Briga za kosu

Bela kosa Patches-Njegovi uzroci i tretmani

Bela kosa Patches-Njegovi uzroci i tretmani

Zamislite buđenje jednog lijepog dana da nađe zakrpu bele kose na glavi! Šta ćeš uraditi? Nema sumnje, da ćete dobiti šok svog života - ćete poludim i počnem da vrištim kao ludak, to je ono što ću učiniti!

Bijele kose patch na glavi je dlaka poremećaj, koji se medicinski naziva kao poliosis. To se može vidjeti u muškoj i ženskoj bilo koje dobi i može biti različitih uzroka iza ovog stanja. Ali, bez obzira na razlog, izgleda čudno i uzima svoj danak na našem samopoštovanje. Dakle, da nas dublje u poliosis danas i saznajte više o tome.

Ono što je Poliosis Or White dlake Patch?

Poliosis je mali 'lokalizirane patch' bele kose (čuperak ili seriju na prednjem dijelu kose) koja se razvija u redovnom kosu. U ovom stanju, pigmenta melanina prisutno u folikula tog područja značajno opada, što dovodi do promjene boje pramenove. U zavisnosti od uzroka ovog de-pigmentacija, poliosis može biti i kratkoročne i dugoročne. Može se naći u ljudima svih uzrasta, bez obzira na pol. Iako se uglavnom vidi na glavi, ali se mogu razviti ovu belu kosu patch čak i na druge dijelove tijela previše.

load...

Različite vrste Poliosis:

Poliosis ili one bijele zakrpe kose na glavi može se podijeliti u dvije kategorije:

1. Genetski / Kongenitalna: Ponekad, ove bijele mrlje kosa može biti nasljedne. Oni mogu biti prisutni u vrijeme rođenja bebe, zbog mutacije pojedinih gena ili drugih genetskih problema.

2. Stečena: Ako ne urođene, poliosis se smatra stečena. To može biti sa strane ili nakon efekat određenih medicinskih stanja koja postaje vidljiva u kasnijim dijelovima života.

load...

Koji su uzroci iza toga?

Postoji širok spektar uzroka leži iza formiranje takve bijele zakrpe kose na glavi. Mi smo ih navedenih u nastavku:

 • Genetskih poremećaja: Piebaldism, Waardenburg sindrom, Marfanov sindrom, gomoljasto skleroza, Vogt-Koyanagi-Harada (VKH) sindrom, gigant urođene nevus, i Alezzandrini sindrom.
 • Autoimunih bolesti: Vitiligo, hipogonadizam, hipopituitarizam, raka kože, bolesti štitnjače, sarkoidoza, Gapo sindrom, neurofibromatoza, idiopatska uveitis, intradermalni nevus, post-upalni dermatoze, halo nevus, post-trauma, i pogubne anemije.
 • Ostali: alopecija areata, melanom, herpes zoster (šindra), halo mladeži, radioterapija, hipo ili hiperpigmentacije očiju, melanisationdefets, Rubinstein-Taybi sindrom, dermatitis, albino, lepre, povrede, starenja, stresa i nekih lekova.

Kako je stanje dijagnoza?

Kako je ova kosa poremećaj nije povezan sa jednim zdravstveno stanje, važno je da se za temeljnu pregled za pravilno dijagnozu. U početku, zdravstveni radnik će proći kroz detaljnu medicinsku istoriju, kao i porodica zapis pacijenta. Nakon toga, sljedeće procjene će se obavljati:

 • Kompletan fizički pregled
 • Nutritivni anketi
 • Endocrinal anketi
 • Test krvi
 • Analiza uzorka kože
 • Neurološki uzroci

Da li postoji neki Efektivna tretman?

Odgovarajući tretman od poliosis je tek treba otkriti, naročito ako je kongenitalna. Međutim, postoji dosta preventivne metode koje se mogu pratiti na izbjegli takve uvjete u kasnijoj fazi života. Oni uključuju:

 • Pokušava da eliminiše uzročnih faktora koji mogu dovesti do stvaranja bijele zakrpe kose na glavi.
 • Tretiranja svih onih uzročni faktori također mogu pomoći u izbjegavanju situacije.
 • Zaustavljanje na previše unos antibiotika.
 • Povećanje izloženosti UV-B lampe.
 • Primjenom Ammi majus lijekove (losion ili mast).
 • Prolazi kroz epidermisa kalemljenja pravo na depigmentacije prisutan kožu ispod bijele kose zakrpu.

Ako je čuperak bijele kose smeta previše, jednostavno ga redovno farbaju. Također se možete odlučiti za frizuru koja će vam pomoći da sakriti to čudno dio vaše kose. A sol i papar izgled može dati određeni karakter svoj izgled, ako možete nositi ga!

Je li ovaj članak pomoći? Ne zaboravite da ostavite komentar ispod.

load...