Zdravlje i wellness

16 neverovatnih prednosti Bael sokova za kožu, kosu i zdravlje

16 neverovatnih prednosti Bael sokova za kožu, kosu i zdravlje

Bael, također poznat kao bilwa je vitalni stablo u indijske kulture koji se najviše zasađeno oko hramova. Ovo drvo ima mnogo ljekovita svojstva. Plod je teško, drveni i glatka sa slatkim mesom unutar koje se mogu konzumirati svježe ili sušeno. Oni su također pomiješana s pića i slastica sa šećerom ili jaggery. Beal voće, također poznat kao drvo jabuke, sadrži proteine, beta-karoten, vitamine, tiamin, riboflavin i vitamin C.

Svi dijelovi stabla se koriste u medicinske svrhe, ali bael sok je najčešći način da ostanu u dobroj formi i zdravlju. Da vidimo na top 16 prednosti Bael voćnih sokova, divan dar prirode:

Bael Juice Prednosti:

1. Bolesti srca:

Miješati sok od zrelih bael voća s nekim ghi. Uključuju ovu mješavinu u svakodnevnoj ishrani za sprečavanje bolesti vezanih srce kao srce udaraca i napada. To može smanjiti nivo glukoze u krvi za gotovo 54%.

load...

2. Gastro svojstva zaštite:

Ovaj magični sok može izliječiti čir na želucu koji su izazvani zbog neravnoteže razine sluznice ili oksidativnog stresa u želuca traktu. Jedinjenja fenola prisutne u ovom soku su puni antioksidansima kako bi se smanjila čira na želucu.

Kontrola 3. Kolesterol:

Bael sok pomaže u kontroli kolesterola, a smanjuje nivo holesterola u krvi. Bael sok kontrolira triglicerida u serumu i tkiva lipida profila.

4. Antimikrobna svojstva:

Bael sok ima antimikrobna svojstva. Raspakovanu sok se koristi za kontrolu gljivičnih i virusnih infekcija. Oni imaju antimikrobna svojstva budući da sok sadrži cuminaldehyde i eugenol u njemu.

load...

5. Anti-upalni svojstva:

Bael sok sadrži anti-upalni svojstva koja se koriste za smanjenje histaminom izazvane kontrakcije. Ovo također daje pozitivne rezultate za opuštanje i čađ upale organa.

6. Zatvor:

Bael voćni sok je najbolje konzumirati lijek za smanjenje zatvor i bol u stomaku. Sadrži laksativ svojstva za čišćenje i toniziranje crijeva. Redovno pije ovo od 2 - 3 mjeseca će se smanjiti ispod hronični zatvor. Možete miješati ovo sa šećerom i piti dva puta dnevno kako bi se olakšao bolove u stomaku za djecu. Dodati malo crnog papra i soli sok za uklanjanje toksina iz crijeva.

7. Dizenterije i proljeva:

U ayurveda, ovaj je rekao za liječenje proljeva i dizenterije bez groznice. Možete ga miješati sa jaggery ili šećera.

8. Cooler:

Piće Bael voćni sok s medom za liječenje kiselosti. Također možete primijeniti ovaj na svom jeziku za liječenje afti. Piće Bael sok prije ručka ili večere za smanjenje topline i žeđ iz tijela. To može biti najbolji napitak tokom užarenom ljeta!

9. Osip kože:

Mix 30ml soka od lovora, kumin sa Bael sok i piti dva puta dnevno za liječenje urtikarije. Ovo može biti korisno za osip na koži i simptome kao što su bledo crveni, podigao, svrbi potresa.

10. Majčino mlijeko:

Drva sok od jabuke se mogu konzumirati sa suvim đumbira u prahu i jaggery majke novorođenčeta. To pomaže da proizvode više mlijeka za dojenčad.

11. Rak:

Redovito konzumiraju ovaj sok u cilju sprečavanja ili liječenja raka dojke.

12. Blood pročišćivač:

Mix 50 grama celuloze sok sa malo tople vode i dovoljno meda. Ovaj napitak će vam pomoći da očisti krv.

13. Hemoroidi:

Tanina u bael voćni sok je koristan za liječenje proljeva, kolere, hemoroida i vitiligo. To je ujedno i pomoći u liječenju anemije, uho i poremećaja oka. U ayurveda, sok se meša sa kurkuma i ghi i prostire se na slomljene kosti za liječenje frakture.

14. Scurvy:

Skorbuta je bolest koja se javlja zbog nedostatka vitamina C. To ima štetne posljedice na krvne sudove. Bael sok je dobar izvor vitamina i leči ove bolesti.

15. Respiratornih problema

Sok bael voća može izliječiti respiratorne probleme poput astme ili hladno. Ovo daje otpornost na hladnoću.

16. Kontrola dijabetesa:

Bael sok sadrži laksativi koji su korisni za kontrolu razine šećera u krvi. To stimulira gušteraču i pomaže im dovoljno proizvodnju inzulina koji kontrolira nivo šećera u krvi.

Nadam se da ste pronašli ovaj članak informativan. Da ostavite komentar!

Slika Izvor: 1

load...