Vijesti

5 vrsta pasta i njihove razlike

5 vrsta pasta i njihove razlike

Volite li tjesteninu? Onda se ova poruka je mora pročitati za vas! Zašto? Budući da je pasta ti enjoyably jesti nije običan jelo. Ona ima veliku povijest priključen na njega.

Kažu pasta i prva misao koja se pojavljuje je o prekrasnoj zemlji Italije, zar ne? A već sledećeg trenutka vaš um je preplavljen slikama različitih vrsta pasti na raspolaganju će biti uživao!

Međutim, koliko nas zapravo zna o različitim vrstama tjestenine koje postoje na ovom svijetu?

Kada je u pitanju tjestenine, pitanja su beskrajne - da li postoje vrste ukusa dostupan u pasta? Je vermicelli previše neka vrsta tjestenine? Je makaroni jedina vrsta cjevaste tjestenine? Je Ravioli vrsta tjestenine? Ako je vaš um previše zuji sa ovim pitanjima, mi smo tu sa sve odgovore!

load...

A Sneak Peak Into The Origins of Pasta:

Pasta je osnovan u starom Rimu kombinacijom durum pšenice brašna i vode. Međutim, u tim vremenima, tjestenina je konzumiraju svježe ( 'freska "kako su ga zvali na talijanskom), a nije bio osušen (' secca 'na talijanskom) kao što je tjestenina dobijamo danas u našim trgovinama. Sa arapskim invazije, sušena tjestenina je stupio porijekla i postao popularan u 14. Stoljeću.

S vremenom, sve više i više zemalja je napao, dobio pod utjecajem ovog osnovna hrana Italijana i sam krenuo zajedno sa njima. Oni su prenosili ukusa svojih zemalja i dao pasta mnogim okusa ima danas. Dakle, pasta je polako putuje diljem svijeta i bio je čak i mijenja ukusa! To je razlog zašto danas postoji veliki izbor pasta na raspolaganju nam je jednako širok spektar recepata za njih priprema.

Različite Pasta Tipovi:

Postoji više od 400 vrsta tjestenine dostupan širom svijeta danas. Svi su izrađeni od durum pšenice i vode u određenim procentima. Vrste tjestenine oblika u rasponu od limovi, trake, cilindri, i lukovi za cijevi i krugovima i još mnogo toga. Arome i boje dostupne u su jednako široki u svom asortimanu i bilo bi zaista bilo teško da zadrži imena svih pasta varijante. Ipak, jedna stvar je sigurna - znajući za sve vrste tjestenine na raspolaganju će biti zanimljiv zadatak za bilo kakvu hranu entuzijasta sigurno! A također će vam zaraditi nekoliko poene u kulinarstvu svijetu!

load...

1. Cijevni Pastas:

Cijevi su najpoznatiji oblik tjestenine. Međutim, mnogi od nas misle da je "makaroni cijevi" je jedini cjevaste oblik tjestenine. Postoje mnoge druge cjevaste tjestenine se može naći, kao što su Bucatini, što je špageti koja je šuplja iznutra i Calamarata i Calamaretti varijante koje su u obliku širokog prstena.

U Cavatappi i Cellentani varijante su oblikovani da liče corkscrews a onda su Chifferi, Fideua, Gomito Maccheroni i Elicoidali varijante koje su sve cjevaste sa malim razlikama u njihovim oblicima.

Među cjevaste tjestenine, postoje i neke varijante koje su dovoljno velike da bi bile punjene. Jedan od takvih je Cannelloni tjestenine. Tu je i Manicotti pasta koja pripada ovoj kategoriji, a u obliku velike, rebraste cijevi.

Druga kategorija tjestenine u cjevaste opseg je da dugo cijevi kao i cijevi ili crijeva. U okviru ove kategorije, postoje Garganelli, Fagioloni, Maccheroncelli, Mezzani, Ziti, Zitoni, Mezze Bombardoni, Pasta al Cappo i Sagne Incannulate tjestenine, koja je duga cijev koju okrećući dugu traku tjestenine.

2. Strand-Shaped Pastas:

Pasta je veoma popularan u obliku niti, kao i, najpopularnije varijante što vermicelli i špagete. Osim toga, tu su i drugi nasukan varijante kao što su Spaghettoni i Spaghettini koje su debele i tanke špagete respektivno. Tu je i Fedelini tjestenina, koji je kraći od špageta i duže od vermicelli.

Neke od najboljih i najtanji nasukani tjestenine su Capellini i Capellini D'Angelo paste, koji su tanki poput kose, toliko, ime ovog drugog varijanta doslovno znači 'anđela kose. Tu je i Barbina tjestenine u ovoj kategoriji, što je tanka tjestenina, namotana da liči na gnijezdo. Deblji varijante tjestenine su Ciriole, Spaghetti alla Chitarra, Fusilli Lunghi i Pici, što se najbolje pripremaju ih kombinirajući s debelim i začinjenim umacima.

3. Mikro Pastas:

Osim duge, tanke, debele i nasukane paste, postoje neke varijante tjestenine koji su maleni! Oni su u obliku kuglice ili male prstena ili cijevi. Neka imena iz ove kategorije su Acini di Pepe i Fregula, koji se u obliku kuglice, Anelli i Anellini, koji se u obliku malih prstenova; Ditali i Corallini, koje liče na male cijevi; i Farfalline, koji je oblikovan da liči na male kravate.

U Conchigliette pasta iz ove kategorije liči mali školjke i Funghini tjestenine liči na male gljive. Tu su i neke riže u obliku paste, pod nazivom Orzo, Risi i Seme di Melone, od kojih su svi liče riža zrna sa malim razlikama u njihovim oblicima i veličinama.

Neki od mikro tjestenine su u obliku prstena, sfere i trgova; naime, Ochi di Pernice, koji podsjeća na male prstena; Pastina i Pearl tjestenine, koje su u obliku sfere i Quadrettini koji je kvadratnog oblika. Sve ove varijante su malih dimenzija tako da se oni uglavnom dodaju da fino umake i u kombinaciji sa povrćem ili se koriste kao ispuna.

4. Ribbon Pastas:

Popularna razne tjestenine vrpce paste, koje su ravne tjestenine koje se u kombinaciji s vrstama talijanskih tjestenina umaka i povrće za stvaranje neke izuzetne talijanski delicija. Neki od tjestenine pripadaju ovoj kategoriji su širok samo 6,5 milimetara, a postoje i drugi koji mogu biti širok kao 5 centimetara. Bivši asortiman uključuje varijante poput Fettuccine, Bavette i Bavettine.

Čak Lazanje pripada ovoj vrlo kategoriji tjestenine i ima neke popularne varijante u Lasagnette i Lagane paste. Oba su široke rezance sa žljebovima rubovima.

Neki od vrpce tjestenine su također u obliku u obliku kratkih komada, da liči kravate i male squares.Mafalde i Sagnarelli tjestenine pripadaju ovoj vrsti vrpce tjestenine. Što duže varijanta Mafalde je Mafaldine, koji je sličan u debljini, ali je u obliku duge trake. Slično ove varijante su Pappardelle, pillus, reginette, Sciatelli, Trenette i Tripoline paste, koje su duge vrpce tjestenine sa malim varijacijama. Neke jedinstvene varijante vrpce tjestenina je Pizzoccheri, koji je napravljen od heljde i Strinozzi, koja podseća pertle.

5. Punjene Pastas:

Vrlo dobro poznate vrste tjestenine punjene vrste tjestenine koje mogu biti ispunjen različitim vrstama nadjev za stvaranje jedinstvene jela. Jedan od takvih pasta je Casoncelli pasta, koja je polu-kružnog oblika i obično punjena mješavinom jaja, sir, kruh, govedina mljeveno meso, grožđice, salama, kruške, keksa i češnjak da alla bergamascastyle italijanskih jela.

Slična varijanta je Agnolotti, koji je u obliku polu-kružne džepove i popularno punjeni ricotta ili sir i meso / povrće.

Neki od punjene tjestenine su valjani i pečeni. Uglednih imena u ovoj kategoriji su Cennelloni, Oči diLupo i Mazzelune. Druga vrsta punjene tjestenine su valjani i oblikuje jedinstveno na prvu peći, a zatim poslužite uz umaka. Jedan od takvih punjena tjestenina je Fagottini, koji je napravljen u torbicu ili paket oblika i obično punjeni ricotta i kruške punjenje. Zatim, tu je Pelmeni tjestenine, koji je ispunjen mesom i služi se sa bujon ili sos nečijeg izbora.

Neki popularno poznate varijante u ovoj kategoriji su ravioli, što je kvadratnog oblika i punjena sirom i mesa ili povrća smjesa; i torteline, što je prsten u obliku, punjena tjestenina koja se uobičajeno punjene sa mesom i sirom.

Tu su oblika tjestenine i dumpling u ovoj kategoriji, kao Panzerotti, Pierogi i Pelmeni, koji su ponovo punjeni sa raznim punjenjima i služe s umacima i čorbe raznih vrsta.

Neki Vanredna Varijante:

Dok gore navedenih kategorija mogu se često vidjeti u našim redovnim trgovinama, postoji nekoliko varijanti tjestenine koje su vrlo jedinstveni u smislu njihovog oblika.

  • Jedna takva jedinstvena varijanta je Casarecce pasta. Ovo je kratka dužina pasta koja se savija u jedan 's' oblik.
  • Tu je i Cencioni tjestenine, što je jedinstveno u obliku pasta. Izgleda kao latica sa konveksnim stranu i blago kriva na drugoj strani.
  • Tu je i Conchiglioni tjestenine, koja je, kao što samo ime nagovještava, liči na ljuštura ili ljuske oblika i dovoljno je velika da se punjene prilikom pripreme.
  • Gledajući u neke druge jedinstvene varijante tjestenine, postoje Campanelle i Capunti tjestenine. Dok je bivši je sravnio sa frilly ivica i podsjeća na zvono, a drugi izgleda kao prazna, otvoren graška pod zbog konveksno, ovalnog oblika.
  • I ne propustite, u Farfelle i Farfellone paste, koji su u obliku kravate.
  • Postoje neke inspirisan prirodom varijante tjestenine kao što su Lumache i Lumaconi koje podsjećaju puža u svom obliku. Tu su i Fiori i Gigli varijante koje su u obliku cvijeća i Foglie d'ulivo, koji je oblikovan da liči list masline.

Uh! To je bio prilično "pasta" puna informacija, zar ne mislite? Ali za Foodies, što više nauče, to više uživati ​​u hrani. Dakle, sada da je vaša pasta znanje je do danas, idem se hvalim!

Jeste li čuli za ovih pasta varijante? Koji li iznenađeni? Da li imate neke druge vezane pasta pitanje? Slobodno nas pitajte u komentarima ispod teksta!

load...