Zdravlje i wellness

14 neverovatnih prednosti TEMA (Shahjeera) za vašu kožu, kosu i zdravlje

14 neverovatnih prednosti TEMA (Shahjeera) za vašu kožu, kosu i zdravlje

Ako postoje sastojci koji su korisni za kožu, kosu i zdravlje podjednako, onda kima će vrh te liste. Ovi super sjemenke su gurmanski začin se koristi u cijelom svijetu za svoje prepoznatljive aromatičnog koristi okus i zdravlje!

Dakle, hajde da pobliže pogledamo kako je to 'začin izvanredni' nam može pomoći da žive zdravo i djeluje kao super duper ljepotu pomoć!

Kim Seeds- Uvod:

Kim sjeme aroma je samo malo gorka nego kumin sjemena, vrlo popularan začin u Indiji. To je popularno poznat kao 'Shah Jeera' u Hindi, 'Sheema jilkara' u Telugu, 'Shimayishiragam' u Tamil, 'Kari jeerige' u kanada, 'Shaahjeeru' u Gujarati, 'Shahaajire' u marati. Ova jedinstvena aroma je napravio kima ključni sastojak indijske, ruski, njemački i skandinavske kuhanja. Koristi se na velika vrata za pečenje, i ima jak afinitet sa kupusom i salatu od kupusa.

load...

Nutrition profilu kima:

 1. Sastojaka koji daju kima svoj poseban okus i ukus su "carvones" i "caveols '. Ovi spojevi su odgovorni za davanje začin svoje antioksidans, probavni, karminativ, i anti-nadut svojstva.
 2. Kima sadrži nekoliko esencijalnih ulja i nekoliko flavonoida antioksidansi, kao što su lutein, karoten, kripto-xanthin andzea-xanthin. Ove ukloniti štetne slobodne radikale iz našeg tijela, nas štiti od raka, starenja i degenerativnih neuroloških bolesti kao što su Parkinsonova bolest.
 3. Je kima začin je također odličan izvor minerala kao što su željezo, bakar, kalcij, kalij, mangan, selen, cink i magnezij. Bakra i željeza su potrebni u proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Cink pomaže u radnoj nekoliko enzima koji reguliraju rast i razvoj, sperma energije i probavu u našem organizmu, dok kalij pomaže u kontroli naše otkucaja srca i krvni pritisak.
 4. Sjeme također sadrže mnoge vitalne vitamine kao što su A, E, C, kao i veliki broj vitamina B-kompleksa.

Kima su također bogat izvor dijetalnih vlakana. Prema riječima stručnjaka, jedu samo 100 gm sjemena daju preporučene dnevne unos vlakana. Vlakana, kao što znamo, je od vitalnog značaja za probavni zdravstvenim povećava bulk hrane i sprečava zatvor. To čini tako što značajno ubrzava kretanje hrane u crijevima. Vlakana u kima igra anti-kancerogena ulogu vezivanjem toksinima u hrani, štiti debelog crijeva sluz membrana od raka. Osim toga, vlakna i smanjiti nivo lošeg LDL kolesterola.

Kima za zdravlje:

Tipično, kima se koriste kao čaj, kao začin i tinktura za kožu. Oni čine super zdrav 'tisane' ili biljni čaj. Kim čaj i infuzije su najbolji za liječenje crijevnih parazita, infekcije urinarnog trakta, kašlja, prehlade, bronhitisa, i groznicu. Oni također pomažu u jačanju imuniteta. Oni su poznati da se poveća apetit kod pacijenata na hemoterapiji i su takođe korisni za poboljšanje laktacije u majki.

Evo liste od kima zdravstvene prednosti koje su korisne za nas:

 1. Oba sjeme kima i ulje jačanje želuca, ubiti hookworms (anthelmintik). 'Opisuje karvon', sastavni u kima ulje, koristi se kao anthelmintik.
 2. To je odličan karminativ. To olakšava gut, pružajući olakšanje od plina, nadutost i crijeva grčevi.
 3. To je vrlo efikasna za liječenje kašlja (Antitussive efekt).
 4. Kima su odlični za srce kao što su jačanje mišića, spriječiti aterosklerozu, niži krvni pritisak i srušiti nivo holesterola.
 5. Ulje je odlično sredstvo za dezinfekciju i antiseptička svojstva, tako da je efikasna u liječenju infekcija bilo gdje u tijelu.
 6. Oralni unos kima sjemena ulje je korisno u oslobađanje od lošeg zadaha i bolesti desni.
 7. Pomaže u pokretanju menstruacije i povećava proizvodnju mlijeka u dojilja.
 8. Leči menstrualnih grčeva.

Kima U Skin Care:

 1. Kim eterično ulje se koristi od davnina za smanjenje natečenosti i upala kože. Obično, oblog napravljen pomoću eterično ulje pomaže u liječenju upaljene ili ranjeno kože.
 2. Kim Eterično ulje se također koristi kao aromatični pare lica za podmlađivanje i dezinfekciju kože.
 3. Poznato je da se smanji bore i povećati zdravlje kože, izrade se osjećate mladi i napuniti.
 4. Ovo eterično ulje je dokumentovano da ima svojstva da se smanji provri, akne i slično erupcije kože.
 5. Takođe je dokazano da pomažu regeneraciju stanica kože, tako da munja ožiljaka zbog akni ili pigmentacije.
 6. Eterično ulje je izuzetno koristan u oslobađanje od vlasišta infekcija zbog svojih antiseptičkih svojstava. To može završiti problem kose lice, smanjiti gubitak kose zbog infekcije i poboljšati teksturu kose.

Ostale koristi od kima uključuju njihova upotreba u liječenju masnu kožu, oslobađa svrab i lečenje inficiranih rana.

load...

Pravi način da koristite Kim eterično ulje:

To ne treba direktno nanosi na kožu i treba miješati s baznog ulja kao što je maslinovo ulje prije nanošenja. Ulje je sigurno, ali može izazvati iritaciju kada iskušavati, tako da je najbolje da slijedite upute.

Kima za kosu:

14. Eterično ulje je izuzetno koristan u oslobađanje od vlasišta infekcija zbog svojih antiseptičkih svojstava. To može završiti problem kose lice, smanjiti gubitak kose zbog infekcije i poboljšati teksturu kose.

Nuspojave Kim:

Prema riječima stručnjaka, kim je siguran ako se uzima u malim količinama. Možete ga koristiti sigurno i do 8 tjedana.

Mjere opreza:

 • Trudnice treba koristiti kima štedljivo jer može izazvati pobačaj (1), (2).
 • Kao kima može sniziti šećer u krvi, dijabetičar ne bi trebalo da koriste kima, bez gledanja svoje šećera u krvi.
 • Ako idete na operaciju, prestanite koristiti kima najmanje dva dana unaprijed, jer mogu da ometaju kontrolu šećera u krvi za vrijeme i nakon operacije (3).

Kima, danas, se koristi više kao začin i začin za hranu, a ne lijek. Ali da je vrijeme da obnovi svoju medicinsku upotrebu jer ima puno mnoge zdravstvene beneficije.

Da li ste ikada ranije koristili kima? Našli ste ih korisno? Podijeliti s nama u komentarima ispod teksta!

load...