajenih bolesti kao što su nedostatak gladi i hemoroida. Redovno konzumiranje repa čak može izliječiti kamen u bubregu ako je dovoljno mali (8).

8. Koristan za mršavljenje:

Repe su niske u kalorija i stoga, mogu činiti dio efikasnog programa mršavljenja. Njihov visok sadržaj vlakana, s druge strane reguliše metabolizam, kontrolira tjelesnu težinu i podržava zdrav i aktivan debelog (9).

9. Liječi Astma:

Anti-upalni svojstva repe može pripisati njihovom visokom sadržaju vitamina C, koji je snažan antioksidans. Ova svojstva su efikasni u lečenju astme i suzbijanje simptoma astme. Istraživanja su pokazala da je davanje repa u astmatičara mogu umanjiti teško disanje.

10. Sprečava Body Miris:

Tijelo miris je čest problem, posebno u ljetnim mjesecima. Repa sok je vrlo koristan u oslobađanje od tijela miris. Pije repa sok je generalno dobar za zdravlje i pomaže da se izbegne miris tela (10).

11. Jača imunitet:

Repa korijen igra važnu ulogu u pravilnom funkcioniranju imunološkog sistema organizma (11). Sadržaja beta-karotena u repa pomaže organizmu u proizvodnji zdravih membrana.

12. Eye Health:

Repa zelje su bogat izvor luteina, karotenoid koji promovira zdravlje očiju i sprečava očne bolesti kao što su makularna degeneracija i katarakte (12).

13. Prednosti Antioksidansi:

Repe su bogate antioksidansima, uključujući vitamin C, vitamin A, vitamin E, mangana i beta-karoten (13). Korijeni su posebno bogate vitaminom C, dok je list-zelje su puni svih tih antioksidanata. Oni također sadrže kompleks fitonutrijenata koji stimulišu antioksidativnu aktivnost, čime se povećava njihovu sposobnost u borbi protiv slobodnih radikala i sprečavanje oštećenja DNK u ćelijama.

Koža Prednosti Repe:

Repa su bogati vitaminom A, vitamin C i beta-karoten, kao i minerala poput bakra koji su od vitalnog značaja za održavanje zdravlja kože. Dakle, ovo povrće nudi sljedeće prednosti za vašu kožu.

14. Osvjetljuje Vaša koža:

Česti unos repa čuva vaše svijetle kože i glatka. Visokog sadržaja vitamina A i C pomaže u održavanju zdravog i blistavog izgleda kože (14).

15. Tretman Torn Feet:

Vanjsku upotrebu od repa pomaže u liječenju pocepane noge. Za tu svrhu, možete uzeti oko 12 repa zajedno sa svojim lišćem i kuvajte ih u vodi. Prije odlaska u krevet, namočite noge u ovom prokuvane vode, zajedno sa repa za 10 minuta i utrljati neke repa na razorene kožu stopala. Redovno radim ovo za 3 dana će učiniti vaš stopala meka i popravak vaše kože. Repa lišće će pomoći eliminirati bore na stopalima.

16. Anti-aging Prednosti:

Kao što je ranije navedeno, repa su odličan izvor antioksidansa vitamina C. Ovaj vitamin se bori i uklanja slobodne radikale koji su odgovorni za izazivanje starenja kože. Dakle, to pomaže da zadrži znakove starenja kao što su mrlje, bore i fine linije na odstojanju (15).

Kosa Prednosti Repe:

Se učitava s vitaminima, antioksidansima i mineralima, repa su dobri za kosu kao dobro. Repe može biti korisno za kosu na sljedeći način.

17. Promovira Healthy kose:

Redovno konzumiranje repa poboljšava zdravlje i boje kose. Oni su dobar izvor bakra koji je uključen u formiranje melanina. Melanin je pigment koji daje boju kose. Oni su također bogate antioksidansima kao što su vitamini C i E, beta-karoten, lutein i zeaksantin koji pomaže u održavanju zdrave kose.

Repa nutritivni podaci:

Repe imaju bogatu hranjivu vrijednost koja se sastoji od vitamina K, A, C, E, B1, B3, B5, B6, B2 i folne kiseline, kao i minerala kao što su mangan, vlakna, kalij, magnezij, željezo, kalcij i bakar. To je također dobar izvor fosfora, omega - 3 masnih kiselina i proteina. Provjerite nutritivnu vrijednost repa ovdje.

Korijen repa ( Brassica rapa (Rapifera Group) ),Fresh, raw, Nutrition Value per 100 g
Princip Vrednost hranjivih sastojaka Procenat rda
Energija 28 kcal 1.5%
Ugljeni hidrati 6,43 g 5%
Protein 0,90 g 1.5%
Ukupna mast 0,10 g <1%
Holesterol 0 mg 0%
Dijetalno vlakno 1,8 g 5%
Vitamini
Folati 15 μg 4%
Niacin 0,400 mg 2.5%
Pantotenska kiselina 0,200 mg 4%
Piridoksin 0,090 mg 7%
Riboflavin 0,030 mg 2.5%
Tiamin 0,040 mg 4%
Vitamin a 0 iu 0%
Vitamin c 21 mg 35%
0,03 mg <1%
Vitamin k 0,1 μg <1%
Elektroliti
Natrijum 39 mg 2.5%
Kalijum 233 mg 5%
Minerali
Kalcijum 30 mg 3%
Bakar 0,085 mg 9%
Gvožđe 0,30 mg 4%
Magnezijum 11 mg 2.5%
Mangan 0.134 mg 6%
Cink 0,27 mg 2%
Fito-hranljive materije
Karoten-ß 0 μg
Karoten-α 0 μg
Lutein-zeaksantin 0 μg

Kalorije: Uprkos svoje bogate ukus, repa su niske u kalorija. Jedna šolja sirove repe daje samo 36 kalorija što može ispuniti 2,5% dnevnog unosa kalorija ako pratite 1500 kalorija ili 1,8% dnevnog kalorijskog unosa u slučaju 2000 kalorija. Šalica kuvanog kalorija pruža samo 30 kalorija i 4 grama šećera.

Vlakana: vlakna mogu pomoći da se osećate puno i stoga je koristan u ograničavanju unos kalorija. Šalica od repa daje oko 5 grama vlakana. Kuhana repa daje oko 4 grama vlakana što je 16% od dnevnih potreba. Preporučene dnevne potrebe vlakana je 25 grama i 38 grama za muškarce i žene, odnosno.

Ugljikohidrata, proteina i masti: Repe sadrže obilne količine ugljikohidrata. Jedna šolja serviranje sirove repe osigurava oko 8,5 grama ugljikohidrata. Ova se sastoji od približno 5 grama šećera i 1,2 grama škroba. Šećer i škrob pružiti vaše telo energiju potrebnu za svakodnevno funkcioniranje. Repe imaju nizak proteina i masti sadržaj sa jednom šoljom repa pružanja približno 1 gram proteina i 0,1 grama masti.

Vitamini: Repe su bogate nekoliko vitamina. Šalica pire repa daje oko 27 mg vitamina C. Ovaj vitamin je antioksidans koji olakšava obnavljanje tkiva i imunitet. Preporučene dnevne potrebe ovog vitamina za odrasle iznosi između 75 i 90 mg za žene i muškarce, odnosno. Repe su bogate B vitamina, kao što su riboflavin, tiamin, niacin, folna kiselina i pantotenska kiselina. Jedna šolja repa daje oko 0,2 mg vitamina B6. Preporučeni dnevni unos ovog vitamina je 1,3 mg. B vitamini su važni kao oni olakšavaju masti, ugljenih hidrata i metabolizam proteina, nervnog sistema i zdravu kožu, kosu, oči i jetru. Repa zelje su relativno veći u vitaminima, nudi više od vrijednosti od vitamina A i K. Jedan dan Oni su također dobar izvor vitamina C i A. Jedna šolja repa zelje sadrži 33 mg vitamina C i 6373 Međunarodni jedinice (ij) vitamina A koji zadovoljava oko 64% dnevnih potreba. Ona također pruža 318 IU vitamina K koji je oko 3 puta dnevno zahtjev za odrasle.

Repa - 100 g Repa zelenilo - 100 g
Kalorija 2832
Vitamin c 21 mg 60 mg
Vitamin a 0 mg 11587 iu
Vitamin k 0,1 μg 251 μg
Kalcijum 30 mg 190 mg
Gvožđe 0,3 mg 1,10 mg
Mangan 0.134 mg 0,466 mg
Karoten-ß 0 μg 6952 μg

Minerali: Repe sadrže različite minerale. Jedna šolja pire repa daje oko 76 mg kalcija što je ekvivalentno 8% od preporučenog dnevnog vrijednosti. Ona također pruža 407 mg kalija koji je od vitalnog značaja za održavanje zdravog krvnog pritiska i ravnotežu tekućine. Preporučeni dnevni unos kalija je 4700 mg. Repe također sadrže male količine željeza, magnezija, fosfora, natrija, cinka, mangana i selena.

Stoga, repa može biti zdrav i ukusan dodatak ishrani. Biti malo kalorija, mogu se koristiti i kao zamjena za krompir u mnogim jelima.

Nadam se da vam se sviđa naš post o prednostima repe. Dakle, početi pronalaženje načina da se repa na tanjiru, i iskoristiti svoje neverovatno koristi. U cilju promocije dugotrajnost i kvaliteta života, uključuju pravo vrste hrane u vašoj ishrani. Ostati zdrav, budi sretna !!

load...