Vijesti

15 uzroka, 5 simptoma i 4 tretmana za Post Nasal Drip

15 uzroka, 5 simptoma i 4 tretmana za Post Nasal Drip

A curi kapala nos može uzrokovati nelagodu i zbunjenost u javnosti. Da li znate da je žlijezda koje oblažu grlo, nos, disajnih puteva, trakta i želuca završiti proizvodi oko 1-2 litre sluzi svaki dan? Sluz pomaže da ovlaži zrak koji putuje u organizam, čineći se osjećate ugodno. To je gusta mokra supstanca, koja drži ovim područjima vlažnih i podržava ih da primi i uništavaju bakterije, virusa ili bilo koje druge strane napadače prije nego što uzrokovati infekcije u tijelu. U normalnim uvjetima, sluz u nosu nije vidljiva, jer u kombinaciji sa pljuvačkom i kaplje niz leđa grla i progutati postepeno.

Šta je postnazalnog Drip?

Kada tijelo proizvodi više sluzi nego inače ili ima deblji dosljednost, on postaje vidljiv. Ovaj višak sluz izlazi iz nosa, što dovodi do curenje iz nosa. Međutim, kada je sluz teče niz leđa nosa u grlo, to se zove kao postnazalnog kap po kap. Ponekad se probudimo ujutro s upale grla ili kašljucanje i završiti čišćenje grla očistiti nešto naselili na stražnjem dijelu grla. Doživljava bilo koji od ovih je pokazatelj postnazalnog kap po kap.

Uzroci postnazalnog curenja:    

Post curenje iz nosa zapravo nije medicinsko stanje. Međutim, to može biti simptom nekih drugih medicinskih stanja, koja je odgovorna za izazivanje prekomjerne proizvodnju sluzi. Nosne žlijezde može proizvesti višak sluzi za čišćenje nosa, da se bori protiv infekcija i primi čestice prašine, itd postnazalnog kap po kap se aktivira zbog nekoliko razloga kao što su:

load...
 1. Virusnih infekcija kao prehlade i gripa
 2. Rinitis, što je hronično stanje s curenje iz nosa
 3. Alergije zbog polen, grinje ili životinje
 4. Upalu sinusa, upala sinusa ili sinusitis
 5. Bakterijske infekcije
 6. Određeni lijekovi, kao što su antihistaminici, diuretici, kontracepcijske pilule, za smirenje i lijekovi za liječenje krvnog pritiska
 7. Tokom trudnoće
 8. Strani predmet podnesen u nosu
 9. Ekstremnim suvo vremenski uslovi
 10. Niskim temperaturama sa hladnih vjetrova
 11. Ekstremne promjene u vremenskim obrascima
 12. Određenih namirnica, kao što su začinjena hrana ili neke druge namirnice mogu izazvati protok sluzi
 13. Dim u produkciji dima, parfema, kemikalija, iritansi i sredstva za čišćenje
 14. Fizičke probleme sa nosa, kao što su nazalni polip koji je mesnat natečen područje unutar nosa i odstupila septuma što je problem sa particije između nozdrva.
 15. Refluks ili gastroezofagealni refluks bolest

Simptomi postnazalnog curenja:

Osobe s post curenje iz nosa može osjećati stalnu potrebu očistiti grlo. Oni pate od različitih simptoma koji se razlikuju ovisno o uzroku.

 1. Postoji osjećaj sluzi kaplje niz grlo.
 2. Postnazalnog kapanje može dovesti do upale grla, često čišćenje grla i kašalj.
 3. Kada se postnazalnog kapanje prouzrokovana alergija, to može dovesti do svrab ili nosa i očiju, suze oči i glavobolju.
 4. U slučaju ljudi koji pate od astme, postnazalnog kap po kap čini disanje teže.
 5. Nekoliko drugih simptoma postnazalnog drip su:
 • Začepljen nos
 • Zadah
 • Kašalj ili promukli glas.

Kašalj izazvan postnazalnog kap po kap se često pogoršati tokom noći. Ovo bi moglo blokirati uha uzrokuju upalu uha ili blokirati sinusa prolaza uzrokuju upalu sinusa.

Tretman za postnazalnog curenja:

Uočeno je da postnazalnog kapanje briše se samo od sebe. Međutim, tretman za postnazalnog kapanja zavisi od uzroka.

 • Kada se postnazalnog kapanje prouzrokovana virusne infekcije ili upale sinusa, može se tretirati s dekongestivi i antihistaminicima.
 • Kada je povezan s alergijama, kapi za nos ili steroidne lijekove mogu se koristiti za liječenje.

Neki kućni pravni lijekovi mogu olakšati simptome postnazalnog kap po kap i može također biti u mogućnosti da to spriječi. Evo nekih efektivno kućno lekove za postnazalnog kapanja:

load...

1. Salt Water ispirati grlo:

Grgljanje sa slanom vodom pomaže da se umiriti i očistiti grlo. To se može učiniti dodavanjem pola kašičice soli u čašu mlake vode i zujanja odmah.

2. Stay Hidratisani:

Pije dovoljno vode i borave hidrirati svakodnevni održava sluz tanak. Takođe održava nosnice dobro hidrirani.

3. Dekongestivi:

Koristite dekongestivi za drenažu sinusa i čišćenju sluzi.

4. Sode bikarbone:

Kombinuju prstohvat sode bikarbone uz šalicu tople vode i kašičice soli. Koristite ovu mješavinu sipati u nozdrve sa nazalnim šprica.

Pored navedenog postnazalnog kapanje pravna sredstva, trebalo bi da treba pratiti na atmosferu živite u. Poboljšati vašem okruženju zadržavanjem vlage. Također, podalje od alergena, dim i smog.

Šta si uradio za liječenje postnazalnog drip? Podijelite svoje iskustvo sa nama.

load...