Zdravlje i wellness

15 najboljih pogodnosti beta karotena za kožu, kosu i zdravlje

15 najboljih pogodnosti beta karotena za kožu, kosu i zdravlje

"Mi možemo napraviti opredjeljenje za promociju povrće i voće i integralne žitarice na svaki dio svakog izbornika. Možemo napraviti veličine porcija manji i ističu kvalitetom u odnosu na kvantitet. I možemo pomoći u stvaranju kulture - zamislite ovo - gdje naša djeca pitati za zdrave opcije umjesto njih otpor. "- Michelle Obama.

Prva dama SAD-a stvara revoluciju hrane. Ona se propagiraju zdrav i hranjiv navike u ishrani. To je široko priznat da ste ono što jedete. Hranjiv hrane promovira mentalno i fizičko zdravlje. Jedan od najvažnijih hranjivih tvari za organizam je beta karoten koji je poznat po svojoj viziji povećanje snage. Postoje mnoge druge pogodnosti beta karotena.

Ono što je beta karoten?

Karotenoidi su prirodno pigmenti nalaze u biljkama koje su odgovorne za prenosim jarke boje voća i povrća. Oni su u izobilju u prirodi. Procjenjuje se da postoji 500 različitih karotenoida, uključujući i beta karoten, alfa-karoten, lutein, kriptoksantin i zeaksantin, raspoređenih u biljci i alge svijeta.

load...
  • Beta karoten je izvođenje latinski naziv za mrkva, jer spoj je prvi put izvedena iz mrkve korijena.
  • To je organski spoj koji se hemijski klasificiran kao ugljovodonika i posebno kao terpenoidnih.
  • To je snažno obojeni pigment koji prenosi žute i narandžaste voća i povrća svoje bogate nijanse. Jednom progutaju, ona će biti pretvorena u vitamin A (retinol) koji obavlja nekoliko bioloških funkcija unutar tijela. Vitamin A također djeluje kao antioksidans koji štiti ćelije od štetnih efekata štetnih slobodnih radikala.
  • Beta karoten i nekoliko drugih karotenoida su također poznat kao "provitamin A", jer djeluju kao prekursori za proizvodnju vitamina A u organizmu.
  • Ostali karotenoidi kao likopen, lutein i zeaksantin se ne može pretvoriti u vitamin A.
  • Oko 50% vitamina A u vegetarijanske ishrane pružaju beta karoten i druge karotenoide. Beta-karoten se proizvodi sintetički ili iz palminog ulja, alge i gljivice.
  • Vitamin A je uključen u formiranje glikoproteina. Bitno je za vid i se naknadno pretvara u retinolska kiselina koja se koristi za procese kao što su rast i ćelija diferencijacije.

Nutritivnu vrijednost beta karotena:

Kada se unosi u organizam, beta karoten se pretvara u vitamin A (retinol) u malom crevima sisara beta-karoten 15 i 15 monooksigenaze, enzim. Višak retinol se skladišti u jetri i sintetiziran u aktivne vitamin A u trenucima potrebe.

To je jedan od najčešćih oblika karotena, je topiv u masti, ali ne i rastvorljiva u vodi. Kako bi se osigurala pravilnu apsorpciju, 3 do 5 grama masti treba konzumirati. Karotenoida suspendovan u ulju su više apsorbuje od onih u vodu i hranu. Prema podacima Nacionalnog instituta za zdravlje, preporučeni unos beta-karotena je 3000 međunarodnih jedinica (IU) i 2310 ij za odrasle muškaraca i žena, odnosno.

Isto tako, preporučuje doza od 1.650 IU za bebe od 7 - 12 god mjeseci starosti 1000 IU za djecu u dobi od 13 godina, 1320 IU za djecu od 4 - 8 godina i 2000. IU za djecu od 9-13 godina. Umjesto da konzumiranje izolovane dodataka beta-karoten, često se preporučuje da konzumiraju 15000 IU mješovitih karotenoida dnevno za odrasle i djecu stariju od 13 godina.

load...

Karotenoida olakšava komunikaciju između ćelija poboljšanjem izraz gena koji kodira za koneksin proteina. Ovi proteini čine pore ili funkcija jaz između stanične membrane, što omogućava ćelije da komunicira kroz razmjenu malih molekula.

Zdravstvene prednosti Beta karoten:

Odgovor karoten koristi primarni beta može se pripisati činjenici da je uključena u formiranje vitamina A koji je od vitalnog značaja za održavanje zdravih sluz membrana i kožu. Neki beta karotena prednosti su kako slijedi.

1. Kardiovaskularno zdravlje:

Uzimanje ishrana bogata beta karotenom smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti u značajnoj mjeri. Beta karoten radi s vitaminom E kako bi se smanjio oksidaciju LDL kolesterola, čime smanjuje rizik od ateroskleroze i koronarne bolesti srca.

2. Sprječava rak:

Beta karoten pomaže u borbi protiv raka kroz svoje antioksidativni kapacitet. Osim toga, pomaže u održavanju vaše ćelije u odgovarajuće komunikacije, čime se sprečava rast ćelija raka. Stoga, unos beta karotena hrane bogate smanjuje rizik raka dojke, debelog crijeva, usne šupljine i raka pluća.

3. Dobar za mozak:

Istraživanja su dokazala da potrošnja beta karotina je korisno za svoj mozak, jer znatno usporava kognitivne starenja. Osim toga, može da se bori oksidativnog stresa koji mogu oštetiti moždane ćelije tokom vremena, čime se smanjuje rizik od demencije.

4. Liječenje respiratorne bolesti:

Visoki unos beta karotena namirnica pomaže povećati kapacitet pluća i osloboditi respiratorne bolesti, čime se sprečava poremećaje disanja kao što su astma, bronhitis i emfizem.

5. Sprečava Dijabetes:

Razne studije su pokazale da osobe sa adekvatnog nivoa beta karotena u organizmu imaju manje šanse da pate od poremećena tolerancija glukoze i dijabetesa.

6. Sprečava degeneracija makule:

Godine makularne degeneracije je bolest oka u kojoj makuli oka, koja je odgovorna za centralni vid, počinje da razbije. Potrošnja adekvatnog nivoa beta karotena (15mg), zajedno s drugim hranjivih tvari mogu usporiti napredovanje u vezi starosne makularne degeneracije (SUDM).

7. Sprečava Reumatoidni artritis:

Nedostatak beta karotena i vitamina C djeluje kao faktor rizika za reumatoidni artritis. Dakle, potrošnja adekvatne razine beta karotena potrebno je spriječiti pojavu ovog stanja.

8. Jača imuni sistem:

Beta karoten jača imunitet aktiviranjem timusa koji je jedan od najvažnijih izvora imunološke zaštite. Timusa omogućuje vaš imuni sistem da se bori protiv infekcija i virusa, tako da uništava kancerogene ćelije prije nego što može da se proširi.

Koža Prednosti beta karoten:

Beta karoten se pretvara u vitamin A koji je od vitalnog značaja za održavanje zdrave kože. Vaše tijelo pretvara koliko vitamin A iz beta karotena jer treba; visoke doze ovog vitamina može biti otrovan. Prednosti ovog pigmenta kože su sljedeći.

9. Daje zdravi sjaj:

Beta karoten sprečava prerano starenje kože djelujući kao antioksidans, supstancu koja smanjuje oštećenja kisikom uzrokovane UV zračenja, zagađenja i drugih ekoloških opasnosti kao što su pušenje. Potrošnja adekvatnog nivoa beta karotena prenosi prirodan sjaj vašoj koži, što ga čini još atraktivnijom i lijepa. Neumjerenost, međutim, treba izbjegavati jer može izazvati tabane, dlanove, nos, pa čak i beli deo tvoje oči skrenuti bundeva žute boje.

10. Smanjuje Sun Osjetljivost:

Visoke doze beta karotena vaša koža manje osjetljiva na sunce. Dakle, to je posebno korisno za osobe s eritropoetična protoporfirija, rijetkog genetskog stanje izaziva bolna osjetljivost suncu, kao i probleme sa jetrom. Osim toga, to može povećati efikasnost kreme za sunčanje. Potrošnja oko 90 do 180 mg beta karotena mogu smanjiti opekotine od sunca i pružaju SPF 4. Stoga, hrane koja sadrži beta karoten ili dodataka mogu biti u kombinaciji sa kreme za sunčanje da poboljša svoju efikasnost.

11. Tretman Oralna leukoplakija:

Oralna leukoplakija je stanje koje se karakteriše bijele lezije u ustima ili jezika, što je uzrokovano godina pušenja ili konzumiranja alkohola. Potrošnja beta karotena smanjuje simptome i rizik od razvoja ovog stanja. Međutim, poželjno je da se konsultuje sa svojim lekarom pre uzimanja beta dodatke karoten za liječenje leukoplakija.

12. Tretman Scleroderma:

Sklerodermija je poremećaj vezivnog tkiva karakterišu kaljenog kože. Javlja se zbog niske razine beta karotena u krvi. Beta dodaci karoten Smatra se da je od pomoći za osobe sa sklerodermija. Međutim, istraživanje je još uvijek događa u tom pogledu i tako bi trebalo da se obratite lekaru pre upotrebe tih dodataka.

13. Tretman kože Uslovi:

Beta karoten je efikasan u liječenju kožnih oboljenja kao što su suhe kože, ekcema i psorijaze. Vitamin A, kao snažan antioksidans, je uključen u rast i popravak tkiva i stoga, štiti kožu od oštećenja. Kada se primjenjuje izvana, pomaže u liječenju čireva, impetigo, čireve, carbuncles i otvoreni čir, i uklanja staračkih pjega. Takođe, ubrzava zarastanje lezija kože, posjekotina i rana.

Kosa Prednosti beta karoten:

Beta karoten se pretvara u vitamin A u organizmu koji je neophodan za sve rast ćelija, uključujući ćelije kosu. Potrošnja beta karotena vam može pomoći da riješi različitih problema kose. Međutim, visoke doze vitamina A može uzrokovati kosa loss.I preporučljivo je konzumirati beta karoten iz izvora hrane, a ne uzimanje vitamina A suplemenata. Beta karoten je korisno za kosu na sljedeće načine.

14. Sprečava peruti i drugih dlake Problemi:

Nedostatak vitamina A može uzrokovati suha, bez sjaja, beživotna kosa i suho vlasište koje mogu oljuštiti u peruti. Stoga, konzumiranje hrane bogate beta karotenom je neizbježan za sprečavanje ovih uvjeta.

15. Spurs za rast kose:

Kosu razrjeđivanje, posebno među ženama, je uzrokovan zbog loše ishrane. Stoga, ako ste pate od gubitka kose, preporučljivo je konzumirati preporučene dnevne količine beta karotena da se zaustavi gubitak kose i ohrabriti kose ponovni rast.

Izvori Beta karoten:

Beta karoten je uglavnom obiluje voće i povrće koje su zelene, žute ili narančaste boje. Neki od voća, povrća, ljekovitog bilja ili matice koje imaju najveći sadržaj beta karotena dati su u listi ispod.

Povrće: Β-karoten - 100 g
Bruselski kalčki 450 μg
Korenje 8285 μg
Zagrljaj zelenilo 3842 μg
Endiv 1500 μg
Francuski pasulj 379 μg
Kale 9226 μg
Zelena salata 5226 μg
Gorčica zelenilo 6300 μg
Bundeva 3100 μg
Spanać 5626 μg
Slatki krompir 8509 μg
Švicarska šansa 3647 μg
Paradajz 449 μg
Vodka 1914 μg
Plodovi:
Kajsije 1094 μg
Kantaloupije 2020 μg
Guava 374 μg
Mango 445 μg
Narandžasta 71 μg
Papaya 276 μg
Plod persimmon 253 μg
Šljive 190 μg
Lubenica
Biljke:
Bosiljak 3142 μg
Cilantro 3930 μg
Peršun 5054 μg
Majčina dušica 2264 μg
Matice i seme:
Pistacija 332 μg
Orasi 12 μg

Gledajući sve prednosti beta karotena, postaje imperativ da ga uključiti u svoju ishranu. Odaberite inovativne mogućnosti da ga uključiti u svoju ishranu i izbjegli monotoniju - sok od repe, jedan lonac od brokule špagete i pari boji paprike su neke od ukusnih opcija možete pokušati.

Nadam se da vam se sviđa naš post o prednostima beta karotena. Uvijek obratite ljekarom prije uzimanja suplemenata i odabrati izvore na osnovu hrane, a ne lijekova. Ostanemo zdravi, Stay Happy!

load...