Zdravlje i wellness

16 neverovatnih prednosti Sapota soka za kožu, kosu i zdravlje

16 neverovatnih prednosti Sapota soka za kožu, kosu i zdravlje

Sapota je tropskog voća, koja pripada porodici Sapotaceae. Naučno ime je Manilkara zapota i to je porijeklom iz Meksika, Centralne Amerike i Kariba. Druga imena za Sapota su chicku, Lamoot, noseberry i sapoti.

Sapota voće ima zrnasti teksturu i lagani mošusni okus. Izrežite voće na dva dijela i pokupi meso da napravi osvježavajući sok. Sok treba uživati ​​bez ikakvih dodataka uživaju svoj jedinstveni okus.

Sapota sok poznat i kao chikoo sok ili Sapodilla sok je nadaleko poznat po to je neverovatno koristi. Hajde da pogledamo Sapota sok prednosti:

(Chikoo Ka Ras) ili Sapota Juice za zdravlje:

Sapota sok zdravstvene prednosti uključuju sljedeće:

1. Dobar izvor esencijalnih nutrijenata:

Kao i većina voćnih sokova, Sapota sok je prepun niz esencijalnih hranjivih tvari. Sadrži velike količine vitamina A, B i C. To je dobar izvor minerala kao što su bakar, niacin, željezo, kalcij i fosfor.

load...

2. Treats želuca i crijeva Disorders:

Chikoo sok sadrži poseban spoj nazvan tanina, prirodni polifenoli koji neutrališu kiseline do taloženja proteina. Tanini također imaju anti-parazitske, protuupalno antivirusno i antibakterijska svojstva. Anti-upalni svojstva Sapota soka spriječiti zdravstvene probleme kao što su gastritis i crijeva poremećaja. Ona također pomaže u uklanjanju otpada iz trbuha.

3. Sedativno i Poboljšava Bone Health:

Sapota sok je vrlo efikasan sedativ koji opušta živce i ublažava stres. Ima visoke koncentracije vitamina B, koji smanjuje stres i pomaže da se prevaziđu umora. Ona ima u izobilju količinu kalcija koji pomaže da se ojača i poboljšanje kvaliteta kosti.

4. Aktivira imuni sistem:

Vitamin C u Sapota sok jača imunološki sistem i razvija otpornost protiv infektivnih agenasa. Također je korisno za skupljaju štetne slobodne radikale. Piti Sapota sok dnevno za sprečavanje virusnih, bakterijskih i parazitskih efekt u sistemu internih organa.

load...

5. Visok sadržaja vitamina A:

Vitamin A je vrlo korisno za poboljšanje vida. Potrebno je za održavanje zdravih sluznica i kože. Vitamin A i štiti od pluća i raka vrata maternice.

6. Pojačava energije:

Sapota sok je bogat fruktozom i saharoze, koji obnavlja energiju i revitalizira tijelo odmah. To ga čini vrlo korisno za trudnice i decu u razvoju.

7. Odlična Laksativ:

Sapota sok sadrži velike količine vlakana, što je odličan laksativ. Sok ne samo pomaže da se osloboditi zatvor, ali i štiti sluznicu debelog crijeva od toksina koji izazivaju rak.

8. Smanjuje rizik od određenih bolesnih stanja:

Sapota sok pomaže u održavanju zdrave težine i smanjuje rizik od dijabetesa i bolesti srca. Takođe aktivira učinak crijeva.

Sapota Juice kose:

9. Čini kosu glatkom i Soft:

Redovno konzumiranje Sapota soka pruža osnovne hranjive tvari potrebne za održavanje zdravu kosu. Čini kosu glatkom i mekom, čineći ga lakše upravljati.

10. Bori se protiv peruti i drugih otpadaka:

Vitamin C u Sapota sok se bori protiv bakterija na koži glave i umiruje kožu za odbranu od peruti. To pomaže da biste dobili osloboditi od folikula ostataka i ubrzati rast kose.

11. Pomaže posredno u rast kose:

Sapota sok je vrlo korisno za vožnju unazad nadbubrežne umor žlijezde. Ovo održava pravilan balans hormona, a time, ohrabrujući rast kose.

12. Sprečava prevremeno dlake prosede:

Sapota sok poboljšava cirkulaciju krvi i popravke kapilare da se gusta i jaka dlaka. Zadržava prirodnu boju tako što sprečava preuranjeno prosjed kose. Prema tome, svako jutro piti Sapota sok da se sjajna i sjajne kose.

Sapota Juice za kožu:

13. Poboljšava ten:

Sapota sok sadrži hranjive tvari kao što su vitamin C, vitamin A i nekoliko minerala, koji pomažu da se poboljša prirodno teksturu i ten kože.

14. Aids proizvodnju kolagena:

Vitamin A i C u Sapota sok vlaži kožu i sprečava isušivanje i peruta koža. Potrebno je za proizvodnju kolagena koji firmi i tonizira kožu. On takođe promoviše elastičnost i stvara ligamenta za brz oporavak.

15. Kašnjenja znakova starenja:

Antioksidansi u Sapota sok iskorijeniti slobodne radikale iz tijela, odlaže proces starenja. Dakle, konzumiranje Sapota sok će spriječiti stvaranje bora, fine linije i druge znakove starenja.

16. Štiti od sunca efekti:

Sapota sok štiti kožu od štetnog djelovanja sunca i zagađivača. Smanjuje opekotine uzrokovane stalnim izlaganjem UV zrake i sprječava rak kože. Nanesite Sapota sok tematski na koži da olakša gubitak boje kože, ožiljci od akni i pjege.

Uz toliko proglasio prednosti Sapota soka, sigurni smo da ste vi će ga uključiti u svoju ishranu! Nadam se da vam se sviđa članak. Ne zaboravite da ostavite ispod svoje komentare.

load...