Vijesti

9 sorti mlijeka na tržištu

9 sorti mlijeka na tržištu

Mlijeko i mliječne je dostupan u širokom rasponima koji zadovoljavaju zahtjevima kupaca s različitim preferencijama. Primarni razne mlijeka je niska mliječne masti, smanjuje masnoće mlijeka, i punomasno mlijeko. Postoji mnogo drugih vrsta mlijeka, osim ove. Ovaj članak će vam pomoći da razumiju osnovne razlike između tih vrsta mlijeka.

Dok punomasno mlijeko sadrži 3,5% mliječne masti, smanjuje masti mlijeko sadrži 2% mliječne masti i niske masnoće mlijeka je kao niska kao 1% masti. Čak je i masnoće mlijeka sadrži oko 0,2% masti. Svi ovi su bogate hranjive tvari, ali se razlikuju u sadržaju masti.

Kako možete Choose Your Milk?

Uz toliko dostupnih izbora, moglo bi se teško za vas da izaberete pravo jedan za vas. Izjavio U nastavku su neka od pitanja koja možete sami pitati pri odabiru pravo vrstu mlijeka. Pogledajte ispod:

load...
  • Mislim teksture mlijeka tražite. Ako želite da vaš mlijeko da bude kremast, ali ne bogat, onaj koji malo masti može biti dobar izbor za vas.
  • Opet, ako ste u potrazi za mlijeko malo kalorija i svjetlo u ukusu, možda mi se masti one.
  • Ako imate problema sa varenjem laktoze, možete tražiti laktoze mlijeka.

Dakle, imate luksuz da biraju različite opcije koje odgovaraju vašem ukusu i stilu života.

Različite vrste mlijeka:

Kao što je rečeno ranije, vrsti mlijeka varira ovisno o načinu na koji se proizvode i sadržaja masti u njima. Ovdje ćemo uzeti bliži pogled na različite vrste mlijeka:

1. Punomasno mlijeko:

Ovo je prirodna varijanta u kojoj se dodaje ili uklanja ništa. Ima sadržaj minimum masti od 3,5%. Cijeli homogenizirane mlijeko prolazi kroz proces koji se zove homogenizacije koji razbija masne globule u mlijeku. Ovo pomaže u ravnomjernu raspodjelu masti i sprečava stvaranje kremasti sloj na vrhu.

load...

2. Semi obrano mlijeko:

Ovo mlijeko ima sadržaj masti od 1,7% u odnosu na sadržaj minimum masti u punomasno mlijeko.

3. Obrano mlijeko:

Sadržaj masti u obrano mlijeko varira od 0,5% do 0,1%. Dakle, gotovo sve masti su uklonjene iz ovog mlijeka. Sadržaj kalcija u ovom mlijeko je nešto veći i sadrži niže nivoe topivih vitamina. Uz uklanjanje masti, sadržaj kalorija i smanjuje. Ovo mlijeko nije pogodan za djecu ispod 5 godina starosti. Međutim, ako pokušavate ograničiti unos kalorija, to može biti dobro rješenje za vas. Obrano mlijeko pojavljuje vodenaste zbog uklanjanja masti od njega.

4. Organic Milk:

Ovo mlijeko je izvedena iz krave koje se zagledao u zelje ne sadrži agrokemikalija, pesticida i hemijskih đubriva. Posle muže krava, mlijeko se prerađuje po istom postupku. Međutim, morate biti svjesni činjenice da nema dokaza o visoke nutritivne sadržaj organske mlijeko u odnosu na proizvedeno mlijeko konvencionalno. Neke studije provedene ukazuju na visok sadržaj omega - 3 masnih kiselina u mlijeku proizvode organski.

5. Okusom mlijeka:

Tu je i ogromno tržište za okusom mlijeka ovih dana. Možete odabrati iz širokog spektra dosljednosti i okusa tako da odgovaraju vašem ukusu i stilu života. Neki od popularnih aroma koje možete pokušati su banana, jagoda i čokolade. Sadržaj šećera u okusom mlijeko je malo visoka. Međutim, to se može sa sigurnošću dati djeci i tinejdžerima, koji su nervozan oko pije mlijeko. Prema nedavnom studija, čokolada s okusom mlijeko pomaže u brz oporavak nakon intenzivnog sesija treninga.

6. Mlijeko u prahu:

Mlijeko u prahu su proizvedene isparavanjem vode topline. Pre sušenja je prethodno koncentrirana, termički obrađen i homogenizirani. Različiti postupci se koriste da bi mlijeko u prahu. Sušenje raspršivanjem je najčešći postupak. Ovdje je koncentriran mlijeka se uzima u komori i vrući zrak kruži. Kapi vode gube vodu i pada kao prah na podu.

Roller sušenja je još jedan postupak u kojem se mlijeko prostire se na koncentriranim valjci. Puderi su ostavljeni kako se voda isparava brzo.

7. Raw Untreated mlijeka:

Mlijeka koji se prodaju u supermarketima mora biti kuvano da ubije štetne bakterije. To je bolje kupiti sirovog mlijeka iz registriranih proizvodnju Holdings mlijeka.

8. Kondenzirano mlijeko:

Ovo je koncentrirani oblik mlijeka stvara isparavanje vode i dodavanjem šećera. Proizvod nije sterilizirana, ali očuvan sa visokom koncentracijom šećera. Mlijeko se zagrijava za oko 2 minute na temperaturi od 110-115 stepeni. Nakon toga, to je homogenizirane i mlijeko je isparila na 60 stepeni. Mlijeko se zatim hladi i pakuje na 30 stepeni. Ova sorta mlijeka se najčešće koristi u confectionaries i velika potražnja.

9. Isparila mlijeka:

Ovo je sterilizirano i koncentriran oblik mlijeka koji je proizveden isparavanje mlijeko. Se mlijeko zagrijava i ispari na 65 stepeni. To je onda homogenizirani i nakon toga ohladi. Ovo mlijeko se zatim sipa u konzerve i zapečaćena. Onda se preselio u sterilizator i nastavio za 10 minuta. Nakon toga slijedi faza hlađenja, kada je pakiran i označen. Ovo mlijeko ima posebnu karakteristiku boju i okus za sebe. To mogu biti pohranjeni za oko godinu dana, iako se može duže skladištiti.

Homogenizacija:

To se odnosi na proces donošenja mlijeka pod visokim pritiskom kroz male rupe. Masti globule razbiti i proširila po mlijeko ravnomjerno. To daje jedinstven sastav za mlijeko i čini ga još prihvatljivijim bez dodavanja ili uklanjanja bilo sastojaka. Mlijeko se pojavljuje svijetle bijelo kao rezultat razbacane masne globule. Većina mlijeka na tržištu ovih dana je homogenizirano.

Dakle, sljedeći put kada pogledate na mljekare prolaz u supermarketu, ne zbune između različitih opcija. Sada možete odabrati onu koja odgovara vašim potrebama najbolje. Danas imamo mnogo izbora kada je u pitanju branje mlijeka za piće. U slučaju da niste sigurni o najboljem za tebe, bolje je da pitate nutricionista i uživajte u zdravom načinu života.

Ne zaboravite da dijele vaš feedback sa nama.

load...