Njegu kože

Skleroza kože - šta je, uzroci, simptomi i tretman kože

Skleroza kože - šta je, uzroci, simptomi i tretman kože

Da li imate mrlje na koži koje je teško i zategnuto? Ako je vaš odgovor potvrdan, možete biti boluje od rijetke bolesti, poznat kao skleroza kože. U ovom stanju, kože i vezivnog tkiva postaju tvrda i čvrsto. Obično, skleroza kože utiče samo na kožu, ali u nekoliko ljudi, to može utjecati na krvne sudove, raznih unutrašnjih organa, pa čak i probavnog sistema. Simptomi ove bolesti zavisi koji dio vašeg tijela zavisi od nje.

Uočeno je da su žene sklonije skleroze kože u odnosu na muškarce a posebno je česta među ljudima u dobi između 30 i 50.

Uzroci kože skleroza:

I dalje se ne zna koliko skleroze kože razvija. Međutim, prema različitim istraživanjima ove bolesti nastaje zbog hiperprodukcije kolagena, koji dobiva akumulirane u tkivima tijela. Kolagen je vlaknasti protein koji čini vezivnog tkiva i kože.

load...

Ono što je skleroza kože? Mnogi zdravstveni radnici vjeruju da skleroza koža je autoimuni poremećaj, gdje imunološki sistem počinje napadaju tijelo bez razloga i to uzrokuje upalu kao i hiperprodukcije kolagena.

Simptomi kože skleroza:

Kao što je ranije spomenuto, simptomi zavisi od toga koji dio svog tijela je pogođena skleroze kože. Neki od simptoma paziti su:

Koža:

Praktično, svako boluju od skleroze koža će primijetiti stvrdnjavanje i zatezanje kože. Ovo se događa u zakrpe, koje mogu biti ovalnog oblika ili u pravim linijama. Ovisno o tipu kože skleroze lice ima, veličina, lokacija i broj zakrpa varira. Obično, primijetit ćete vašoj koži pojavljuje sjajna zbog zatezanja, a kretanje područjima pogođenim će biti ograničena.

load...

Prste i / ili Prsti:

Kada dobijete skleroza kože, primijetit ćete prste na rukama i nogama reaguje na niskim temperaturama. Mogli ste iskusiti bol, promijeniti boju, pa čak i ukočenost. Ovo stanje je poznato kao Raynaudov fenomen.

Srce, pluća i / ili bubrege:

Iako rijetko, to nije nečuveno kože skleroze utječu na funkcioniranje pluća, srca i bubrega. Ako se to dogodi, to je život.

Probavni sustav:

Ako je vaš probavni sistem pogođen ovom stanju, vi ćete patiti od kiselina refluks, što bi moglo nepovratno oštetiti vaš jednjak. Moglo bi biti i problem upijajući nutrijenata iz hrane koju konzumirate. To je zato što hrana je nepokretan pravilno temeljne creva.

Tretman za kožu skleroza:

Ne postoji lijek za ovu bolest, ali postoje mogućnosti liječenja koji mogu ublažiti simptome i poboljšati kvalitetu života. Ponekad, bolest nestaje bez ikakvog tretmana nakon 3to 5 godina, ali ako mi je bolest unutrašnjih organa, napreduje s vremenom. Neki od kože skleroze mogućnosti liječenja su kako slijedi:

Lijekovi:

Nema lijekova za sprečavanje hiperprodukcije kolagena. Međutim, postoje lijekovi na raspolaganju za sprečavanje komplikacija i simptoma bolesti. Vaš liječnik može propisati lijekove za smanjenje simptoma skleroze kože. Da biste spriječili infekcije u prstima ruku i nogu, možda ćete morati primijeniti antibiotsku mast. Također, možete koristiti propisane lijekove protiv bolova za upravljanje bol.

Fizioterapija:

Ljudi koji pate od skleroze kože često se savjetuje proći kroz fizioterapije za upravljanje bol, poboljšati mobilnost i zadržati njihovu sposobnost da se samostalno obavljanje svakodnevnih zadataka.

Surgery:

Ako skleroza kože uzrokuje komplikacije u prstima i prstima, jedino rješenje bi moglo biti amputacija. Obično, kada su čirevi razvijati i patite od teške Raynaudov fenomen, to bi moglo dovesti do gangrene.

Osim toga, treba se potruditi da ostanu kao aktivni moguće. To ne samo da će zadržati vaše tijelo fleksibilan, to će također poboljšati cirkulaciju krvi i ublažiti krutost. Ako ste pušač, odmah prestati pušiti, kao nikotin prisutan u cigaretama se sužavaju krvne sudove, pogoršavajući Raynaudov fenomen.

Sada kada znate sve što se može znati o koži skleroze, obratite se zdravstvenih usluga i saznati da li te čvrsto i tvrdo zakrpe imate na svojoj koži su u skleroze zapravo kože ili nešto drugo.

Ostati zdrav i ne dozvolite skleroza kožu te uplaši. Vaš lekar će vam pomoći da njime upravlja i možete živjeti zdrav, sretan život!

Nadam se da ovaj članak bio od pomoći! Nemojte ostaviti nam povratne informacije u komentarima.

load...