Zdravlje i wellness

10 najboljih Lysine Rich hrane

10 najboljih Lysine Rich hrane

Jeste li znali da Lizin je esencijalna blok tijela i stimuliše proizvodnju kolagena? Jeste li znali da lizin bogata hrana može vam pomoći da se prevaziđu herpes infekcije? Pa, ako se pitate što lizin i kako se pomaže vašem tijelu, onda ste došli na pravo mjesto!

Pročitate ovaj članak i saznajte sve o Lizin, njena upotreba i interakcije, i namirnice koje sadrže ove esencijalne aminokiseline.

Šta je Lizin?

Lizin je esencijalna aminokiselina, što znači da se ne proizvodi u tijelu i potrebno je konzumirati namirnice bogate lizinom ili dopune kako bi dobili potrebnu količinu lizina u vašem sistemu. Lizin stimulira proizvodnju kolagena i pomaže tijelu da apsorbuje kalcijum. (1)

load...

Koristi:

Osim pomažući stvoriti kolagena i pomaganje apsorpciju kalcija, lizin ima i druge svrhe, kao i (2), koji uključuju:

Cold Sores:

Studije zaključuju da lizin može pomoći poslastica hladno čireve. Lizin se može ili konzumirati ili topikalno koristi kao krema za smanjenje hladne rane i upale.

load...

Smanjuje stres:

Neke studije je primijetio da lizin pomaže u smanjenju anksioznosti kod muškaraca i stres kod žena.

Upozorenja:

Lizin je bitno za tijelo i ima mnoge prednosti. Međutim, lizin može imati neke negativne efekte i treba voditi računa kada se konzumiraju ove amino kiseline. (3)

Nuspojave:

Iako lizin obično proguta i uglavnom sigurno, to može dovesti do neželjenih efekata kao što su želudac iznenađenja, nadutost, zatvor, pa čak i proljev. (4)

Trudnice / dojilje:

Malo je studija o efikasnosti i sigurnosti konzumiranja lizina, dok ste u laktaciji ili trudna. Dakle, ostati na sigurnoj strani i izbjeći višak lizina hrane bogate tokom trudnoće. (5)

Bolest bubrega:

Neke studije su povezale lizin riziku bolesti bubrega. U nekim slučajevima, lizin pogoršali simptome bolesti bubrega. Uvijek provjerite sa svojim lekarom pre nego što troše lizin. (6)

Sada kada znate dosta o lizin, čitajte dalje znati koje namirnice sadrže ove aminokiseline !.

Top 10 Lizin Rich Foods:

1. Parmezan:

Ovo je najbogatiji izvor svih proteina mlijeka na bazi, i prepuna je većina esencijalnih aminokiselina. Parmezan je veoma popularan u kuhinji i može se pohvaliti od 151% od lizina RDI (Preporučeni unos).

2. Pečena Beef:

Pečena govedina je ukusna i napunjen sa proteinima. Također sadrži visok nivo mnogih esencijalnih aminokiselina i sadrži oko 171% od lizina RDI.

3. Kuhana pileća prsa:

Kuhana pileća prsa je još jedan popularan izvor proteina, koji sadrži mnoge esencijalne aminokiseline. Također je bogata lizinom sa oko 148% od lizina RDI.

4. Tuna (kuhana):

Iako je bilo koji tip bi to masnu / masne ribe, tuna je posebno bogata lizinom, hvalisanje od 123% od lizina RDI.

5. Pečeni Soja:

Soja je jedan od najvažnijih hranljive namirnice tamo. Oni su odličan izvor većine esencijalnih aminokiselina i oni su prepuni proteina na biljnoj bazi. Oni pohvaliti 125% lizina RDI.

6. Svinjski (kuhana):

Svinjetina je prilično popularan u većini evropskih zemalja, a također uživaju milijune širom svijeta. Svinjetina je bogata životinjskim proteinima i sadrži mnoge esencijalne aminokiseline, hvali se od 131% lizina RDI.

7. Shrimp (kuhana):

Morski plodovi kao što su škampi, rakovi, škampi ili jastozi su bogatih proteinima i sadrže najviše esencijalnih aminokiselina. Kuhani škampi može pohvaliti od 103% lizina RDI vrijednosti.

8. Sjemenke bundeve:

Bundeve sjemenke su bogate na bazi voća proteina i drugih esencijalnih aminokiselina. Među njima esencijalne aminokiseline, također sadrži oko 67% lizina RDI.

9. Jaja (RAW):

Jaja su vjerojatno najomiljeniji doručak svih vremena. Širom svijeta, ljudi konzumiraju jaja u nekom obliku ili druge. Sirova jaja su dobri za konzumiranje nakon treninga i da su bogate proteinima. Jaja se mogu pohvaliti od 43% od lizina RDI.

10. Bijelog graha:

Koriste za pripremu različitih vrsta hrane u cijelom svijetu, bijeli grah su prepuni esencijalnih aminokiselina kao što su lizin, i sadrže 32% lizina RDI.

Dakle, uključuju ove lizin hranu bogatu u vašoj ishrani danas i pomoći suzbijanju mnogih zdravstvenih problema. Da nam kaže o bilo kojoj drugoj hranu bogatu lizinom da smo možda ovdje propustili, ostavite komentar ispod.

load...