Zdravlje i wellness

16 koristi joda za kožu i zdravlje

16 koristi joda za kožu i zdravlje

Ne zaboravite one TV reklame u kojima tržište soli kao jodiranu? Imaš li ideju zašto su to uradili? Jednostavno zato što nedostatak joda je u porastu, toliko da je oko 40% ljudi širom svijeta su u opasnosti (1).

Samo da će dati pozadinu, jod je vitalna komponenta potrebna za pokretanje mehanizam vašeg tela, čineći svoj unos neophodno i važno. Ali ne mnogi znaju o prednostima joda u funkcionisanju ljudskog organizma. Ako je to slučaj s vama, kao i, ova poruka je za tebe.

Nastavite sa čitanjem znati više.

Šta je Jod?

Otkrivena u 1800. Francuski kemičar, jod je nemetalnih element nalazi uglavnom u okeanima i zemljišta. To je rijetka topiv u vodi element u tragovima koji igra značajnu ulogu u metabolizmu i razvoj nervnog sistema (2). Morate se konzumirati joda u odgovarajućim količinama za održavanje različitih sistema u vašem tijelu, a posebno štitne žlijezde. Manjak joda uzrokuje značajne posljedice i dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema (3). Jod kombinira sa drugim supstancama, kao što su kalij, formirajući kalijum jodid, koji se dodaje da obrađuju soli.

load...

Dakle, sa takvim istaknutu ulogu, nedostatak joda u organizmu sigurno će postati očigledno kroz problem. Hajde da pogledamo taj aspekt sada.

Nedostatak joda

Nedostatak dovoljne količine joda u organizmu dovodi do nedostatka joda. Neki od simptoma uključuju proširenje štitne žlijezde, depresija, anksioznost, mentalni problemi, i autizam. Mogućnosti obrazloženje smanjiti i letargija preuzima. Metabolizam je teško pogođena, što dovodi do debljanja, zatvor, i nepravilnog probavu. Imunitet i smanjuje i postajete skloni hladno, kašalj, i groznicu. Hormonalne neravnoteže javlja, a to može dovesti do emocionalnog previranja. Žene doživljavaju blagi bol u grudima (e) za vrijeme menstruacije.

Kada nedostatak joda dobiva ekstremno, to dovodi do zatajenja organa i nepravilne funkcije štitnjače, koji utiču na metaboličke aktivnosti tijela. Nedostatak joda je ozbiljan problem kod trudnica (4). Ona odlučuje i zdravlje djeteta i majke i može majorly utjecati na mentalne i fizičke sposobnosti fetusa. Istraživanja su pokazala da nedostatak joda i autizam povezani (5). Iako je potrebno dalje istraživanje u ovoj oblasti, nedostatak joda i autizam udio zastrašujuća korelacija (6).

load...

Nedostatka joda je globalni zdravstveni problem pogađa i zemljama u razvoju i razvijenih zemalja. Jodom bogate Topsoil brzo omotač širom svijeta zbog zagađenja okoliša, sve je više i više problem za nabavku jod prirodno.

Da biste izbjegli nedostatak joda, trebate konzumirati dovoljno joda i pazimo na jod nivoima u vašem tijelu. Nastavite sa čitanjem da zna kako se to radi.

Preporučeni unos joda

Prvo, hajde da otkrijemo koliko joda vaše tijelo zahtijeva. Preporučena prosječan dnevni unos za odraslu osobu iznosi najmanje 150 mcg (mikrograma), koji ide do 250 mcg za trudnice (7). Za djecu, raspon varira 90-150 mcg, u zavisnosti od njihovih godina. Nabavite pregled redovno učiniti da znate svoj nivo joda.

Postoje razni izvori joda. Nekoliko namirnica i preko dodataka counter sadrže jod zahtijeva naše tijelo. Neke od njih navedene su u nastavku:

 • Proizvodi od žitarica
 • Dairy, posebno mlijeko
 • Jaja
 • Morski plodovi
 • Voce i povrce
 • Jodirana sol

Zdravstvene prednosti Jod

Ovdje su neke značajne joda pogodnosti za svoje zdravlje. Hajde da pogledamo ih sad. Čitajte dalje.

1. Pozitivno utiče na metabolizam

Jod čini ili razbija metaboličkih funkcija organizma jer pomaže u proizvodnji hormona koji utiču na metaboličku aktivnost vašeg tela. Jod pomaže bolju apsorpciju hrane, a potom i pretvaranje u energiju. Kalorije su spaljene da se pretvori u energiju, omogućavajući gubitak težine. U suprotnom, oni se čuvaju kao višak masnoće, što dovodi do debljanja i letargije. Ovaj proces drži vas aktivan i energičan tokom dana i dovodi do mirnog sna noću, čime posredno eliminiše depresije i nesanice (8).

2. Podržava štitnjače

Štitne žlijezde koristi jod za proizvodnju hormona, kao što su tiroksin i trijodtironin, koji pomažu u funkcioniranju različitih mehanizama život održavanje. Nedostatak joda uzrokuje štitne žlijezde za uvećanje i dovodi do bolesti kao što je kretenizam, hipotireoza, i gušavost. Štitne žlijezde treba mnogo hranjivih tvari da zadrži svoj pravilno funkcioniranje, a jod je najvažniji od svih. Nedostatak joda dovodi do abnormalne funkcije štitne žlijezde, što dovodi do niz problema kao što su pogoršanje pamćenja, gubitak kose, i alergije (9).

3. Podržava reproduktivni sistem

Reproduktivnih organa rastu i sazrijevaju prirodno uz pomoć joda. Također, jod omogućava lako trudnoći sa minimalnim komplikacijama i štiti plod od neuroloških problema. Pravilan unos joda čuva majku i dijete zdravo, posebno na plod, kao što je odlučujući faktor njihovo mentalno i fizičko zdravlje. Jod dodaci se preporučuje trudnicama da ispune svoje visoke zahtjev joda jer moraju da troše za sebe i na plod. Pažljivo i pravilno unos joda smanjuje šanse male porođajne težine, prematuriteta, mrtvorođene djece, autizma, kao i mnoge druge u vezi trudnoće pitanja (10).

4. Jača imunitet

Bakterije i virusi ne mogu napredovati u jod bogata okruženje. Stoga, jod štiti organizam od bolesti. To gradi jaku odbranu aktiviranjem antioksidantima i štiti vaše tijelo od problema opasna po život kao što su bolesti srca i raka. Nedostatak joda može rezultirati oštećenjem imuniteta, zbog čega je neophodno za jak imuni sistem (11) adekvatne jod.

5. Sprečava Hipotiroidizam

Unos adekvatne joda štiti organizam od stanja koje se zove hipotireoza, proširenje žlijezde štitnjače prisutan u prednjem dijelu vrata. Ova ekspanzija uzrokuje mnoge funkcije organizma da uspori i dovodi do masovnih povećanje težine. To dovodi do sušenja kože, manju koncentraciju, grčevi, oticanje, zatvor, au ekstremnim slučajevima, komu i zatajenja srca. Prisustvo adekvatnu količinu joda u organizmu eliminiše šanse takvih ekstremiteta na tijelu (12).

6. Može pomoći Treat fibrocističnih bolesti

Žene koje pate od fibrocistična bolesti, stanja u kojem grudvice rastu u grudi, možete pronaći utjehu u jod. Smanjuje znakove fibroze i štiti vas od boli i nelagode koji dolazi s njim. Jod je, dakle, u velikoj mjeri se koristi u modernim i alternativne terapije za liječenje fibroze. Jod omogućuje proizvodnju stabilne i funkcionalne estrogena, koji se brine o zdravlju dojke i eliminira nastanak kristala i ciste u dojkama. Iako je ovo područje iziskuje daljnja istraživanja, preliminarni testovi su dokazali vezu između jodom i tretman fibrocistična bolesti (13).

7. Održava kognitivne sposobnosti

Ako ne možete misliti i vide ispravno, trebalo bi da se zahvalim joda u vašem tijelu za pomoć to učinite. Ako postoji bilo kakav znak pad u mozgu aktivnostima, odmah provjerite razine joda vašeg tela. Studije su dokazale instant poboljšanje mentalnih sposobnosti nakon uzimanja joda. Povećava produktivnost kod odraslih i razvija kognitivne sposobnosti u uzgoju djece (14).

8. Reguliše Hormoni

Štitnjače proizvodi i regulira mnoge hormona u vašem tijelu. Jod igra vitalnu ulogu u funkcioniranju štitne žlijezde, čime se držeći svoj hormoni pod kontrolom i sprečavajući ih fluktuirajući. Hormoni reguliraju mnoge procese u tijelu, i jod im omogućava da rade dobro (15).

9. Štiti od zračenja

Jod štiti štitnjače u vaše tijelo od upijanje radioaktivnih elemenata, štiteći žlijezde iz koje proizilaze povrede zračenja. Ova nekretnina joda dolazi u ruci ako postoji nuklearni curenje ili katastrofe u elektrani. Takođe, lekari koriste jod za liječenje pacijenata koji pate od zračenja tretmana (16).

10. Fights patogena

Jod se preferira za liječenje patogeni uzrokuju bolesti. Oralni antibiotici ubijaju dobre bakterije uz loše, lišavajući tijelo zdravih bakterija i ostavljajući nepotrebne ostataka u vašem tijelu (17). S druge strane, iako jod ima sličan učinak kao antibiotik, ne oštećuje dobre bakterije koje potrebe organizma.

11. Pruža zaštitu protiv raka

Jod pomaže vašem tijelu smanjiti i ubijaju ćelije raka izazivaju. U proces koji se zove apoptoza, što je smrt sistematski ćelije u višećelijskih organizama, jod zaustavlja i ubija ćelije koje mogu stalno raste i ubiti tijelo. Jod igra ulogu u sprečavanju štitnjače, dojke, prostate i želuca karcinoma (18).

12. Ti čuva energiju

Prisustvo joda u organizmu održava te i aktivan. Jod pomaže štitnjače da pravilno funkcionira i pomaže vam da se krećete s entuzijazmom, agilnost i pozitivnost (19).

13. Drži nokte Strong

Jod jača slabe i lomljive nokte. To poboljšava opšte stanje i štiti ih od infekcija. Dobro izbalansirana ishrana će osigurati odgovarajući unos joda, koji će zadržati svoje zdravlje noktiju i garantuju jasno, tvrdi, i čip-dokaz noktiju (20).

14. Poboljšava oralnog zdravlja

Jod ubija štetne bakterije u ustima, sprečavajući propadanje zuba i tuposti. Ona čisti i jača zube i to je sredstvo za dezinfekciju koje drži zube jak i zdrav. U njoj se čuva usta svježe i bez mirisa (21).

Prednosti joda kože

Jod pomaže formiranje zdravog i blistavog izgleda kože. U njoj se čuva suhu kožu na distanci i reguliše nivo vlage u koži. To ubrzava zarastanje ožiljaka i rezova, promovira obnovu kože, i drži ček na hormone koji uzrokuju akne. To usporava znakove starenja usporava stvaranje bora i fine linije (22).

Prednosti joda za kosu

Jod je go-to za duge i sjajne kose, jer osigurava pravilan rast kose i sprečava lomljenje kose. Jod je ispuni za kosu jer ubija gljivice koja napada folikule kose. Jod je antiseptičkih svojstava štiti vlasište od infekcija, pružajući čist prostor za kosu da raste (23).

Požnjeti ove prednosti, važno je konzumirate jod-bogate hrane. U nastavku su navedene neke od njih.

Jod-Rich Foods

Konzumiranje jod-hrana bogata vam pomaže pri sprječavanju nedostatka joda. To je najbolje da se uključuju hranu u ishranu da prirodno sadrže jod umjesto hemijski izazvane one. Postoji mnogo jod-hrana bogata na raspolaganju, a evo, napravili smo popis nekih lako dostupnih.

1. Krumpir

Pečeni krumpir imaju maksimalni sadržaj joda u odnosu na bilo koju drugu kuvana oblik krompira. A srednja krompira može dati do 40% od preporučenog dnevnog unosa joda, što je oko 60 mcg.

2. Mlijeko

Imati čašu mlijeka jednom ujutro i jednom u večernjim satima će vam pomoći da ispunite svoj dnevni unos joda. Mlijeko, osim sadrže kalcij, vitamin D, i druge korisne minerale, ima jod u pravoj količini. A srednja čašu mlijeka može pružiti 37% od unosa joda potrebnih za svakodnevne potrebe i sadrži 56 mikrograma to.

3. Jodirana Salt

Možete li zamisliti da jedete jelo bez soli? Teško zamisliti, zar ne? Imajući to na umu, sol je jodiranu, tako da ne postoji način da ćete propustiti da ga. To je najlakši način da se jodom zato što imaju tendenciju da dodate soli u gotovo svako jelo jedeš. A gram jodirane soli sadrži oko 77 mcg joda.

4. Kuhana jaja

Kuhana jaja su najjednostavniji za napraviti! Oni su lagani i zdravi, a možete ih halapljivo se bez muke. Jedna velika jaje sadrži 12 mcg joda, što je oko 10% od potrebnog dnevnog unosa joda. Da li su jaja za vrijeme obroka ili kao grickalice kako bi se zadovoljile potrebe jod vašeg tela.

5. Banane

Banana je jedan obično na raspolaganju voće koje je puna hranjivih tvari i pronašao tokom cijele godine. A srednja banana sadrži oko 3 mcg joda. Konzumiraju voće svaki dan bilo direktno jesti ili dodavanja u smoothie ili salatu.

Kao što smo vidjeli, jod je važno za vaše tijelo. Ali, kao što je u slučaju bilo kakvih drugih mineralnih, trošeći ga u višak može imati neželjene efekte. Čitajte na znati više.

Nuspojave Jod Predoziranje

Jod mogu izazvati neželjene efekte u nekoliko ljudi kada se uzima u visokim količinama. Ponekad, ima tendenciju da uzrokuje probleme kod nekih ljudi, čak i ako to nije predoziranja. Neke nuspojave joda su glavobolja, mučnina, racing srca, visoka temperatura, bol u trbuhu, proljev, povraćanje, žeđ, i curenje nosa. To je najbolje da se obratite lekaru kada primijetite takve simptome. Takođe treba da pazimo na unos joda i pobrinite se da ne pretjerujte s tim (24).

Jedan dobar način da se osigura da ne pretjerate unos joda je da ga konzumiraju prirodno. Kako? To je gdje idemo.

Da bi se povećala Jod Nivoi In Your Body Naravno

Kao što smo ranije razgovarali, to je najbolje da se jod prirodno. Suplementi su lako dostupni na tržištu, ali kada možete nabaviti prirodno bogati izvori joda, onda je najbolje da ide s njima. Okolina u kojoj se nalazite, mesto hranu raste, i svježinu zraka obzira na povećanje razine joda u vašem tijelu prirodno. Pročitajte ispod da znam kako.

 • Jedite organski uzgaja hranu i onih koji dolaze iz vrha zemlje jod-bogat. Pobrinite se da se hrana skladišti u keramičkim posudama.
 • Kupiti kruh i brašno koje su organski i cijeli pšenice. Izbjegavajte namirnice koje sadrže brom.
 • Kupuju proizvode za njegu kože koji su bez toksičnih kemikalija.
 • Kada ste u zatvorenom prostoru, otvorite prozore i pustite svježi zrak dolazi u zadržati područje čisto i prozračan.
 • Imaju čiste i svježe vode umjesto gaziranih pića i sokova.

Uzimajući Jod Doplate

Kada nije dovoljan unos joda kroz prirodne načine, uzeti jod dodatke kao kalijum jodid, natrijev jodid, i Lugolovim rješenje da biste poboljšali nivo joda. Konzumiranje ih je lako. Samo miješati dodataka ili u vodu ili voćni sok i piti ga.

Nedostatak joda je ozbiljan problem zdravlje u zemljama u razvoju. Dakle, to je vrlo potrebno za vas kako bi bili sigurni vaše tijelo postaje dovoljno joda i troše ga na način koji je siguran za cijeli sistem.

Dakle, to je oko koristi od joda, hajde da sada pogledamo nekoliko najčešća pitanja:

Expert odgovori za čitaoce 'pitanja

Da li jod potpadaju pod kategoriju vitamina ili minerala?

Jod je mineral i hemijski element.

Su jod dodaci skupo?

Jod suplementi nisu jako skupo u odnosu na druge zdravstvene dodataka. Oni su dostupni na šalteru u medicinskim trgovinama.

Kako se so jodiranu?

Temeljno prahu soli i blagi rastvor kalijum jodid miješaju da jodirana sol.

Da li postoji razlika u izgledu zajedničkih soli i jodirana so? / P>

Ne postoji razlika u izgledu i ukusu između oba soli. A test so treba da se uradi da znam razliku.

Nadam se da ste pronašli gore navedene informacije o prednostima joda korisno. Nemojte pratiti unos joda i biti svjestan svoje efekte, tako da možete napraviti informirani izbor. Ako imate bilo kakve povratne informacije ili pitanja, molimo vas da ih postavite u komentarima ispod teksta.

load...