Zdravlje i wellness

10 neverovatnih prednosti Durian Fruit

10 neverovatnih prednosti Durian Fruit

Ako ste novi u Durian voće onda je vrlo prvi pogled ovog voća da vas podsetim na dikobraza! Zasluge idu šiljci prisutan na ovom kanom-zelene kože voća. Meso, nasuprot tome, je bogat, sočan, i sočno. Meso emituje veoma jak miris, koji bi mogao idealno odvratiti po prvi put jede iz pokušavajući ga. Uprkos posjeduju veoma jak miris, poznato je da ima fantastičan učinak na nepce. Jedinstvenog ukusa, ovo voće je prepun raznih hranjivih tvari i stoga nudi prednosti koje svakako su spomenuti.

Jedan Durian teži gotovo 602 grama i predstavlja dobar izvor energije. 100 grama ovog voća čini oko 147 kcal energije, što je oko 7% preporučeni dnevni unos (RDA).

Voće ne sadrži holesterol, ali je veliki izvor dijetalnih vlakana i proteina. Hajde da pogledamo prednosti koje nudi 'Kralj voća' prije nego što počnete munching na njemu.

load...
Durian voća Prednosti za zdravlje:

1. Dobar izvor energije:

100 grama ovog voća satiates oko 21% dnevnih potreba ugljikohidrata. Budući da je bogat izvor ugljikohidrata, korisno je u obnavljanje svoju energiju nivoa (1).

2. Djeluje kao prirodni anti-depresije:

Istraživanja su dokazala da je nizak nivo serotonina zapravo bi moglo da izazove depresiju. Durian je prirodno bogat vitaminom B6 koja je neophodna za proizvodnju serotonina. Stoga, unos durian se savjetuje da poveća nivo serotonina i na taj način, plima preko depresija (2).

3. Za zdravlje kostiju i zuba:

Prisustvo kalcijuma, kalijuma i vitamina B u značajnim količinama čini ovo voće korisno za održavanje zdrave zube i kosti (3).

load...

4. Pomaže u odlaganja starenja:

Vitamin C se nalazi u izobilju u ovom voća. Vitamin C je snažan antioksidans koji pomaže da oksidativni stres potaknut slobodnih radikala u uvali (4). Što je niža oksidativni stres, sporiji proces starenja.

5. Za zdrav probavni sistem:

Prisustvo dijetalnih vlakana u Durian pomaže u ublažavanju stolice. To zauzvrat drži daleko zatvor i poboljšava moć probave. Prisustvo tiamina i niacina poboljšava apetit, kao i za varenje snage, čime se osigurava da je vaš probavni sistem zdrava (5).

6. Održavanje razine šećera u krvi:

Prisustvo mangana u željeni nivo pomaže u regulaciji i održavanju nivoa šećera u krvi (6). Stoga, može se radovao i dijabetičari bez ikakvog straha.

7. Održavanje krvni pritisak:

Durian je dobar izvor kalija koji je neophodan da bi netaknuta nivo natrijuma ljudskog tijela. Redovno konzumiranje ovog voća tako da otera hipertenzije i povezanih medicinskih stanja (7).

8. Koristan za anemične pacijente:

Folna kiselina, ako ne predstavljaju u odgovarajućim količinama, mogla smanjiti količinu crvenih krvnih ćelija proizvedenih. To zauzvrat može izazvati anemiju. Durian je dobar izvor folne kiseline, zajedno sa bakra i željeza (8). Stoga, anemične pacijenti mogu dodirnite snagu ovog voća za prevazilaženje zdravstveno stanje.

9. Pomaže u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti:

Prisustvo organosumporno pomaže da se reguliše upalnih enzima. Dakle, ima potencijal da zadrži kardiovaskularnih bolesti daleko.

10. Za bolji libido:

Durian je poznat za poboljšanje libida. Dakle, to pomaže u revitalizaciji svoj seksualni život (9).

Durian voća USDA Nutrition grafikon:

[Ishrana vrijednost po 100 g]

Princip Vrednost hranjivih sastojaka Procenat rda
Energija 147 kcal 7%
Ugljeni hidrati 27,09 g 21%
Protein 1,47 g 2.5%
Ukupna mast 5,33 g 20%
Holesterol 0 mg 0%
Dijetalno vlakno 3,8 g 10%
Vitamini
Folati 36 mcg 9%
Niacin 1,074 mg 7%
Pantotenska kiselina 0.230 mg 4.5%
Piridoksin 0,316 mg 24%
Riboflavin 0.200 mg 15%
Tiamin 0,374 mg 31%
Vitamin a 44 iu 1.5%
Vitamin c 19,7 mg 33%
Minerali
Natrijum 0%
Kalijum 436 mg 9.5%
Kalcijum 6 mg 0.6%
Bakar 0.207 mg 23%
Gvožđe 0,43 mg 5%
Magnezijum 30 mg 7.5%
Mangan 0,325 mg 14%
Fosfor 39 mg 6%
Cink 0,28 mg 2.5%
Fito-hranljive materije
Karoten-α 6 mcg
Karotin-ß 23 mcg
Lutein-zeaksantin

load...