Vijesti

Upotreba fenilalanina, neželjeni efekti i mogući neželjeni efekti

Upotreba fenilalanina, neželjeni efekti i mogući neželjeni efekti

Sažetak

Fenilalanin je klasificiran kao esencijalne aminokiseline. To znači da tijelo ne proizvodi fenilalanin sama po sebi, ali mora se dobiti iz hrane ili dodataka. Amino kiseline služe kao osnova za sintezu proteina u organizmu. S obzirom na činjenicu da se može preći barijeru krv-mozak, ima izravan utjecaj i učinak na mozak kemije. Unutar tijela, fenilalanin se može pretvoriti u tirozin, drugi aminokiselina koja se koristi za sintezu dva glavna neurotransmitera dopamina i norepinefrina, a oba promoviraju budnost i fokus.

Fenilalanin ima vezu sa brojnim centralnog nervnog akcije sistema, kao i utjecaj na raspoloženje, percepcija boli, i na pamćenje i učenje. Ona također ima utjecaj na smanjenje apetita. Zajednička upotreba fenilalanin uključuju liječenje artritisa, depresije, migrene, Parkinsonova bolest, i šizofrenije.

Kao tačke interesa, fenilalanin je glavna komponenta aspartama, koji je smatra da je jedan od najopasnijih prehrambenih aditiva koji se danas koriste (1).dva glavne komponente aspartama (fenilalanin i asparaginske kiseline) su poznati kao kiralni komponente, ima dva izomera koji su non-slojevite dvostruko slika u ogledalu jedna od druge. Metabolizam razlaže aspartam u svoje specifične komponente: fenilalanin, asparaginska kiselina i metanol. Zabrinutost u vezi previše fenilalanin u ishrani su pod znakom pitanja. Zapravo, ekstra fenilalanin je oborio u acetoacetat i fumarata, od kojih oba su dio normalnog metabolizma energije.

load...

Jer asparaginske kiseline i fenilalanina su amino kiseline koje se prirodno javljaju u hrani koja sadrži proteine, zdravom tijelu je sposoban da ih obradi. Oni ne doprinose zdravstvene probleme u većini pojedinaca. Međutim, pojedinci s dijagnozom fenilketonurijom se savjetuju da izbjegavaju aspartam. Svako dijagnosticiran s takvim genetski defekt mora biti na oprezu u praćenju unos fenilalanina.

Jedan članak, "Aspartam: daleko najopasnija supstanca je dodao da je većina namirnica danas" (2) određuje broj neželjenih reakcija izvještaju FDA o prehrambenim aditivima. Prema Mercola (3) (vidi tablicu), samo nekoliko nuspojava povezanih sa aspartam uključuju one u sljedećoj tabeli. Zapravo, više od 90 zabilježenih simptoma su povezani sa aspartam.

Glavobolja - migrena Vrtoglavica Napadi Mučnina Utrnulost
Mišićni spazmi Povećanje telesne težine Osip Depresija Umor
Razdražljivost Tahikardija Nesanica Problemi sa vidom Gubitak sluha
Palpitacije srca Teškoća disanja Napadi anksioznosti Nejasni govor Gubitak ukusa
Tinitus Vrtoglavica Gubitak memorije Bol u zglobovima

load...

Kada je u pitanju veliki broj bolesti koje su povezane sa aspartam (aktivira ili čak pogoršati potrošnje), oni su definirani u sljedećoj tabeli (4) [1]:

Tumori mozga Multipla skleroza Epilepsija Sindrom hroničnog umora Parkinsonova bolest
Alzheimerova bolest Mentalna retardacija Limfom Defekti urođenog Fibromialgija
Dijabetes

Stvari koje treba znati 

 • Aspartam - umjetni zaslađivač (ne-saharin) koji se koristi kao zamjena šećera u velikom broju pića i hrane. Najčešćih oblika aspartama se prodaju kao Equal® ili NutriSweet®. Prema American Cancer Society, to je sastavljen od dva aminokiseline: fenilalanin i asparaginske kiseline.
 • Fenilalanin se smatra esencijalne aminokiseline koje su potrebne tijelu, ali ne proizvodi samo po sebi. Samo jedan oblik fenilalanin (L-fenilalanin) može se progutati iz hrane.
 • Molekulskom formulom L-fenilalanin je C9H11NO2. 

Tijelo razlaže aspartam u fenilalanin, metanol, i asparaginske kiseline (5). [2] Iako su mnogi potrošači su zabrinuti zbog efekta metanola, iznosi metanola rezultat aspartama raspada u organizmu su niže nego naći kod mnogih prirodnih organskih namirnica. U stvari, prema American Cancer Society, litar dijetalni sok uključuje potrošnju od 55 mg metanola. Litar voćnog soka? 680 mg (6). [3]

Što se tiče potrošnje, za hranu i lijekove (FDA) preporučuje ne više od 50 mg po kilogramu tjelesne težine. Safety Authority Evropska hrane (EFSA) preporučuje dozvoljeni dnevni unos na 40 mg po kilogramu.

Šta to znači za potrošače? Tipična odrasla osoba teška oko 165 kilograma morati da troše više od 3.750 mg aspartama dnevno. Na primjer, 12-unca dijeta soda sadrži oko 192 mg aspartama. Paket od zaslađivača sadrži 35 mg. Opet, u skladu s American Cancer Society, odrasla osoba koja teži 165 kilograma bi trebalo da piju više od 19 limenki dijetalni sok ili troše 107 pakete zaslađivača da ide preko preporučene dnevne količine (7). [4]

Mehanizam djelovanja

Fenilalanin se pretvara u tirozina u organizmu. Tirozin je aminokiselina potrebna za formiranje proteina, kao i broj moždanih kemikalija, kao što su epinefrin, norepinefrin, hormoni štitne žlijezde, i L-dopa (8). [5] To je dobro poznato da norepinefrin ima uticaj na raspoloženje, a samim tim, razne fenilalanin oblika su obično predložena u liječenju depresije.

Fenilalanin ima blisku vezu sa tirozin, koji se razlikuje samo iz fenilalanina po jedan hidroksilne (OH) grupa (vidi sliku na lijevo ljubaznošću http://pdb101.rcsb.org/). Fenilalanin hidroksilaze enzimi se nalaze u ćelijama jetre i omogućiti konverziju fenilalanin u tirozin.

Prekomjerne količine fenilalanina u ishrani doprinose moguće mentalnim poremećajima. Brz tretman može preokrenuti neke simptome.

Kako se to uzeti

Fenilalanin je komercijalno dostupna u L, D-, i DL-fenilalanin oblika. Oni nisu stvoreni jednaki. L-fenilalanin se smatra esencijalne aminokiseline za ljude, a proteini sadrže ovaj oblik fenilalanin.

L je "L" ispred aminokiselina ili drugih dodataka znači da je u svojoj slobodnoj formi. Drugim riječima, to znači da je aminokiselina nije priključen na drugi amino kiseline. The L-oblik fenilalanin je najčešći oblik u kojem je amino kiselina uključeni u sintezu proteina u organizmu. To je prirodni oblik amino kiselina koja se nalazi u proteinima. L-fenilalanin se nalazi u skoro svakom hrane koja sadrži proteine, uključujući meso, perad, riba, mlijeko i mliječni proizvodi, proizvodi od soje, i jedan broj sjemena i orasima. Aspartam, umjetni zaslađivač, je visok u fenilalanina (9) [6].

D- "D" označava sintetički stvoren amino kiseline. "L" označava levo (lijevo) i "D" stalak za devo (desno). Na lijevo ili desno oznaka određuje rotaciju spiralu molekularne hemijske strukture. Na primjer, neki proteini u biljnih i životinjskih tkiva su napravljeni sa "L" oblika aminokiselina, koje se smatra da su kompatibilni sa ljudskim biohemije. D- oblik fenilalanin nastupa kao sredstvo protiv bolova. Klasificiran kao odraz u ogledalu L-fenilalanin napravljen u laboratoriji, D-fenilalanin se ne može naći u bilo kojim izvorima hrane, ali se proizvodi u laboratorijima. Funkcija D-fenilalanin, barem u odnosu na ljude, i dalje je neizvjesna (10). [7]

DL-u "DL" označava prirodni oblik fenilalanin obično nalaze u hrane bogate proteinima. DL-fenilalanin sadrži dva različita oblika fenilalanina. The L-oblik se sastoji od prirodnih supstanci koje se nalaze u namirnicama bogatim proteinima. The D- oblik definira sintetički stvoren aminokiselina. DL-fenilalanin se obično koristi za ublažavanje manjih depresije i kao sredstvo za ublažavanje bolova. U DL- forma nije samo efikasna u nekim situacijama u kontroli boli, kao što je to u vezi sa artritisom, ali može poslužiti kao osnova za sintezu proteina. Ovaj oblik fenilalanin je kombinacija prirodnih kao i sintetičkih fenilalanin. DL-fenilalanin je sintetički stvoren sa 50% D-fenilalanin i 50% L-fenilalanin.

Kratka istorija upotrebe fenilalanin

Rana istraživanja (oko 1970-ih i 1980-ih) promoviše upotrebu fenilalanin u liječenju nekih oblika depresije. Suplementi fenilalanin se koriste, s različitim rezultatima, za veliki broj medicinskih stanja i problema. Prema University of Michigan Health System:

Depresija: Oko 3 do 4 g L-fenilalanin ili 150 na 200 mg DL-fenilalanin dnevno.

Rezultati:. Poboljšana raspoloženje / stav kod depresivnih osoba (11) [8]

Bol: Oko 1.500 mg dnevno.

Rezultati: Neki djelotvornost u blokiranju enzima koji doprinose tijelo proizvedenih ubice bol. Mogu biti efikasni u lečenju hroničnih bolova (12). [9]

Alternativni medicinski tretman osmislio Carl Loder (poznat kao Carl Loder Režim) se koristi kao pristup prirodni tretman za multiplu sklerozu koji koristi i kombinira fenilalanin sa lofepramine (antidepresiv nije dostupan u SAD-u), kao i intramuskularno (IM) injekcije vitamina B12. Međutim, klinička istraživanja nije utvrdila nikakve efikasnost ili podršku u prednosti ove alternativne medicinske terapije za liječenje MS. Istraživanje se nastavlja u ovom području (13). [10]

Simptomi fenilalanin Nedostatak

Fenilalanin nedostataka može proizvesti jednu ili više potencijalnih simptoma, uključujući, ali ne ograničavajući se na:

 • Problema sa pamćenjem i fokus
 • Nedostatak apetita
 • Nedostatak energije
 • Zbunjenost
 • Smanjena svijest / budnost

Osoba koja nema potrebnu fenilalanin hidroksilaze aktivnost enzima pretvoriti fenilalanin u tirozin nije u stanju da normalno metabolišu fenilalanin, što rezultira u stanje poznato kao fenilketonurije ili PKU. Umjesto pretvaranja da tirozin, te prevelike količine fenilalanina se pretvaraju u phenylketonurias koje se pojavljuju u urinu. U takvim slučajevima, ne-tretman može doprinijeti mentalne retardacije (14). [11]

PKU može izazvati nepovratna oštećenja mozga u djece ako se ne tretira s prvih nekoliko nedelja rođenja. Danas, barem u SAD-u, novorođenčadi su testirane na PKU u roku od 48 do 72 sata nakon njihovog rođenja. Ako se ne tretira, djeca su često dijagnosticiran hiperaktivnost, ponekad sa autističnim ponašanjem kao što je ljuljanje ili nepredvidljivim kretanjem ruke (15). [12] Osoba sa dijagnozom PKU moraju izbjegavati hranu ili pića koja sadrže fenilalanin i preporučuje se da se uzimaju suplemente tirozin. To je bitno za razvoj mozga.

PKU obično se predstavlja sa brojnim manifestacijama i simptoma (16) [13], uključujući:

 • Mentalna retardacija
 • Odd držanje
 • Awkward hod
 • Epilepsija
 • Ekcem
 • Katarakte
 • Mozak kalcifikacije

Znanstvene studije nedostaje

Postoji nedostatak znanstvenih studija i interes za fenilalanin koliko njegov potencijal tretman u velikom broju medicinskih scenarija, kao što su tretman za simptome Parkinsonove bolesti, hronični bol i depresiju. Nakon početnog nalet uzbuđenja u 1970, 1980 i početkom 1990-ih, nekoliko istraživanja u takvu upotrebu su provedene.

Hroničnog bola

D-fenilalanin je prošla dosta usmjerena istraživanja kao tretman za hronični bol. Vrlo malo istraživanja su potvrdila efikasnost D-fenilalanin pružiti provjerljive i pozitivne rezultate. Mali broj studija koje su uradili nedostatak detaljno, rezultati, i, eventualno, nadzor. U proteklih 20 godina, ne kontrolira i randomizirane kliničke studije su teži prednosti fenilalanin u suočavanju sa hroničnim bolom. Više istraživanja je potrebno u pogledu efikasnosti, kao i sigurnost za ovu upotrebu. Međutim, prijavljeno je nekoliko ograničenih studija upotrebe D-fenilalanin u smanjenju bola da ne daju nikakve pozitivne efekte u odnosu na administraciju placebo.

Fenilalanin Kao antidepresiv 

Od 1970-ih godina, brojne studije su izvedene u pogledu korištenja fenilalanin kao pouzdan oblik terapije za depresiju. Kao i studije o njegovu upotrebu za liječenje hroničnih bolova, nedostatak studije nisu uspjele još proizvesti provjerljive rezultate u pogledu njen uticaj na raspoloženje, iako su neki pojedinci su prijavili poboljšanje raspoloženja prilikom snimanja fenilalanin. Smatra se da je mehanizam djelovanja fenilalanin na proizvodnju mozak kemijske (uključujući i norepinefrin i dopamin) biti glavna snaga iza povišenog raspoloženja, ali opet, dodatna istraživanja je potrebno da se potvrđuju efikasnost.

Fenilalanin i piroksen su koristi sa različitim rezultatima za šizofreniju, ali je njegova upotreba kao tretman za depresiju, anksioznost, ili bipolarni poremećaj zahtijeva daljnja istraživanja. Studija sprovedena u 2009. Godini ( "Konvergentne obrasci povezanosti između fenilalanina hidroksilaze varijanti i šizofrenije u četiri nezavisna uzorka") (17) [14] istraživali potencijalnu povezanost između fenilalanin hidroksilaze genske mutacije i šizofrenije, ali nedostatak praćenja na studija je u zastoju istraživanja.

Ranije studije su pokazale definitivno poboljšanje raspoloženja u grupe ljudi s dijagnozom različitim stupnjevima depresije. Jedna studija, objavljena 1975. Godine, testirana korištenje DL-fenilalanin u grupi od 23 pacijenata koji nisu odgovorili na tradicionalnom MAOI. Oni su dobili između 50 i 100 mg fenilalanina dnevno za 15 dana. Rezultati su pokazali da je 13 pacijenata došlo je do poboljšanja nakon 13 dana terapije (18). [15]

1977. Godine, u studiji objavljenoj u časopisu Journal of Neural Transmission testirali 20 pacijenata s dijagnozom depresije. Oni su dobili 75 mg do 200 mg fenilalanina dnevno za 20 dana. "Važnog" poboljšanja u raspoloženju su uočeni u četiri pacijenta, osam je 'izlečio', a četiri su imali blagi ili umjereni odgovor na liječenje. Posljednje četiri nisu pokazali napredak. (19) [16]

Godine 1984., studija je provedena kombinirajući fenilalanin sa selegilinom, antidepresiv. Studija je obuhvatila 155 pacijenata s dijagnozom depresije. Skoro 90% ambulantnih uključenih u istraživanje je pokazalo efikasne rezultate, dok je 81% bolničkih pacijenata pokazao pozitivne rezultate. Isti rezultati su objavljeni 1991. Godine u članku objavljenom u časopisu Journal of Clinical Psychiatry. (20) [17]

Limited dvostruko slijepa i komparativne studije su utvrdili da L-fenilalanin i DL-fenilalanin može biti efikasan u njegovu upotrebu kao antidepresiv, slično kao imipramin. Jedan stariji (1970) studija utvrdila efikasnost D-fenilalanin na 100 mg dnevno u odnosu na isti dnevnu dozu imipramin (21). [18]

Terapijske Doze i koristi fenilalanina za depresiju 

Terapijski doza preporuka za D-fenilalanin prosjeci 100 do 200 mg dnevno kod liječenja depresije (22) [19]. Ipak, studija testiranje ovog doza je vrlo mala i kratkoročne (60 ljudi za 30 dana), dok, kako je rezultiralo slične efekte. Za većinu je fenilalanin radila relativno brzo, oko 15 dana za značajna poboljšanja.

Još jedan mali studija (dvostruko-slijepa) bavi još mala grupa ljudi (27), koji je dobio između 150 i 200 mg DL-fenilalanin dnevno. Druga grupa dobila 100, 150 mg imipramin dnevno. Rezultati nakon 30 dana pokazuje slične statističkih rezultata (23). [20]

Dodatne studije koje uključuju terapijske upotrebe fenilalanin za liječenje depresivnih poremećaja nastavio iu 1980., uz nekoliko naučno provjerljive i značajne rezultate. Kao takav, nastavak studija uključuje placebo kontrolom, kao i dvostruko slijepe studije u vezi sa upotrebom fenilalanin za depresiju su obavezna.

Parkinsonova bolest

Neka istraživanja izvršena u vezi potencijal fenilalanin, kao dio plana da bi se smanjili simptomi Parkinsonove bolesti. Studije na životinjama ukazuju na potencijal za fenilalanin za poboljšanje hodanja, ravnotežu, smanjuje krutost, depresija, kao i poteškoće govor često povezan s uvjetima Parkinsonove bolesti. Do danas, nema studija na ljudima su provedene.

Kada je u pitanju terapeutske svrhe fenilalanina u liječenju simptoma Parkinsonove, pitanjima sigurnosti su uočene. Stariji studija (sredinom - 1970) su pokazali da upotreba aminokiselina kao što su D-fenilalanin i L-metionina može izazvati više štete nego koristi, u skladu sa dve studije iskazani u časopisima datira sredinom - 1980-ih.

Noviji članak objavljen u neurologiju 1993. Godine, "upotreba Aspartam u Parkinsonove bolesti" (24) [21] je utvrdio da u veoma malom studijske grupe (18 pacijenata s dijagnozom Parkinsonova bolest sa proteinima osjetljivim motorom fluktuacije) dobili su od 600 do 1.200 mg aspartama (ili placebo) u jednom crossover, dvostruko-slijepa studija. Od 600 mg aspartama je prijavljeno da nemaju nikakvog uticaja na stanje motora ili plazma PA. S druge strane, doza mg 1.200 aspartama povećao plazme pA, i dok se smatralo ne koristi u performansama motora, oni neće odbiti ni. Kao rezultat toga, utvrđeno je da velika upotreba proizvoda koji sadrže aspartam zaslađivača nije imala negativan utjecaj na pacijente Parkinsonove bolesti.

Side Effects i kontraindikacije For Use 

Dopunski oblici fenilalanin i drugih proizvoda koji sadrže umjetni zaslađivači kao aspartam se ne preporučuju za trudnice ili bilo kojeg pojedinca dijabetes, anksioznost napada, već postojeće pigmentirane melanoma, visok krvni pritisak, ili fenilketonurije.

U trudnica, fenilalanin može negativno utiču razvoj mozga fetusa u razvoju. To se odnosi i na zaslađivače kao što su aspartam koji sadrže visok nivo fenilalanina.

Interakcija

Fenilalanin ima potencijal za interakciju i ometa broj lijekova. To je važno za svakoga se tretira lijekovima da uvijek provjerite sa lekarom o sigurnosti korištenja dodataka fenilalanin ili bilo kojeg proizvoda koji ga sadrže. Šačica lijekova s ​​mogućim interakcijama sa fenilalanin uključuju:

Antipsihotici (uključujući neuroleptičkom droga) - L-fenilalanin može komunicirati sa drogama propisane u liječenju tardivne diskinezije, koja je relativno česta i ozbiljna nuspojava koja se može javiti kada pojedinci uzimaju neuroleptici. Tardivna diskinezija je neurološki poremećaj koji uzrokuje nevoljne i često nepovratan, kasni, i abnormalni pokreti crte lica, a ponekad uključuje ekstremiteta ili torzo.

Nekoliko neuroleptički lijekovi koji fenilalanin može interakciju ili ometati uključuju, ali nisu ograničeni na:

 • Haloperidol
 • Hlorpromazin
 • Fluphenazine
 • Trifluoperazin
 • Fenitoin (Dilantin)
 • Valproata (Depakote i Depakene)
 • Karbamazepin (Tegretol)

(Inhibitori monoaminooksidaze) MAOI - Poznatiji kao antidepresivi, MAOI su stariji oblici lijekova koji, iako nije uobičajeno sada koristi, još uvijek su na tržištu. Neki od najčešćih oksidaze monoamino koji ometaju fenilalanin uključuju:

 • Fenelzinom (Nardil)
 • Isocarboxazid (Marplan)
 • Tranilcipromin sulfat (Parnate)

Budite svjesni da uzimate bilo koji od gore navedenih MAOI sa fenilalanin može pokrenuti ozbiljne hipertenzivna kriza koje mogu dovesti do moždanog udara ili srčanog udara.

Napomena - Svako ko MAOI treba izbjegavati bilo kakve dodatke i namirnice koje sadrže fenilalanin.

Levodopa - Obično propisane u liječenju Parkinsonove bolesti da se smanji simptome, nekoliko izvješća napomenuti da fenilalanin mogu doprinijeti smanjenju efikasnosti levodope (brend sinemet). Smatra se da je fenilalanin ograničava apsorpciju levodope i zapravo može pogoršati Parkinsonove uvjetima (25). [22]

Baklofen - Apsorpcija baklofen (brend Lioresal) može prekinuti s upotrebom fenilalanin. Obično se propisuje da se smanji i pružiti olakšanje od grčenja mišića često povezan s poremećajima Parkinsonove bolesti ili napada, pacijenti se upozoravaju da izbjegne baklofen uz obroke, a posebno one koje su bogate sadržajem proteina, kao i sa bilo kojim dodaci ili proizvodi koji sadrže fenilalanin.

Selegilinom - A selektivni MAO inhibitor, selegilin (marke eldepryl ili Deprenyl), u kombinaciji sa L-fenilalanin, može poboljšati antidepresiv efekte fenilalanin, i oni treba izbjegavati su zajedno.

Zaključak 

Fenilalanin igra važnu ulogu u brojnim procesima u organizmu. Međutim, previše ništa mogu dovesti do problema. Dok je s obzirom na uzimanje dodataka ili pomoću umjetnih zaslađivača, biti svjesni svoje trenutne zdravstvenog stanja. Ako su s dijagnozom bilo zdravstveno stanje, razgovarati sa lekarom ili farmaceutom u vezi potencijalne interakcije fenilalanin sa bilo kojim trenutno propisanih lijekova, over-the-counter proizvode, pa čak i biljnih dodataka.

load...