Ljepota

Njega kože u tegle: da li je ovaj proizvod loše za vašu kožu?

Njega kože u tegle: da li je ovaj proizvod loše za vašu kožu?

Oni izgledaju odlično na pult. I oni su se tako luksuzno da iskopali. 

Ali su proizvodi pakirani u staklenke zapravo radi vaše kože neku uslugu?

Ako si u proizvode za njegu kože, možda već biti zabrinuti tegle. I to s pravom.

load...

Postoje dva potencijalna problema sa ovom vrstom ambalaže:

 • Oksidacije sastojaka
 • Bakterijske kontaminacije

Hajde da prvo pribor oksidacije!

Kako tegle može dovesti do brže oksidacije

Tegle podstiču brži oksidacije jer izložiti formulu u zrak i svjetlo s svake upotrebe. 

U redu, ali ono što je oksidacija, u svakom slučaju?

Laički rečeno, oksidacije jednostavno znači "ići užeglo."

Iz hemije gledišta, oksidacije odnosi se na proces u kojem je spoj gubi elektrone. 

To može smanjiti moć-ili sastojak čak ga promijeniti u nešto drugo! 

U najboljem slučaju, proizvod koji se oksidira će jednostavno biti manje efikasna. Ali najgorem slučaju je da je to zapravo mogu biti loše za vašu kožu. 

Na primjer, primjenom oksidira L-askorbinska kiselina (vitamin C) mogu izazvati mitesera, koji se oksidira sebuma. 

Užeglo ulje također može učiniti, a što je još gore, oni također mogu ubrzati oslobađanje slobodnih radikala na kožu. Slobodni radikali su reaktivne molekularni fragmenti koji uzrokuju oštećenja DNK, proteina i drugih dijelova ćelija. Drugim riječima, oni starimo ti!

Kako spriječiti Oksidacija Sastojci

Postoje možete učiniti kako bi se smanjio rizik od oksidacije dvije stvari.

Odaberite stabilna sastojci: Koliko brzo je vjerovatno da oksidiraju / go užeglo proizvod ovisi o stabilnosti njegovih sastojaka.

load...

Neki od najviše krhke sastojci uključuju:

 • Vitamin C
 • Retinol
 • Zeleni čaj
 • Polinezasićene ulja (PUFA)

Kao opće pravilo, ja bih rekao ne kupuju ih u teglu ambalaži. (Pa, PUFA su toliko nestabilan i sklon spontanom oksidacije da ću ih izbjeći potpunog zaustavljanja. Čak i ako se formula sadrži antioksidant vitamin E, to neće biti zaštitni dugo, jer ima mnogo kraći pola životu.)

Međutim, za manje "aktivno" proizvoda, napravljen sa stabilniji sastojcima (kao što su zasićeni ili mononezasićene ulja), jar pakovanje ne bi trebao biti problem. Za više informacija o tome kako da proverim za njegu kože sastojci, pogledajte ovaj tutorijal.

Neke dobre, stabilne jar proizvodi uključuju:

 • LXMI Crème du Nil (ovdje napisali komentar)
 • LXMI Pure nilotica Melt
 • SW Osnove krema
 • Derma E protiv starenja noćna krema
 • Eminencija Bright kože Noćenje Korekcija krema (ovdje napisali komentar)
 • Omorovicza učvršćujuća krema za vrat
 • The Better Skin Co. Bolje kože Mirakle krema (iako bi bilo bolje bez mora krkavine ulja. Iskoristio bih ga u roku od tri mjeseca)

(The Kiehl Pure Vitality obnovu kože krema u žutoj tegli se prekida, nažalost!)

Kupiti zaštitno pakovanje: Ako želite da koristite krhkom aktivni sastojak kao što su vitamin C ili retinol, onda definitivno treba izbjeći tegle.

Umjesto toga, kupuju proizvode koji dolaze u zaštitnom tamnim bocama, idealno sa airless pumpi. To bi trebalo dati oko tri do šest mjeseci prije sastojke početi da opada.

(Ne svi aktivni sastojci imaju tako kratak rok trajanja, imajte na umu. The Ordinary je Retinoidi i Retinols u Squalane, evo pregledao, su bez vode i trajat će 12 mjeseci. Hylamide C25 Stabilizovano Vitamin C Booster je na sličan način stabilna.)

Također se možete prebaciti proizvoda u airless ambalažnog sebe (kao što je ova). Samo imajte na umu da formule sa deblji dosljednost može začepiti pumpe!

Kako tegle može dovesti do bakterijske kontaminacije

Mi smo sve to uradio uostalom, ovlaživač tekstura može biti tako raskošni i primamljivo! Ali to nije baš dobra ideja držati prste u teglu.

To može kontaminirati formule s bakterijama koje je nevidljiva golim okom. 

Da, čak i ako ste upravo oprao ruke (jedna od tri osobe nose stafilokokom virus na svojoj koži!), Pa čak i ako je formula sadrži konzervanse (koji ne može biti dovoljno jak da savlada kolonizacija).

Kao što možete vjerojatno pogoditi, bakterijske kontaminacije može biti okidač za akne, iritacije i infekcije. Ako ste skloni atopijskog dermatitisa / ekcema, trebalo bi biti posebno oprezni, jer stafilokokom je najčešći bakterijski okidač.

Bakterije također može promijeniti pH formule, potencijalno čineći ga manje stabilna i manje efikasni.

Kako spriječiti bakterijske kontaminacije

Rješenje je jednostavno. Ako ne možete kupiti proizvod u airless pumpa (ili prenijeti u jednu sami), koristite lopaticom umjesto prstima.

Ovih dana, mnogi kreme u tegle dolaze sa aplikatorom, bilo da je to osnovni plastični špatulom ili odgajivač bakra roll-on kao LXMI-a, iznad. 

Ako vaš proizvod nije došao sa jednom, možete kupiti kozmetičke lopatica na veliko ovdje.

Držite špatule u ruci mjesto, kao u Ziploc torbi ili pucao staklo pored gdje držati kremu. Ne zaboravite da dezinfekciju sapunom i vodom ili trljanje alkohol nakon svake upotrebe.

Sve ovo je posebno važno ako koristite prirodne proizvode, koji imaju tendenciju da koriste manje konzervansa. Ali pazite da ima barem nešto unutra da ga sačuva! Sve što sadrži vodu (koja je najviše hidratantnu kremu) ne treba "bez konzervansa".

Zaključak

Da sumiramo, jar pakovanje nije uvijek "loše".

Ako je to samo osnovni, blag hidratantne kreme, ne morate previše brinuti o-dokle god ima stabilnu sastojke i konzervans sistema, a ti ne potapanjem prste u teglu.

Međutim, ako ste rasipanjem novca na proizvod protiv starenja koje je napunjeno sa antioksidansima i drugim krhka sastojaka, ja bih izbjeći tegle i tražiti airless zaštitno pakovanje umjesto.

(Ironično, većina proizvoda ovako dalje dolaze u teglama, zbog percepcije luksuza. Silikoni su sveprisutni iz istog razloga, jer oni stvaraju "poželjan" teksture. To je frustrirajuće!)

U svakom slučaju, bez obzira na to što sastojke i pakovanje da se odlučite, ne objesiti na svoje proizvode zauvijek. 

Bilo koja kreme starije od godinu dana trebalo bi da se baci-i najčešće aktivni proizvodi, kao što su vitamin C i retinola, treba koristiti se čak i brže!

Shop urednika

Da li izbjeći jar pakovanje? Zašto ili zašto ne?

load...