Zdravlje i wellness

10 malo poznatih prednosti borovnica za kožu, kosu i zdravlje

10 malo poznatih prednosti borovnica za kožu, kosu i zdravlje

Vi znate da borovnice su ukusni i da su dobri za vas. Ali, kao što zgrabite šaku bobica da zagrize, da li pauzirati misliti na potencijalne koristi od borovnice?

U stvari, istraživači nisu ostavili kamen na kamenu, kada je u pitanju procjenu prednosti hranljivog super bobica. Od odlaganje znakove starenja na pomaganje mršavljenja, istraživanja pokazuju da su ove 'male plave dinamo' drže ključ za bolje kože, kose, i zdravlje.

Oprez

Borovnice uglavnom ne izaziva nikakve neželjene efekte. Međutim, oni sa osnovnim zdravstvenim uvjetima treba provjeriti sa svojim medicinski radnik prije dodavanja borovnice u ishrani.

load...

Borovnice također smanjiti razinu šećera u krvi kod dijabetičara, tako da je potrošnja bobica treba da ide ruku pod ruku sa praćenjem znakova hipoglikemije.

Preporučljivo je da su žene koje su trudne ili doje treba konzumirati borovnice umereno, kao rizicima u konzumiraju veće količine još nije poznato (1).

Amazing Prednosti borovnice

Koža Prednosti

 1. Pomaže u borbi protiv znakova starenja
 2. Sprečava i liječi akne
 3. Pruža Fiber

Kosa Prednosti

 1. Olakšava rast kose
 2. Sprečava prevremeno prosede

Zdravstvene prednosti

 1. Aids Mršavljenje
 2. Bori se protiv holesterola
 3. Poboljšava binokularni vid
 4. Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti
 5. Smanjuje rizik od raka

Koža Prednosti

Ključ za zdravije kože leži u ukupnom dobrog zdravlja. Dokazano je da konzumacija borovnice pomaže kod nekoliko stanja kože i njene lokalne aplikacije je reklamira kao lijek za oštećene ili kožu sklonu aknama.

load...

1. Pomaže u borbi protiv znakova starenja

Prisustvo slobodnih radikala u koži može izazvati ozbiljna oštećenja kože. To može dovesti do ranih znakova starenja, kao što su bore, suhu kožu, i staračkih pjega. Pojava proširenih vena i pauk vene su i drugi znakovi povezani sa starenjem. Proširene i pauk vene su proširene krvne žile koje su dovoljno blizu koži da bude vidljiv. Koža može izgledati flekava zbog oslabljene zidove posude.

Zašto to radi

Konzumiranje borovnica pomaže u unazad znakove starenja. A superhrana, borovnice su bogate antioksidansima. Antioksidansi su molekule koje inhibiraju oksidacije drugih molekula. Oksidacije je gubitak elektrona u molekulu, što rezultira u proizvodnji slobodnih radikala. Oni mogu oštetiti ili čak uništiti, ćelije u potpunosti. Antioksidansi reagiraju sa slobodnim radikalima i sprečili dovesti do oštećenja. Šalica divljih borovnica ima do 13,427 antioksidansima, uključujući vitamin A i C, kao i flavonoidi (2).

U fitohemikalije i antioksidansi nalaze u plodu pomoći neutralizirati slobodne radikale, koji sprečava daljnje štete. Oni su također pomoći u jačanju krvnih sudova i ljekovita kapilare (3).

Kako koristiti

Borovnica se može koristiti kao zamjena za proizvode kemijske negu kože. A maska ​​za učvršćivanje pomoću borovnice, koristi jednom tjedno, može značajno smanjiti oštećenja kože.

Sta ti treba

  • Pari borovnice, slomiti
  • 3 kašike jogurta

Ono što treba da uradite

 1. Kombinuju slomiti borovnice s jogurtom koristeći blenderu.
 2. Nanesite masku i držati u na 20 do 30 minuta.
 3. Isperite toplom vodom i maženju suha.

Kao što je koža stari, suhoća, bore i gubitak elastičnosti su neminovne. Ali borovnice mogu pomoći preokrenuti štetu. Jogurt u paket vlaži i mliječne kiseline prisutne u njemu uklanja mrtve stanice mrtve stanice kože.

Povratak na vrh

2. Sprečava i liječi akne

Za one s kožom koja je sklona aknama, borovnice može vam pomoći u postizanju mane-free kože.

Zašto to radi

Borovnice imaju visoku koncentraciju salicilata, koji je so salicilne kiseline. Salicilna kiselina je naširoko koristi u aktuelnim proizvoda akni. Njegova sposobnost za uklanjanje mrtve kože, otvoren začepljene pore, i djeluju protiv bakterija čini vrlo efikasan tretman za akne (4).

Kako koristiti

A paket borovnica se može koristiti u borbi protiv akni.

Sta ti treba

 • Pire borovnice
 • Nekoliko kapi limunovog soka
 • A kašičica meda

Ono što treba da uradite

 1. Mix pire borovnice sa sokom od limuna i meda.
 2. Nanesite ga na lice - možda primijeniti ga na celo lice ili samo pogođenim područjima.
 3. Držite paket na oko 20 minuta.
 4. Isperite je mlakom vodom.

Primjene ovog paketa, jednom nedeljno, može smanjiti pojavu akni i ukloniti nepravilnosti. Ona također pomaže u kontroli višak ulja na koži.

Oprez

Borovnica pomaže u razjašnjavanju koži, kao što to čini limuna. Ovo lice paket mogu izazvati suhoću, što čini korištenje hidratantne kreme sa mora pisati prijavu.

Salicilat osjetljivost je povezana sa unosom borovnice. Oni osjetljive na salicilat, konzumiranje borovnica može izazvati neželjene efekte kao što su glavobolja ili gastrointestinalni problemi.

Povratak na vrh

3. Pruža Fiber

Poznato je da vlakna je sastavni dio dobro izbalansiranu ishranu. Borovnice, bogate vlaknima, a ne samo zadržati svoj probavni sistem zdrav, ali i pomoći da se zdravije kože.

Zašto to radi

Vlakana pomaže protjera kvasac i gljivica iz vašeg tijela u obliku izlučevina (5). To ih sprečava da se izlučuje kroz kožu, što može dovesti do osipa i akni.

Prednosti borovnice za kosu

Biti bogat izvor vitamina B i proantocianidinima, borovnice su izuzetno korisni za kosu.

Povratak na vrh

4. Olakšava rast kose

Borovnice pomažu da stimuliše rast kose zbog prisustva hemikalija proantocianidinima.

Zašto to radi

Kosa se sastoji od mrtvih ćelija se zove keratin. Rast kose se javlja kada su mrtve stanice guraju od folikula zbog proizvodnju novih ćelija. Javlja se u tri faze - rast ili anagene, prestanak ili catagen, a ostatak ili telogena. Proantocianidinima, hemikalije u borovnice, stimuliše rast kose ubrzavanjem prelaska iz telogena u anagenoj (6).

Kako koristiti

Koristeći kosu maske može pomoći promovirati rast kose.

Sta ti treba

 • Šačica borovnice
 • Maslinovo ulje

Ono što treba da uradite

 1. Da bi masku, uklopiti i sastojke.
 2. Nanesite na kosu, koncentrirajući se na korijene.
 3. Isprati pomoću toplom vodom nakon 20 - 30 minuta.

Oprez

Borovnica je razjašnjavanja sastojak, i kada se koristi u velikim količinama, može uzrokovati pretjerane suhoće. Za kosu koja je prirodno suha, koristeći borovnice štedljivo i dodavanjem meda masku za kosu preporučuje.

Povratak na vrh

5. Sprečava prevremeno prosede

Prosede kose je povezana sa starenjem, gdje je kosa gubi pigment. Iako ne postoji konačan podatak o tome kako preuranjena prosjed javlja kod nekih ljudi, geni i nedostatak vitamina B12 se reći da je primarni faktori.

Zašto to radi

Nedostatak vitamina B12 uzrokuje stanje poznato kao pogubna anemija, od kojih je siva kosa je simptom (7). Ovo stanje se može poništiti učestvovanje dovoljne količine vitamina, od kojih borovnice su dobar izvor.

Prednosti borovnice za zdravlje

Borovnice su kategorizirana kao superhrana zbog sve zdravstvene prednosti koje nude. Mnogi istraživači preporučuju da borovnice treba uključiti kao dio dobro izbalansiranu ishranu. Oni su dobar izvor vitamina C, šoljica borovnice pružanja oko 25% vašeg dnevnih potreba. Oni su niske u kalorija, jedna porcija ili 148 grama borovnica sadrži 84,4 kalorija. Ukupan iznos masti u jednoj porciji je 0,5 grama, s apsolutno bez zasićenih masti prisutne u njima. Oni su bogati dijetalnim vlaknima, oko 3,6 grama po obroku.

Povratak na vrh

6. Aids Mršavljenje

Borovnice su bogate vlaknima i malo kalorija, što ih čini idealnim snack imati u-između obroka za one koji su u potrazi za izgubiti težinu.

Zašto to radi

Vaše tijelo ne može probaviti vlakna, zbog čega je ključni element u vašoj ishrani. Borovnice su bogate rastvorljivih vlakana, koji su vrsta vlakana koja se rastvara u vodi. Rastvorljiva vlakna usporiti proces probave, što drži vas osjećaj punu na duži vremenski period (8).

Kako koristiti

Borovnice mogu lako ugraditi u svoju ishranu. Za one koji možda nije previše sklon da ih sirove, smoothie borovnica je lako napraviti i vrlo zdravo imati.

Sta ti treba

 • 1 ½ šolje nezaslađenog jogurta
 • 1 ½ šolje borovnica, svježe ili smrznuto
 • A prirodno, bez kalorija zaslađivač poput stevije

Ono što treba da uradite

 1. Uklopiti sve sastojke u processer hrane dok glatka.
 2. Služiti odmah.

Povratak na vrh

7. Bori protiv holesterola

Nedavna istraživanja su pokazala da borovnice pomažu niži nivo holesterola.

Zašto to radi

Borovnice sadrže spoj nazvan pterostilben, koji pomaže ćelije razgrađuju holesterol (9).

Povratak na vrh

8. Poboljšava binokularni vid

Bilo je nekoliko studija koje su preduzete pronaći vezu između borovnice i vizije. Istraživači su došli do zaključka da borovnice imaju zanemariv utjecaj na noćni vid ali oni značajno poboljšati binokularni vid.

Zašto to radi

Borovnice razlog poboljšati binokularni vid je zbog prisustva antocijana, flavonoida koji su prisutni u njima. Antocijana imaju vazoaktivnih svojstva, što znači da oni šire kapilare krvi prisutan u očnim mišićima što dovodi do poboljšanja cirkulacije krvi i bolji vid (10).

Povratak na vrh

9. Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti

Povećana potrošnja borovnice je povezan sa poboljšanim kardiovaskularno zdravlje. Ovo je, opet, pripisuje antocijana koji su prisutni u borovnice (11).

Zašto to radi

Antocijanini pomoći u širenje krvnih kapilara, kao i break-down kolesterola koji mogu začepiti arterije. To pomaže smanjiti mogućnost od srčanog udara (12).

Povratak na vrh

10. Smanjuje rizik od raka

Rak je povezan s štete od oksidacije (13). Slobodne radikale koji su rezultat oksidacije može dovesti do oštećenja DNK i proizvode malignih ćelija.

Zašto to radi

Bogat izvor antioksidansa, borovnice inhibira štete uzrokovane oksidacijom.

Oprez

Oksidacije je prirodni i sastavni je dio procesa života. Zbog toga, prekomjerna unos antioksidansa hrane bogate može imati štetan učinak. Potrošnja borovnice je vezan za ukupnu dobro zdravlje, kada se uzme u umjerenosti.

Povratak na vrh

Izbor i skladištenje

To je uvijek preporučljivo da ide za svježe borovnice. Važno je da oni trebaju biti čvrsti i jednake boje. Ako se bobice dolaze prepakuju, protresite paket provjeriti da se kreću slobodno. Borovnice se mogu zamrznuti i odmrznuti prije potrošnje, bez značajnog gubitka u svoje hranjive tvari. Ako se odlučuju za smrznuto bobičasto voće, trebalo bi da, još jednom, provjerite za kretanje. Borovnice su generalno zamrznuti pojedinačno, a zatim pakirani. Nedostatak kretanja ukazuje da su možda nepravilno pohranjeni u nekom trenutku.

Borovnice treba čuvati u frižideru samo ili zamrznuti ako su hektaru trebalo da se konzumira u budućnosti. Traju do 2 tjedna u frižideru i za oko godinu dana kada je zamrznuta.

Borovnice Nutrition Facts

Borovnice su dobar izvor vitamina A, vitamina B kompleksa i vitamin C. Takođe su bogate vlaknima. Iznos kalorija u borovnice je niska, i niske holesterola i zasićenih masti previše.

Princip Vrednost hranjivih sastojaka Procenat rda
Energija 57 kcal 3%
Ugljeni hidrati 14,49 g 11%
Protein 0,74 g 1%
Ukupna mast 0,33 g 1%
Holesterol 0 mg 0%
Dijetalno vlakno 2,4 g 6%
Vitamini
Folati 6 μg 1.5%
Niacin 0,418 mg 2.5%
Pantotenska kiselina 0,124 mg 2.5%
Piridoksin 0,052 mg 4%
Riboflavin 0,041 mg 3%
Vitamin a 54 iu 2%
Vitamin c 9,7 mg 1.5%
Vitamin e 0,57 mg 4%
Vitamin k 19,3 μg 13%
Elektroliti
Natrijum 1 mg 0%
Kalijum 77 mg 2%
Minerali
Kalcijum 6 mg 0.5%
Gvožđe 0,28 mg 3.5%
Magnezijum 6 mg 1.5%
Mangan 0,336 mg 14%
Cink 0,16 mg 1.5%
Fito-hranljive materije
Karotin-ß 32 μg
Lutein-zeaksantin 80 μg

Savjeti o upotrebi

Borovnice može ugraditi bez problema u svoju ishranu. Preporučenu količinu voća i povrća u jednom danu je pet porcija, od kojih jedan dio može biti borovnice. Preporučuje se da jede borovnice nakon što ih je na pari, jer povećava količinu antioksidanata. Istraživanje o tome zašto je to tako je još uvijek u primarnoj fazi i nije konačni obrazloženje je stavljen naprijed.

Zbog svoje kiseo ukus, oni su postali važna komponenta mnogih recepata. Ali za kuhanje / pečenje / pečene borovnice može dovesti do gubitka hranjivih tvari i to nije preporučeni način da ih koriste. Međutim, recepte koji koriste sirovi borovnice, kao što je frape, salate, ili voće preliva, odlična su načini prepustite zdravlje i ukus.

Nadam se da vam se sviđa naš post o prednostima borovnice, molimo vas da podijelite svoja iskustva o tome kako ste uživali u ovom ukusno voće.

load...